7 Hypoallergene katten voor mensen die allergisch zijn maar van katachtigen houden

Als je allergisch bent voor katten, is het je vergeven als je denkt dat je er geen kunt bezitten. Dat is logisch, toch? Allergieën beïnvloeden je leven en zetten aan tot vermijding, dus hoe kan het dat iemand die allergisch is voor katten toch een kat kan bezitten?

De hoofdoorzaak van allergie voor katten is een glycoproteïne die bekend staat als Fel D1, en die geproduceerd wordt door de talgklieren onder de huid, en in mindere mate aanwezig is in het speeksel van katten.

Een kat scheidt voortdurend minuscule deeltjes huidschilfers (dander) uit in de omgeving, en wanneer ze zich verzorgt, brengt ze speeksel over op de vacht, dat vervolgens in huis wordt uitgescheiden en allergieën veroorzaakt bij diegenen die er gevoelig voor zijn.

Mensen met allergieën hebben een overgevoelig immuunsysteem. Hun lichaam ziet onschadelijke dingen – zoals huidschilfers van katten – aan voor gevaarlijke indringers en valt ze aan zoals bacteriën of virussen. De symptomen van de allergie zijn de neveneffecten van de aanval van je lichaam op het allergeen of de trigger.

Het bezitten van een hypoallergene kat betekent niet dat u nooit zult reageren, maar het vermindert wel uw kans om er dagelijks last van te hebben. Hypoallergene kattenrassen zijn onder andere:

Balinees

Balinees kat
Vaak aangeduid als de “langharige Siamees”, lijkt de Balinees een onwaarschijnlijke kandidaat voor een hypoallergene kat. Ontwikkeld in de Verenigde Staten als een eigen ras, is het een natuurlijke spontane mutatie van het Siamees gen. De Balinees (wat “Oosterse Ballerina” betekent) bezit alle charme en schoonheid van de Siamees en heeft als bijkomend voordeel een unieke zijdeachtige, angora-achtige vacht.

Javaanse

Javaanse kat
Zeer intelligent, beweeglijk, speels en atletisch, de Javaan is een prachtig familie huisdier. Een andere langharige variëteit van de Siamees, het ras is ontwikkeld uit een basis van Siamezen, Colourpoint en Balinese katten en is zeer gesteld op mensen. Ze zijn graag “behulpzaam” en volgen je overal waar je gaat en zullen waarschijnlijk bij elke gelegenheid je bed binnensluipen (geen goed idee voor iemand met allergieën). Hoewel niet zo luidruchtig als de Siamees, is de Javaan toch net zo eigenzinnig en zal hij je precies vertellen wat hij denkt.

Devon Rex

devon rex
De Devon Rex, de “pixie van de kattenliefhebberij”, heeft oversized oren en een elfengezicht met grote, ondeugende ogen. Deze schattige combinatie laat alleen maar de gekke persoonlijkheid van de Devon Rex zien – dol op plezier, ontspannen, sociaal en een beetje duivels. Intens loyaal, de Devon Rex bezit bijna hond-achtige kwaliteiten en zal waar mogelijk bij je willen zijn.

Cornish Rex

Cornish Rex
De Cornish Rex hebben een zachte, golvende, gegolfde vacht zonder dekharen, waardoor ze niet verharen zoals andere katten. Ze hebben heel weinig verzorging nodig en zullen geen haren in huis achterlaten. Slank en atletisch met gebogen contouren, een gewelfde rug en superzacht haar, de Cornish Rex is een fijne kat waar u meteen verliefd op zult worden.

Siberische

Siberische kat
De gespierde, krachtige Siberische kat is uiterst behendig en kan over grote afstanden en hoogten springen. Het is een intelligent ras, dat bekend staat om zijn probleemoplossend vermogen en kan goed overweg met kinderen, andere katten en katvriendelijke honden. Van de Siberische kat wordt gedacht dat hij een van de laagste niveaus van Fel D1 produceert.

Sphynx

Sphynx
De Sphynx is al lang een ‘go to’ kat voor mensen met allergieën, maar hij is niet strikt “hypoallergeen”. De Sphynx is de eerste haarloze kat die speciaal voor die eigenschap werd gefokt. Zijn kenmerken zijn uniek omdat hij geen vacht heeft. Omdat hij zo warm aanvoelt, heeft hij de bijnaam “suède warmwaterkruik” gekregen. Verzorging is geen probleem, maar ze moeten wel regelmatig met een spons worden afgespoeld om vette afscheidingen te verwijderen.

Blauwe Rus

Blauwe Rus
De sprankelende, zilverachtige vacht en briljant groene ogen van de Blauwe Rus trekken onmiddellijk de aandacht. Intelligent en speels, ze zijn een heerlijk familie huisdier en gevoelig voor de stemmingen van hun eigenaar zullen ze u begroeten aan de deur, gaan zitten om u te troosten of een speeltje halen om mee te spelen. De Blauwe Rus komt van nature voor in Rusland, en daardoor heeft zijn vacht zich aangepast aan het strenge klimaat. De dichte dubbele vacht helpt u te beschermen tegen allergenen, omdat het meer allergenen vasthoudt dicht op de huid van de kat in plaats van ze te deponeren zodat u ze kunt inademen. De Blauwe Rus produceert ook lage niveaus van Fel D1.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van een kattenallergie kunnen zich binnen een paar minuten ontwikkelen of pas na uren optreden. Ze omvatten:

 • Hoesten en een piepende ademhaling
 • Netelroos of uitslag op de borst en het gezicht
 • Rode, jeukende ogen
 • Roodheid van de huid waar een kat heeft gekrabd, gebeten of gelikt
 • Loopneus, jeuk, verstopte neus
 • Niezen

Als u niet zeker weet of u een allergie voor katten heeft, kunt u een allergietest aanvragen. Dit kan een huidtest of een bloedtest zijn.

Wat gebeurt er als je allergisch bent voor een kat?

Als je vaststelt dat katten de oorzaak zijn van je rode, jeukende ogen en niesbuien, betekent dat niet dat je nooit meer in de buurt van een kat mag komen. Het betekent wel dat als u een kat in huis haalt, het een hypoallergene kat moet zijn.

Van laag-allergene of “hypoallergene” katten is bekend dat ze minder allergenen produceren dan “gewone” katten. Let wel, het sleutelwoord is “minder” – geen enkele kat is volledig hypoallergeen.

Hypoallergene katten produceren minder van het eiwit Fel D1, waardoor een reactie minder waarschijnlijk is. Lichtgekleurde vrouwelijke hypoallergene kittens produceren het minst van allemaal.

Naast het kiezen van een hypoallergeen ras kunt u ook:

 • Beperk de toegang van uw kat en houd ze uit de slaapkamers.
 • Maak uw huis regelmatig schoon, en zorg ervoor dat u om de paar dagen stofzuigt
 • Houd de lucht fris door de ramen open te laten
 • Houd uw kat gezond. Hoe gezonder uw kat, hoe minder hij zal verharen en huidschilfers zal produceren.
 • Geef uw kat om de 15 dagen een bad. Regelmatig baden kan de huid van uw kat uitdrogen, maar baden verwijderen aanzienlijke hoeveelheden allergenen uit de vacht. Laat iemand anders voor het baden zorgen.
 • Laat iemand anders uw kat regelmatig borstelen en gooi de haren meteen weg.
 • Speel met voorzichtigheid. Let op dat uw kat niet aan u krabt, aan u likt of tegen u aan wrijft en was uw handen goed na het spelen.