Benadryl voor katten: Dosering, Veiligheid & Bijwerkingen

Benadryl, een merknaam voor het medicijn difenhydraminehydrochloride, is een antihistaminicum dat wordt gebruikt voor de behandeling van symptomen van allergieën bij katten, waaronder zwelling, jeuk, niezen en netelroos, die het gevolg zijn van insectenbeten of steken, blootstelling aan milieuallergenen zoals gras of stuifmeel en reacties op vlooienbeten of vaccins.

Benadryl voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Antihistaminicum

Recept vereist?:

Nee

Algemene namen:

Difenhydramine Hydrochloride

Antihistaminica blokkeren histaminereceptoren in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor het initiëren van allergische reacties. Lees verder om antwoorden te vinden op de meest voorkomende vragen over Benadryl voor katten.

Is Benadryl veilig voor katten?

Benadryl wordt over het algemeen beschouwd als veilig voor katten. Zoals met alle medicijnen, moet Benadryl echter correct worden gebruikt.

Het is het beste om uw dierenarts te bellen om te vragen naar het gebruik van Benadryl voor uw kat, omdat sommige katten Geen Benadryl mogen gebruiken, inclusief katten met bepaalde medische aandoeningen (bijvoorbeeld hartproblemen of glaucoom), katten die andere medicijnen gebruiken, zwangere of zogende katten en katten die allergisch zijn voor difenhydramine.

Als u Benadryl gebruikt omdat uw kat een allergische reactie heeft of jeukende huid ervaart, neem dan altijd contact op met uw dierenarts. Benadryl behandelt de symptomen van een kat (zwelling, jeuk, niezen, netelroos), maar het behandelt niet de onderliggende oorzaak van de zwelling of jeuk.

Uw kat kan bijvoorbeeld lijden aan een allergie voor vlooienbeten, maar het simpelweg behandelen van de kat voor de jeuk zonder de vlooienplaag aan te pakken, zal uw kat niet genezen.

Lees ook: 8 beste vlooienbehandeling voor katten – Knock-Out Vlooien met deze veilige behandelingen

Bovendien hebben katten die krabben en kauwen als gevolg van allergieën of een andere huidaandoening extra medische zorg nodig om de primaire reden voor de jeuk aan te pakken, evenals om secundaire aandoeningen te behandelen die zich mogelijk hebben ontwikkeld, zoals huidinfecties.

In gevallen van ernstige allergische reacties (anafylaxie) ervaren katten tekenen zoals zwelling van het gezicht, ademhalingsmoeilijkheden, braken, diarree, lethargie, toevallen of instorting.

Deze ernstige reacties, die kunnen worden veroorzaakt door de steek van wespen of bijen of beet van insecten of slangen, vereisen dringende veterinaire aandacht. Benadryl is niet voldoende om ernstige allergische reacties te verminderen.

Als uw kat een ernstige allergische reactie ervaart, breng haar dan onmiddellijk naar een dierenarts. Als dit na de normale kantooruren gebeurt en uw dierenkliniek is gesloten, breng uw kat dan naar het dichtstbijzijnde dierenziekenhuis voor noodgevallen.

Vraag het aan een dierenarts

dierenarts
Als u uw kat nu niet naar een dierenarts kunt brengen, kunt u contact opnemen met een dierenarts op JustAnswer.
Voor tussen de $ 10 en $ 100 kunt u met deze service maak een-op-een contact met een echte dierenarts in realtime. Het is een van de beste manieren om persoonlijk deskundig advies te krijgen tegen een fractie van de kosten van een dierenartsbezoek.

Bijwerkingen van Benadryl bij katten

Het is mogelijk dat sommige katten bijwerkingen ervaren bij het gebruik van Benadryl.

Enkele vaak voorkomende bijwerkingen van Benadryl die u bij uw kat kunt opmerken, zijn:

Katten zullen meestal tekenen van ongewenste bijwerkingen vertonen binnen een uur na inname van Benadryl.

Als u merkt dat uw kat een van de bovenstaande tekenen vertoont tijdens het gebruik van Benadryl, stop dan met het geven van de medicatie en neem contact op met uw dierenarts voor wat u moet doen.

Hoewel sommige katten slaperig worden bij het nemen van Benadryl, worden anderen versterkt. Om deze reden wordt het geven van Benadryl aan katten voor angst of voor sedatie niet aanbevolen.

Benadryl Overdosering

Feline Idiopathic Cystitis Symptomen

Hoewel Benadryl meestal als veilig voor katten wordt beschouwd, is het mogelijk dat uw kat een overdosis Benadryl neemt. Vermijd het geven van een dodelijke dosis Benadryl door uw kat te wegen voordat u de medicatie geeft en alleen de aanbevolen hoeveelheid Benadryl te geven.

Geef nooit meer dan 1 milligram Benadryl per pond lichaamsgewicht en geef Benadryl nooit vaker dan elke acht uur in een periode van 24 uur. Het geven van meer dan de aanbevolen dosis Benadryl of het geven van te veel doses in een periode van 24 uur verhoogt het risico op een overdosis Benadryl bij katten.

Zoals met alle medicijnen, gebruik Benadryl voor katten voorzichtig en voorzichtig, en altijd met de begeleiding van uw dierenarts.

Tekenen van overdosering Benadryl bij katten kunnen een of meer van de volgende omvatten:

Hoeveel Benadryl kan ik mijn kat geven?

Bruine tabby kat met blauwe ogen kattenaanvallen

U kunt Benadryl over-the-counter kopen bij de meeste apotheken, supermarkten en big-box winkels. Benadryl wordt verkocht als tabletten of vloeistof. Het is belangrijk om alleen gewone Benadryl te gebruiken.

Het enige actieve ingrediënt moet difenhydramine HCl zijn. Gebruik nooit combinatiemedicijnen (bijvoorbeeld difenhydramine in combinatie met een decongestivum).

De typische dosering van Benadryl voor katten is 1 milligram per pond lichaamsgewicht. Afhankelijk van wat de Benadryl wordt gebruikt om te behandelen, kunnen katten Benadryl tot drie keer per dag innemen (elke acht uur in een periode van 24 uur). Raadpleeg uw dierenarts om erachter te komen hoe vaak uw kat Benadryl veilig kan innemen.

Benadryl tabletten komen binnen 25 mg. Als uw kat weegt 12,5 pond (geef of neem een pond of zo), je kunt één tablet in tweeën breken en dat aan je kat geven.

Het wordt lastiger voor katten die veel minder dan 12,5 pond of veel meer dan 12,5 pond wegen (tenzij uw kat vrij groot is – een Kat van 25 pond kan een volledige 25 mg tablet van Benadryl).

Vloeibare Benadryl voor katten is misschien gemakkelijker te meten en ook gemakkelijker te geven aan een kat (katten zijn notoir moeilijk om pillen te slikken).

Uw dierenarts kan speciale vloeibare Benadryl voor katten verkopen, of u kunt benadryl voor kinderen gebruiken. Zorg ervoor dat u contact opneemt met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat alle inactieve ingrediënten in vrij verkrijgbare vloeibare difenhydramine veilig zijn voor katten.

Hoe benadryl aan katten te geven?

Als u Benadryl-tabletten geeft, houdt u uw kat op schoot of plaatst u haar op een tafel. Richt voorzichtig het hoofd van uw kat naar het plafond, open de mond van uw kat door één vinger op de ondertanden te plaatsen en plaats de pil snel zo ver mogelijk terug in de keel.

Laat uw kat vervolgens haar mond sluiten en aai haar zachtjes onder de kin om haar aan te moedigen de pil door te slikken. Houd de mond van je kat gesloten totdat je weet dat ze de pil heeft doorgeslikt.

Als u vloeibare Benadryl geeft, gebruik dan de maatspuit in de verpakking om de juiste dosis Benadryl te meten.

Plaats de spuit net in haar mond, achter een van haar hoektanden. Richt de spuit ver terug in de mond naar de achterkant van de tong en spuit de vloeistof vervolgens voorzichtig en langzaam in de mond van uw kat, zodat uw kat de tijd krijgt om te slikken en te ademen.

Of u nu tabletten of vloeistof geeft, zachtjes snuiten op het gezicht en de neus van uw kat kan uw kat aanmoedigen om de Benadryl door te slikken. Als alternatief kunt u proberen een tablet in voedsel te verbergen of vloeistof in voedsel te mengen.

Houd er rekening mee dat katten over het algemeen een hekel hebben aan de smaak van Benadryl, ongeacht of het in vloeibare of tabletvorm is. Overweeg om samen te werken met een samengestelde apotheek, die mogelijk een vloeibare Benadryl kan maken in een smaak die katten leuk vinden. Als u deze route wilt volgen, vraag dan uw dierenarts om een bereidingsapotheek aan te bevelen.

Benadryl voor katten doseringstabel

Gewicht van de kat Benadryl (mg) Vloeistof (12,5 mg per 5 ml) Tabletten (25 mg)
6 pond 6 mg 2,5 ml 1/4 tablet
8 pond 8 mg 3 ml 1/4 tablet
10 pond 10 mg 4 ml 1/4 tablet
12 pond 10 mg 4 ml 1/2 tablet
15 pond 15 mg 6 ml 1/2 tablet
20 pond 20 mg 8 ml 1/2 tablet
25 pond 25 mg 10 ml 1 tablet

Bereken de dosering van uw kat

Leer de exacte hoeveelheid Benadryl die uw kat nodig heeft om een overdosis te voorkomen

Het resultaat

Benadryl (mg)

Vloeistof (12,5 mg per 5 ml)

Tabletten (25 mg)

Gebruik Benadryl voor katten veilig

Benadryl voor katten kan veilig en effectief helpen als uw kat jeukt, niest of zwelling ervaart. Hoewel Benadryl gemakkelijk thuis te verkrijgen en aan uw kat te geven is, is het van vitaal belang dat u zo snel mogelijk veterinaire zorg voor uw kat zoekt.

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor professionele veterinaire zorg. Praat altijd met uw dierenarts over vragen die u mogelijk heeft over de medische toestand van uw huisdier. Wacht niet met het inwinnen van professioneel veterinair advies vanwege iets dat op internet is gelezen.

Bronnen weergeven