Ragdoll Katten

Met positieve bekrachtiging leren Ragdoll katten snel en kunnen ze zowel trucjes als goed gedrag, zoals het gebruik van een krabpaal, oppikken.

De Ragdoll kat is een all-round beste vriend voor zowat iedereen. Ze houden van hun gezin, zelfs van kinderen, en kunnen het goed vinden met andere huisdieren.

De liefhebbende Ragdoll is volgzaam, lief en ontspant zich graag voor een goede knuffelsessie. Hij begroet zijn mensen zelfs aan de deur als ze thuiskomen. Als u op zoek bent naar een metgezel, kunt u geen betere keuze vinden dan een van deze gemoedelijke katachtigen.

Meer over dit ras

Geschiedenis

In de familie van de kattenrassen behoren de Ragdolls tot de jongere broers en zussen. De katten werden voor het eerst ontwikkeld door fokker Ann Baker in Riverside, Californië, in de jaren 1960. Baker’s stam bestond uit Josephine, een langhaar waarvan de witte vacht de genen verborg voor een seal mitted of zwart tuxedo patroon, en verschillende andere langharige katten van onbekende afkomst die zij bezat of vond in haar omgeving.

Baker selecteerde katten met een zachtaardige, rustige persoonlijkheid, grote afmetingen, en een mooie lange vacht gekenmerkt door een Himalaya patroon, de naam voor de “points” die men ziet bij Siamese-type katten. Het resultaat was een kat die ze de Ragdoll noemde, vanwege zijn neiging om vrolijk in de armen te vallen van iedereen die hem oppakte. Later hebben Perzen, Birmanen en Birmezen wellicht ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de Ragdoll.

Baker maakte veel ongebruikelijke beweringen over de ontwikkeling van de katten, met inbegrip van buitenaardse invloeden, CIA experimenten, en infusies van menselijke genen, maar dat is alles wat ze zijn: beweringen, zonder enige basis in de feiten. Andere mensen waren ook begonnen met het fokken van Ragdolls. Zij braken met Baker en vormden de Ragdoll Fanciers Club International, met als doel het ras te standaardiseren en erkenning te krijgen door kattenregisters.

De Cat Fanciers Association begon met de registratie van de katten in 1993 en gaf ze volledige erkenning in 2000. De meeste registers erkennen het ras nu, met inbegrip van de American Cat Fanciers Association en The International Cat Association. Ragdolls worden niet gekruist met andere rassen.

Grootte

Vrouwtjes wegen meestal 10 tot 15 pond, en sommige katers wegen meer dan 20 pond.

Persoonlijkheid

In tegenstelling tot veel andere katten, vallen Ragdolls op door het feit dat ze in de armen vallen van iedereen die hen vasthoudt, zelfs als ze op hun rug gewiegd worden. Ze houden van hun mensen, begroeten hen aan de deur, volgen hen in huis en springen op schoot of kruipen in bed wanneer ze de kans krijgen. Ze leren vaak te komen als ze worden geroepen of om speelgoed op te halen dat voor hen wordt gegooid.

Het woord dat het vaakst wordt gebruikt om ze te beschrijven is volgzaam, maar dat betekent niet dat ze inactief zijn. Ze spelen graag met speelgoed en nemen deel aan alle gezinsactiviteiten. Met positieve beloning in de vorm van lof en voedsel wanneer ze iets doen wat u leuk vindt, leren Ragdolls snel en kunnen ze trucjes en goed gedrag, zoals het gebruik van een krabpaal, oppikken. Met een klein, lief stemmetje herinneren ze je aan etenstijd of vragen ze om een aai, maar ze zijn niet overdreven luidruchtig.

Ragdolls hebben goede manieren en zijn gemakkelijk om mee samen te leven. Je zult een Ragdoll op je bank of bed vinden, maar over het algemeen niet veel hoger dan dat. Hij verblijft liever op dezelfde hoogte met zijn mensen dan op het hoogste punt in een kamer.

Gezondheid

Zowel raskatten als katten van gemengde rassen hebben een wisselende incidentie van gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Problemen die de Ragdoll kunnen treffen zijn onder andere de volgende:

  • Hypertrofische cardiomyopathie, een vorm van hartziekte die bij Ragdolls erfelijk is. Een DNA-gebaseerde test is beschikbaar om katten te identificeren die drager zijn van een van de mutaties die de ziekte veroorzaakt.
  • Verhoogd risico op calciumoxalaat blaasstenen
  • Een aanleg voor FIP (feline infectieuze peritonitis)

Verzorging

De matig lange vacht van een Ragdoll heeft weinig ondervacht, wat betekent dat hij minder snel klit en verhaart, maar dat betekent niet dat hij geen verzorging nodig heeft. Kam de vacht twee keer per week met een roestvrijstalen kam om dode haren te verwijderen die klitten kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat u de vacht van de poten grondig kamt, vooral daar waar de poten het lichaam raken, waar de kans op vervilting het grootst is. Een rubberen borstel maakt de vacht glad na het kammen en verwijdert eventuele losse haren. Als je voorzichtig bent en niet aan hun haren trekt, zullen Ragdolls de aandacht die ze van je krijgen tijdens het verzorgen heerlijk vinden.

Merk op dat seizoensgebonden veranderingen en hormonale schommelingen bij ongesteriliseerde katten de lengte van de vacht kunnen beïnvloeden. De vacht zal op zijn hoogtepunt zijn in de winter. Ragdolls die gesteriliseerd of gecastreerd zijn hebben meestal het hele jaar door een weelderige vacht, omdat zij niet de hormonale schommelingen hebben die voorkomen bij ongesteriliseerde katten.

Controleer de staart op stukjes poep die aan de vacht vastzitten en maak dit schoon met een babydoekje. Was een Ragdoll naar behoefte, wat kan variëren van om de paar weken tot om de paar maanden. Als zijn vacht vettig aanvoelt of draderig lijkt, heeft hij een bad nodig.

Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse tandhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de ooghoeken af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik voor elk oog een apart deel van het doekje, zodat u niet het risico loopt dat u een infectie verspreidt. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan schoon met een watje of een zachte vochtige doek die is bevochtigd met een 50-50 mengsel van appelazijn en warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes, die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Houd de kattenbak van de Ragdoll brandschoon. Katten zijn erg gesteld op toilethygiëne, en een schone kattenbak helpt de vacht ook schoon te houden. Over kattenbakken gesproken: een grote kat als de Ragdoll heeft een supergrote kattenbak nodig, zodat hij voldoende ruimte heeft om zich om te draaien en te hurken.

Ragdolls maken meestal verschillende groeispurten door als ze volwassen worden. Deze kunnen aan en uit gaan tot de kat vier jaar oud is. Laat u niet misleiden door het vetkussentje op de buik, dat is een rasgebonden eigenschap. Totdat u zeker weet dat ze hun volwassen grootte hebben bereikt, moet u ervoor zorgen dat ze altijd voldoende voedsel tot hun beschikking hebben om te groeien.

Het is een goed idee om de zachtaardige Ragdoll alleen binnenshuis te houden om hem te beschermen tegen aanvallen van honden of coyotes, ziekten die door andere katten worden verspreid, en de andere gevaren waarmee katten die naar buiten gaan worden geconfronteerd, zoals aangereden worden door een auto. Ragdolls die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die graag zo’n mooie kat wil hebben zonder er voor te betalen.

Vachtkleur en vachtverzorging

Ragdolls vallen op door hun grote omvang, halflange vacht in een puntig patroon, en sprankelende blauwe ogen. Ze behoren tot de grootste van de gedomesticeerde katten, sommige katers wegen meer dan 20 pond. Een Ragdoll heeft een lichtgekleurd lichaam met een donkerder gezicht, poten, staart en oren. Hij komt voor in drie patronen: mitted en bicolor, die beide wit hebben, en colorpoint, dat geen wit heeft. Ragdolls bereiken hun volledige grootte en vachtontwikkeling pas als ze drie tot vier jaar oud zijn.

De Cat Fanciers Association rasstandaard zegt dat de Ragdoll een grote, brede kop moet hebben in een aangepaste wigvorm. Alle zijden van de kop moeten even lang zijn en de snuit moet zacht afgerond zijn. De ogen worden beschreven als levendige blauwe ovalen. De middelgrote oren hebben afgeronde punten en hellen naar voren. Het hoofd wordt ondersteund door een zware, sterke hals, die overgaat in een groot en lang lichaam dat breed, stevig en zwaargebouwd is. De zwaargebouwde poten zijn middelmatig lang, waarbij de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. Grote ronde poten zijn getuft met vacht, en de lange staart lijkt op een wuivende pluim.

De Ragdoll heeft een zijdeachtige vacht die matig lang is. De vacht is kort in het gezicht, loopt uit in een ruche rond de hals, wordt weer korter op de schouderbladen en wordt dan langer naar de staart toe, die volledig bevederd is met bont. Afhankelijk van de vereniging, komt de vacht voor in vier patronen – bi-color, van, mitted en colorpoint tot zes kleuren: seal, blue, chocolate, lilac, red, en cream, en points die effen, lynx, tortie, of torbie (tortie en lynx) kunnen zijn. Dat geeft veel verschillende mogelijkheden wat kleur en patroon betreft.

Mitted Ragdolls zijn precies zoals ze klinken: ze hebben vier witte voetjes, plus een witte kin en buik, en soms een witte vlek op het gezicht die eruit kan zien als een bles, ster of zandloper. Bi-colors hebben nog meer wit dan mitteds, ook op de borst en buik en soms op de rug. Op het gezicht kunnen ze een witte omgekeerde V-vorm hebben. Vans hebben het meeste wit op het lichaam, en Colorpoints hebben geen wit.

Ragdolls die als huisdier verkocht worden, kunnen kleine cosmetische onvolkomenheden hebben die ze ongeschikt maken voor de showring. Deze kunnen zijn: oren die hoger op het hoofd staan dan gewenst, een neus die niet naar boven draait aan de punt, ogen die niet Crater Lake-blauw zijn, of misschien wanten die niet hoog genoeg op de achterpoten staan. Zolang ze het lieve, liefdevolle Ragdoll temperament hebben, maakt dat allemaal niets uit voor een kat die een geliefde metgezel zal zijn in plaats van een show-ring ster.

Kinderen en andere huisdieren

De relaxte Ragdoll is perfect geschikt voor het gezinsleven. Hij steekt zelden zijn klauwen uit tijdens het spelen, en hij vindt het meestal niet erg om zich te verkleden, mee te rijden in een kinderwagen of te gast te zijn op een theekransje. Vanwege hun grote omvang zijn katers een bijzonder goede keuze voor gezinnen met kinderen.

Natuurlijk moet u altijd toezicht houden op jonge kinderen om ervoor te zorgen dat ze de kat niet kwellen. En met een kat van deze grootte is het essentieel om kinderen te leren hoe ze de kat moeten ondersteunen, met één arm onder de voorpoten en één onder de achterpoten. Houd een Ragdoll nooit vast met het achterste naar beneden hangend.

Dankzij zijn beminnelijke karakter leeft hij ook graag samen met andere katten en katvriendelijke honden. Introduceer huisdieren langzaam en in gecontroleerde omstandigheden om ervoor te zorgen dat ze leren met elkaar om te gaan.