10 populaire kattenmythes volledig ontkracht door een dierenarts

Katten worden omringd door mythen en misvattingen. Sommige zijn schadelijk, sommige zijn onschadelijk en andere zijn ronduit vreemd. In dit artikel gaan we enkele van de meest voorkomende opsplitsen.

Lees verder om de waarheid te leren over 10 van de meest voorkomende mythen en misvattingen over katten.#1 Alle spinnende katten zijn gelukkig

Kat loungen op witte achtergrond

Hoewel katten meestal spinnen vanwege geluk en comfort, kunnen ze ook spinnen om zichzelf te kalmeren tijdens perioden van stress en pijn.

Hoewel katten zeker spinnen als ze gelukkig zijn, spinnen ze ook als ze zich ziek voelen, pijn hebben of bang zijn. Hoewel we niet helemaal weten waarom dit gebeurt, is een theorie dat de frequenties die katten spinnen genezen en de kat helpen minder pijn te voelen.

Lees ook: Waarom spinnen katten?

Ik heb katten gezien die erg ziek zijn en nog steeds spinnen, en ze zijn zeker niet gelukkig. Een gelukkige kat zal je meestal extra borden dat ze gelukkig zijn naast spinnen.

#2 Zwangere vrouwen kunnen niet leven met katten

Zwangere vrouw met oranje en witte kat op een grijze bank.

Hoewel het voor zwangere vrouwen riskant kan zijn om de kattenbak van een kat op te ruimen vanwege een mogelijke T. gondii-infectie, is het veilig voor hen om met katten in het algemeen te leven.

Je hebt waarschijnlijk gehoord over de kattenbakvulling zwangerschap mythe. Deze mythe is ontstaan na de ontdekking dat een veel voorkomende parasiet in kattenpoep geboorteafwijkingen bij mensen veroorzaakt. De boosdoener is Toxoplasma gondii |, en zwangere vrouwen kunnen besmet raken door per ongeluk de parasiet in te nemen na het schoonmaken van de kattenbak.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om infectie te voorkomen door een niet-zwangere persoon de kattenbak te laten schoonmaken, handschoenen te dragen bij het schoonmaken van de kattenbak, uw handen te wassen na het hanteren van uw kat en tegelijkertijd te voorkomen dat u uw kat eet en hanteert.

#3 Koemelk is goed voor katten

Kitten drinkt melk uit een schotel

Hoewel we allemaal bekend zijn met het beeld van een kat die uit een schotel melk kabbelt, kan koemelk (en elke andere melk die lactose zonder lactase bevat!) spijsverteringsstoornissen veroorzaken bij katten die zijn gespeend.

Hoe zit het met de katten en melk mythe? Nou ja, in één woord… Vals! De meesten van ons hebben nostalgische foto’s gezien van katten die koemelk uit een gerecht drinken of een kattenmelk uit een gerecht krijgen. Deze mythe is ontstaan uit het voeren van verweesde kittens koemelk. Terwijl kittens koemelk kunnen verteren, verliezen katten het enzym dat nodig is om melk te verteren naarmate ze ouder worden en worden ze van nature lactose-intolerant.

Lees ook: Is melk goed voor katten?

Het voeren van een kattenmelk levert niet de juiste voedingsstoffen en kan diarree of braken veroorzaken. Als u uw kattenmelk wilt voeren, probeer dan Cat-Sip, een lactosevrij alternatief.

#4 Katten zijn ’s nachts het meest actief

Katten die 's nachts jagen

Hoewel het gebruikelijk is om katten als nachtdieren te beschouwen, zijn ze in feite crepusculair en het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang.

Hoewel je misschien denkt dat je kat de gekken alleen in de vroege ochtend heeft wanneer je probeert te slapen, is de waarheid dat katten crepusculair zijn, wat gewoon een mooie manier is om te zeggen dat ze het meest actief zijn in de schemering en zonsopgang.

Als uw kat u ’s nachts wakker houdt, probeer dan op deze momenten de speeltijd met uw kat te verlengen en kijk of dat niet helpt om de circadiane ritmes van uw kat te resetten.

#5 Katten landen altijd op hun voeten

Kat die op een bureau staat

Nee, katten landen niet altijd op hun voeten! In feite lijden veel katten aan wat dierenartsen het hoogbouwsyndroom hebben genoemd – de verwondingen die katten ervaren die van hoge plaatsen vallen.

Katten zijn extreem behendig en hebben een zeer flexibele wervelkolom waarmee ze in de lucht kunnen draaien en meestal op hun voeten kunnen landen. Katten zijn niet waterdicht en kunnen zichzelf nog steeds verwonden bij vallen, vaak met kin- en tandletsel.

Bovendien kunnen leeftijd, artritis en andere ziekten de reflexen van een kat verminderen, en genoeg katten worden elk jaar gewond door vallen van grote hoogten om het een naam te geven: hoogbouwsyndroom.

#6 Eén mensenjaar = 7 kattenjaren

Exotische korthaar kat

Hoewel we een jaar van het leven van een kat vaak beschouwen als gelijk aan zeven jaar menselijk leven, is katachtige veroudering niet zo eenvoudig.

Vals! Het eerste jaar van het leven van een kat is gelijk aan ongeveer 16 mensenjaren en omvat de groei van een juveniel tot een volwaardige volwassene. De second jaar van het leven van een kat voegt nog eens 9-10 menselijke jaren toe, en elk jaar daarna is ongeveer gelijk aan 4-5 menselijke jaren.

Lees ook: Hoe oud is mijn kat in mensenjaren?

Katten kunnen buitengewoon lang leven, van sommige katten is gedocumenteerd dat ze 25 jaar oud worden!

#7 Katten declameren doet geen pijn

Grijze Schotse vouwkat met poten op de voorgrond

Hoewel sommigen beweren dat declameren geen pijn doet, is de operatie pijnlijk en leidt deze vaak tot chronische pijn en gedragsproblemen.

Tijd voor de kat declawing mythen

Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat het declameren van een kat niet meer pijn doet dan het trimmen van vingernagels, maar dit is een ernstige misvatting. Declawing is een chirurgische ingreep onder anesthesie en omvat het amputeren van het derde cijfer, dat de nagel bevat.

Veel katten ontwikkelen chronische pijn door artritis en veel katten ontwikkelen agressie vanwege deze pijn. Gelukkig zijn er alternatieven voor declawing, vraag het maar aan uw dierenarts!

#8 Katten kunnen veganistisch zijn

Kat die op een wortel kauwt, omringd door groenten

Hoewel katten kunnen overleven op een compleet en uitgebalanceerd veganistisch voedsel, kunnen ze van nature geen veganist zijn.

Vals! Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze vlees moeten eten om aan hun voedingsbehoeften te voldoen, inclusief complete en uitgebalanceerde essentiële aminozuren. Het voeren van een kat met een veganistisch dieet zal waarschijnlijk symptomen veroorzaken die verband houden met ondervoeding, waaronder symptomen van een taurine-deficiëntie.

#9 Het is goed om uw kat een nestje te laten hebben voordat u gaat steriliseren

Kat die tijdens de operatie onder een blauwe doek ligt

Het is het beste om katten te steriliseren zodra het veilig is om dit te doen. Sterilisatie nadat uw kat is bevallen van een nest kittens kan bijdragen aan overbevolking, de verspreiding van infectieziekten vergroten en de lokale populaties van dieren in het wild beschadigen.

Hoewel kittens super schattig zijn, is de waarheid dat veel steden en gebieden te maken hebben met overbevolkingsproblemen bij huisdieren. Dit betekent dat er te veel katten zijn, wat van invloed kan zijn op de lokale kleine populaties wilde dieren (het uitroeien van zangvogels en hagedissen) en een verhoogde infectieziekte onder lokale kattenpopulaties kan veroorzaken.

Bovendien worden ongewenste katten gedumpt in asielen en velen worden geëuthanaseerd omdat ze nergens heen kunnen. Kittens kunnen al vanaf 5-6 maanden loops worden, wat betekent dat ze zwanger kunnen worden!

Lees ook: Moet ik mijn kat buiten laten?

Het wordt aanbevolen om jonge vrouwelijke katten binnen te houden totdat ze op de leeftijd van 5-6 maanden worden gesteriliseerd om onbedoelde zwangerschap te voorkomen.

#10 Katten hebben geen beweging nodig

kitten spelen

Hoewel we katten vaak als sedentair beschouwen in vergelijking met honden, hebben ze veel beweging nodig. Katten zijn het gelukkigst en gezondst als ze meerdere keren per dag kunnen spelen.

Obesitas is een groot probleem onder binnenkattenpopulaties, no pun intended. Binnenkatten zijn meestal zwaarder dan buitenkatten omdat ze niet zoveel beweging, frisse lucht en mentale stimulatie krijgen.

Bovendien zullen katten eten als ze zich vervelen en de meeste kattenvoer bevat zeer veel calorieën (meer dan 400 calorieën per kopje voedsel! Ter info: de gemiddelde kat heeft maar zo’n 350 calorieën per dag nodig) en superlekker voor katten. Als je een kat hebt, is het belangrijk dat je kat elke dag beweging krijgt.

Hoewel dit varieert op basis van de gezondheid en leeftijd van een kat, hebben de meeste gezonde volwassen katten elke dag minstens een uur krachtig spel nodig. Dit kan worden opgesplitst in vele korte speelsessies. Geef je kat bovendien veel verticale ruimte om op te klimmen en zorg ervoor dat je kat niet te veel eet.

Als u niet zeker bent van de lichaamsbeweging en voedingsbehoeften van uw kat, vraag dan uw dierenarts om advies.