Cornish Rex kat – Volledig profiel, geschiedenis en verzorging

Kenmerken, geschiedenis, verzorgingstips en nuttige informatie voor huisdiereigenaren

Opvallend ongewoon en verrassend elegant, de Cornish Rex kat is een gekruld kattenras met een reputatie als actief, sociaal lid van het gezin. Deze katten zijn het resultaat van een natuurlijke mutatie in de jaren 1950 in Cornwall, Engeland, maar zijn vandaag de dag een populair kattenras in de Verenigde Staten.

Op het eerste gezicht zult u waarschijnlijk de grote, wijd uitstaande oren en het eivormige gezicht van dit ras opmerken, voordat u de ongewoon gewelfde rug, smalle taille en lange ledematen in u opneemt, die deze kat tot de “hazewindhond” van de kattenfamilie maken. Wat bijdraagt aan het bijna grillige uiterlijk van de Cornish Rex is zijn kenmerkende gekrulde vacht, die in strakke rijen langs zijn slanke lichaam is gerangschikt. Onvergetelijk in verschijning, zijn deze unieke katten een verrukkelijke metgezel die bewijst gemakkelijk te zijn in de snelle huishoudens van vandaag.

Overzicht ras

 • GROOTTE: 6 tot 10 pond
 • GEWICHT: 18 centimeter lang
 • VACHT: kort met rijen strakke, fijne krullen
 • VACHTKLEUR: Breed scala aan kleuren waaronder effen, Shaded, Smoke, en Tabby variëteiten.
 • OOGKLEUR: Blauw, groen, blauwgroen of goud
 • LEVENSVERwachting: 10 tot 16 jaar

Kenmerken van de Cornish Rex

 • Aanhankelijkheid Hoog
 • Vriendelijkheid Hoog
 • Kindvriendelijk Hoog
 • Huisdier-vriendelijk Hoog
 • Bewegingsbehoefte Hoog
 • Speelsheid Hoog
 • Energie Hoog
 • Intelligentie Hoog
 • Neiging tot klagen Matig
 • Hoeveelheid verharing Laag

Gerelateerd: 7 Hypoallergene katten voor mensen die allergisch zijn maar van katachtigen houden

Geschiedenis van de Cornish Rex

Afkomstig uit Engeland in de jaren 1950, ontleent dit kattenras zijn naam aan de regio Cornwall. De vroegste voorouder van de Cornish Rex verscheen toen een genetische mutatie ervoor zorgde dat een kitten werd geboren met een ongewoon krullende vacht en een unieke lichaamsstructuur met lange ledematen die al snel de aandacht trok. De moeder van de kat was een Brits Korthaar, terwijl de identiteit van de vader nooit werd ontdekt.

De eigenaar van het kitten, Nina Ennismore, raadpleegde een geneticus en besloot om het kitten, dat bekend werd als Kallibunker, terug te fokken met zijn moeder zodra hij volwassen was. Het resultaat was een nest van drie kittens; twee daarvan droegen het recessieve gen dat verantwoordelijk was voor de krullende vacht. Deze vroege voorlopers van de Cornish Rex werden gefokt met Siamezen, Burmezen en Brits Korthaar katten om de genetische poel te verbreden en het ras verder te ontwikkelen.

In 1957, toen het ras nog volop in ontwikkeling was, werd een paar Cornish Rex katten geïmporteerd naar de Verenigde Staten. Dit bleek gelukkig te zijn, want Kallibunker en zijn nakomelingen verdwenen bijna uit Engeland aan het eind van de jaren 1950. Verdere kruisingen in de Verenigde Staten met Amerikaans Korthaar, Havana Brown, en andere katten hielpen om het ras te behouden dat vandaag populair is geworden om zijn sociale persoonlijkheid en zijn schattige capriolen. In 1964 kreeg de Cornish Rex officiële raserkenning van de Cat Fancier’s Association.

Verzorging van Cornish Rex

De krullende vacht is een van de meest opvallende kenmerken van de Cornish Rex, en hij heeft gelukkig relatief weinig verzorging nodig. Zoals alle katten is de Cornish Rex een fervente zelfverzorger. Dit ras heeft echter helemaal geen dekharen, waardoor de vacht soms vettig kan worden, vooral rond de kin en de poten. Als dit het geval is bij uw Cornish Rex, moet u uw kat regelmatig in bad doen om te voorkomen dat hij vettig aanvoelt. U kunt de zachte, fijne vacht borstelen, maar doe dit voorzichtig om beschadiging van de strakke krullen te voorkomen.
Cornish Rex kat
Zonder de bescherming van de dekharen of de isolatie van een zachte, donzige ondervacht, voelt de Cornish Rex vaak warm aan, maar is hij gevoelig voor extreme temperaturen, zowel warm als koud. Voor de gelukkigste, gezondste kat houdt u hem binnenshuis met voldoende verwarming of airconditioning.

Ondanks zijn slanke gestalte en elegante verschijning, is de Cornish Rex een atletische katachtige met een aanhankelijke persoonlijkheid. Zoals alle katten heeft ook dit ras dagelijkse aandacht, regelmatige voeding en veel interactie met de eigenaar nodig. Zijn intelligente en sociale aard betekenen echter dat een Cornish Rex elke dag mentale stimulatie nodig heeft en ten minste wat tijd om een band te scheppen tussen huisdier en ouder. Ze kunnen vocaal communiceren, deels vanwege hun Siamese afkomst. Deze katten hebben een groot aanpassingsvermogen en doen het goed in verschillende omgevingen, wat er zelfs toe heeft geleid dat ze worden gebruikt voor therapiewerk.

Het ras staat erom bekend dat ze goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren, zolang ze maar met respect worden behandeld. Terwijl sommige rassen, zoals de Devon Rex, er bijzonder op gebrand zijn om andere dieren als gezelschap te hebben, is de Cornish Rex welwillend maar meestal onverschillig- zolang hij maar genoeg één-op-één tijd krijgt met menselijke gezinsleden.

Cornish Rex katten zijn geleerd om trucjes te doen, waaronder zwaaien, schudden, zitten, en nog veel meer. Velen zijn zelfs dol op apporteren en gebruiken hun poten om voorwerpen op te rapen. Ze zijn bijzonder ontvankelijk voor positieve trainingstechnieken en nemen graag een traktatie in ontvangst voor een goed uitgevoerde taak!

Als u besluit deze vriendelijke katachtige in huis te nemen, zult u beloond worden met een huisdier dat zowel amusant als elegant is. Wees voorbereid op een serieus knuffelmaatje, want Cornish Rex katten zullen actief op zoek gaan naar de aandacht en genegenheid van hun baasjes.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Dankzij zijn diverse afkomst, is deze ‘rasechte’ kat niet bijzonder vatbaar voor sommige ziekten en aandoeningen die bij andere kattenrassen voorkomen. De Cornish Rex profiteert van kruisingen tussen een aantal verschillende katten, waaronder Siamees, Burmees, Brits Korthaar, Amerikaans Korthaar, en Havana Brown rassen. Als gevolg daarvan hebben deze katten geen specifieke gezondheidsproblemen en leven ze vaak een lang en gezond leven. Veel Cornish Rex katten worden gerapporteerd te leven in hun late tienerjaren, met sommigen die zelfs de leeftijd van 20 overschrijden.

Door hun tere vacht lopen ze natuurlijk wel meer risico op zonnebrand. Zorg er dus voor dat ze uit de zonnestralen worden gehouden en gebruik zo nodig een katvriendelijke zonnebrandcrème.

Dieet en voeding

Een actieve kat als de Cornish Rex heeft meestal een bijpassende eetlust. Maar laat deze dartele katachtigen u niet voor de gek houden door te denken dat ze hun voerbak op verzoek moeten laten vullen. Deze katten zijn geen kleine eters, en als ze niet in de gaten worden gehouden, kunnen ze gemakkelijk overgewicht krijgen.

Of u uw kat wel of niet gratis voert, hangt af van uw levensstijl en de eetlust van uw kat. Als u een Cornish Rex heeft die altijd honger heeft, zorg er dan voor dat u een goede eetroutine voor uw kat vaststelt en zich daaraan houdt.

Hoewel deze katten zullen profiteren van een hoge kwaliteit kattenvoer, waarderen ze ook vaak fruit en groenten met mate en met goedkeuring van de dierenarts. U kunt deze aanbieden als traktaties of smakelijke toevoegingen aan hun normale maaltijden.

Meer kattenrassen en verder onderzoek

Is de Cornish Rex de juiste kat voor u? Leer meer over dit unieke ras aan de andere kant van de oceaan. U zult merken dat kwaliteitsfokkers, Cornish Rex reddingsgroepen en rasbelangenverenigingen vaak graag hun inzichten, tips en grappige verhalen over deze komische wezens met u delen.

Kijk ook eens naar deze andere verwante kattenrassen, die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het Cornish Rex ras zoals we dat vandaag de dag kennen: