Siberisch katten: ras informatie, foto’s, kenmerken & feiten

Uit Rusland met liefde: dat is de Siberische kat, een glamoureuze inheemse katachtige uit de taiga van Siberië, een bosrijk gebied met een subarctisch klimaat dat ongetwijfeld heeft bijgedragen tot de lange, dikke, beschermende vacht van deze kat.

De Siberische kat is zeer aanhankelijk met het gezin en speels als ze dat willen. Hun behoefte aan beweging is echter niet al te veeleisend, en ze zijn net zo blij om lekker tegen hun mensen aan te kruipen als dat ze achter een laserspeeltje aanzitten – misschien zelfs nog wel blijer.

Deze katten zullen je overal volgen en graag meedoen met wat je ook aan het doen bent – soms of je het leuk vindt of niet. Als je hunkert naar een warm knuffelmaatje voor die koude nachten in Siberië – of waar je ook woont – is de Siberische kat misschien wel het perfecte katachtige gezinslid voor jou.

Meer over dit ras

Geschiedenis

Met liefde uit Rusland: dat is de Siberische Kat, een glamoureuze inheemse kat uit de taiga van Siberië, een bosrijk gebied met een subarctisch klimaat dat ongetwijfeld heeft bijgedragen aan de lange, dikke, beschermende vacht van deze kat. De katten zijn in Rusland al zo’n 1.000 jaar bekend en komen vaak voor in Russische volksverhalen.

Zoals in elke cultuur werden de katten door huiseigenaren en winkeliers gewaardeerd om hun jachtvermogen. Zij hielden muizen en ratten uit de buurt van graanopslagplaatsen en andere levensmiddelen.

Siberen werden voor het eerst geïmporteerd naar de Verenigde Staten in 1990 en werden erkend door The International Cat Association in 1996. De American Cat Fanciers Association accepteerde het ras in 1999, gevolgd door de Cat Fanciers Association in 2006. Het ras wint aan populariteit omdat het de reputatie heeft hypoallergeen te zijn – wat al dan niet het geval kan zijn, afhankelijk van de individuele persoon.

Grootte

Deze kat weegt meestal 8 tot 17 pond – en soms meer.

Persoonlijkheid

Het hart van de Siberische kat is net zo warm als zijn geboorteland koud is. Hij houdt van mensen en wil graag bij hen in de buurt zijn, dus verwacht dat deze aanhankelijke kat u overal volgt, ook naar het toilet, en u “helpt” met lezen, tv-kijken, computerwerk en het bereiden van de maaltijd. Op uw schoot zitten terwijl u zijn vacht kamt, kan wel eens het hoogtepunt van zijn dag zijn. Als u thuiskomt van uw werk, staat er misschien geen martini op u te wachten, maar hij zal u met plezier vertellen over zijn dag in rustige, aangename trillers en tjilpen, afgewisseld met een paar miauwen en spinnen. Gasten zullen hem een geniale gastheer vinden; dit is niet typisch een kat die verlegen is in de aanwezigheid van vreemden.

Naast liefdevol en attent, is de Siberische Kat ook actief en speels. Hij zal aanzetten tot apporteerspelletjes door u een favoriet speeltje te brengen om mee te gooien. Elk voorwerp kan een speeltje worden voor deze slimme kat, dus houd sieraden of andere potentieel intrigerende voorwerpen uit zijn zicht. Hem trucjes leren is een leuke en makkelijke manier om zijn behendige hersenen uit te dagen.

Omdat hij van huis uit een bosbewoner is, speelt hij graag met water – misschien is het een genetische herinnering aan het vissen naar zijn avondeten. Wees niet verbaasd als hij het leuk vindt om u in bad te plonsen, uit een fontein of kraan te drinken, of plassen te maken door met zijn poot in zijn waterbak te slaan. Zoals het een werk- en jachtkat betaamt, is hij zeer atletisch en u zult hem vaak balancerend boven op een deuropening aantreffen of zichzelf voortstuwend naar het hoogste punt in de kamer. In feite zouden Siberische coaches wel eens het geheim kunnen zijn van het succes van Russische gymnasten.

Activiteit en lawaai storen hem geen zier. Zijn kalme aard geeft hem het potentieel om een therapiekat te zijn. Hij zal graag met je knuffelen als je verkouden bent of een andere ziekte hebt. En hoewel hij dol is op aandacht, is hij niet behoeftig en zal hij geduldig wachten tot u tijd voor hem heeft.

Gezondheid

Zowel raskatten als katten van gemengde rassen hebben een wisselende incidentie van gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Siberen zijn over het algemeen gezond, maar één probleem dat bij dit ras is waargenomen is hypertrofische cardiomyopathie.

Hypertrofische cardiomyopathie is een vorm van hartziekte waarbij de hartspier vergroot. Het komt voor bij raskatten en niet-raskatten. Siberen behoren tot de rassen die door deze ziekte kunnen worden getroffen.

Verzorging

De dikke drievoudige vacht van de Siberische Kat moet een paar keer per week worden gekamd of geborsteld om klitten of matten te voorkomen. In de lente en de herfst verhaart de vacht en in die periode moet u de vacht misschien vaker borstelen. Een bad is zelden nodig, wat een goede zaak is omdat de vacht zeer waterafstotend is. Het kan moeilijk zijn een Siberiër nat genoeg te krijgen om hem te wassen.

Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse tandhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de ooghoeken af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik voor elk oog een apart deel van het doekje, zodat u niet het risico loopt dat u een infectie verspreidt.

Controleer de oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan schoon met een watje of een zachte vochtige doek die is bevochtigd met een 50-50 mengsel van appelazijn en warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes, die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Het grootste deel van de groei van een Siberische kitten vindt plaats in de eerste anderhalf jaar van zijn leven. De fokker van uw kitten kan u aanraden om hem gedurende die tijd kittenvoer te geven, om er zeker van te zijn dat hij voldoende voeding binnenkrijgt.

Houd de kattenbak brandschoon. Katten zijn erg kieskeurig wat toilethygiëne betreft, en een schone kattenbak zal ook helpen om de lange vacht schoon te houden.

Het is een goed idee om een Siberische kat alleen binnen te houden om hem te beschermen tegen ziektes die door andere katten worden verspreid, aanvallen door honden of coyotes, en de andere gevaren waarmee katten die naar buiten gaan worden geconfronteerd, zoals aangereden worden door een auto. Siberen die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die graag zo’n mooie kat wil hebben zonder er voor te betalen. Indien mogelijk, bouw voor uw Siberische kat een groot buitenverblijf waar hij veilig kan springen en klimmen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Siberische Kat valt op door zijn lange drievoudige vacht met dekharen (de buitenste vacht), kroonharen (het middelste deel van de vacht) en een donzige ondervacht. Hij heeft een overvloedige kraag rond de hals, dik maar iets korter haar op de schouderbladen en het onderste deel van de borst, en dikke vacht op de buik en de britten (de bovenste achterpoten). De ondervacht wordt dikker bij koud weer. De vacht komt voor in alle kleuren en combinaties van kleuren, met of zonder wit.

Hij ziet er krachtig en alert uit, maar kijkt de wereld in met een lieve uitdrukking. Zijn hoofd is een aangepaste wig met afgeronde contouren – breed aan de top en licht versmallend bij de snuit. De middelgrote oren zijn goed gevuld met pluimpjes vacht. De bijna ronde ogen kunnen groen, goud, groen-goud, of koper zijn. Witte Siberen of Siberen met witte vlekken kunnen blauwe of oneven ogen hebben.

De slogan “heftig, heftig, heftig” zou geschreven kunnen zijn met de Siberische in gedachten. Dit is een middelgrote tot grote kat van 8 tot 17 pond en soms meer. De Siberische kat kan er tot vijf jaar over doen om zijn volle omvang en vacht te bereiken. Zijn lichaam is gespierd en hij heeft grote ronde poten met plukjes vacht en een dik behaarde staart.

Kinderen en andere huisdieren

De Siberische Kat heeft een brutaal temperament, en er is niets dat zijn kalmte verstoort. Deze eigenschappen maken hem een uitstekende keuze voor een gezin met kinderen. Geen nachtelijke monsters zullen voorbij de Siberische op wacht aan de voet van het bed van een kind komen. Hij leeft ook graag samen met andere katten en katvriendelijke honden, zolang ze maar inzien dat hij de baas is. Introduceer huisdieren langzaam en in gecontroleerde omstandigheden om ervoor te zorgen dat ze leren met elkaar om te gaan.