Britse Korthaar Kat Ras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten

De Brits Korthaar kat heeft een rustige stem en is een niet veeleisende metgezel.

Hoewel niet overdreven aanhankelijk, kan de Brits Korthaar het met iedereen goed vinden. Ze zijn zachtaardig en tolereren andere huisdieren, en hoewel ze niet bij elke gelegenheid op zoek zijn naar knuffels, worden ze graag opgescheept voor een goede knuffel.

Terwijl sommige katten de reputatie krijgen nerveus en springerig te zijn, is de Brits Korthaar dat allesbehalve. Als u op zoek bent naar een beste vriend die kalm blijft als een komkommer en niet te veel pest, zou dit wel eens de kat voor u kunnen zijn.

Bekijk alle Britse Korthaar katten raskenmerken hieronder!

Meer over dit ras

Geschiedenis

U realiseert het zich misschien niet, maar u bent waarschijnlijk opgegroeid met de Brits Korthaar. Hij is de slimme katachtige van de Gelaarsde Kat en de grijnzende Cheshire Cat van Alice in Wonderland.

De Brits Korthaar komt oorspronkelijk uit Engeland. Met de opkomst van kattenshows tijdens het Victoriaanse tijdperk, begonnen kattenliefhebbers de katten te fokken volgens een bepaalde standaard en stambomen voor hen bij te houden. Op de vroegste kattenshows waren Britse Kortharen de enige katten met stamboom die werden tentoongesteld. Alle anderen werden simpelweg beschreven door vachttype of kleur.

Twee wereldoorlogen verwoestten het ras, en weinig Britse Kortharen bleven over na de Tweede Wereldoorlog. Met de hulp van andere rassen, werden de Kortharen, zoals ze genoemd worden in Groot-Brittannië, nieuw leven ingeblazen.

De American Cat Association erkende de Britse Korthaar in 1967, maar de Cat Fanciers Association accepteerde het ras pas in 1980. Nu erkennen alle kattenverenigingen het ras.

Grootte

Katers wegen 12 tot 20 pond, poezen 8 tot 14 pond.

Persoonlijkheid

De Brits Korthaar is zachtaardig en gemakkelijk in de omgang, waardoor hij een uitstekende huisvriend is. Hij geniet van genegenheid, maar hij is geen “ik, ik, ik”-type kat. U kunt verwachten dat hij u gedurende de dag door het huis volgt en overal waar u stopt in de buurt gaat zitten.

De korthaar is Brits gereserveerd, heeft een rustige stem en is een niet veeleisende metgezel. Hij heeft geen schoot nodig, hoewel hij graag naast u zit. Omdat hij een grote kat is, houdt hij er niet van om rondgedragen te worden.

Dit is een kat met een middelmatig activiteitenniveau. Hij is energiek tijdens de kittenperiode, maar wordt meestal rustiger tegen de tijd dat hij een jaar oud is. Meer volwassen Britse Kortharen zijn meestal bankzitter, maar volwassen katers gedragen zich af en toe als mafkezen. Als ze door het huis rennen, kunnen ze klinken als een kudde olifanten.

Brits Kortharen zijn zelden destructief; hun manieren zijn die van een goede gouvernante, niet van een voetbalhooligan. Ze verwelkomen gasten vol vertrouwen.

Gezondheid

Zowel raskatten als gemengde katten hebben variërende incidenties van gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Problemen die zijn waargenomen bij de korthaar zijn gingivitis en hypertrofische cardiomyopathie, die beide bij elk ras kunnen voorkomen.

Verzorging

De korte, gladde vacht van de Brits Korthaar is eenvoudig te verzorgen met wekelijks borstelen of kammen om dode haren te verwijderen. Een bad is zelden nodig.

Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse tandhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels wekelijks. Veeg de ooghoeken af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik voor elk oog een apart deel van het doekje, zodat u niet het risico loopt dat u een infectie verspreidt.

Controleer de oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan schoon met een watje of een zachte vochtige doek die is bevochtigd met een 50-50 mengsel van appelazijn en warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes, die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Houd de kattenbak brandschoon. Katten zijn erg kieskeurig als het gaat om toilethygiëne.

Het is een goed idee om een Brits Korthaar alleen binnenshuis te houden om hem te beschermen tegen ziektes verspreid door andere katten, aanvallen door honden of coyotes, en de andere gevaren waarmee katten die naar buiten gaan geconfronteerd worden, zoals aangereden worden door een auto. Britse Kortharen die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die graag zo’n mooie kat wil hebben zonder ervoor te betalen.

Vachtkleur en vachtverzorging

Met zijn korte, dikke vacht, ronde kop en wangen, grote ronde ogen, en afgeronde lichaam, lijkt de Brits Korthaar op niets zo veel als een knuffelige teddybeer. Zijn lichaam is compact maar krachtig met een brede borst, sterke benen met afgeronde poten en een dikke staart met een afgeronde punt. De vacht komt voor in zowat elke kleur of patroon die je je maar kunt wensen, inclusief lilac, chocolate, zwart, wit, pointed, tabby en nog veel meer. De meest bekende kleur is blauw (grijs) en de katten worden soms aangeduid als British Blues.

De korthaar is pas volgroeid als hij 3 tot 5 jaar oud is.

Kinderen en andere huisdieren

Deze zachtaardige kat is zeer geschikt voor het leven met gezinnen met kinderen en katvriendelijke honden. Hij houdt van de aandacht die hij krijgt van kinderen die hem beleefd en met respect behandelen en is vergevingsgezind tegenover onhandige peuters. Houd toezicht op jonge kinderen en laat ze zien hoe ze de kat netjes kunnen aaien. In plaats van de kat vast te houden of te dragen, laat ze op de grond zitten en hem aaien. Andere katten zullen zijn evenwicht niet verstoren. Voor de beste resultaten, introduceer huisdieren, zelfs andere katten, altijd langzaam en in een gecontroleerde omgeving.