Tabby katten: feiten, details en rasgids

Het valt niet te ontkennen dat de tabby kat typisch is voor de Felis Domesticus Lineup. Waar ter wereld zouden we zijn zonder onze wervelende, gevlekte en gestreepte katten? Laten we eens kijken naar enkele van de interessante feiten en de millennia van folklore rond de tabby-kat.

Herinnering: Tabby is geen ras

Sommigen van jullie zullen misschien verrast zijn om te horen dat de term “tabby” niet verwijst naar een type ras. In plaats daarvan omvat “tabby” alle katten die het agouti-gen delen, wat resulteert in een van de vier verschillende vachtpatronen. Het tabby-patroon is echter zo alomtegenwoordig dat het tegenwoordig in een aantal erkende kattenrassen te vinden is. Tabbies zijn er ook in veel verschillende kleuren, waarvan de meest voorkomende zijn: oranje (ook wel gember of rood genoemd), grijs, bruin en crème.

makreel tabby kat

Makreel tabby kat

Gestreept, a.k.a.” makreel”, is het meest voorkomende tabbypatroon. Smalle strepen lopen parallel op de lichaamsvacht van de kat, soms zachtjes gebogen, andere keren uiteenvallend in staven en vlekken. Soms aangeduid als “tijger” katten, makreel tabbies hebben ook een “M” vorm op het midden van het voorhoofd.

Geassocieerde rassen: Binnenlandse Korthaar, Europese Korthaar, Maine Coon, Toyger

klassieke tabby kat

Klassieke tabby kat

Het klassieke tabbypatroon is gezwollen, gevlekt of gemarmerd, waardoor de kat een tie-dyed of bullseye look krijgt. Net als de makreel tabby heeft de klassieke tabby donkere balken op de benen, staart en wangen, samen met de veelbetekenende “M” -vorm op het voorhoofd.

Geassocieerde rassen: Amerikaanse Korthaar, Binnenlandse Korthaar, Maine Coon

getikte tabby kat

Getikte tabby kat

De getikte tabby is streeploos. In plaats daarvan heeft de vacht agouti-haren, of individuele haren die zijn gestreept met afwisselend lichte en donkere banden, die de kat een “zout-en-peper” of “zand” uiterlijk geven. Het getikte patroon wordt voornamelijk weergegeven op Abessijnse katten.

Geassocieerde rassen: Abessijn, Brits Korthaar, Devon Rex, Binnenlandse Korthaar, Oosterse Korthaar, Schotse Vouw, Somalisch

gevlekte tabby kat

Gevlekte tabby kat

De gevlekte tabby heeft een makreel of klassiek patroon waarbij de strepen zijn opgesplitst in willekeurige vlekken over de hele rug en flanken. Deze vlekken kunnen groot of klein zijn en zijn bijna altijd donkerder dan de achtergrondbont.

Geassocieerde rassen: Bengalen, Binnenlandse Korthaar, Egyptische Mau, Ocicat, Pixiebob, Savannah

gepatchte tabby kat

Bonus: Gepatchte tabby kat

Wat krijg je als je een tabby en tortie cat kruist, of een tabby en calico? Een “torbie” en een “caliby”, respectievelijk. De gepatchte tabby heeft meestal vlekken van bruine en oranje tabbypatronen, met markeringen die vaak duidelijker zijn op de benen en het hoofd.

Geassocieerde rassen: Amerikaanse Korthaar, Birmaans, Brits Korthaar, Cornish Rex, Binnenlandse Korthaar, Exotische Korthaar, Japanse Bobtail, Manx, Noorse Boskat, Perzisch, Siberisch, Turks Van, Turks Angora

Hoe ontstaan tabbypatronen?

Een 2021 studeren gepubliceerd in Natuurcommunicatie beantwoordt de vraag die genetici al tientallen jaren bezighoudt: hoe krijgen katten hun strepen, vlekken en wervelingen?

Onderzoekers ontdekten dat het gen Dkk4 eigenlijk een patroon van dikke en dunne huid “in kaart brengt” tijdens de ontwikkeling van foetale katten. Dikke vlekken met meer Dkk4-expressie worden later bedekt met donkerdere vacht, terwijl dunne vlekken met minder Dkk4-expressie later worden bedekt met een lichtere vacht. Deze dik-dunne huidvariatie kan worden gedetecteerd nog voordat embryo’s haarzakjes ontwikkelen!

Weet je nog hoe het “getikte” tabby-patroon voornamelijk wordt weergegeven op Abessijnse katten? Dit gebeurt omdat mutaties in het gen Dkk4 resulteren in kortere, dunnere kleurstreken.

Deze bevindingen verklaren waarschijnlijk ook hoe vachtpatronen worden gevormd bij grote katten, zoals tijgerstrepen, cheetavlekken en poema-teken.

Tabbies zijn misschien wel ’s werelds “originele” katten

Volgens Catster, bevestigen katachtige genetici “vijf genetische clusters, of afstammingslijnen, van wilde katten uit verschillende delen van de wereld (zoals Afrika, Europa, China, Centraal-Azië en het Midden-Oosten) en dzo’n 10.000 jaar terug te gaan om de voorouders te zijn van de alomtegenwoordige binnenlandse tabbies van vandaag.”

Het is geen groot probleem om te zeggen dat de ingebouwde camouflage van vlekken en strepen van deze wilde katten de weg vrijmaakte voor hun voortbestaan en evolutie. Tabbies daalden af met deze belangrijke fysieke eigenschappen intact. (Belangrijk voor de outdoor tabbies, hoe dan ook!)

Wat betekent de “M” op een tabby kat?

Een van de meest onderscheidende aspecten van de tabby-kat is de “M” -vorm op het voorhoofd. Een merkwaardige hoeveelheid folklore bestaat rond dit specifieke kenmerk, dat duizenden jaren teruggaat.

Mark van Mau

Oude Egyptenaren noemden katten “Mau” (klinkt verdacht veel als “miauwen”, nietwaar?). Deze ouden geloofden dat de “M” een verwijzing was naar Mau, of dat het merkteken de heilige scarabeekever vertegenwoordigde.

Weg in een kribbe

Er zijn een paar variaties op een christelijke legende met een tabbykat, het kindje Jezus en de Maagd Maria. Men zegt dat toen het kindje Jezus niet wilde stoppen met huilen in zijn kribbe, een tabbykat naar binnen klom en begon te spinnen, waardoor hij warmte en troost kreeg zodat hij kon slapen; als dank markeerde Maria het voorhoofd van de tabby met de eerste letter van haar naam. Een ander vertelt het verhaal van Maria die op deze manier opnieuw een tabby markeert, behalve dat het was omdat de kat een giftige slang doodde die was gestuurd om het kindje Jezus te bijten. Weer anderen zeggen dat Maria er helemaal niet bij betrokken was – dat de tabby eenvoudigweg gezegend is voor het troosten van een kind in nood.

Mohammeds mouw

Een verhaal over de profeet Mohammed spreekt over een tabbykat die op de mouw van de profeet in slaap viel. In plaats van de slapende kat te storen, sneed hij zijn mouw af toen hij ging bidden. De kat waarschuwde hem later voor gevaar, dus Mohammed zegende hem als dank en markeerde de tabbies met een “M”. De legende beweert ook dat Mohammed katten de mogelijkheid gaf om altijd op hun voeten te landen. Zelfs vandaag de dag worden katten over het algemeen beschermd en gerespecteerd in de islamitische wereld en zijn ze zelfs toegestaan in moskeeën.

Gewoon fronslijnen?

Ten slotte suggereren anderen dat de “M” een reeks fronslijnen is – het resultaat van een kat die geconcentreerd naar een muizengaatje staart, wachtend tot een muis tevoorschijn komt. Hoe dan ook, we houden van deze opvallende maar schattige tabby cat-functie!

Wat is de persoonlijkheid van een tabbykat?

Vachtpatronen hebben waarschijnlijk geen invloed op de persoonlijkheid van een kat. Daarom kan een tabbykat elke persoonlijkheid onder de zon hebben! Je zult waarschijnlijk bepaalde persoonlijkheidskenmerken zien, afhankelijk van het ras van een tabby-kat. We weten bijvoorbeeld dat Abessijnen, Amerikaanse Kortharen, Bengalen, Britse Kortharen, Devon Rexen, Maine Coons, Savannahs en Scottish Folds algemeen als tabbies worden beschouwd. Laten we elk van deze opsplitsen op basis van typische persoonlijkheidskenmerken:

 • Abessijnse kattenpersoonlijkheid: energiek, loyaal, aanhankelijk, maar geen schootkat
 • Amerikaanse korthaar kattenpersoonlijkheid: Aanpasbaar, matig actief, sociaal
 • Bengaalse kattenpersoonlijkheid: zeer actief, intelligent, spraakzaam, vriendelijk
 • Britse korthaar kattenpersoonlijkheid: zachtaardig, gemakkelijk in de omgang, toegewijd, maar geen schootkat
 • Devon Rex kattenpersoonlijkheid: aandachtzoekend, slim, matig actief, ondeugend
 • Maine Coon kattenpersoonlijkheid: goedaardig, aanpasbaar, vriendelijk, maar geen schootkat
 • Savannah kattenpersoonlijkheid: Actief, avontuurlijk, zelfverzekerd, vriendelijk, slim
 • Scottish Fold kattenpersoonlijkheid: lief, slim, knuffelig, matig actief

 

Wat zijn de beste tabby kattennamen?

Als je op zoek bent naar tabby kattennamen, kun je niet fout gaan met “Tabby” (de naam van een van Abraham Lincoln’s Witte Huis-verblijvende katten!) of ‘Tabitha’. Je kunt je tabby ook vernoemen naar hun vachtpatroon, zoals ‘Strepen’, ‘Tijger’, ‘Spot’, ‘Swirl’, ‘Sand’, ‘Marble’, ‘Patch’ of ‘Mack’ (voor makreel). Of je kunt je kat vernoemen naar een bekende tabby in de popcultuur! (Daarover hieronder meer.)

Tabby katten in de popcultuur

Tabby-katten (met name oranje tabbies) verschijnen vaak in films, tv-series en zelfs stripboeken. Bekijk hieronder enkele van onze favoriete tabby katten cameo’s.

Tabby katten in strips/stripboeken:

 • Garfield Garfield
 • Kauwgom Kapitein Marvel
 • Hobbes Calvijn en Hobbes

Tabby katten op tv:

 • “Phoebe’s moeder,” Vrienden
 • Plek Star Trek
 • Bast, Amerikaanse Goden
 • Oranje tabby van De Sopranen finale

Tabby katten in Films:

 • Kapitein Marvel (2019)
 • Coco (2017)
 • Donkerste uur (2017)
 • Keanu (2016)
 • Binnenstebuiten (2015)
 • De negen levens van Kerstmis (2014)
 • Puss in Laarzen (2011)
 • Geen land voor oude mannen (2007)
 • De Incredibles (2004)
 • Mannen in het zwart (1997)
 • Spook (1990)
 • De avonturen van Milo en Otis (1986)
 • Vreemdeling (1979)
 • De Godfather (1972)
 • Ontbijt bij Tiffany’s (1961)
 • Ontmoet mij in St. Louis (1944)

 

Kun je geen genoeg krijgen van tabby katten? Bekijk onze blogpost op oranje tabby kat feiten.

Is een tabbykat een zeldzame kat?

Het tabby-patroon – dat strepen, vlekken, wervelingen en tikken kan bevatten – komt relatief vaak voor bij katten, met name bepaalde kattenrassen.

Hebben tabby katten een goede persoonlijkheid?

Vachtpatronen hebben waarschijnlijk geen invloed op de persoonlijkheid van een kat. U kunt bepaalde persoonlijkheidskenmerken zien, afhankelijk van het ras van een tabbykat. De meeste katten hebben echter vriendelijke persoonlijkheden als ze worden blootgesteld aan menselijk contact op de leeftijd van 4-6 weken.

Welk ras kat is een tabby?

Veel voorkomende kattenrassen die tabby-patronen vertonen, zijn de domestic shorthair, American Shorthair, Bengal, Maine Coon, Savannah en Scottish Fold.