Lijst van kattenrassen

Kurillen stompstaartkatU wilt een kat, maar weet niet welk ras het beste bij u past? Wil je alles weten over je favoriete ras? In onze rassenlijst vindt u gedetailleerde profielen van verschillende kattenrassen. Krijg boeiende informatie over de geschiedenis, de natuur en het houden van de katten!

Kattenrassen in een oogopslag

Wat is een kattenras?

Tegenwoordig verstaan we onder een kattenras een speciaal ras van de huiskat met vergelijkbare kenmerken. Dit omvat bijvoorbeeld de schofthoogte, de lengte en kleur van de vacht of de vorm van de snuit en de oren. Evenzo zijn bepaalde karaktereigenschappen belangrijke onderscheidende kenmerken van kattenrassen. Een fokvereniging of een individu bepaalt een standaard voor een kattenras, waardoor het ras door een club of vereniging kan worden erkend. Er zijn enkele kenmerken waaraan katten moeten voldoen om te worden erkend als behorend tot een bepaald ras. Bovendien moet de stamboom van een raskat traceerbaar zijn. De oorsprong van de kat moet minstens vier generaties lang kunnen worden aangetoond.

Officiële verenigingen en federaties zoals de CFA (Cat Fanciers’ Association), de FIFe (Fédération Internationale Féline), de GCCF (Governing Council of the Cat Fancy) en de TICA (The international cat association) zijn verantwoordelijk voor de erkenning van de verschillende rassen. De WCF (World Cat Federation) fungeert als overkoepelende organisatie. Er zijn echter ook veel kattenrassen, die niet officieel erkend, maar wel toegelaten zijn.

Historische ontwikkeling van kattenrassen

De meeste tegenwoordig bestaande kattenrassen stammen af van Europese, Oosterse en Aziatische huiskatten. Oorspronkelijk hielden mensen katten alleen om muizen te vangen. Het oudste doelmatig gefokte kattenras is de Angorakat. De Siamese kat is bijna net zo oud. In het midden van de 20e eeuw kende de kattenfokkerij een sterke opleving en verschenen er talrijke nieuwe rassen. Sommige zijn ontstaan door splitsing van reeds bestaande rassen, terwijl andere het resultaat waren van kruisingen. Evenzo zijn sommige rassen zoals de Sphynx kat of de Devon Rex ontstaan door bepaalde genetische mutaties. De laatste decennia zijn ook nieuwe rassen ontstaan door kruising van wilde kleine kattensoorten met gedomesticeerde katten. Deze zogenaamde hybride rassen omvatten de Savannah of de Chausie kat.

Welke kattenrassen zijn er tegenwoordig?

Er zijn tegenwoordig ongeveer honderd verschillende kattenrassen, die traditioneel worden onderverdeeld in kortharige, langharige en halflangharige rassen. De korthaarkatten vormen de grootste groep. Bekende vertegenwoordigers van deze rassen zijn bijvoorbeeld de Britse korthaar en de Siamese kat. Tot de halflangharige katten behoren de Turkse Angora of de Maine Coon kat. De langharige katten vormen de kleinste groep, aangezien deze alleen de Perzische kat en zijn varianten omvat.

Welk kattensoort past bij mij?

Natuurlijk heeft elke kat een individueel karakter en zelfs dieren van hetzelfde ras verschillen soms sterk. Niettemin kan aan de hand van ruwe tendensen worden bepaald welke katten meer geschikt zijn voor beginners en welke niet. Rassen als de Maine Coon, de Ragdoll of de Brits Korthaar worden beschouwd als bijzonder sociaal en zachtaardig. Bengaalse katten of Savannah-katten daarentegen zijn meer geschikt voor ervaren katteneigenaren, omdat ze een sterke bewegingsdrang hebben. Katten alleen binnen houden is echter voor geen enkele kat ideaal.

De geschiedenis van de kat

De kat is al duizenden jaren een bijzondere favoriet van de mensheid. In deze blog vertellen wij u het verhaal van de kat: u leert wanneer en waarom hij zich vrijwillig bij de mens voegde, hoe hij een superster werd in Egypte, welke haak de middeleeuwen voor hem hadden hier in Europa en hoe hij uiteindelijk het populairste huisdier werd.

De slanke, mysterieuze jagers konden niet meer verschillen in hun aard en uiterlijk. Maar daarvoor komen de fluwelen pootjes oorspronkelijk en welke van de viervoeters past het beste bij jou? Zoek het uit!

Waar komen de verschillende kattenrassen vandaan?

Ze behoren waarschijnlijk tot de meest zachtaardige en knuffelbare huisdieren, maar ze kunnen ook behoorlijk stekelig worden als ze te weinig worden uitgedaagd. Katten zijn populair bij jong en oud. Hun individuele karaktertrekken en uiterlijke kenmerken verschillen enorm. Daarom vereisen verschillende kattenrassen verschillende training en verzorging. Hier vindt u een verzameling rasportretten met de belangrijkste feiten en tips voor uw huiskat.

Waar komen de verschillende kattenrassen vandaan?

De kat is al duizenden jaren de speciale favoriet van de mens, ook al is hij in de loop van de geschiedenis het voorwerp geweest van vele mythen en valse beweringen. Wetenschappers geloven dat de eerste katten zich bijna 10.000 jaar geleden bij de mens aansloten. De landbouw trok knaagdieren aan en daarmee de katten. Er ontstond een soort doelgemeenschap, want men was tenslotte blij dat muizen en ratten uit de buurt van de oogst werden gehouden. Toen, in de 12e eeuw, werden ze gedemoniseerd door de kerk in Europa. Ze zouden bezeten zijn door demonen, onheil brengen en het gezelschap zijn van heksen. Pas later werden ze weer populair als huisdier en zijn dat tot op heden gebleven.

Aangenomen wordt dat alle kattenrassen een gemeenschappelijke voorouder hebben. Ze komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en werden daar ook gedomesticeerd. Alleen met zeevaart vonden ze hun weg over alle grenzen naar Europa. Door kruising van de ondersoorten ontstonden de meest bekende kattenrassen van vandaag, die als zodanig voor het eerst werden tentoongesteld, gepaard en gefokt aan het begin van de 19e eeuw. Zo begonnen de liefhebbers van de Perzische kat al 200 jaar geleden met het fokken ervan. In 1885 werd de eerste nakomeling van de Siamese kat gepresenteerd op een kattenshow in Londen. Maar het duurde tot de oprichting van de Fédération Internationale Féline d’Europe (FIFE), tegenwoordig Fédération Internationale Féline (FiFé), rond 1950 voordat de algemene belangstelling voor het fokken van katten toenam. Tegenwoordig zijn er ongeveer 40 erkende kattenrassen.

Raskat of huiskat: het verschil

In het verleden was het fokken beperkt tot slechts enkele kattenrassen. Er waren slechts enkele verschillen in kleur of vacht. Om te kunnen zeggen dat het om een specifiek kattenras gaat, is meer nodig dan het typische uiterlijk van een bepaald ras. Fokkers streven bepaalde fokdoelen na op basis van de kenmerken van een kattenras: Deze omvatten het uiterlijk, maar ook het temperament van een kat. Een andere belangrijke factor is de stamboom. Met de stamboom kunnen de voorouders van een kat generaties lang worden getraceerd en zijn oorsprong uit een serieuze fok bewijzen.

De meeste voorschriften, waarover de Europese cattery’s beschikken, worden voorgeschreven door de FiFé. Aangezien katten visueel verschillend kunnen zijn, maar de karaktereigenschappen vergelijkbaar zijn, worden kattenrassen onderscheiden door hun vachtstructuur en niet door hun gedragskenmerken zoals bij honden.

Kattenrassen met kort haar

Katten met een korte vacht behoren tot de grootste groep kattenrassen en zijn het populairst. Ze worden beschouwd als bijzonder robuust, flexibel en niet zo onderhoudsgevoelig als langharige rassen. Toch verschillen de kleurvariaties, lichaamsbouw en karaktereigenschappen enorm. Zo vindt u onder de kattenrassen met kort haar zowel gezellige en knuffelbare soorten voor beginners als echte wildvangkatten met een hoog activiteitsniveau.

In Europa zijn de Brits Korthaar en de Siamees waarschijnlijk de meest voorkomende. Ze worden beschouwd als bijzonder sociaal, knuffelig en zijn, mits goed gehouden, een bijzonder huisdier voor het hele gezin.

Kattenrassen met lange en halflange vacht

Kattenrassen met een langere vacht zijn waarschijnlijk ontstaan in koudere streken met barre weersomstandigheden. Ze hebben meestal een rustige instelling en een gelijkmatig temperament. Bij huisdieren is de verzorging echter intensiever. Hoewel ze niet noodzakelijkerwijs meer verharen dan hun kortharige soortgenoten, vereist de lange vacht van deze kattenrassen meer verzorgingsroutine. U moet dit uw kat vanaf het begin op een speelse manier aanleren.

Kattenrassen met halflang haar zijn onder meer de Main Coon en de Ragdoll. Onder de langharige rassen is de Perzische kat waarschijnlijk het bekendste ras.

Welk kattenras past bij jou?

Langhaar of korthaar? Of iets heel exotisch als een naakte kat? Misschien wilt u een bijzonder klein kattenras of iets groters? Het uiterlijk van een kat mag niet de enige beslissende factor zijn bij de aanschaf ervan. Natuurlijk, het is een groot deel van uw beslissing. U zult echter zeker een liefdevolle, knuffelige, volgzame en vertrouwde metgezel willen in plaats van een kat die er precies zo uitziet als u wilt, maar die niet in uw leven past vanwege zijn grote onderhoud of karakter. Daarom is het belangrijk dat u bij uw keuze rekening houdt met het karakter en de woonwensen.

U moet ook van tevoren duidelijk weten of u een binnenkat of een buitenkat wilt. Misschien is het kattenras helemaal niet belangrijk voor u en zoekt u gewoon een liefhebbende metgezel. Asielen zitten vol knuffelkatten die een nieuwe familie willen.

Voordat u uw beslissing neemt, is het belangrijk dat u zich informeert over de specifieke kenmerken van elk ras en de verschillende vereisten van de kattenrassen kent. U neemt immers geen beslissing voor het moment, maar in het beste geval voor vele jaren. Dit houdt ook in dat er iemand is die op uw kat past als u afwezig bent. Al deze vragen moeten ook worden beantwoord voordat u voor een bepaald kattenras kiest.

Wat alle kattenrassen nodig hebben, ongeacht hun herkomst

Als u eenmaal het kattenras hebt gevonden dat bij uw omstandigheden past, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden als het gaat om verzorging en houden. Katten hebben niet alleen een rustige plek nodig om zich terug te trekken en hun eigen voedsel, maar ook voldoende mogelijkheden om hun natuurlijke instincten te bevredigen. Dit omvat, onder andere, het slijpen van hun klauwen. Huiskatten hebben daarom altijd een krabpaal of andere krabmogelijkheden nodig, anders zouden meubels of behang kunnen lijden onder de krabaanvallen. Gevarieerd speelgoed behoort ook tot de basisuitrusting van elke kat. Samen spelen is niet alleen leuk voor kat en baasje, maar versterkt ook de band.

Het voer is ook onderhevig aan rasspecifieke kenmerken, aangezien sommige kattenrassen gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen die met het juiste voer kunnen worden verlicht. Hier vindt u belangrijke tips over kattenvoeding en alle informatie over de gezondheid van katten.

In de Fressnapf online shop vindt u alles wat uw kattenhart begeert tegen bijzonder lage prijzen. Dankzij het uitgebreide assortiment kunt u uw huisdieren volledig uitrusten van kittenleeftijd tot senioren. U kunt ook een breed scala aan voedsel, traktaties en voedingssupplementen van verschillende fabrikanten en merken direct online vinden.

Blader gewoon thuis door de online shop en laat u inspireren door de vele aanbiedingen en acties. Selecteer gewoon uw favoriete product, leg het in het winkelmandje en voltooi het bestelproces met een paar klikken.