Bengaalse Katten

De Bengaalse kat kan nooit delicaat genoemd worden. Het zijn atleten: behendig en sierlijk met een sterk, gespierd lichaam, zoals het een kat betaamt die eruitziet alsof hij in de jungle thuishoort.

Ondanks hun wilde uiterlijk, zijn Bengaalse katten eigenlijk heel aanhankelijk met hun menselijke families. Dat gezegd hebbende, hebben ze ook een hoge energie en een plezierige, speelse kant. Ze willen actief blijven en hebben een thuis nodig dat hun energie kan evenaren.

Als u kunt voldoen aan de behoefte van de Bengaal aan beweging, zult u een slimme, liefhebbende kat hebben die u scherp kan houden.

Meer over dit ras

Geschiedenis

Met zijn opvallende gevlekte vacht en grote omvang lijkt de Bengaal op een wilde kat op rooftocht, maar hoewel een van zijn voorouders de kleine, wilde Aziatische luipaardkat is, is hij door en door een huiskat.

Bengalen ontlenen hun naam aan de wetenschappelijke naam van de Aziatische luipaardkat, Felis bengalensis. Ze zijn ontstaan door kruisingen tussen een Aziatische luipaardkat – die in de jaren 1950 en in de jaren 1960 te koop was in dierenwinkels – en tamme kortharen. Jean Mill, een fokker in Californië, was de eerste die zo’n kruising maakte, maar niet omdat ze een nieuw ras wilde creëren. Ze had een luipaardkat aangeschaft en liet haar gezelschap houden door een zwarte kater, zodat ze niet eenzaam zou zijn. Tot haar verbazing, omdat ze niet had gedacht dat de twee soorten zouden paren, kwamen er kittens uit voort, en Mill hield een gevlekte poes. Door haar terug te kruisen met haar vader, kreeg ze een nestje kittens, zowel gevlekt als effen.

Rond dezelfde tijd was Dr. Willard Centerwall aan de Loyola Universiteit Aziatische luipaardkatten aan het kruisen met huiskatten. De luipaardkatten waren resistent tegen het kattenleukemievirus, dus waren de onderzoekers geïnteresseerd om uit te zoeken of deze eigenschap kon worden doorgegeven aan hybride nakomelingen.

Verschillende fokkers raakten geïnteresseerd in het ontwikkelen van de katten als een ras. Mill was een van hen. Veranderingen in haar leven hadden ervoor gezorgd dat ze het fokken van katten had opgegeven, maar ze was klaar om opnieuw te beginnen. Ze had een aantal van Dr. Centerwall’s hybriden gekocht en zocht geschikte katers om mee te fokken. De ene was een oranje tamme korthaar die ze, nota bene, in India vond, en de andere was een bruin gevlekte tabby die ze uit een asiel had gehaald. Bengalen worden tegenwoordig beschouwd als één en hetzelfde als huiskatten, en elke Bengaal die gekocht wordt moet tenminste vier generaties verwijderd zijn van voorouders met wilde bloedlijnen.

De eerste kattenvereniging die de Bengaal erkende was The International Cat Association, die het ras in 1983 de experimentele status verleende, gevolgd door volledige erkenning in 1991. De Bengaal is ook erkend door de American Cat Fanciers Association, de Canadian Cat Association en de United Feline Organization.

Bengaalse katten zijn zo gewild, dat een Britse vrouw in 1990 meer dan $50.000 voor haar bengaalse kat betaalde, en ze de “Rolls Royce” van de katachtige metgezellen noemde.

Grootte

Dit is een middelgrote tot grote kat. Bengalen wegen 8 tot 15 pond of meer.

Persoonlijkheid

De Bengaal is zeer actief en zeer intelligent. Dit maakt hem leuk om mee samen te leven, maar hij kan soms ook uitdagend zijn. Over het algemeen is de Bengaal een zelfverzekerde, spraakzame, vriendelijke kat die altijd alert is. Niets ontsnapt aan zijn aandacht. Hij speelt graag spelletjes, waaronder apporteren, en hij is een kei in het leren van trucjes. Zijn behendige pootjes zijn bijna net zo goed als handen, en het is maar goed dat hij geen opponeerbare duimen heeft, anders zou hij waarschijnlijk de wereld regeren. Verveelde bengaalkatten kunnen ook onconventionele (en licht destructieve) gewoonten aannemen, zoals: lichtschakelaars aan- en uitzetten, zeehondjes uit de afvoer vissen en opgewonden cd’s uit uw dvd-speler plukken.

De Bengaal speelt graag in het water, springt graag in bad of stapt met u onder de douche. Aquarium- en vijvervissen kunnen gevaar lopen door zijn slimme pootjes. Hij klimt ook graag en is vaak te vinden op het hoogste punt in huis dat hij kan bereiken. Een hoge kattenboom of twee is een must voor deze katachtige, net als puzzelspeelgoed dat zijn intelligentie op de proef stelt.

In de zeldzame gevallen dat hij niet aan kroonluchters slingert of in uw zwembad zwemt, zal de aanhankelijke Bengaal graag op uw schoot zitten. Het spreekt voor zich dat hij uw bed zal delen. En ja, hij steelt de dekens.

Gezondheid

Zowel raskatten als katten van gemengde rassen hebben een wisselende incidentie van gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Bengalen zijn over het algemeen gezond, maar de volgende ziekten zijn bij het ras waargenomen:

  • Distale neuropathie, een aandoening van het zenuwstelsel die zwakte veroorzaakt. Deze aandoening kan bij Bengalen al vanaf de leeftijd van 1 jaar optreden. Gelukkig herstellen veel katten op eigen kracht, hoewel enkele terugvallen.
  • Flat-chested kitten syndrome, een misvorming die kan variëren van mild tot ernstig. Kittens die de volwassenheid overleven, vertonen meestal geen tekenen als ze volwassen zijn.
  • Heupdysplasie, die in ernstige gevallen kreupelheid kan veroorzaken
  • Hypertrofische cardiomyopathie, een vorm van hartziekte die bij sommige rassen erfelijk is.
  • Patellaire luxatie, een erfelijke ontwrichting van de knieschijf die kan variëren van mild tot ernstig. Ernstige gevallen kunnen met een operatie worden verholpen.
  • Progressieve retinale atrofie, een degeneratieve oogziekte.

Verzorging

De korte, dikke vacht van de Bengaal is gemakkelijk te verzorgen met een wekelijkse kambeurt om dode haren te verwijderen en huidvetten te verdelen. Een bad is zelden nodig.

Poets de tanden om tandvleesaandoeningen te voorkomen. Dagelijkse tandhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de ooghoeken af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik voor elk oog een apart deel van het doekje, zodat u niet het risico loopt dat u een infectie verspreidt. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan schoon met een watje of een zachte vochtige doek die is bevochtigd met een 50-50 mengsel van appelazijn en warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes, die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Houd de kattenbak brandschoon. Katten zijn erg gesteld op toilethygiëne, en een vieze bak kan ertoe leiden dat ze andere plekken in huis gaan gebruiken.

Het is een goed idee om een Bengaal alleen binnenshuis te houden om hem te beschermen tegen ziektes die door andere katten worden verspreid, aanvallen door honden of coyotes, en de andere gevaren waarmee katten die naar buiten gaan worden geconfronteerd, zoals aangereden worden door een auto. Door hem binnenshuis te houden beschermt u ook de vogels en de wilde dieren in de buurt tegen deze fervente jager. Indien mogelijk, bouw voor uw Bengaal een groot buitenverblijf waar hij veilig kan springen en klimmen. Bengalen die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die graag zo’n mooie kat wil hebben zonder er voor te betalen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Bengaal is nooit te delicaat te noemen. Hij is een atleet: behendig en sierlijk met een sterk, gespierd lichaam, zoals het een kat betaamt die eruitziet alsof hij in de jungle thuishoort. Zijn brede kop is een aangepaste wigvorm, langer dan hij breed is, met afgeronde contouren. Bovenop de kop staan middelgrote tot kleine oren die relatief kort zijn en aan de zijkant van de kop staan. De grote ovale ogen zijn bijna rond. De kop is met het lichaam verbonden door een lange, gespierde nek. De poten, die het lichaam ondersteunen, zijn middelmatig lang, achteraan iets langer dan vooraan, met grote, ronde poten. Een dikke, halflange staart loopt taps toe aan het eind en is zwart getint. Wanneer een Bengaal zich omrolt, kunt u zien dat een ander kenmerk een gevlekte buik is.

Het wilde uiterlijk van de Bengaal wordt nog versterkt door een korte, dikke pels die luxueus zacht en zijdeachtig aanvoelt. Hij komt voor in verschillende kleuren en patronen, waaronder bruin tabby, seal mink tabby, zwart zilver tabby, en seal zilver lynx point. De vacht kan willekeurig gevlekt zijn of in horizontale patronen, of hij kan gemarmerd zijn, met horizontale strepen willekeurig gerangschikt op een lichtere achtergrond. Sommige Bengalen hebben een vacht die wordt beschreven als “glittered”. De vacht glinstert in het licht, alsof hij getipt is met goudstof.

Kinderen en andere huisdieren

De actieve en sociale Bengaal is een perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en katvriendelijke honden. Hij apporteert net zo goed als elke andere retriever, leert gemakkelijk kunstjes en houdt van de aandacht die hij krijgt van kinderen die hem beleefd en met respect behandelen. Hij is slim genoeg om uit de buurt van peuters te blijven, maar is dol op schoolgaande kinderen omdat zij zijn energieniveau en nieuwsgierigheid evenaren. Niets schrikt hem af, zeker geen honden, en hij sluit graag vriendschap met hen als ze hem geen problemen bezorgen. Introduceer huisdieren, zelfs andere katten, altijd langzaam en in een gecontroleerde omgeving.

Zoals veel actieve katten hebben bengals een hoge prooidrift en moeten niet vertrouwd worden met kleinere prooidieren zoals: hamsters, kleinere konijnen en cavia’s.