Grijze kattenrassen: een blik op populaire grijze katten

Heb je iets met grijze katten? Dat doen wij ook – ze zijn tenslotte zacht, slank en verbluffend. In de kattenwereld zijn “grijs” en “blauw” vaak uitwisselbaar. Je vindt grijs /blauwe kleuren binnen bijna elk ras, maar vandaag belichten we enkele van de bekendste grijze kattenrassen!

Blauwe Rus

Blauwe Rus

De Blauwe Russische kat is lang, slank en gespierd. Ze dragen een blauwgrijze dubbele vacht die pluche en zijdeachtig aanvoelt, waardoor ze iets groter lijken dan ze zijn. Als kittens zijn hun ogen geel; met de leeftijd worden ze levendig groen.

Deze kat is speels maar gereserveerd – ze zullen vaak naar één persoon gaan en vreemden en nieuwe omgevingen weerstaan. Ze zijn erg kieskeurig over hygiëne en het hebben van een schone kattenbak. Sterker nog, ze mogen niet eens in de kattenbak als deze vies is. (Dit is waar een zelfreinigende kattenbak komt goed van pas!) De Blauwe Rus staat bekend om hun liefde voor eten en kan te maken krijgen met obesitas als ze zoveel mogen eten als ze willen.

Het Blauwe Rus zou afkomstig zijn uit Rusland; inderdaad, de warme, dikke vacht van het ras suggereert dat ze lang gewend waren om te overleven in een koud klimaat. Volgens sommige legendes was het Blauwe Russisch ooit het doelwit van jagers, die hun weelderige vacht vergeleken met de vacht van zeehonden.

Korat

Korat

De Korat is een van de oudste en natuurlijk zuiverste rassen die tegenwoordig te vinden zijn. Ze hebben een blauwgrijze vacht in zilver, wat ze een fosforachtige gloed geeft. Hun ogen beginnen blauw, veranderen geleidelijk in amber en uiteindelijk heldergroen. Ze zijn klein tot middelgroot, maar ook gespierd.

De Korat is een sociale, aandachtzoekende kat. Ze houden van knuffelen, spelen en een band opbouwen met hun familie. Ze kunnen over het algemeen goed overweg met andere dieren, maar kunnen jaloers worden als een ander huisdier te veel aandacht krijgt.

tamra maew, een Thais boek met kattengedichten

Deze katten zijn afkomstig uit Thailand en maken hun eerste geïllustreerde verschijning in een Tamra Maew, een Thais boek met kattengedichten, geschreven tussen de 14e en 18e eeuw. Sindsdien heeft de Korat een gekoesterde plaats in de Thaise cultuur ingenomen als een welvaart, gezondheid en geluksbrenger. Ze zijn een relatief zeldzame vondst in Amerikaanse huishoudens.

Chartreux

Chartreux

De Chartreux wordt vaak beschreven als een “aardappel op tandenstokers” vanwege hun robuuste lichaam en dunne benen. Hun blauwgrijze vacht is dicht en waterafstotend. Ze zijn goed gespierd en energiek en maken hun reputatie in de Franse literatuur als fijne muismannen waar.

Het zijn geboren jagers, maar ook goedgehumeurd, loyaal en stil. Deze kat is speels, vrolijk en kan genieten van een spelletje apporteren. Het is zelfs bekend dat ze bekend raken met hun naam en reageren wanneer ze worden gebeld.

De Chartreux zou zijn gefokt door monniken in het hoofdklooster van de orde, Grande Chartreuse, in de Franse Alpen. Deze katten zouden getraind zijn om rustige stemmen te hebben om de meditatie niet te onderbreken (dit is echter niet geverifieerd).

Nebelung

Nebelung

De Nebelung wordt vaak vergeleken met de Blauwe Rus met hun dichte blauwgrijze vacht en felgroene ogen – de vacht van de Nebelung is echter halflang en wordt geaccentueerd door zilverkleurige waakharen. Ze zijn net zo sierlijk en gespierd als hun korterharige tegenhangers.

Het zijn zachtaardige, zachtaardige katten die ook aanhankelijk en speels zijn. Deze kat is een toegewijde en loyale metgezel, maar zal zich niet bemoeien met elk aspect van het leven van hun gezin. Ze zijn verlegen rond vreemden.

De Nebelung is een Amerikaans kattenras, ontstaan toen een zwarte binnenlandse korthaar parende met een Blauwe Rus. De fokker koos de naam Nebelung, wat “wezens van de mist” betekent in het Duits, vanwege het unieke uiterlijk van het ras.

Brits Korthaar

Brits Korthaar

De Britse korthaar, ooit de British Blue genoemd, heeft een frisse, pluche vacht, dicht en waterdicht, over een compact, cobby lichaam. Ze zijn middelgroot tot groot, met een massieve, ronde kop bovenop een korte, dikke nek. Ze staan ook wel bekend als de bulldog van de kattenwereld. De Britse korthaar is vooral bekend als blauwgrijs van kleur, maar kan in andere tinten worden gefokt.

Hoewel rustig en aanvankelijk aarzelend, zal deze kat warm worden voor mensen zodra ze ermee vertrouwd raken en zal hij een hechte band opbouwen met menselijke familieleden. Ze zijn vooral goed met kinderen, tonen geduld, genegenheid en gemakkelijke aanpassing aan veranderingen in huis.

De Britse korthaar wordt beschouwd als de eerste officiële showcat. Tot het einde van de 19e eeuw waren ze slechts een gemiddelde huiskat, gewoonlijk een moggy genoemd in Groot-Brittannië. Na verloop van tijd werd de korthaar beschouwd als meer dan alleen een werkende kat en begon het, volgens PetMD, in het huis te worden verwelkomd om “de warmte van de haard met het eigenlijke gezin te delen.”

Blauw Perzisch

Blauwe Perzische kat

Hoewel Perzische katten meestal beroemd zijn om hun zijdeachtige witte vachten, zijn ze er in verschillende andere kleuren, waaronder de Blue Persian, een perfect knappe grijze kat. Dit zeer oude ras is vermoedelijk afkomstig van Turkse Angora-katten gekruist met andere langharige katten uit Perzië, Afghanistan, Birma, China en Rusland. De Perzen wonnen in de jaren 1600 van een Italiaanse edelman. Hij bracht ze naar Europa, waar ze de favoriet van koningin Victoria werden.

Perzen worden “meubels met bont” genoemd vanwege hun lange perioden van inactiviteit. Deze katten hebben een lieve, zachte aard en geven de voorkeur aan een rustige sfeer. Hoewel ze blij zijn om verzorgd en geaaid te worden, zijn ze over het algemeen niet geïnteresseerd in het spelen van games of het achtervolgen van speelgoed. Zoals bij elk huisdier, is het echter belangrijk om te proberen je Perzische elke dag te betrekken bij een speeltijdoefening.

Schotse Vouw

Schotse Vouwkat in de armen van de mens

Scottish Folds hebben een pluche, dichte vacht die kort of lang kan zijn – en vaak grijs. Deze lieve, chille katten hebben een stevig lichaam bedekt met vulling. Scottish Folds zijn een van de meest populaire rassen in Amerika en Europa. Ze zijn meestal blij met een lief karakter. De Scottish Fold staat bekend om het rechtop zitten als een mens, liefkozend ‘de Boeddha zit’ genoemd.

Elke Schotse Fold-kat die vandaag leeft, kan zijn of haar afkomst terugvoeren naar een schuurkat genaamd Susie. In Schotland vond een herder genaamd William Ross in 1961 Susie, een langharige witte vrouw met duidelijke gevouwen oren. Susie werd gefokt met verschillende andere rassen zoals Perzen, Amerikaanse kortharen en exotische kortharen om de zoete, ronde look van Scottish Folds vandaag te bereiken.

Leuk weetje: Alle Scottish Fold kittens worden geboren met rechte oren; 18 tot 24 dagen na de geboorte zullen hun oren ongeveer 50% van het nest invouwen.

Sphynx

Sphynx kat

De populaire SPhynx kat is meestal haarloos, maar kan een fijne dons op hun lichaam hebben. Veel Sphynx hebben een grijze huid of grijze dons en moeten nog steeds regelmatig worden gewassen. Als haarloze katten zoals de Sphynx niet wekelijks worden afgeveegd of sponsbaden, kunnen ze plakkerig aanvoelen en huidproblemen ontwikkelen.

Hoe kwam dit ras aan zijn naam? In 1966 beviel Ontario, Canada, een zwart-witte kat van een gerimpeld haarloos kitten. De eigenaar noemde dit kitten Prune, dat uiteindelijk werd gefokt naar andere katten in een poging om meer haarloze kittens te creëren. Haarloosheid is een recessief gen, dus sommige kittens werden geboren met haar en sommige niet. De eerste kittens werden Canadese Haarloze Katten genoemd. Mensen begonnen naar hen te verwijzen als Sphynx-katten vanwege hun gelijkenis met het oude Egyptische kattenbeeld, de Sfinx. En ondanks hun stoïcijnse uiterlijk staat de Sphynx-kat bekend om haar zeer sociale, aandachtslievende en nieuwsgierige persoonlijkheid.

Binnenlandse korthaar

grijze huiskaakhaar kat met witte kin buiten

Huiskatten met korthaar , ook bekend als moggy katten, mutts, of katten van gemengd ras – verwijzen naar elke kortharige niet-raskat. Binnenlandse kortharen zijn de meest voorkomende kat in de Verenigde Staten, goed voor ongeveer 90-95% van hun aantal. Ze zijn er in elke maat, vorm, vachtpatroon of kleur, inclusief grijs!

Een binnenlandse korthaar kan bijvoorbeeld effen grijs zijn, een grijze tabby (gestreept, gevlekt en gezwollen), een grijze kleurpunt of een grijze smoking (bi-color).

Andere grijze kattenrassen

Grijs komt vaak voor in een overvloed aan andere kattenrassen, waaronder de volgende:

grijze kat in grijs Strooisel-Robot zelfreinigende kattenbak

Het enige dat cooler is dan het adopteren van een kat die behoort tot een van deze grijze kattenrassen? Kijken hoe die poes de zelfreinigende Nest-Robot—verkrijgbaar in grijs, uiteraard! De kunst van camouflage heeft er nog nooit zo schoon uitgezien.

Of je nu wel of niet een voorkeur hebt onder de grijze kattenrassen, we kunnen allemaal de schoonheid en unieke geest waarderen die ze naar de kattenwereld brengen.