Tandvleesaandoeningen bij katten: onze dierenarts legt oorzaken, tekenen en behandelingen uit

Niemand vindt het leuk om ’s ochtends gewekt te worden door een kat die huilt om ontbijt en aandacht, maar de routine is nog minder aangenaam als een kat vreselijke adem heeft. Tandvleesontsteking is de onderliggende oorzaak van slechte adem of halitose, maar wat voor soort tandvleesontsteking kan een kat ontwikkelen en waarom gebeurt het? Is er iets dat je kunt doen om het te voorkomen, zodat je neus en oren ’s ochtends niet tegelijkertijd worden aangevallen?

Gelukkig zijn de meeste tandvleesaandoeningen bij katten zeer goed te voorkomen, dus laten we alles bespreken wat je moet weten.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Katachtige orale anatomie

Om ervoor te zorgen dat we tandvleesaandoeningen begrijpen, helpt het om ervoor te zorgen dat we weten wat het tandvlees van een kat in de eerste plaats is.

De mond van een kat is de holte die tussen hun lippen en hun keel zit. Het bevat hun tanden, tong, gehemelte (dak van de mond), kaak en tandvlees. Het tandvlees of tandvlees is het roze weefsel dat de wortels van tanden en het onderliggende bot bekleedt met een binnenoppervlak waar hun tong tegenaan rust en een buitenoppervlak waar hun lippen tegen rusten.

Omdat het tandvlees de wortels van de tanden bekleedt, is ziekte tussen de twee vaak nauw met elkaar verbonden.

Kat met bleek tandvlees
Afbeelding credit: RJ22, Shutterstock

Wat is tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking is elke aandoening of afwijking van het tandvlees die negatief is. In de meeste gevallen bedoelen we ontsteking, infectie of kanker van een bepaald type en bron. Tandvleesontsteking komt ongelooflijk vaak voor bij katten; In feite kan tot 90% van de katten ouder dan 4 jaar tandvleesaandoeningen hebben 1. Tekenen van tandvleesaandoeningen kunnen overlappen tussen verschillende oorzaken, en de behandeling is vaak ook vergelijkbaar, en één oorzaak van tandvleesaandoeningen leidt bijna altijd tot andere tandheelkundige of gingivale (tandvlees) aandoeningen.

Wat zijn de tekenen van tandvleesaandoeningen bij katten?

De meest voorkomende tekenen die een katteneigenaar thuis zal zien die erop wijzen dat een kat tandvleesaandoeningen kan hebben, zijn:

 • Rood tandvlees
 • Veranderingen in hun kauwpatroon zoals het doorslikken van voedsel in zijn geheel in plaats van kauwen
 • Kauwen aan één kant van de mond
 • Eten laten vallen
 • Verminderd eten wat ook gewichtsverlies kan veroorzaken
 • Slechte adem
 • Verhoogde vocalisaties
 • Verbergen
 • Zichtbaar tandsteen op tanden
 • Bloeden uit de mond
 • Kwijlen
 • Mogelijk zwelling rond de kaak

Een van de minder voorkomende oorzaken van tandvleesaandoeningen bij katten kan tumoren zijn die er ook in de mond uit kunnen zien als massa’s.

Hoewel tandvleesaandoeningen vaak pijnlijk zijn, vooral in ernstige gevallen, kunnen katten de pijn lange tijd verbergen en moet de ziekte meestal zeer aanzienlijk en gevorderd zijn voordat ze stoppen met eten. Dit is belangrijk om te weten omdat iedereen die kiespijn heeft gehad weet hoe slecht dat voelt en hoe onmogelijk het kan zijn om zo te eten, dus katteneigenaren sluiten vaak tand- of tandvleesaandoeningen uit als een probleem als een kat nog steeds eet, wat vaak niet waar is voor deze jongens.

Zieke droevige kat die op het bed ligt
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

Wat zijn de oorzaken tandvleesaandoeningen bij katten?

Tandvleesaandoeningen kunnen uit vele bronnen komen, zoals trauma, ontsteking, infectie en kanker als de belangrijkste oorzaken. Laten we de belangrijkste oorzaken bespreken om over te weten.

1. Gingivitis

Gingivitis is een ontsteking van de tandvleesrand, die eruit zal zien als de rode bekleding van het tandvlees langs de tanden. Het kan aanwezig zijn op één plek of in de hele mond en kan al dan niet pijnlijk zijn of geassocieerd met andere tekenen of ziekten.

De tanden van een kat ontwikkelen een bacteriële film die bekend staat als plaque en die over het algemeen begint als nuttige bacteriën die het tandglazuur bekleden en niet onder de tandvleesrand komen. Als die plaque overgroeit naar delen van de tand die het tandvlees raken, en / of als zich slechte bacteriën in plaats van nuttige bacteriën ontwikkelen, kan dit het immuunsysteem van een kat activeren om op de tandvleesrand te reageren, wat gingivitis is, en daarom ziet het eruit als rood, boos weefsel.

Zodra het tandvlees ontstoken is, zal dit over het algemeen slechte bacteriën veroorzaken om goede bacteriën op de tand te vervangen, en dit proces kan zich ontwikkelen tot parodontitis, waarbij de tand ook wordt aangetast en de wortel kan sterven. Tandsteen of calculus is ook de mineralisatie van plaque. De beste manier om dit te voorkomen is om regelmatig de tanden van een kat te poetsen, en tenzij de gingivitis erg ernstig is, is poetsen vaak ook de behandeling.

het aanbrengen van ontstekingsremmende gel op het tandvlees van de kat
Image Credit: Yaya Photos, Shutterstock
thematische pauze

2. Tandresorptie

Tandresorptie is overwegend een probleem voor katten. De basis van deze ziekte begint eigenlijk bij de tand, waarbij het immuunsysteem van een kat lagen en delen van de tand van een kat aanvalt en wegvreet, met verschillende soorten resorpties gedefinieerd door waar het proces begint. Deze tandziekte veroorzaakt bijna altijd ontstekingen aan de tandvleesrand zoals deze zich presenteert, wat belangrijk is omdat, zonder tandheelkundige röntgenfoto’s, het veelbetekenende rode tandvlees van een aangetaste tand meestal de eerste aanwijzing van een dierenarts (of eigenaar) is dat er een resorptieve laesie op de tand van die kat kan zijn.

We weten niet zeker wat de oorzaak hiervan is, hoewel we weten dat tandresorptie veel vaker voorkomt bij huiskatten dan bij verwilderde katten. Tandheelkundige röntgenfoto’s zijn hoe artsen de diagnose bevestigen en extractie van een aangetaste tand is de typische behandeling. Hierdoor kan de aangrenzende tandvleesrand genezen en de ontsteking vertrekken, waardoor de mond van de kat veel comfortabeler wordt.

thematische pauze

3. Gingivostomatitis

Deze speciale vorm van gingivitis is veel zeldzamer dan doorsnee gingivitis. Beter bekend als stomatitis, gebeurt deze ziekte wanneer het immuunsysteem van een kat overdreven reageert op plaque en bacteriën op de tanden en een extreme reactie opbouwt. Voor deze katten is hun gingivitis meestal aanwezig door de hele mond en is zo belangrijk dat de wortels of tanden beginnen te rotten, zweren komen voor in de mond, inclusief onder de tong, er is meestal extreem kwijlen en zelfs bloeden uit de mond, en hun adem zal een van de ergste dingen zijn die je ooit hebt geroken.

Hoewel biopten stomatitis definitief kunnen diagnosticeren, zijn de tekenen zo uniek dat het meestal voldoende is om de ziekte te diagnosticeren door alleen maar in hun mond te kijken.

Dit is een van de weinige keren dat het poetsen van de tanden van een kat niet wordt aanbevolen, en dit komt omdat hun mond zo ongelooflijk pijnlijk is en hun immuunsysteem in zo’n overdrive is dat het geen zin heeft; Het zal het alleen maar erger maken voor hun tandpijn.

Om deze ziekte te behandelen, zullen de meeste katten het meest nodig hebben om al hun tanden te verwijderen. Zonder de tanden is er geen plaquefilm van bacteriën waar het immuunsysteem op kan reageren, en de mond geneest en gaat in de meeste gevallen terug naar pijnvrij.

We weten niet waarom stomatitis optreedt, er kunnen enkele links zijn naar genetica, dieet en andere ziekten zoals FIV, maar we hebben hier momenteel geen definitieve antwoorden over.

dierenarts controleert kattentanden
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock
thematische pauze

4. Orale tumoren

Het meest voorkomende type orale tumor bij katten is plaveiselcelcarcinoom, dat ongeveer 75% van de orale kattentumoren uitmaakt. Hoewel ze lang niet zo vaak voorkomen als andere tandvleesaandoeningen zoals gingivitis, zijn orale tumoren de 4e meest voorkomende vorm van kanker bij katten.

Tekenen kunnen variëren, waaronder een slechte adem, rood tandvlees of een zichtbare massa. Van belang is dat problemen met slikken en gewichtsverlies vaker worden gezien bij orale tumoren dan bij andere tandvleesaandoeningen (behalve mogelijk ernstige gevallen van stomatitis).

Helaas zijn orale tumoren van katten zelden behandelbaar tegen de tijd dat ze worden gediagnosticeerd. Chirurgische verwijdering kan worden gedaan als de tumor klein of geïsoleerd genoeg is, maar meestal hebben katten met orale tumoren volledige kaakresecties en andere ongelooflijk invasieve interventies nodig om de tumor te verwijderen, wat in de meeste gevallen gewoon niet haalbaar of in hun belang is.

cat + lijnverdeler

Hoe wordt tandvleesontsteking gediagnosticeerd bij katten?

Een grondig oraal onderzoek door een dierenarts, mogelijk in combinatie met tandheelkundige röntgenfoto’s, is meestal hoe tandvleesaandoeningen bij katten worden gediagnosticeerd. In sommige gevallen kunnen biopsieën van het tandvlees ook worden gebruikt om te bevestigen welk type tandvleesaandoening een kat heeft.

Hoe wordt tandvleesaandoeningen behandeld bij katten?

De behandeling, zoals u hierboven kunt zien, hangt meestal af van de specifieke onderliggende ziekte. Het verwijderen van plaque-opbouw door middel van gebitsreinigingen en dagelijks poetsen is meestal een onderdeel van de behandeling. Dit kan ook het verwijderen van zieke tanden omvatten die niet kunnen worden gered. Sommige ziekten zoals stomatitis kunnen agressieve behandelingen nodig hebben, zoals volledige tandheelkundige extracties. Anderen, zoals plaveiselcelcarcinoom, hebben misschien helemaal geen behandelingsoptie.

Na de diagnose van een dierenarts wordt een plan gemaakt om de tandheelkundige gezondheid van uw kat te optimaliseren, waaronder het behandelen van alles wat behandeling in zijn mond nodig heeft.

een dierenarts die de tanden van een kitten onderzoekt
Afbeelding credit: TaniaKitura, Shutterstock

garen kogelverdeler

Hoe verzorg ik een kat met tandvleesontsteking?

Katten met actieve tandvleesaandoeningen hebben vaak baat bij het overschakelen op natvoer, althans tijdelijk, omdat het comfortabeler is om te eten. Hun droogvoer weken als ze natvoer weigeren, is ook een optie, hoewel katten dat wel zijn kieskeurig over de textuur dat dit soms ook niet wordt getolereerd.

Hoewel antibiotica over het algemeen niet worden aanbevolen in de meeste gevallen van tandvleesaandoeningen, omdat ze niet zoveel helpen als je zou denken, voor katten die te pijnlijk zijn om droog voedsel te eten, maar ook om dieetveranderingen te weigeren, kunnen pijnstillers of antibiotica worden voorgeschreven door hun dierenartsen in afwachting van verdere behandeling.

Het is belangrijk om deze medicijnen precies te geven zoals voorgeschreven, omdat sommige pijnstillers moeilijk kunnen zijn voor de nieren van een kat en antibiotica niet vroegtijdig kunnen worden gestopt, anders loopt u het risico dat uw kat een antibioticaresistente infectie ontwikkelt.

Veel katten met tandvleesaandoeningen zullen er ook baat bij hebben om hun tanden te laten poetsen, zolang ze er maar niet te pijnlijk voor zijn.

Kan tandvleesontsteking bij katten worden voorkomen?

Regelmatig poetsen van de tanden van een kat, vooral dagelijks, zal de meeste gevallen van tandvleesaandoeningen voorkomen. Katten zijn natuurlijk niet altijd geïnteresseerd in samenwerking met deze preventieve maatregel, maar gelukkig zijn er middelen om kattenouders te helpen hun katten aan te passen aan de procedure.

De basisprincipes van het leren van een kat om zijn tanden te laten poetsen, is om een kleine borstel te gebruiken, kattentandpasta (menselijke tandpasta kan in de meeste gevallen giftig zijn voor katten) en langzaam stappen van tandenpoetsen één voor één introduceren.

Het belonen van een kat voor het feit dat je zijn hoofd mag aanraken, zijn hoofd vasthoudt, een lip optilt, een tand aanraakt, zijn tandpasta opsnuift, zijn tandpasta likt, je wat tandpasta op een tand laat plaatsen, je met een vinger over zijn tanden laat wrijven, op de borstel kunt likken of kauwen, zijn manieren om door de stappen te gaan totdat je zijn tanden kunt poetsen.

Bij het poetsen van de tanden van een kat hoef je je alleen zorgen te maken over de buitenkant van de tanden, niet over de binnenkant.

Dierenarts controleert tanden van de Maine Coon-kat
Afbeelding credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

3 kat face divider

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe lang kan een kat leven met tandvleesaandoeningen?

Katten leven vaak chronisch met deze aandoening gedurende jaren vóór de diagnose, maar zonder vroege interventie kan dit ertoe leiden dat ze tanden verliezen, afvallen, leiden tot orgaanziekte of falen door bacteriële verspreiding en mogelijk hun levensduur verkorten.

Kunnen katten herstellen van tandvleesaandoeningen?

Het hangt af van wat voor soort tandvleesontsteking ze hebben, maar heel vaak, ja, ze kunnen herstellen. Ongecompliceerde gingivitis kan volledig worden omgekeerd met een gebitsreiniging en een mondhygiëneregime thuis.

Is tandvleesontsteking bij katten pijnlijk?

Katten verbergen pijn als hun standaard, dus vaak lijkt het niet alsof een kat met tandvleesaandoeningen pijnlijk is. Ze eten en drinken meestal nog steeds, en je hebt misschien geen idee dat er een probleem is totdat een dierenarts naar hun tanden kijkt, maar we weten dat ze nog steeds tandpijn voelen, zelfs als ze er geen uiterlijke tekenen van vertonen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Tandvleesontsteking is een veel voorkomend probleem voor katten gedurende hun leven, vooral voor iets eenvoudigs als gingivitis. Voor de meeste katten is tandvleesontsteking te voorkomen en te behandelen. Hoewel het poetsen van de tanden van een kat misschien niet leuk klinkt, kan dit een lange weg gaan naar het voorkomen van toekomstige tandziekten en vroege identificatie van alles wat zich ontwikkelt.

Jaarlijkse fysieke onderzoeken met een dierenarts helpen ook bij het volgen van tandvleesaandoeningen bij katten naarmate ze ouder worden, dus zorg ervoor dat ze hun controles krijgen, zelfs als ze te allen tijde binnen wonen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Yaya Photos, Shutterstock