Hoe heet is te warm voor een kat? Door dierenartsen goedgekeurde feiten en veiligheidstips voor de zomer

We passen de temperaturen in ons huis voortdurend aan op basis van hoe warm of koud het buiten is. De meeste huisdierouders denken echter niet aan hun huisdieren wanneer ze dit doen. Kunnen katten het te warm krijgen? Zo ja, hoe heet is dan te warm voor een kat?

De gemiddelde lichaamstemperatuur voor een kat ligt tussen 100,4 en 102,5 graden Fahrenheit. Alles boven 102,5 graden wordt als abnormaal beschouwd en vereist veterinaire interventie. Als de temperatuur stijgt tot 105 graden, is uw kat in ernstig, potentieel dodelijk gevaar.

Er zijn twee manieren waarop de lichaamstemperatuur van uw kat kan stijgen en problemen kan veroorzaken. Hyperthermie betekent een hoge lichaamstemperatuur die optreedt wanneer katten niet langer in staat zijn om zichzelf te reguleren en hun temperatuur op een normaal niveau te houden. Het kan optreden als uw kat wordt blootgesteld aan een hoge omgevingstemperatuur (bijvoorbeeld in een auto), of tijdens het sporten tijdens bijzonder warm weer.

Aan de andere kant treedt koorts op wanneer de lichaamstemperatuur van uw kat stijgt als reactie op interne stimuli die kunnen worden veroorzaakt door een infectie of ontsteking. Als de verhoging van de lichaamstemperatuur wordt veroorzaakt door een hete omgeving, kan hitte-uitputting zich ontwikkelen en zal er waarschijnlijk een zonnesteek volgen.

Hieronder zullen we het hebben over een hitteberoerte bij katten en hoe je je kat deze zomer koel kunt houden, dus doe mee.

3 kat face divider

Wat zijn de tekenen van een zonnesteek bij een kat?

Op veel plaatsen kan de zomer extreme hittegolven en temperaturen tot ver in de 100s brengen, zelfs zonder de hitte-index. Als de hitte u beïnvloedt, kunt u er zeker van zijn dat het ook uw kat beïnvloedt. Hoewel katten meestal voorzichtig zijn en de neiging hebben om schaduwrijke plekken te zoeken, is er een kans dat ze op de een of andere manier ergens warm kunnen vast komen te zitten zonder ventilatie, wat mogelijk kan leiden tot een zonnesteek.

Het is belangrijk op te merken dat katten andere koelmechanismen hebben dan honden en dat ze over het algemeen niet hijgen. Katten kunnen alleen zweten via hun voetzolen. Dit is een heel klein deel van het lichaam, dus het is geen erg effectief koelmechanisme. Ze reguleren ook hun lichaamstemperatuur door te verzorgen, speeksel over de vacht te verspreiden die verdampt en ze af te koelen. In tegenstelling tot honden zullen katten zelden hijgen. Daarom, als u merkt dat uw kat hijgt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts om instructies te krijgen over hoe u hem thuis kunt helpen en hoe u veilig naar de kliniek kunt reizen.

Hier zijn de tekenen van een zonnesteek om op te letten:

 • Hijgen
 • Zweterige poten
 • Felrood of bleek tandvlees
 • Plakkerig of droog tandvlees
 • Lethargie
 • Zwakheid
 • Braken
 • Diarree
 • Geen eetlust
 • Moeite met ademhalen
 • Instorting
 • Vangsten

Als uw huisdier tekenen van een zonnesteek vertoont, is het het beste om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts, zodat zij de aandoening kunnen diagnosticeren en behandelen voordat het te laat is.

Hoewel elke kat het risico loopt op een zonnesteek, zijn sommige katten vatbaarder dan anderen:

 • Zwaarlijvige katten
 • Katten met een korte neus (brachycefale rassen)
 • Kittens en oudere katten
 • Katten met gezondheidsproblemen zoals hart- of longaandoeningen
dierenarts die het gezicht van een witte kat controleert
Afbeelding credit: MakeStory Studio, Shutterstock

Moet ik mijn kat in het zomerseizoen naar buiten laten gaan?

Als uw kat geen strikt binnenhuisdier is, kunt u het moeilijk vinden om ze binnen te houden, vooral als het warm weer is. Een goede vuistregel is dat als het te warm is om naar buiten te gaan, het te warm is voor je kat om buiten te zijn.

Houd uw kat binnen of beperk de buitentijd om oververhitting en een zonnesteek te voorkomen. In het volgende gedeelte geven we u enkele tips over hoe u uw kat koel kunt houden wanneer de hitte buiten toeneemt

kattenpootverdeler

Tips om je kat koel te houden deze zomer

Warm, zonnig weer is perfect om op pad te gaan met uw huisdieren. Wanneer de temperatuur echter begint te stijgen, blijven de ouders van huisdieren binnen en zetten ze de airconditioner hoger om koel te blijven. Hoewel u uw kat binnen houdt tijdens de zomerse hittegolf, zijn er een paar tips die u moet weten om uw kat ook in deze tijd zo koel mogelijk te houden.

Tips voor de zomer:

 • Geef uw kat een onbeperkte watervoorziening
 • Zorg voor voldoende schaduw
 • Laat je kat niet overbelasten
 • Houd je huis goed geventileerd
 • Voer de ac uit
 • Houd uw kat verzorgd
 • Richt een kleine boxventilator op je kat
 • Veeg je kat af met een vochtig washandje
 • Sluit de jaloezieën en gordijnen during de dag
 • Til het bed van je kat naar een hoger niveau

Dit zijn slechts enkele van de beste manieren om uw kat koel te houden tijdens de zomermaanden. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te doen, maar je wilt er wel voor zorgen dat je kat niet oververhit raakt, waardoor hij het risico loopt op een zonnesteek.

grijze kat drinkwater uit kom
Afbeelding credit: Prilutskiy, Shutterstock

Laat uw kat nooit achter in een auto

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je kat in de auto te laten terwijl je naar de supermarkt rent om een paar dingen op te halen, is het nooit een goed idee. Niet alleen is het illegaal om een huisdier in een auto achter te laten, zelfs met de ramen gebarsten, maar er is ook geen garantie dat uw kat niet oververhit raakt in het beetje tijd dat u nodig heeft om te winkelen, door de rij te gaan en terug te keren naar uw voertuig.

Hete auto’s worden in de dierenartsindustrie glazen doodskisten genoemd, omdat ze zoveel gevallen van zonnesteek of overlijden zien bij huisdieren die slechts een paar minuten in de auto zijn achtergelaten. Een kat die in een auto wordt achtergelaten die oververhit raakt, kookt in wezen dood, en niemand wil dat voor zijn katachtige vriend. Neem in plaats daarvan je kat mee naar de winkel, als dat in je omgeving is toegestaan, of neem de kat mee naar huis en ren daarna terug naar de winkel.

Het kan onhandig zijn, maar het alternatief als je kat oververhit raakt, is nog erger.

Wat is de ideale temperatuur voor een kat in een huis?

De meeste ouders van huisdieren denken niet aan hun katten wanneer ze de thermostaat instellen om hun huis af te koelen. Katachtigen hebben echter een ideale temperatuur waarbij ze zich het meest comfortabel voelen. De perfecte temperatuur voor een binnenkat ligt tussen 65 en 70 graden Fahrenheit, hoewel het de kamer zonder klachten een beetje warmer kan maken.

Gezonde katten hebben manieren om hun lichaamstemperatuur te reguleren, vooral als ze in een stabiele omgevingstemperatuur worden gehouden, en het is meestal gemakkelijk om ze comfortabel en gelukkig te houden. Ze kunnen echter te warm en koud worden, dus houd uw kat in de gaten voor tekenen van ongemak.

grijze vernevelingskat die in raam ligt
Afbeelding credit: mama_mia, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Net als andere dieren en mensen kunnen katten een hitteberoerte krijgen als ze niet kunnen afkoelen. Als je in een gebied woont waar het in de zomer verschroeiend is, moet je je kat zoveel mogelijk binnen houden. Vergeet niet dat als het te warm voor je is om buiten te zijn, het te warm is voor je geliefde kat. Als u denkt dat uw kat een zonnesteek heeft, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts voor behandeling.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Pixabay