Waarom houden katten van asperges? (En is het veilig?)

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Als je net als de meeste katteneigenaren bent, heb je je nieuwsgierige kat waarschijnlijk wel eens verwend door hem af en toe aan een etenswaar te laten snuffelen. De meeste katten stoppen na een flinke snuif, maar sommigen gaan nog een stapje verder en happen naar ongewone dingen.

Als het gaat om groenten, is een van de meer voorkomende die katteneigenaren melden dat hun kat asperges eet.

Maar waarom houden katten van asperges?

Katten zijn immers carnivoren en de niet-gedomesticeerde voorouders van uw kat aten in het wild geen enkele soort groente.

Hoewel het een moeilijke vraag is om te beantwoorden, hebben we 4 mogelijke redenen waarom je kat asperges lekker vindt.

Laten we er eens induiken!

Reden 1: Het is nieuw en interessant

Uw kat is nieuwsgierig en meestal ook erg geïnteresseerd in wat wij mensen allemaal uitspoken. Het is ook de moeite waard om erop te wijzen dat katten, net als veel andere dieren, vaak hun mond gebruiken om met de wereld te communiceren. Honden zijn een bekender voorbeeld, maar hetzelfde geldt voor katten.

Dus wat begint met een interessante stijve kan veranderen in een knabbelen als uw kat probeert om dit nieuwe object voor hen te verkennen.

Reden 2: Ze houden van de smaak

Het is bijna onmogelijk voor ons om de smaakpapillen van een kat volledig te begrijpen. Om te beginnen hebben katten niet de smaakreceptoren die nodig zijn om zoet voedsel te proeven. Dat is een mogelijke reden waarom de meeste katten totaal niet geïnteresseerd lijken in fruit. We weten ook dat de kat als carnivoor een voorkeur zou hebben ontwikkeld voor de smaak van vlees in het algemeen, wat ook kan verklaren waarom ze wel water lusten, maar niet water.

Toch is het mogelijk dat ze na het proberen van asperges de smaak uiteindelijk lekker gaan vinden. Hoewel het misschien onverwacht of moeilijk te geloven lijkt, gezien hoe ver het afstaat van hun natuurlijk dieet, wijs ik op onze eigen “onnatuurlijke” smaken. Als bewijsstuk A, presenteer ik u de sneeuwbal:

sneeuwbal en de smaakpapillen van katten

Dus terwijl asperges misschien niet het typische voedsel voor uw kat zijn, kunnen sommigen de smaak juist lekker vinden, en wij mensen hebben een lang precedent geschapen voor het eten van onnatuurlijk voedsel!

Reden 3: Ze houden van de textuur

Als je kijkt naar wat de typische huiskat eet of wat hun wilde voorouders zouden hebben gegeten, dan heeft asperge zeker een unieke textuur. Ik zou zeggen dat de top van asperges een van de meer uniek uitziende en aanvoelende groenten in het algemeen is. Misschien vindt uw kat de asperges gewoon lekker aanvoelen als hij erop kauwt. Het is ook mogelijk dat de asperges goed aanvoelen op het tandvlees van uw kat, vooral als ze lijden aan een tandziekte of gingivitis. Het kan vergelijkbaar zijn met de manier waarop sommige katten op karton of andere voorwerpen kauwen voor het gevoel van comfort dat het hun mond kan geven.

Reden 4: Het instinct

Oké, dit is misschien een beetje overdreven. Maar hoewel katten in het wild meestal geen groenten eten, kauwen ze wel op gras en kauwen ze er af en toe op. Terwijl de heersende wijsheid is dat katten dit doen wanneer ze een maagklachten hebben om braken te induceren, denken onderzoekers in Noorwegen dat ze een andere reden hebben gevonden. Zij denken dat gras eten bij katten (en veel andere wilde dieren) helpt om darmparasieten uit te drijven. Dit is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en observatie van chimpansees.

Het punt is, “de katten van vandaag hebben deze parasieten waarschijnlijk niet meer. De auteurs stellen dat de strategie waarschijnlijk eerst evolueerde in een verre voorouder.”

Ook al zijn gras en asperges heel verschillend, toch kan het een oeroud instinct zijn dat uw kat ertoe aanzet asperges lekker te vinden.

Katten Eten Asperges?

Om alle redenen waarom katten asperges lekker zouden kunnen vinden, vragen wij ons natuurlijk af of katten wel asperges kunnen eten.

Het korte antwoord is dat ja katten kunnen asperges eten in kleine hoeveelheden zonder problemen. Maar hoewel asperges heel gezond zijn voor mensen, hoeft uw kat ze echt niet te eten. Of welke groente dan ook. Uw kat is een zogenaamde obligate carnivoor, wat betekent dat ze alleen dierlijk vlees en vetten nodig hebben om al hun benodigde voedingsstoffen te produceren.

Doet asperge pijn bij katten?

Hoewel asperges in kleine hoeveelheden prima zijn, kan het, als je je kat te veel geeft, problemen veroorzaken met de pH van hun urine en uiteindelijk leiden tot stenen. Dat komt omdat asperges een hoog-alkalisch voedsel zijn. De meeste katten vinden asperges echter niet lekker genoeg om er ook echt zoveel van te eten en zullen er in plaats daarvan een paar keer op kauwen en dan verder gaan met iets lekkerders (en vlezigers).

Wordt asperge gevonden in kattenvoer?

Yep, dat is het zeker! Hoewel het niet het meest populaire ingrediënt is vanwege de kosten, kun je asperges vinden in een van onze favoriete kattenvoeders op de markt genaamd NomNomNow. Deze premium voederservice bevat asperges als 5e ingrediënt in hun kip cuisine formule. Je kunt zelfs de stukjes asperge zien op de foto van het voer!

Afsluitende gedachten

Hoewel we nooit zeker kunnen weten waarom katten van asperges houden, hebben we verschillende mogelijke redenen met een aantal solide bewijzen erachter. Uiteindelijk zijn katten unieke wezens (en daarom houden we van ze) en hoewel sommige katten gek kunnen worden van asperges, zullen de meeste het een harde pas geven.