Neem je kat mee op vakantie – Tips & Advies

Als je graag je kat mee op vakantie wilt nemen, zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Er zijn specifieke regels voor het reizen met je kat naar het buitenland, vooral als het land buiten de EU ligt. Een dierenpaspoort, chip en rabiësvaccinatie zijn vaak verplicht, maar het is belangrijk om ook aanvullende regels per land te controleren. Voor een zorgeloze vakantie met je kat zijn er ook enkele onmisbare producten en tips die je kunt volgen.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels voor het reizen met je kat naar het buitenland.
 • Maak een vakantie-checklist om ervoor te zorgen dat je alle benodigde documenten en producten meeneemt.
 • Bied je kat tijdens de reis de nodige verzorging en comfort.
 • Zoek naar katvriendelijke vakantiebestemmingen en accommodaties.
 • Leer van de ervaringen van andere vakantiegangers die hun kat hebben meegenomen op vakantie.

Regels voor het reizen met je kat naar het buitenland

Als je je kat mee op vakantie wilt nemen naar het buitenland, zijn er regels waar je rekening mee moet houden. Binnen de EU zijn een dierenpaspoort, chip en rabiësvaccinatie verplicht. Echter, buiten de EU kunnen er per land verschillende regels gelden. Het is verstandig om bij de ambassade van het vakantieland na te gaan of er aanvullende regels zijn.

Een overzicht van de basisregels voor het reizen met je kat naar het buitenland:

Regels Binnen de EU Buiten de EU
Dierenpaspoort Verplicht Verplicht
Chip Verplicht Verplicht
Rabiësvaccinatie Verplicht Verplicht
Aanvullende regels N/A Verschillend per land

Let op: Deze informatie is onderhevig aan veranderingen en het is altijd belangrijk om de meest recente regels te raadplegen voordat je op reis gaat met je kat.

“Reizen met je kat naar het buitenland vereist dat je op de hoogte bent van de specifieke regels en voorschriften van je vakantieland. Zorg ervoor dat je de benodigde documenten in orde hebt en informeer bij de ambassade naar eventuele aanvullende regels.”

Door je aan de regels te houden, kun je ervoor zorgen dat je reis soepel verloopt en dat je kat veilig en gezond blijft gedurende het avontuur. Neem de tijd om je goed voor te bereiden en geniet van een onvergetelijke vakantie met je kat!

Vakantie-checklist voor je kat

Het is handig om een vakantie-checklist voor je kat te maken om ervoor te zorgen dat je niets belangrijks vergeet. Hier is een handige lijst met essentiële items en documenten die je moet meenemen wanneer je je kat op vakantie neemt:

 • Dierenpaspoort: Zorg ervoor dat het dierenpaspoort van je kat up-to-date is en alle benodigde informatie bevat. Controleer of de gegevens correct zijn en dat de vaccinaties en gezondheidscontroles zijn bijgewerkt.
 • Vaccinatiebewijzen: Neem de vaccinatiebewijzen van je kat mee om te kunnen aantonen dat je kat alle nodige vaccinaties heeft gehad. Controleer of de rabiësvaccinatie up-to-date is, vooral als je naar het buitenland reist.
 • Medicijnen en medische benodigdheden: Als je kat medicijnen gebruikt of speciale zorg nodig heeft, zorg er dan voor dat je voldoende voorraad meeneemt voor de duur van je vakantie. Vergeet niet om eventuele medische benodigdheden zoals verband, schoonmaakmiddelen en oog- of oorzalven mee te nemen.
 • Voeding en water: Neem voldoende voeding mee voor de duur van je vakantie. Het is verstandig om het gebruikelijke voer van je kat mee te nemen om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Zorg er ook voor dat je voldoende water en een drinkbak of waterfles voor je kat meeneemt.
 • Kattenbakvulling en kattenbak: Neem voldoende kattenbakvulling mee, afgestemd op de behoeften van je kat. Vergeet ook niet om een draagbare kattenbak of een wegwerpbare kattenbak mee te nemen voor het geval je kat onderweg naar het toilet moet.
 • Katvriendelijk speelgoed en comfortartikelen: Maak de vakantie van je kat leuk en comfortabel door favoriet speelgoed, knuffels en dekens mee te nemen. Dit helpt je kat zich meer ontspannen en vertrouwd te voelen, zelfs in een nieuwe omgeving.
 • Identificatie en contactgegevens: Zorg ervoor dat je kat geïdentificeerd is met een microchip en zorg ervoor dat je contactgegevens up-to-date zijn. Het is ook slim om een halsbandje te gebruiken met een naamplaatje waarop je naam en telefoonnummer staan.
 • Kattenverzorgingsproducten: Neem de dagelijkse verzorgingsproducten van je kat mee, zoals een borstel, nagelschaartje, oorreiniger en tandenborstel. Dit helpt je om de gezondheid en het welzijn van je kat tijdens de vakantie op peil te houden.

Met deze vakantie-checklist ben je goed voorbereid en kun je zorgeloos genieten van de vakantie samen met je kat.

Item Belang
Dierenpaspoort Essentieel
Vaccinatiebewijzen Essentieel
Medicijnen en medische benodigdheden Belangrijk
Voeding en water Belangrijk
Kattenbakvulling en kattenbak Belangrijk
Katvriendelijk speelgoed en comfortartikelen Handig
Identificatie en contactgegevens Handig
Kattenverzorgingsproducten Handig

De heenreis met je kat

Het is belangrijk om de heenreis met je kat zo comfortabel mogelijk te maken. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je kat ontspannen en veilig reist, of je nu met de auto of het vliegtuig gaat.

1. Laat je kat wennen aan de reismand

Het is verstandig om je kat ruim van tevoren te laten wennen aan de reismand of bench. Zet deze in huis en laat je kat er geleidelijk aan wennen door de mand open te laten staan en er wat lekkers in te leggen. Op deze manier zal je kat de reismand associëren met iets positiefs en zal hij zich er meer op zijn gemak in voelen.

2. Kalmerende sprays en speelgoed

Voor extra comfort tijdens de reis kun je overwegen om kalmerende sprays of speelgoed met rustgevende effecten te gebruiken. Deze kunnen je kat helpen ontspannen en stress verminderen tijdens de heenreis. Raadpleeg je dierenarts voor meer informatie over deze producten.

3. Goede ventilatie in de auto

Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is in de auto tijdens de rit. Dit helpt je kat om koel en comfortabel te blijven, vooral tijdens warme dagen. Als het mogelijk is, open een raam of gebruik de airconditioning om ervoor te zorgen dat de temperatuur in de auto aangenaam is voor je kat.

4. Vermijd rijden tijdens de warmste momenten van de dag

Probeer de heenreis zo te plannen dat je rijdt tijdens de koelste momenten van de dag. Rijden tijdens de hete uren kan stressvol zijn voor je kat, dus het is beter om vroeg in de ochtend of laat in de avond te vertrekken.

5. Vliegtuigreizen met je kat

Als je met het vliegtuig reist, informeer dan bij de vliegtuigmaatschappij naar hun specifieke eisen en regels voor het reizen met huisdieren. Zorg ervoor dat je kat in een goedgekeurde reismand zit en dat je alle benodigde documenten en gezondheidscertificaten bij je hebt. Hou er ook rekening mee dat sommige luchtvaartmaatschappijen beperkingen kunnen hebben voor het meenemen van katten in de cabine.

Vervoermiddel Tips
Auto Zorg voor goede ventilatie en vermijd rijden tijdens de warmste momenten van de dag.
Vliegtuig Informeer bij de vliegtuigmaatschappij naar hun specifieke eisen en regels voor het reizen met huisdieren.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat de heenreis met je kat zo aangenaam en stressvrij mogelijk verloopt. Vergeet niet om ook je kat voldoende water en voeding te geven tijdens de reis en regelmatig pauzes in te lassen.

Verzorging tijdens de reis

Tijdens de reis is het belangrijk om goed voor de verzorging van je kat te zorgen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je kat comfortabel blijft tijdens de reis.

Zorg ervoor dat je kat regelmatig de gelegenheid heeft om water te drinken, ongeveer elke twee uur. Dit kan gedaan worden door een waterbakje in de reismand te plaatsen of door je kat toegang te geven tot een waterbron in de auto of op andere reislocaties.

Neem voeding mee waar je kat aan gewend is. Het is belangrijk om de voeding niet te veranderen tijdens de reis, omdat dit maagproblemen kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je voldoende voer meeneemt om je kat te voeden gedurende de reis en stop regelmatig voor maaltijden.

Zorg ervoor dat je kat regelmatig de gelegenheid heeft om water te drinken, ongeveer elke twee uur.

Indien nodig, overweeg reis- of kalmeringspilletjes voor je kat. Raadpleeg hiervoor altijd de dierenarts en volg de aanbevolen doseringen op.

Ventilatie is essentieel in de auto. Zorg ervoor dat er frisse lucht circuleert en vermijd te lange periodes in een stilstaand voertuig. Open indien mogelijk de ramen of gebruik ventilatieopeningen om voor voldoende luchtstroom te zorgen.

Zorg voor goede ventilatie in de auto tijdens de reis.

Als je stopt voor een pauze tijdens de reis, neem je kat dan mee aan een lijntje of in de transportkooi. Hiermee voorkom je ontsnappingen en zorg je ervoor dat je kat veilig blijft.

Verzeker je ervan dat je tijdens de reis de nodige verzorging en comfort biedt aan je kat. Op deze manier zorg je ervoor dat je kat zich prettig voelt en geniet van de reis.

verzorging kat tijdens reis

Katvriendelijke vakantiebestemmingen

Er zijn voldoende vakantiebestemmingen waar huisdieren, waaronder katten, welkom zijn. Of je nu op zoek bent naar vakantiehuisjes, campings, of hotels, er zijn accommodaties die een katvriendelijke omgeving bieden waar jouw geliefde huisdier zich op zijn gemak zal voelen. Deze speciale accommodaties hebben vaak voorzieningen zoals krabmeubels en een omheinde tuin, zodat jouw kat veilig kan genieten van de buitenlucht. Bij het kiezen van een vakantiebestemming is het belangrijk om vooraf te controleren of het huisje volledig geschikt is voor je kat en rekening te houden met de voorkeuren van de eigenaren. Zo kan je met een gerust hart genieten van een stressvrije vakantie samen met je kat.

Vakantiebestemming Accommodatie Voorzieningen
Zeeland, Nederland Vakantiepark Krabpaal, omheinde tuin
Toscane, Italië Boerderij Speelgoed, kattenbak
Cornwall, Verenigd Koninkrijk Camping Krabmeubel, voerbakjes

Bovenstaande tabel geeft enkele voorbeelden van katvriendelijke vakantiebestemmingen en de bijbehorende accommodaties. Deze bestemmingen bieden een gastvrije omgeving waar je kat zich thuis zal voelen. Vergeet niet om bij het boeken van je vakantie te informeren naar de specifieke voorzieningen en regels met betrekking tot huisdieren. Op deze manier kan je de ideale vakantiebestemming vinden waar zowel jij als je kat van kunnen genieten.

Voorbereiding voor de reis

Een goede voorbereiding is essentieel voor het reizen met je kat. Zorg ervoor dat je kat een halsbandje draagt met jouw contactgegevens. Mocht je kat onverhoopt verdwalen, dan kunnen mensen jou gemakkelijk bereiken.

Daarnaast is het belangrijk om ruim van tevoren te controleren welke inentingen je kat nodig heeft voor de reis. Dit kan variëren afhankelijk van de bestemming en de geldende regels en voorschriften. Houd er rekening mee dat sommige landen specifieke vaccinaties vereisen voordat je kat wordt toegelaten.

Als je geen oppas kunt regelen voor je kat tijdens je vakantie, overweeg dan om je kat naar een kattenpension te brengen. Dit zorgt ervoor dat je kat in goede handen is en de juiste verzorging krijgt terwijl jij van je vakantie geniet.

Geef jezelf en je kat gemoedsrust door goed voorbereid op reis te gaan. Met een halsbandje met jouw contactgegevens, de juiste inentingen en een passende opvang indien nodig, kun je met een gerust hart op vakantie gaan met je geliefde viervoeter.

Deel je foto’s met ons

Ben je van plan om je kat mee op vakantie te nemen? Deel dan je foto’s met ons! Via Instagram kun je jouw vakantiefoto’s posten en maak je kans op een cadeaukaart. Laat anderen ook inspireren met jouw vakantieavonturen met je kat.

Laat je kat stralen op vakantie

Of je nu naar het strand gaat, de bergen verkent of gewoon in een vakantiehuisje verblijft, het is altijd leuk om foto’s te maken van je kat op vakantie. Vang die speciale momenten waarop je kat geniet van de nieuwe omgeving of ontspannen in de zon ligt. Laat je creativiteit de vrije loop en leg de unieke persoonlijkheid van je kat vast.

“Mijn kat is een ware avonturier en geniet enorm van onze vakanties samen. Ik deel graag mijn foto’s om anderen te inspireren om hun huisdieren mee te nemen op avontuurlijke reizen.”

Deel je vakantiefoto’s en maak kans op een cadeaukaart

Door je vakantiefoto’s met ons te delen via Instagram, maak je kans op een cadeaukaart. Deel je foto’s met de hashtag #KattenOpAvontuur en tag ons @KattenReizen. We kijken uit naar jullie prachtige foto’s en willen graag anderen inspireren om hun huisdieren mee op vakantie te nemen.

Ontdek de avonturen van andere kattenliefhebbers

Bekijk ook de foto’s van andere kattenliefhebbers die hun foto’s al hebben gedeeld. Laat je inspireren door hun avonturen en beleef plezier aan het zien van katten die de wereld verkennen. Wie weet ontdek je nieuwe vakantiebestemmingen of leuke ideeën om je kat te vermaken tijdens de reis.

Gebruikersnaam Foto
@KattenLover123
@AvontuurlijkeKat
@ReisEnKat

Doe mee en deel jouw vakantiefoto’s met ons! Samen kunnen we de wereld laten zien hoe leuk het is om je kat op avontuur mee te nemen.

Ervaringen van andere vakantiegangers

Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere vakantiegangers die hun kat hebben meegenomen op vakantie? Het kan erg nuttig zijn om te lezen hoe anderen hebben gereisd en welke tips en adviezen zij hebben. Je kunt veel leren van hun ervaringen en dit helpt je bij het plannen en voorbereiden van je eigen vakantie met je kat.

“Ik had mijn kat meegenomen naar een vakantiehuisje in Frankrijk en het was echt geweldig! Ze genoot van de omheinde tuin en had genoeg ruimte om rond te rennen. We namen ook haar favoriete speelgoed en kattenbakvulling mee, zodat ze zich meteen thuis voelde. Het was een geweldige ervaring voor ons allemaal!” – Petra

Tips van andere vakantiegangers:

 • Zorg voor voldoende eten en water voor je kat tijdens de reis.
 • Neem vertrouwde spulletjes mee, zoals dekentjes en speelgoed, om je kat gerust te stellen.
 • Zorg voor een veilige en comfortabele reismand of reisbench.
 • Laat je kat wennen aan de reismand of bench voordat je op vakantie gaat.
 • Controleer de regels en voorschriften van de vakantiebestemming voor het reizen met huisdieren.

Lees meer inspirerende verhalen en nuttige tips van andere vakantiegangers om je vakantie met je kat onvergetelijk te maken!

Conclusie

Reizen met je kat kan een geweldige ervaring zijn, maar vereist wel de nodige voorbereiding. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften voor het reizen met je kat, zowel binnen als buiten de EU. Zorg ervoor dat je een vakantie-checklist maakt en alle benodigde producten meeneemt. Bied je kat tijdens de reis de nodige verzorging en comfort, en zoek een katvriendelijke vakantiebestemming. Deel je vakantiefoto’s met anderen en leer van de ervaringen van andere vakantiegangers. Op deze manier kun je genieten van een zorgeloze vakantie met je geliefde kat.