Kat kwijlen: oorzaken, symptomen & behandeling

Als je kat kwijlt, vraag je je misschien af of het normaal is of iets om je zorgen over te maken. Hoewel het bij sommige katten normaal kan zijn wanneer het ontspannen is, duidt het meestal op een probleem dat medische aandacht nodig heeft. Dit geldt vooral als je je kat in het verleden nog nooit hebt zien kwijlen.

Snel overzicht: Kat Kwijlen

Wat zijn de oorzaken kwijlen?

Er zijn veel aandoeningen die kwijlen bij katten kunnen veroorzaken. Kwijlen bij katten (ook wel hypersalivatie of ptyalisme genoemd) is meestal een teken van mondpijn.

Als het pijnlijk is voor een kat om haar mond te sluiten of door te slikken, zal speeksel uiteindelijk uit haar mond lekken, wat resulteert in kwijlen.

Orale of mondpijn kan uit vele bronnen komen, maar de meest voorkomende en meest ernstige zijn orale massa’s en tumoren en tandheelkundige aandoeningen. Tandziekte bij katten kan behoorlijk pijnlijk zijn en kan tandvleesaandoeningen, resorptieve tandziekte (waarbij tanden hun glazuurcoating verliezen), tandwortelabcessen en gebroken tanden omvatten.

Minder vaak voorkomende oorzaken van mondpijn kunnen irritatie zijn, zoals brandwonden door het kauwen op elektrische snoeren, het verzorgen van iets dat irritant is van hun vacht of het eten van een aantal irriterende planten. Ze kunnen ook kwijlen als er iets in hun mond blijft hangen. Sommige virale ziekten en ernstige nierziekten kunnen zweren in de mond veroorzaken die pijnlijk zijn en kwijlen veroorzaken.

Een andere minder vaak voorkomende oorzaak van kwijlen bij katten is misselijkheid. Reisziekte (wagenziekte) bij katten veroorzaakt vaak misselijkheid en kwijlen. Zelden kunnen problemen met de zenuwfunctie van de mond en keel kwijlen veroorzaken; hoewel zeldzame hondsdolheid kwijlen kan veroorzaken.

Blootstelling aan pesticiden, in het bijzonder een genaamd permethrin die alleen in sommige vlooien- / tekenmedicijnen voor honden wordt aangetroffen, kan ernstig kwijlen veroorzaken als katten eraan worden blootgesteld. Een zeer bittere smaak kan ook het kwijlen stimuleren. Je hebt deze reactie misschien gezien als je je kat ooit een bittere medicatie hebt moeten geven!

Pijnlijke aandoeningen van de mond die kwijlen bij katten kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

 • Tumor of massa (mondkanker)
 • Pijnlijke tanden (gebroken, abces, verlies van glazuur)
 • Tandvleesontsteking
 • Zweren
 • Irritatie door chemicaliën
 • Er zit iets vast in de mond

Enkele minder vaak voorkomende aandoeningen bij katten die kwijlen kunnen veroorzaken:

 • Reisziekte (wagenziekte)
 • Iets bitters innemen
 • Blootstelling aan giftige pesticiden
 • Problemen met de zenuwfunctie

Een kat kan kwijlen als ze aan een irriterende plant knabbelt of een andere giftige of irriterende stof binnenkrijgt. Verreweg de meest voorkomende reden voor kwijlen bij katten is mondpijn.

Enkele andere tekenen van een pijnlijke mondaandoening bij katten zijn:

 • Slechte adem (halitose)
 • Verminderde eetlust
 • Terughoudendheid om hard voedsel te eten
 • Voedsel valt uit de mond tijdens het eten
 • Gewichtsverlies
 • Mond openhangend
 • Dik, verkleurd of bloederig speeksel
 • Slechte verzorging
 • Kat kwijlt en eet niet

Als uw kat kwijlt en niet eet, kan ze een ernstige ziekte hebben. Ze kan last hebben van pijn in haar mond en/of ernstige misselijkheid ervaren. Uw kat moet worden gecontroleerd wanneer ze niet eet, vooral als ze ook kwijlt.

Kat kwijlen en niet verzorgen

Kat kauwen op kamerplant

Een kat kan kwijlen als ze knabbelt aan een giftige of irriterende plant of een andere giftige stof binnenkrijgt.

Wanneer een kat stopt met zichzelf te verzorgen, is dit een veelbetekenend teken dat ze zich niet goed voelt. Als uw kat kwijlt en zichzelf niet verzorgt, kan ze pijn hebben of erg ziek zijn, dus plan meteen een veterinair onderzoek.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Kat kwijlt in auto

Kat in reismand in auto

Sommige katten kwijlen als ze misselijk zijn, wat kan gebeuren als ze in een auto rijden.

Sommige katten kwijlen als ze misselijk zijn, wat kan gebeuren als ze in een auto rijden.

Misselijkheid kan hypersalivatie en kwijlen bij katten veroorzaken. Als uw kat alleen maar kwijlt tijdens autoritten, kan ze last hebben van reisziekte. Vraag uw dierenarts om advies over hoe u de reisziekte van uw kat kunt beteugelen voorafgaand aan uw volgende autorit.

Kat kwijlt tijdens het spinnen

Kwijlen wordt soms gezien bij gezonde katten. Sommige katten kwijlen bijvoorbeeld terwijl ze heel ontspannen zijn en positieve stimulatie krijgen, zoals aaien. Het kwijlen gaat vaak gepaard met spinnen. Soms kunnen katten kwijlen en spinnen tijdens het kneden van een deken of ander zacht materiaal.

De reden hiervoor is grotendeels onbekend, maar het lijkt gedragsmatig te zijn en geen medisch probleem. Als uw kat altijd een kwijler is geweest wanneer hij ontspannen en purring, maar lijkt op andere momenten prima, het is waarschijnlijk geen probleem.

Kat kwijlt tijdens het slapen

Ziek, Kat, Medicijnen, Voor, Ziek, Pillen, Morsen, Uit, Van, Fles

Vergelijkbaar met het fenomeen van katten die kwijlen terwijl ze heel ontspannen en gelukkig zijn, kunnen sommige katten kwijlen in hun slaap. Als het kwijl minimaal is, kan dit normaal zijn voor uw kat. Als uw kat echter overmatig kwijlt tijdens de slaap, vooral als u dit nog nooit eerder hebt opgemerkt, is het de moeite waard om het door uw dierenarts te laten controleren.

Wat te doen als uw kat kwijlt?

Krabbende kat onder kin

Het kan normaal zijn dat sommige katten een beetje kwijlen als ze heel ontspannen en tevreden zijn.

Omdat kwijlen vaak een teken is dat de kat pijn heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk een bezoek aan de dierenarts te plannen om te controleren op gezondheidsproblemen.

Uw dierenarts zal uw kat controleren op gewicht of spierverlies en een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij het hele lichaam van uw kat wordt gecontroleerd, vooral de mond en tanden van uw kat om te proberen de oorzaak van het kwijlen te vinden. De dierenarts kan verdere tests aanbevelen, zoals röntgenfoto’s, bloedonderzoek of een verdoofd oraal onderzoek om bij de wortel van het kwijlen te komen, zodat het kan worden behandeld.

De behandeling zal afhangen van wat de oorzaak is, maar kan medicijnen voor pijn of misselijkheid omvatten. Het kan ook tandheelkundige zorg en verwijdering van zieke pijnlijke tanden of kaakchirurgie omvatten om tumoren te behandelen.

Het kan normaal zijn dat sommige katten een beetje kwijlen als ze heel ontspannen en tevreden zijn.

Negeer nooit een kat die kwijlt

Als uw kat die nog nooit eerder heeft kwijld plotseling begint te kwijlen, wacht dan niet met het zoeken naar een diergeneeskundige behandeling.

Kwijlen wordt meestal veroorzaakt door pijnlijke aandoeningen. Kwijlen betekent dat je kat pijn kan hebben. Katten doen hun best om hun pijn en ziekte te verbergen. Zodra kwijlen wordt gezien, is het probleem vaak vrij geavanceerd en pijnlijk.

Veelgestelde vragen

Waarom zou een kat plotseling beginnen te kwijlen?

Letsel of ziekte van de mond is een van de meest voorkomende redenen waarom een kat plotseling zou beginnen te kwijlen. Tumoren, tandpijn en ziekte of irritatie van het tandvlees veroorzaken pijn en moeite met slikken, wat leidt tot kwijlen. Andere oorzaken voor plotseling kwijlen bij katten zijn misselijkheid en blootstelling aan giftige of irriterende stoffen en problemen met zenuwen, waaronder hondsdolheid.

Is het normaal dat katten kwijlen?

Bij een zeer klein aantal katten kan kwijlen normaal zijn. Sommige katten kwijlen lichtjes als ze heel ontspannen en tevreden zijn. Kwijlen als dit gaat vaak gepaard met spinnen. Evenzo kunnen sommige katten een beetje kwijlen tijdens het slapen. Als het kwijlen buiten deze geïsoleerde episodes stopt en de kat anders normaal eet en zich goed gedraagt, kan kwijlen als normaal voor de kat worden beschouwd.

Waar is kwijlen een symptoom van?

Kwijlen bij katten is meestal een symptoom van pijn (meestal mondpijn). Minder vaak kan het een symptoom zijn van misselijkheid, vergiftiging of problemen met zenuwen, waaronder hondsdolheid.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met kwijlen?

Breng uw kat naar een dierenarts om de oorzaak van het kwijlen te vinden. Zodra een oorzaak is gevonden, zal uw dierenarts behandelingen aanbevelen die het probleem zullen aanpakken (meestal mondpijn) en die zullen helpen het kwijlen aan te pakken.

Kattenspeeksel druipend van mondremedies?

De behandeling zal afhangen van wat de oorzaak is, maar kan medicijnen voor pijn of misselijkheid omvatten. Het kan ook tandheelkundige zorg en verwijdering van zieke pijnlijke tanden of kaakchirurgie omvatten om tumoren te behandelen.