Tandenknarsen van een kat: Wat het betekent en wanneer je je zorgen moet maken

Er zijn veel redenen waarom katten met hun tanden knarsen. De meeste hebben te maken met pijn in de mond, maar andere gevallen zijn stress en neurologische aandoeningen. Dit gedrag mag niet worden genegeerd, want het is meestal een indicator dat er iets mis is. Laten we eens nader bekijken wat tandenknarsen bij katten is, wat de oorzaken zijn en wanneer je je zorgen moet maken over het tandenknarsen van je kat.

Snel overzicht

  1. Tandenknarsen wordt bruxisme genoemd en komt bij katten meestal voor als gevolg van pijn. Meestal knarsen katten met hun tanden als gevolg van pijn in hun mond, vaak door een tandaandoening.
  2. Andere oorzaken van tandenknarsen bij katten zijn pijn door aandoeningen zoals pancreatitis, inflammatoire darmziekten of artritis. Minder vaak komt knarsen voor als gevolg van neurologische problemen of angst.
  3. Tandenknarsen bij katten moet je altijd serieus nemen en je moet je kat zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen om het te laten controleren.

Tandenknarsen van een kat

Wat is tandenknarsen?

Katten knarsen soms met hun tanden, net als mensen dat doen. Je kunt zien dat je kat zijn kaken op elkaar klemt en de onderkaak van links naar rechts beweegt. Dit resulteert vaak in een knarsend of ‘raspend’ geluid als de ondertanden tegen de boventanden schuren. Je kunt een klikkend geluid uit de kaak van je huisdier horen komen of je ziet je kat met zijn tanden klapperen.

De medische term voor tandenknarsen bij alle diersoorten heet bruxisme. Het is vaak een teken dat je kat pijn heeft. Een kat knarst zelden zonder reden met zijn tanden.

Regelmatig tandenknarsen leidt tot abnormale slijtage van de tanden van je kat, evenals pijn in het gewricht waar de onderkaak aan de schedel vastzit, het temporomandibulaire gewricht (TMJ) genoemd. Het is belangrijk om de oorzaak van het tandenknarsen van je kat zo snel mogelijk te achterhalen om de pijnbron weg te nemen en onomkeerbare schade aan het gebit van je kat te voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van tandenknarsen bij katten?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van tandenknarsen bij katten. De meest voorkomende oorzaken zijn ongemak in de mondholte en dit kan het gevolg zijn van veel verschillende aandoeningen.

Aandoeningen van de mond en tanden die kunnen leiden tot tandenknarsen zijn onder andere:

Tandresorptie

Tandresorptie, ook wel bekend als feline odontoclastic resorptive lesions (FORLs), komt voor bij bijna driekwart van alle katten ouder dan 5 jaar. Het is een pijnlijke aandoening waarbij de tand geleidelijk oplost, waardoor de pulpaholte bloot komt te liggen en de tand kan breken. Uiteindelijk kan soms de hele tand verloren gaan.

De oorzaak is onbekend, maar aangetaste tanden kunnen door je dierenarts worden geïdentificeerd, hoewel er vaak röntgenfoto’s nodig zijn om de diagnose te stellen. De aangetaste tand moet onder algehele narcose worden verwijderd, wat een moeilijke procedure kan zijn omdat de tand vaak zwak is en snel kan breken.

Tandvleesaandoening

tandvleesaandoening bij de kat
Ontsteking van het tandvlees, ook wel gingivitis genoemd, kan katten van elke leeftijd treffen, hoewel het vaker voorkomt bij oudere katten. Gingivitis wordt meestal veroorzaakt door bacteriën op de tanden van je kat die leiden tot de opbouw van tandplak, parodontitis genoemd. Na verloop van tijd raakt het tandvlees steeds meer ontstoken en komt de tand los te zitten in de tandkas. Uiteindelijk gaat de tand verloren. Virussen zoals het katachtig calicivirus, het katachtig leukemievirus en het katachtig immunodeficiëntievirus kunnen ook leiden tot gingivitis.

Dit proces is pijnlijk en daarom is het belangrijk dat gingivitis snel wordt vastgesteld en behandeld door je dierenarts. Je kat heeft meestal een algehele verdoving nodig om de tanden te laten schrapen, zowel boven als onder de tandvleesrand, om tandplak en tandsteen te verwijderen. Als er gaatjes, losse tanden of zieke tanden zijn, moeten die tegelijkertijd worden verwijderd.

Abnormale uitlijning van tanden

Sommige katten worden geboren met scheve tanden, ook wel malocclusie genoemd. Het komt vaker voor bij kattenrassen met een brachycefalie en een platter gezicht, zoals Perzen en Himalayans. Malocclusie kan ook voorkomen bij katten met langere, puntige gezichten, zoals Siamezen. Bij deze katten wijzen de hoektanden te ver naar voren.

Malocclusie kan problemen veroorzaken bij het sluiten van de mond. Het kan leiden tot onbedoeld tandenknarsen, omdat de boven- en ondertanden die niet goed uitgelijnd zijn wrijving veroorzaken als ze tegen elkaar wrijven. De specifieke behandeling voor scheve tanden moet worden besloten door je dierenarts, maar omvat vaak het verwijderen van bepaalde tanden onder algehele narcose.

Een vreemd voorwerp in de mond

Katten kunnen soms dingen in hun mond vast krijgen. Dit kan van alles zijn, zoals een stukje bot van een prooidier, een stukje plantaardig materiaal of een stukje plastic. Oudere katten kunnen de neiging hebben om stukjes haar en voedsel tussen hun tanden te krijgen, wat erg ongemakkelijk kan zijn.

We kennen allemaal de uitdrukking ‘nieuwsgierigheid doodde de kat’. Hun nieuwsgierige aard betekent dat bijna alles vast kan komen te zitten in de mond van je kat. Tandenknarsen kan optreden als je kat probeert te verplaatsen wat er vastzit.

Losse of gebroken tanden

Gebitsaandoeningen kunnen leiden tot losse of wankele tanden en dit kan pijnlijk zijn voor je kat, soms resulterend in bruxisme. Soms kunnen katten hun tanden breken, door te hard op iets te kauwen of door een zieke tand die zwak is geworden. Als de breuk de pulpa blootlegt, wordt de tand erg gevoelig en zelfs eten kan je kat pijn doen, wat soms leidt tot tandenknarsen.

Gebroken kaak

Katten die betrokken raken bij verkeersongelukken kunnen vaak hun kaak breken. De kaak van een kat is kwetsbaar en kan soms zelfs breken als gevolg van een ernstige tandaandoening die het bot heeft aangetast. Tandenknarsen kan optreden als gevolg van de pijn of als gevolg van de scheefstand van de tanden veroorzaakt door de kaakfractuur.

Kanker

Tumoren in de mond kunnen een oorzaak zijn van ongemak en bruxisme bij je kat. Je dierenarts is de beste persoon om je kat een volledig mondonderzoek te geven en te controleren op abnormale knobbels.

Al deze mondaandoeningen zijn pijnlijk en kunnen ook andere symptomen veroorzaken, zoals: