Intelligentste en slimste kattenrassen ter wereld

Over het algemeen zijn katten zeer slimme huisdieren in vergelijking met sommige andere dieren. Het is niet al te moeilijk om slimme katten te herkennen – ze kunnen getraind worden, goed met andere dieren omgaan, en zich aanpassen aan nieuwe situaties en omgevingen.

Hier zijn 10 van de slimste kattenrassen als u op zoek bent naar een slimme kat.

Abessijn

Abessijn
Deze slank ogende kat is atletisch, beweeglijk en aanhankelijk naar mensen toe. Abessijnen zijn zeer intelligent en hebben veel voeling met de activiteiten van hun gezin. Dit ras houdt van hoogtes, zit graag boven de kamer en houdt alles in de gaten. Van alle kattensoorten leert dit ras snel kunstjes en zal het graag een behendigheidsparcours afleggen. Over het algemeen zijn het geen schootkatten, maar ze worden graag geaaid of geborsteld. Ze genieten ook van het gezelschap van andere dieren en passen zich goed aan de meeste woonvormen aan.

Balinees

Balinees kat
De Balinees is de langharige versie van het Siamese kattenras. Het zijn over het algemeen actieve katten die graag alles onderzoeken wat hun mensen aan het doen zijn. Het zijn ook praatgrage katten, die vaak hun mening laten horen. Houd dit katje actief met puzzels of plagerige speeltjes en een grote kattenboom om in te klimmen. Dit ras kan leren apporteren, aan de lijn lopen en snel trucjes leren. Ze zijn meestal aanhankelijk met hun gezin, maar kunnen ondeugend worden bij het verkennen van hun huis als ze te lang niet gestimuleerd worden.

Bengaal

bengaalse kat
De Bengaal is misschien wel het meest bekend om zijn exotische vacht die lijkt op een jaguar of een luipaard. Dit ras is ontstaan door het kruisen van een huiskat met een Aziatische luipaardkat. Bengalen zijn zeer intelligent, atletisch, en toch een beetje wild. Ze houden van rennen, springen, klimmen en spelen. Ze hebben veel ruimte nodig voor beweging (vooral verticale ruimte) en mentale uitdagingen, zoals puzzelspelletjes en speelgoed. Zijn behendige pootjes zijn bijna net zo goed als handen. Sommigen kunnen lichtschakelaars aan- en uitzetten, vissen uit aquaria plukken en kleine voorwerpen uit lades trekken.

Burmees

Burmees
De Burmees is een energiek en vriendelijk ras dat graag met zijn mensen omgaat. Deze katten zijn slim, kunnen zich goed aanpassen, zijn speels en goed te trainen. Naast zitten, omrollen, zwaaien en komen, kan dit ras een klein speeltje apporteren of aan de lijn lopen. Met een vroegtijdige training worden autoritten en dierenartsbezoeken een makkie. Ze gedijen op socialisatie en geven de voorkeur aan gezelschap, ook van andere dieren. Een metgezel in huis voorkomt eenzaamheid en de verveling die vaak leidt tot kattenkwaad.

Cornish Rex

Cornish Rex
Deze katten zijn actief en vriendelijk, en sommigen zeggen dat ze nogal hondachtig zijn in hun spel, zelfs tot op hoge leeftijd. Velen genieten van apporteerspelletjes of het uitvoeren van kunstjes zoals piano spelen. Met zijn lange tenen kan dit katje deuren en kasten met gemak openen, wat betekent dat kindersloten een optie kunnen zijn om te overwegen. Dit kwieke beestje heeft het onnatuurlijke vermogen om naar het hoogste punt in de kamer te springen. Het meest unieke fysieke kenmerk van de Cornish Rex is zijn golvende vacht.

Havana Brown

Havana Brown
De Havana Brown is een prachtige kat met een zijdezachte, chocoladekleurige vacht. Dit is een relatief zeldzaam kattenras dat is ontstaan door het kruisen van de Siamees met verschillende andere rassen. Het zijn over het algemeen intelligente, leergierige en spraakzame katten die graag socialiseren met hun gezin. Ze zijn gematigd energiek en geven de voorkeur aan interactief speelgoed zoals teasers en puzzels om hen geestelijk en lichamelijk uit te dagen.

Korat

Korat
De Korat, genoemd naar een provincie in Thailand, is een ander zeldzaam ras; hij wordt in zijn thuisland als een geluksbrenger beschouwd. Ze zijn briljant en oplettend voor de wereld om hen heen. Korats zijn gematigd energiek en genieten van interactieve spelletjes, maar ze houden ook van hun dutjes. Dit ras kan kunstjes leren, zoals apporteren en aan de lijn lopen. U kunt deze kat gemakkelijk de huisregels leren als u hem beloont met lof of traktaties. Dit katje is dol op speelgoed, en soms te koppig om het met anderen te delen. Als u genoeg speelgoed hebt, zou dat het probleem moeten oplossen. Ze gedijen op aandacht en zijn meestal aanhankelijk met hun gezin.

Savannah

Savannah
De Savannah is een zeldzaam en exotisch ras met een hoge intelligentie. Ontwikkeld door wilde Afrikaanse servals te kruisen met huiskatten, behield deze grote hybride iets van zijn wilde kant in uiterlijk en houding. Ze hebben veel ruimte nodig om te rennen, te springen en te spelen. En ze vervelen zich snel; ze hebben voldoende interactie en stimulatie van de omgeving nodig. Dit ras maakt wandelingen aan de lijn; zoekt water om in te spelen; en rommelt in hoekjes, laden, kasten en dozen. Hij kan zelfs de kraan opendraaien! Zorg ervoor dat u mooi porselein en andere breekbare voorwerpen op planken beschermt, want dit springend katje klimt en verkent graag.

Siamees

siamees
Een van ’s werelds meest populaire en herkenbare kattenrassen, de Siamees, staat bekend om zijn prachtige vacht, nieuwsgierige aard en spraakzame neiging. Deze katten zijn intelligent, aanhankelijk en energiek. Ze houden van spelen en hunkeren naar aandacht en gezelschap. Houd de hersens van dit katje bezig met puzzel- en plagerijspeeltjes. Als het even kan, geef hem dan een grote kattenboom om in te klimmen; dit zou dit katje erg op prijs stellen. Als hij zich verveelt, zal een Siamees zichzelf vermaken door kranen open te draaien, kasten te openen, of te rommelen waar hij niet mag komen.

Singapura

Singapura
Zoals de naam al aangeeft, komt de Singapura oorspronkelijk uit de straten van Singapore. Het ras kwam in de jaren 1970 naar de V.S. en wordt nog steeds als zeldzaam beschouwd. Deze kleine katten zijn over het algemeen speels, extravert en nieuwsgierig. En ze vinden het heerlijk om betrokken te zijn bij wat hun mensen aan het doen zijn. Ze zijn vrij actief en klimmen graag, dus zorg voor voldoende verticale ruimte. Dit ondeugende katje zal in gordijnen klimmen of op je schouder springen als je langsloopt voor een ritje. Ze kunnen ook door de gang achter balletjes aanrennen en de ivoortjes kietelen.

Tip

Verrijking van de omgeving, zoals voedselpuzzels, kan verveling bij alle katten helpen voorkomen en is vooral gunstig voor intelligente katten. Zonder een soort uitlaatklep die hen mentaal uitdaagt, kunnen slimme katten gedragsproblemen ontwikkelen.

Raskenmerken

Gemeenschappelijk bij intelligente katten is dat ze meestal veel energie hebben en een ondeugende inslag. Die ondeugendheid heeft meer te maken met hoe leergierig ze zijn. De meeste intelligente katachtigen houden van uitdagingen, het leren van trucjes en het spelen van interactieve spelletjes. Deze katachtigen begrijpen ook de routines in huis, zoals wanneer je meestal thuiskomt, etenstijden, en wanneer je bepaalde activiteiten kunt verwachten.

Te mijden rassen

Over het algemeen zijn alle katten slimme wezens, maar sommige rassen zijn een beetje minder indrukwekkend in de categorie hersenen, waaronder Birmanen, Perzen, Himalayans, exotische kortharen, en ragdolls. Toch zijn de meeste van deze katachtigen aanhankelijke, speelse en gemoedelijke metgezellen.