Calico-katten: feiten, details en rasgids

Alle katten zijn betoverend, maar niemand kan de unieke schoonheid van calico-katten ontkennen. Deze katachtigen zijn zo bekend dat ze zelfs met hun eigen reeks interessante feiten komen. Je hebt je bijvoorbeeld misschien meer dan eens afgevraagd: zijn alle calico-katten vrouwelijk? Krijg hieronder het antwoord en meer calico kattenfeiten!

Calico is geen ras – het is een kleurpatroon

langharige calico kat zittend op een zwarte bankarm
Foto door Malaya Sadler op Unsplash

Net als tabby katten wordt “calico” vaak aangezien voor een type kattenras. Calico verwijst eigenlijk naar het driekleurige vachtpatroon dat sommige katten vertonen. In zijn meest basale vorm verwijst dit driekleurige patroon naar vlekken van wit, zwart en oranje; variaties met crème, roodbruine en grijsblauwe kleuren komen echter ook voor. Zowel kortharige als langharige katten kunnen het calico-kleurpatroon hebben.

Volgens Spruce Pets worden calico-katten genoemd naar hun vachtkleur die lijkt op calico-doek, dat ooit vanuit Engeland naar India werd geïmporteerd. De geschiedenis van calico katten zelf is minder duidelijk: volgens Sue Hubbel’s De kat verkleinen: genetische manipulatie voordat we wisten over genen, het aandeel katten met het oranje mutante gen gevonden in calicoes werd getraceerd naar de havensteden langs de Middellandse Zee in Griekenland, Frankrijk, Spanje en Italië, afkomstig uit Egypte.

Zijn alle calico katten teefjes? 99,9% zijn

Calico kat feiten
Foto door Andrea Tummons op Unsplash

Van alle calico kattenfeiten op onze lijst klinkt deze het meest als een mythe , maar dat is het niet! Bijna alle calico katten zijn vrouwtjes. Dit komt omdat hun driekleuring gerelateerd is aan het X-chromosoom. Twee X-chromosomen zijn nodig om de driekleurige vacht te maken, en een XX-paar resulteert er ook in dat de kat vrouwelijk is. Als de kat een oranje gecodeerde X en een zwart gecodeerde X krijgt, zal ze calico zijn – met de witte vlekken die het gevolg zijn wanneer ze ook een gen erft dat geen verband houdt met de X- en Y-chromosomen dat codeert voor witte vacht. Je wist waarschijnlijk nooit dat de mooie jas van je calico ook zo ingewikkeld was!

In zeer zeldzame gevallen – ongeveer 1 calico-kat op elke 3.000 – kunnen katten een extra X-chromosoom hebben, bekend als XXY-syndroom of Klinefelter-syndroom. Deze katten zijn mannelijk, maar zijn altijd steriel en hebben helaas de neiging om een groot aantal gezondheidsproblemen te hebben vanwege hun genetische afwijkingen. Volgens de ASPCA omvatten problemen in verband met het syndroom van Klinefelter cognitieve en ontwikkelingsproblemen die kunnen leiden tot gedragsproblemen; verlaagd botmineraalgehalte dat het risico op gebroken botten verhoogt; en verhoogd lichaamsvet, wat kan leiden tot veel obesitas-gerelateerde medische aandoeningen.

In zelfs Zeldzamer gevallen kan een mannelijke calico een “katachtige chimaera” zijn, waarbij twee embryo’s in utero samensmelten tot één dier. Deze mannetjes zijn vruchtbaar – wat betekent dat zelfs als je een mannelijke calico hebt, hij nog steeds gecastreerd moet worden!

Calico en schildpad zijn niet hetzelfde

Sommige mensen gebruiken de termen calico en tortoiseshell (tortie) door elkaar, maar ze verwijzen naar twee afzonderlijke patronen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de witte vlekken die te zien zijn op een calico-kat. Een tortie daarentegen vertoont eerder een samensmelting van zwarte en oranje kleuren, met weinig tot geen wit. (In feite wordt een calico vaak “schildpad-en-wit” genoemd buiten Noord-Amerika.)

Wat krijg je als je een tabby en tortie cat kruist, of een tabby en calico? Een “torbie” en een “caliby”, respectievelijk. De gepatchte tabby heeft meestal vlekken van bruine en oranje tabbypatronen, met markeringen die vaak duidelijker zijn op de benen en het hoofd.

Bepaalde kattenrassen hebben meer kans om calico te zijn

Japanse Bobtail calico kat
Japanse Bobtail © ようてい / CC-BY-3.0

We hebben al vastgesteld dat calico-katten geen ras zijn en daarom niet kunnen worden gefokt! Nou, niet alleen dat: zoals eerder vermeld, is de ultra-zeldzame mannelijke calico-kat bijna altijd steriel.

Bepaalde kattenrassen hebben echter meer kans om zich te presenteren met het calico-patroon. Deze rassen omvatten de Amerikaanse korthaar, Britse korthaar, Cornish Rex, Devon Rex, exotisch korthaar, Japanse bobstaart (meer daarover hieronder!), Maine Coon, Noorse boskat, Perzische, Schotse vouw, Turkse angora en Turkse van.

Hebben calico katten onderscheidende persoonlijkheden?

Calico-kleuring resulteert niet in een duidelijke persoonlijkheid. Zoals we net hebben geleerd, kan het calico-patroon echter vaker voorkomen bij bepaalde kattenrassen, rastype Doet persoonlijkheid beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld weet dat je calico kat een Britse korthaar of Perzische is, heb je waarschijnlijk een redelijk ontspannen (zelfs luie!) kat in je handen. Als je een Cornish Rex of Devon Rex hebt, merk je een speelsere (durven we zeggen ondeugende?) calico. En als je een machtige Maine Coon, Noorse boskat of Turkse Angora / Van hebt, kun je genieten van de vriendelijke, actieve, maar niet overdreven knuffelige persoonlijkheden van deze calico zachte reuzen.

Ze zijn een beroemd beeldje

Maneki Neko calico kattenbeeldje
Traditionele calico Maneki Neko © Searobin / CC-BY-SA-3.0

Een andere van onze favoriete calico katten feiten is het bestaan van een zeer beroemde calico die eeuwen heeft overleefd om een alomtegenwoordige kattenbeeldje over de hele wereld te worden. Het is Maneki Neko, ook wel bekend als ‘de gelukkige kat’. Dit beeldje toont een zittende kat – traditioneel een calico Japanse Bobtail – met één rechtopstaande poot, waarvan wordt gezegd dat het geluk, rijkdom en welvaart aantrekt. Als je het nog niet eerder hebt opgemerkt, zul je deze talisman overal gaan zien – in etalages, restaurants en zelfs huizen.

Calico-katten zijn stationsmeesters geweest … en burgemeesters!

Tama de stationschef © Sanpei / CC-BY-3.0

Over Japan gesproken, een calico genaamd Tama verwierf bekendheid als stationschef op Kishi Station in Wakayama, Japan. In 2007 kenden spoorwegambtenaren haar de titel van stationschef toe, met een primaire plicht om passagiers te begroeten. In plaats van een jaarsalaris voorzag de spoorweg Tama van een jaar kattenvoer, een gouden naamplaatje voor haar halsband met haar naam en positie, en een stationsmeestershoed die speciaal was ontworpen en gemaakt om haar te passen. Een studie schatte dat de publiciteit rond Tama 1,1 miljard yen bijdroeg aan de lokale economie. Ze overleed in 2015, maar haar legendarische aanwezigheid op Kishi Station leeft voort.

FOTO: Kanda & Harold McKee

Aan de andere kant van de wereld hebben calicoes ook belangrijke taken: in de niet-geïncorporeerde gemeenschap van Omena, Michigan (267 inwoners), werd een calico-kat genaamd Sweet Tart in juli 2018 tot burgemeester gekozen. Hoewel de positie van kattenburgemeester alleen ceremonieel is, is er nog steeds reden om onder de indruk te zijn: in de verkiezingen van Omena kost het $ 1 om te stemmen – en deze verkiezing bracht meer dan $ 7.000 op voor de historische samenleving van de stad!

Calico katten zijn geluksbrengers in veel culturen

Calico-katten dienen als een geluksbrenger buiten Maneki Neko. Ze worden bijvoorbeeld soms “geldkatten” genoemd in de Verenigde Staten vanwege de overtuiging dat ze hun eigenaren geluk brengen. (Dit is waarschijnlijk een uitloper van “de gelukkige kat.”) Er wordt ook gezegd dat Japanse vissers calico-katten op hun schepen brachten om hen te beschermen tegen zware stormen (en geesten!). En volgens de Ierse folklore kun je wratten genezen door de staart van een calico-kat over het getroffen gebied te wrijven – maar alleen in mei. (We raden die niet aan!)

De calico is de staatskat van Maryland

Langharige calico kat die buiten voor bomen zit
Foto door Abdullah Öğük op Unsplash

Tot slot, de laatste van onze calico kattenfeiten betreft de staat Maryland, die de calico kat in 2001 tot zijn officiële staatskat maakte! De calico werd gekozen omdat het dezelfde kleuren deelt als de staatsvogel van Maryland – de Baltimore wielewaal – en het staatsinsect – de Baltimore Checkerspot-vlinder. (Nu, als de staatskat maar niet op de staatsvogel en het staatsinsect zou jagen…)

Wat zijn de beste calico kattennamen?

De voor de hand liggende kandidaat voor een calico kattennaam is “Callie”! Er zijn echter zoveel leuke opties om uit te kiezen: Patches, Cleopatra, Snickers, Amaretto, Camo, Oriole, Motle, Picasso en Spice zijn er maar een paar.

Calico katten in films

Hier is een lijst met onze favoriete calico katten van het witte doek! De meeste bevatten snelle katten cameo’s, maar dat maakt hun uiterlijk niet minder opwindend. Dit is geen uitputtende lijst, maar zou je deze winter moeten overspoelen voor een film binge:

 • Ziel (2020)
 • Gif (2018)
 • Eiland van honden (2018)
 • Tweede bedrijf (2018)
 • De vorm van water (2017)
 • Kedi (2016)
 • Regressie (2015)
 • De negen levens van Kerstmis (2014)
 • Het Goede Hart (2009)
 • Corky Romano (2001)
 • & #13;

 • Terwijl je sliep (1995)
 • Chagrijnige Oude Mannen (1993)
 • L.A. Verhaal (1991)
 • Het pakket (1989)
 • Zo Vader, Zo Zoon (1987)
 • Sint-Jack (1979)
 • Middernacht Express (1978)
 • De Furie (1978)

Hou je van katten spotten in films? Bekijk onze lijsten met vakantiefilms met katten, Oscar-winnende films met katten, katten in horrorfilms en de beste films met katten om nu te bekijken.

We hopen dat je net zoveel hebt genoten van het lezen van deze calico kattenfeiten als wij ervan hebben genoten om ze te verzamelen. En als je zelf een calico kat hebt, hopen we dat ze je al het geluk van de wereld brengt!

Zijn alle calico katten teefjes?

99,9% van de calico katten is vrouwelijk. Twee X-chromosomen zijn nodig om de driekleurige (calico) vacht te maken, en een XX-paar resulteert er ook in dat de kat vrouwelijk is.

Omslagfoto door Erika op Unsplash

calico kattengezicht - 7 calico kattenfeiten