Territoriaal markerings- en spuitgedrag bij katten

kat wrijft tegen de hoek van de kast

We houden van onze katten om vele redenen. Ze zijn knuffelig, vermakelijk, grappig, schattig en gewoon geweldige metgezellen rondom. Een van de redenen dat ik van katten hou, is dat ze nog steeds een wilde streep van hun voorouders behouden en ze delen veel eigenschappen met hen.

Een gedomesticeerde kat verschilt niet zo veel van een wilde kat en katten hebben over het algemeen heel weinig domesticatie ondergaan in vergelijking met andere soorten. Ze hebben veel overeenkomsten met de Afrikaanse wilde kat, Felis silvestris lybica, en een daarvan is dat ze territoriaal zijn.

Snel overzicht

01

Katten zijn territoriale dieren en gebruiken sproeien en markeren als een manier om hun territorium op te eisen en andere katten te waarschuwen.

02

Katten markeren ook territorium door tegen voorwerpen, plaatsen en mensen aan te wrijven en hun geur achter te laten.

03

Gedomesticeerde katten kunnen leren leven in huizen met meerdere katten wanneer ze voldoende middelen voor zichzelf hebben en ruimte om ruimte te nemen wanneer dat nodig is.

Zijn katten territoriaal?

kat wrijft tegen been

Katten zijn territoriaal en gebruiken vaak klieren in hun gezicht en poten om hun territorium te markeren.

Een van de eigenschappen die katten van de wilde kat hebben geërfd, is dat het zeer territoriale dieren zijn. In tegenstelling tot honden die de neiging hebben om samen te leven en te genieten van het gezelschap van andere honden (voor het grootste deel), zijn katten vaak solitaire huisdieren en zijn ze fel onafhankelijk. Ze markeren en verdedigen hun territorium op vele manieren en zullen vechten om het te beschermen als dat nodig is.

Dit gedrag komt voort uit hun voorouders, die alleen leefden en jaagden om te overleven. Ze mengden zich alleen met andere katten als ze zich moesten voortplanten of vechten en vermeden anders contact met hen.

Hoewel onze katten deze eigenschappen en gedragingen van hun voorouders hebben geërfd, kunnen ze leren om vreedzaam met andere katten te leven. We zien dit in veel huishoudens die meer dan één kat hebben (multi-cat huishoudens). Er zijn een paar dingen die dit vergemakkelijken en als katten niet aan bepaalde behoeften voldoen, kan dit ervoor zorgen dat hun relaties afnemen en vechten begint.

Een van de belangrijkste problemen is dat elke kat voldoende middelen heeft. Middelen omvatten voedsel- en waterbakken, kattenbakken (één per kat plus één), bedden, schuilplaatsen en krabpalen. Je moet genoeg van deze hebben voor de katten die je hebt en katten moeten genoeg ruimte hebben om uit de buurt van elkaar te zijn als ze dat willen. Dit vermindert de concurrentie tussen katten en geeft hen minder reden om hun toevlucht te nemen tot conflicten.

Het is ook belangrijk om de katten te laten castreren, omdat niet-gecastreerde katten waarschijnlijk meer territoriaal zijn. Synthetische feromonen (Feliway) kunnen ook helpen om katten ontspannen te houden en zich veilig te voelen in hun huis. Een andere methode die katten gebruiken om zich veilig en ontspannen te voelen in hun huis, is geurmarkering en dit is ook hoe katten hun territorium markeren. We zullen dit nu in meer detail bespreken.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

Hoe markeren katten hun territorium?

urinemarkering bij katten

Katten markeren hun territorium zowel voor hun eigen veiligheid als als waarschuwing voor andere katten.

Katten markeren hun territorium om zich veiliger te voelen in hun omgeving en ook om andere katten ervan te weerhouden binnen te komen. Voorkomen dat andere katten binnenkomen, kan helpen om fysieke gevechten te voorkomen.

Fysiek vechten in het wild zou kostbaar zijn geweest voor katten omdat het letsel veroorzaakt.  Dit kan hebben voorkomen dat katten konden jagen en zou een teken van zwakte zijn geweest. Vechten is een laatste redmiddel voor katten als het gaat om het beschermen van hun territorium. Ze proberen dit te voorkomen door een combinatie van geurmarkering te gebruiken en vervolgens lichaamstaal en vocalisaties wanneer ze een andere kat zien.

Markeren houdt in dat geur wordt gebruikt om hun territorium te markeren. Deze geur bevat vaak feromonen, die fungeren als chemische boodschappen voor andere katten. Katten hebben een zeer gespecialiseerd reukvermogen en ze detecteren deze feromonen via hun vomeronasale orgaan.

Deze bevindt zich achter hun bovenste snijtanden. Feromonen in een geurmerk kunnen een kat veel vertellen over de kat die het merkteken heeft achtergelaten. Het kan hen vertellen hoe oud het merkteken is en wanneer de kat er voor het laatst was, het geslacht van de kat en seksuele beschikbaarheid, en waar hun territorium is.

Katten markeren met geurklieren van hun wangen. Sterker nog, je hebt dit waarschijnlijk al gezien. Dit doen ze door met hun wangen tegen meubels, schuttingpalen en zelfs ons te wrijven! Ze hebben ook geurklieren in hun poten die ze gebruiken als ze krabben. Krabben is een heel belangrijk kattengedrag, omdat het katten in staat stelt hun geur te deponeren en krabsporen fungeren als een visueel afschrikmiddel voor andere katten.

Een andere veel voorkomende manier waarop katten Markeer territorium is door hun urinemarkering en uitwerpselen. Katten zullen vaak urine rond hun territorium spuiten en ze kunnen dit zelfs binnenshuis doen als ze zich gestrest of bedreigd voelen. Urine spuiten verschilt van normaal urineren omdat het gaat om het afzetten van kleine hoeveelheden urine (maar sterk ruikend) en wordt meestal tegen verticale oppervlakken zoals muren gespoten.

Uitwerpselen bevatten geur en katten zullen vaak hun uitwerpselen bedekken om hun geur te verbergen en onopgemerkt te blijven. Als ze echter proberen hun territorium te markeren en vooral als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze hun uitwerpselen onbedekt laten rond de grenzen van hun territorium als een waarschuwing voor andere katten. Dat heet middening.”

Lees ook: Wat betekent het als een kat tegen je aan schuurt?

Markeren vrouwelijke katten hun territorium?

katten vechten om territorium

Vrouwelijke katten vertonen ook markeringsgedrag, maar over het algemeen komt het vaker voor bij mannelijke katten. Met name niet-gecastreerde mannelijke katten zijn het meest territoriaal, omdat ze vaak met andere mannetjes vechten om territorium en vrouwtjes.

Mannelijke katten hebben een veel hogere concentratie hormonen en feromonen in hun urine dan vrouwelijke katten. Dit is wat verantwoordelijk is voor de bekende ’tom-cat geur’.

Lees ook: Wat zijn kater jowls (wangen) bij mannelijke katten?

Territoriale agressie bij katten

De twee katten staarden elkaar in de ogen voordat ze ruzie maakten

Zoals we hebben geleerd, vechten katten liever niet en zullen ze hun territorium markeren om het te vermijden. Markeren is een vorm van communicatie bij katten die tot doel heeft conflicten te voorkomen.  Dit werkt echter niet altijd en ondanks duidelijk gemarkeerde gebieden, zullen katten nog steeds het territorium van een andere kat betreden en bedreigen.

Katten gaan op een paar manieren om met conflicten. Ze proberen eerst het conflict op te lossen door middel van lichaamstaal en vocalisaties. Vocalisaties zijn een veel voorkomend verschijnsel waarvan ik zeker weet dat de meesten van jullie het hebben gehoord. Katten joggen, grommen en sissen komen vaak voor tijdens een territoriale spuug.

Ze zullen lichaamstaal vertonen om de andere kat af te schrikken, zoals hun rug buigen, hun haar uitblazen (piloerection) en staren. Katten vechten vaak door “staring contests” waarbij de verliezende kat als eerste wegkijkt. Hoewel deze lichaamstaalhoudingen en vocalisaties erg agressief kunnen lijken, vermijden ze fysiek contact tussen katten waarvan we weten dat ze ze graag vermijden als dat mogelijk is.

Als katten hun conflict echter niet in deze beginfase kunnen oplossen, kan het uitgroeien tot een fysiek gevecht tussen de katten. Dit kan inhouden dat ze met hun poten krabben en elkaar bijten. Kattenbeten kunnen ernstige infecties en pijn veroorzaken. Ze kunnen een ‘kattenbeetabces’ ontwikkelen dat vaak een diergeneeskundige behandeling nodig heeft.

Als twee katten die in hetzelfde huishouden wonen tekenen van agressie jegens elkaar vertonen, moet u het advies inwinnen van een kattengedragsdeskundige. Zorg ervoor dat elke kat voldoende middelen heeft en sluit een synthetische feromoonverspreider aan om angst te verminderen. Sluit medische problemen zoals urineweginfecties of urinewegaandoeningen uit met uw dierenarts als uw kat ongepast urineert (ongepaste eliminatie).

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat gefrustreerd is

Zijn katten territoriaal van hun eigenaren?

Calico kat liggend op tapijt met eigenaar

Katten zijn territoriale huisdieren en richten hun agressie vaak op andere katten wanneer ze hun territorium betreden. Hun territorium omvat het gebied waar ze eten, slapen en jagen. Katten zullen hun huis ruiken om ze zich veiliger te laten voelen en ze kunnen zelfs hun eigenaar ruiken. Dit is wat er gebeurt als katten tegen je aan wrijven. Katten worden meestal niet beschermend of agressief over hun eigenaren.

Normaal gesproken zullen katten hun agressie richten op andere katten wanneer ze hun territorium betreden. Af en toe kunnen katten omgeleide agressie vertonen naar hun eigenaren. Dit kan gebeuren als ze een kat via een raam hun territorium zien binnenkomen en ze de kat niet kunnen bereiken. Ze kunnen hun frustratie richten op de dichtstbijzijnde persoon die bij hen in de buurt is, wat hun eigenaar kan zijn.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat geobsedeerd is door jou

Laatste gedachten

kat zijn wang tegen een paal

Katten zijn van nature territoriale dieren zoals hun wilde voorouders. Ze verdedigen hun territorium, het gebied waar ze slapen, eten en jagen. Katten vermijden fysieke gevechten ten koste van alles en proberen dit te voorkomen door hun territorium te markeren om andere katten af te schrikken.

Katten markeren hun territorium met geurklieren van hun wangen en poten, samen met urine (sproeien) en uitwerpselen (middening). Als katten in hetzelfde huishouden territoriale agressie tegen elkaar vertonen, moet je ervoor zorgen dat ze voldoende middelen hebben, plug in een synthetische feromoonverspreider, en vraag advies aan een katachtige behaviorist.

Lees ook: Waarom begraven katten hun poep?

Veelgestelde vragen

Waarom markeert mijn kat territorium?

Katten markeren hun territorium om andere katten te laten weten dat het gebied van hen is en om conflicten met andere katten te voorkomen.

Waarom spuiten en markeren katten?

Katten spuiten urine en markeren hun geur rond hun territorium om dit over te brengen op andere katten, wat fysieke gevechten en interacties kan voorkomen.

Wat zijn de tekenen van territoriaal gedrag bij katten?

Katten zijn territoriale dieren en tonen dit door hun territorium te markeren en te vechten met ongewenste katten die hun territorium binnenkomen. Ze markeren hun territorium met geurklieren, urine en uitwerpselen.

Sproeien katers hun territorium?

Alle katten kunnen hun territorium besproeien, maar katers zijn bijzonder gevoelig omdat het niet-gecastreerde mannetjes zijn.