Blauwe Rus: Kattenrasprofiel

Kenmerken, geschiedenis, verzorgingstips en nuttige informatie voor huisdiereigenaren

Zoals de naam van het ras al doet vermoeden, komt deze kat uit Rusland en heeft hij een blauwe vacht. Hoewel de kleur grijs lijkt, is blauw een gespecialiseerde term die wordt gebruikt om een specifieke kleur bij sommige katten (en sommige honden, ook) te beschrijven. In de dierenwereld is blauw de verdunde versie van zwart. Hoewel er geen exacte data zijn wanneer dit ras is ontstaan, is het een ouder ras en een van de eerste erkende kattenrassen. Dit ras staat bekend om zijn liefde voor apporteren. De meeste Russische blauwen zijn geweldige gezinsleden en kunnen goed opschieten met andere huisdieren, zelfs honden, en zijn goed met zachtaardige kinderen.

Overzicht ras

 • GEWICHT: 7 tot 12 pond
 • LENGTE: ongeveer 2 meter
 • VACHT: Kort
 • VACHTKLEUR: Blauw
 • KLEUR OGEN: Groen
 • LEVENSVERwachting: 15 tot 20 jaar

Kenmerken van de Blauwe Rus

 • Affectieniveau: Hoog
 • Vriendelijkheid: Middelmatig
 • Kindvriendelijk: Hoog
 • Huisdier-vriendelijk: Hoog
 • Bewegingsbehoefte: Medium
 • Speelsheid: Medium
 • Energieniveau: Middelmatig
 • Intelligentie: Hoog
 • Neiging tot klagen: Laag
 • Hoeveelheid verharing: Laag

Geschiedenis van de Blauwe Rus

Hoewel de exacte oorsprong van de Blauwe Rus niet met zekerheid bekend is, werden deze katten vroeger Aartsengel katten genoemd, omdat ze van schepen kwamen van het Russische Archangel eiland of Arkhangelsk. Deze kat was geliefd bij de royals en de voorkeur van de Russische tsaren.

Deze katten werden naar vele delen van Europa verscheept. Russische blauwen behoorden tot de deelnemers van de allereerste kattenshows die in de jaren 1880 in Engeland werden gehouden. In de Verenigde Staten is de Blauwe Rus erkend door de Cat Fanciers’ Association en The International Cat Association.

Verzorging van de Blauwe Rus

Het handelsmerk van de Blauwe Rus is een glanzende blauwe vacht met een zilverachtige gloed. De korte, dichte, pluchen vacht van de Blauwe Rus is zeer gemakkelijk te verzorgen en vereist minimale verzorging. Zijn vacht verhaart van nature niet veel. Af en toe borstelen houdt de vacht zacht en zijdeachtig.

Nog opvallender misschien dan de vacht van de Blauwe Rus zijn zijn grote, bijna ronde, wijd uitgespreide, smaragdgroene ogen. De vorm van het hoofd en het gezicht geven de Blauwe Rus een charmante uitdrukking, waardoor het lijkt alsof hij voortdurend lacht.

Knip de nagels van uw Blauwe Rus regelmatig en controleer de binnenkant van de oren wekelijks op vuil en puin. Als u een beetje vuil in de oren ziet, gebruik dan een zachte oorreiniger om ze met een wattenstaafje (nooit een wattenstaafje) uit te vegen. Als de oren ontstoken of overmatig vuil lijken, of als uw Blauwe Rus met zijn kop schudt of aan zijn oren krabt, plan dan een controle bij uw dierenarts.

Blauwe Ruskatten zijn intelligente katten. Ze zijn onderhoudend en speels en kunnen worden getraind om te apporteren. Hoewel het geen spraakzaam ras is, reageren ze meestal wel als er tegen ze gepraat wordt en ze aangemoedigd worden om te praten. Deze sierlijke katten zijn zachtaardig en lief. De Blauwe Rus kan verlegen lijken in de buurt van vreemden, maar ze zijn absoluut dol op hun mensen. Als u op zoek bent naar een hondachtige kat die u aan de deur begroet, u door het huis volgt en naast u op de bank komt zitten, voldoet de Blauwe Rus aan deze criteria.

De middelgrote Blauwe Rus heeft fijne botten, is elegant en slank, maar ook gespierd. Voor lichaamsbeweging, zorg ervoor dat hij een katten krabpaal heeft voor wat noodzakelijke stretching. Dit ras kan zich prima zelf vermaken en bewegen, wat geweldig is voor gezinnen met een drukke levensstijl. Regel het gewicht door de porties kattenvoer te controleren. Als uw kat dik begint te worden, verminder dan de hoeveelheid gegeven voer en raadpleeg uw dierenarts.

Zijn Blauwe Rus katten hypoallergeen?

De Blauwe Rus komt vaak voor op lijsten van “hypoallergene” kattenrassen. Hoewel geen enkel kattenras echt non-allergeen is, lijkt het erop dat sommige mensen met een allergie succesvol kunnen leven met bepaalde kattenrassen, waaronder de Blauwe Rus.

Kattenhuidschilfers (niet noodzakelijk kattenhaar zelf) zijn de belangrijkste oorzaak van kattenallergieën. Mensen met een kattenallergie zijn gevoelig voor een proteïne genaamd Fel D1, dat wordt aangetroffen in de huidcellen van katten (en ook in opgedroogd speeksel en urine op de vacht van de kat). Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar het lijkt erop dat sommige kattenrassen, waaronder Russische blauwen, van nature minder huidschilfers produceren dan andere katten. Mensen met een milde allergie kunnen misschien comfortabel leven met een Blauwe Rus. Echter, alle individuele katten en mensen zijn verschillend.

Als je een kattenallergie hebt en je wilt weten of je op een Blauwe Rus zult reageren, zoek dan een fokker in de buurt die je toelaat om hun huis of fokkerij te bezoeken. Test de theorie door gezellig te knuffelen met een paar volwassen Russische blauwe katten.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Hoewel sommige raskatten vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke ziektes, is de Blauwe Rus over het algemeen gezond met geen bekende genetisch verbonden aandoeningen.

Het ras heeft een lange levensduur, vaak tot in de tienerjaren of langer. Werk samen met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat uw blauwe Rus op de hoogte is van vaccinaties, jaarlijkse controles, routinetests en gebitsverzorging.

Dieet en voeding

Het is altijd aan te raden om met uw dierenarts te overleggen over de beste voeding voor uw blauwe Rus. De Blauwe Rus staat erom bekend dat hij van eten houdt, dus je moet oppassen voor overvoeding. Uw blauwe Rus mager houden is de beste manier om gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartaandoeningen en artritis te voorkomen. Geef uw russische blauwe kat twee tot drie keer per dag een afgemeten hoeveelheid kattenvoer tijdens de normale maaltijden. Hoewel het handig is om de hele dag eten te laten staan, kan het leiden tot constant snoepen, wat kan bijdragen aan overgewicht bij de kat. Zorg dat er 24 uur per dag vers water beschikbaar is.

Voordelen

 • Blauwe Rus wordt meestal beter verdragen door mensen die lijden aan kattenallergie.
 • Blauwe Rus is een vriendelijk, speels huisdier dat goed kan opschieten met andere huisdieren.
 • Deze katten zijn goed trainbaar en spelen graag apport.
 • Dit ras heeft geen aanleg voor rasgebonden gezondheidsproblemen en is over het algemeen langlevend.

Nadelen

 • Russische blauwen staan erom bekend dat ze graag eten, een zorgvuldige controle van de voedselinname is vereist.
 • Als uw Blauwe Rus een grote eter is, kan hij zwaarlijvig worden en het risico lopen op hartaandoeningen, diabetes of artritis.

Meer kattenrassen en verder onderzoek

Als de Blauwe Rus u aanspreekt en u meer wilt weten, kijk dan bij de Cat Fanciers’ Association voor Russische fokkers bij u in de buurt, zodat u meer vragen kunt stellen en een Blauwe Rus persoonlijk kunt ontmoeten. U kunt ook proberen om een kattenshow in uw omgeving te vinden. Kattenshows zijn erg leuk en een prachtige manier om over veel verschillende kattenrassen te leren en met fokkers en eigenaren te praten om meer te weten te komen. Als je van de Blauwe Rus houdt, ben je misschien ook geïnteresseerd in deze kattenrassen:

Er zijn veel verschillende kattenrassen voor u om te ontdekken voordat u beslist welke geschikt is voor uw huis.