Cat Huidschilfers: allergieën, verwijdering en behandeling

Huidschilfers van de kat uitgelichte afbeelding

Als je merkt dat je niest, tranende ogen, huiduitslag, een loopneus of astma-aanvallen rond katten hebt, dan ben je waarschijnlijk allergisch voor huidschilfers van katten. Huidschilfers van katten zijn een normaal onderdeel van het hebben van een kat, maar als je allergische reacties hebt op huidschilfers van katten, wat dan?

Gelukkig zijn er dingen die u kunt doen om huidschilfers van katten in uw huis en vervolgens uw eigen lijden te minimaliseren.

Wat is huidschilfers van katten?

Huidschilfers van katten versus roos

Huidschilfers van katten zijn niet hetzelfde als roos, die verschijnt als witte schilfers van de huid in de vacht van uw kat.

Voordat we ingaan op het elimineren van huidschilfers van katten, is het belangrijk om te weten dat huidschilfers van katten het normale afsterven en afstoten van oude huidcellen is, en het is volkomen normaal bij katten.  Je kunt huidschilfers van katten niet zien omdat het microscopisch klein is en niet met het blote oog kan worden gedetecteerd.

Huidschilfers van katten zijn zo klein dat het in de lucht zweeft en zich verbergt in gestoffeerde meubels, beddengoed en tapijt. Huidschilfers van katten zijn verantwoordelijk voor de allergieën die mensen hebben voor katten – wanneer u niezen of een andere allergische reactie heeft als gevolg van kattenallergieën, reageert u niet op de vacht van de kat, u reageert op de Fel d1-allergenen die aanwezig zijn in huidschilfers van katten.

Huidschilfers van katten en roos van katten zijn niet hetzelfde. Kattenroos is kleine schilfers van droge, dode huidcellen. U kunt deze opmerken op uw kat, op uw kleding na het aaien van uw kat, of op meubels of kattenbeddengoed.

Roos hoopt zich op bij katten wanneer ze een te droge huid hebben, wanneer ze hun vacht niet voldoende verzorgen, of wanneer ze een huidziekte, huidinfectie of interne aandoening hebben die resulteert in abnormale uitscheiding van dode huidcellen. Als u merkt dat uw harige vriend roos produceert, is het tijd om de hulp in te roepen van uw vriendelijke, lokale buurtdierenarts om de oorzaak te bepalen en het probleem op te lossen.

Ook is de huid het grootste orgaan in het lichaam en het eerste dat lijdt als een kat ondervoed is. Roos kan een teken zijn van onvoldoende voeding, dus zorg ervoor dat u uw kat een hoogwaardig, compleet en uitgebalanceerd kattenvoer geeft met veel omega 3-vetzuren om een goede gezondheid van de huid te garanderen.

Huidschilfers en allergieën van de kat

Huidschilfers en allergieën voor katten

Huidschilfers van katten, of meer specifiek, het Fel d1-eiwit in huidschilfers van katten, veroorzaakt allergische reacties bij gevoelige mensen.

Kattenallergieën bij mensen komen vaak voor. Wanneer je je ogen voelt opzwellen of begint te niezen rond een kat, reageer je op huidschilfers van de kat. In het bijzonder is het uw immuunsysteem dat reageert op fel d1 allergenen.

Elke kat produceert een bepaald niveau van huidschilfers, zelfs niet-afstotende katten, haarloze katten en katten die zijn geadverteerd als ‘hypoallergeen’ hebben huidschilfers omdat ze huid hebben!

Als je echter een allergische reactie hebt, wanhoop dan niet. Er zijn dingen die u kunt doen om uw blootstelling aan huidschilfers te minimaliseren en hopelijk uw allergiesymptomen te verminderen.

Hoe zich te ontdoen van katten huidschilfers?

Het baden van een kat kan helpen om huidschilfers en allergenenproductie te verminderen

Het regelmatig baden van uw kat kan helpen om de hoeveelheid huidschilfers in uw omgeving te verminderen.

Hoewel je de normale omzet van huidcellen in het lichaam van een kat niet kunt stoppen (en laten we eerlijk zijn, waarom zou je?), zijn er manieren om de hoeveelheid huidschilfers die je kat in je huis werpt te verminderen.

Een van de gemakkelijkste dingen om huidschilfers van uw kat te verwijderen, is uw kat verzorgen. Verzorging verwijdert overtollige huidschilfers en andere pollen en allergenen die ervoor kunnen zorgen dat u ook allergische reacties krijgt.

En hoewel je misschien ineenkrimpt om je kat een bad te geven, een keer per week of eens in de twee weken baden is de beste manier om huidschilfers van katten te verminderen voor mensen met een allergie. Als je kunt, begin dan met het wassen van je kat als hij of zij een kitten is, zodat je kat eraan gewend is.

Gebruik lauw water, een hoeveelheid milde ongeparfumeerde shampoo ter grootte van een dubbeltje, en houd water van het hoofd van je kat en uit ogen, neus en oren. Gebruik geen warm water of koud water omdat niemand dat leuk vindt, en gebruik geen geparfumeerde shampoo omdat het erg irriterend kan zijn voor de ogen en neus van je kat.

Lees meer: Hoe een kat een bad te geven: een stapsgewijze handleiding

Baad niet vaker dan één keer per week omdat overmatig baden de huid kan uitdrogen, wat kan leiden tot roos.

Hier zijn nog enkele badtips als je ze nodig hebt:

Als uw kat een hekel heeft aan het bad, kunt u proberen uw kat zonder bad te verzorgen. Probeer in plaats daarvan je kat af te vegen met een vochtige doek of een ongeparfumeerd babydoekje.

U kunt ook huidschilferslotion op de doek aanbrengen. Poetsen verwijdert ook huidschilfers en je moet je blikje twee tot thr borstelenee keer per week om huidschilfers uit de vacht te verwijderen.

Hoe huidschilfers van katten te verminderen

De omgeving reinigen om huidschilfers van katten te verwijderen

Het regelmatig reinigen van de vloeren, stoffering en andere oppervlakken in uw huis zal helpen om de hoeveelheid allergenen in uw huis te verminderen.

De volgende stap in het omgaan met huidschilfers van katten is milieubeheer.

Je moet het uit je huis halen, wat een grondige reiniging kan vereisen – onthoud dat huidschilfers microscopisch klein zijn en overal kunnen komen.

Stoffen oppervlakken zullen huidschilfershotspots zijn, dus was beddengoed, gordijnen, gordijnen en tapijten minstens één keer per maand in je wasmachine.

U kunt ook pluisrollers gebruiken om uw en de stoffen oppervlakken van uw kat minstens één keer per week te rollen. Vergeet ook het beddengoed en het speelgoed van je kat niet!

Huidschilfers kunnen ook op harde oppervlakken blijven hangen, dus veeg harde oppervlakken, zoals tellers en hardhouten vloeren, af met een zeepachtige doek.

Kasten en muren kunnen ook huidschilfers vangen, dus het is ook nuttig om deze minstens één keer per maand snel af te vegen.

Als je tapijt hebt, moet je weten dat huidschilfers zich daar verbergen. Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter, stofzuig minstens één keer per week en reinig uw HEPA-filter maandelijks.

Kattenbak scheppen

De kattenbak van uw kat is ook een uitstekende plaats voor huidschilfersaccumulatie, dus u wilt deze regelmatig schoonmaken om de hoeveelheid huidschilfers in uw huis te verminderen.

De kattenbak is ideaal voor het accumuleren van huidschilfers van katten, dus reinig hem minstens één keer per week grondig met heet zeepsop.

Het helpt ook om de kattenbak in een rustig, uit de weg gelegen deel van het huis te houden waar je niet veel tijd in doorbrengt, zoals een kelder of wasruimte.

Luchtfiltratie kan ook helpen.

Als u geforceerde luchtverwarming of airconditioning hebt, dan vervang het luchtfilter van uw systeem regelmatig – elke 3 maanden, en zorg ervoor dat u HEPA-filters gebruikt die ten minste MERV 11 hebben.

Als u ernstige kattenallergieën heeft, heeft u mogelijk een luchtfilter nodig met de classificatie MERV 13. Allergiepatiënten en toegewijde katteneigenaren willen misschien ook investeren in een of meer luchtreinigers voor hun huis, die huidschilfers van huisdieren en andere allergenen uit de lucht reinigen.

Lees meer: Beste luchtreinigers voor kattenhaar, huidschilfers, allergieën en geuren

Verminder allergenen door uw kat uit uw slaapkamer te houden

Door uw kat uit uw slaapkamer te houden, kunt u uw blootstelling aan huidschilfers minimaliseren en de kans op een allergische reactie verminderen.

Ten slotte als je kattenallergieën hebt, laat je kat dan niet in je slaapkamer. Als je met je kat slaapt en je wilt je gewoonten niet veranderen, dan was je beddengoed en kussens één keer per week. Mogelijk moet u een allergoloog raadplegen voor meer tips over hoe u huidschilfers in uw huis kunt verminderen of hoe u uw eigen reactie op kattenallergenen kunt verminderen.

Veel mensen vinden baat bij het nemen van antihistaminica, of het laten testen op allergieën, en vervolgens het ontvangen van immunotherapie.

Sommige kattenrassen beweren hypoallergeen of weinig afstotend te zijn. Russische blues, Balinese en Siberische katten werpen allemaal heel weinig af en produceren minder van het Fel d1-eiwit, dus een van deze kattenrassen kan een goede optie zijn voor mensen met kattenallergieën.

Hoewel huidschilfers van katten een normaal onderdeel van het leven zijn voor elke katteneigenaar, zijn er manieren om de impact ervan op uw leven te minimaliseren.

Veelgestelde vragen

Hoe ziet huidschilfers van katten eruit?

Huidschilfers van katten zijn microscopische dode huidcellen die normaal gesproken elke dag door katten worden afgestoten. Huidschilfers van katten kunnen niet met het blote oog worden gezien en zijn anders dan roos, die zich manifesteert als witte vlokken die zich op de vacht ophopen.

Hoe zich te ontdoen van huidschilfers op mijn kat

De beste manier om huidschilfers bij uw kat te verminderen, is door uw kat één keer per week of om de week te wassen. Als uw kat niet kan worden gewassen, kunt u ook huidschilfers op uw kat verminderen door uw kat af te vegen met een vochtige doek, een ongeparfumeerd babydoekje of een doek die is verzadigd met huidschilferslotion.

Hoe lang gaat huidschilfers van katten mee?

Volgens het American College of Allergy, Asthma and Immunology kan huidschilfers van katten tot 20-30 weken in een huis blijven.