Siamese Kat Informatie, Foto’s, Kenmerken en Feiten

De verfijnde Siamese kat ziet er gekleed uit voor een elegant gemaskerd bal in bleke avondkleding met chique zwarte accessoires en tanzaniet-blauwe ogen.

Deze kat is aanhankelijk met het gezin en houdt van praten. Als u een Siamese kat in huis heeft, bereid u dan maar voor op lange gesprekken.

Speeltijd is ook een must voor de Siamees, dus zorg voor actief speelgoed waarmee u uw kat kunt laten bewegen als u van plan bent om een van deze katachtigen in huis te halen. Dit houdt uw kat gezond en zorgt ervoor dat u samen tijd doorbrengt om de band te versterken.

Meer over dit ras

Geschiedenis

De verfijnde Siamees lijkt gekleed voor een elegant gemaskerd bal in bleke avondkleding met chique zwarte accessoires en tanzaniet-blauwe ogen. Katten met een lichtgekleurde vacht afgezet met een zwart masker, oren, poten en staart zijn al eeuwenlang bekend in Thailand (het vroegere Siam). In oude manuscripten zijn de katten afgebeeld, maar in het Westen werden ze pas gezien aan het eind van de negentiende eeuw, toen ze werden tentoongesteld op de Crystal Palace Cat Show in Londen. Niet iedereen waardeerde hun ongewone uiterlijk, maar ze werden al snel modieuze huisdieren. Rond de eeuwwisseling, zo niet eerder, waren ze ook in de Verenigde Staten populair. President Rutherford B. Hayes (1877-1881) en zijn vrouw Lucy waren de ontvangers van een Siamese kat die in 1878 naar hen werd verscheept door David B. Sickels, een Amerikaanse diplomaat die gestationeerd was op het consulaat in Thailand. Een brief van Sickels met details over de gift is bewaard in het Rutherford B. Hayes Presidential Center in Fremont, Ohio.

In het begin werden alleen de katten met seal points – een donker bruin-zwart – geshowd, maar al snel werden blauwe, chocolade en lilac-point Siamezen ontwikkeld en geaccepteerd in de showring. Vandaag de dag zijn er Siamezen in veel verschillende pointkleuren en patronen, waaronder tabby points en smoke points.

De Siamees zelf is een natuurlijk ras, wat betekent dat het oorspronkelijke pointed patroon het resultaat was van een genetische mutatie. Het ras heeft bijgedragen tot het ontstaan van vele andere rassen, waaronder de Balinees, de Oosters, de Himalaya-afdeling van de Pers, de Tonkinees en de Havana Brown.

De Siamees wordt door alle kattenverenigingen erkend. De International Cat Association erkent ook de Thai, omschreven als de oorspronkelijke vorm van de inheemse spitskat van Thailand. In Thailand worden de katten Wichienmaat genoemd. Sommige mensen noemen het een Siamees oude stijl. Hij deelt de puntige vacht en de dominante persoonlijkheid van de Siamees, maar heeft een gematigder lichaamstype.

Persoonlijkheid

“Wij zijn Siamezen als je wilt. Wij zijn Siamezen als u ons niet behaagt.” Deze regels, gezongen door twee hooghartige Siamese katten in Disney’s Lady and the Tramp, drukken de Siamese persoonlijkheid perfect uit. Misschien wel het belangrijkste om te weten over deze katten is dat ze spraakzaam en eigenzinnig zijn. Ze vertellen je precies wat ze denken, met een luide, schorre stem, en ze verwachten dat je op hun advies let en ernaar handelt. Siamese katten zijn erg gesteld op hun mensen. Ze zijn graag “behulpzaam” en zullen u overal volgen en toezicht houden op al uw bewegingen. Als u zit, zal een Siamees bij u op schoot zitten, en ’s nachts zal hij bij u in bed liggen, waarschijnlijk onder de dekens met zijn kop op het kussen.

Neem geen Siamees als u gek wordt van het leven met een babbelzieke bemoeial. Aan de andere kant, als u graag iemand heeft om de hele dag mee te praten, kan de Siamees uw beste vriend zijn. Zorg er wel voor dat u tijd heeft om met deze veeleisende en sociale kat door te brengen. Siamezen houden er niet van om lang alleen gelaten te worden, en als u overdag werkt kan het slim zijn om er twee te nemen zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden.

De Siamees is zeer intelligent, beweeglijk, atletisch, en houdt van spelen. Houd zijn drukke brein actief met puzzelspeelgoed en zijn lichaam in beweging met plaagstootjes die hij kan achtervolgen en een grote kattenboom waarin hij kan klimmen. Laat hem nooit alleen zonder enige vorm van vermaak, of u zult waarschijnlijk thuiskomen om te ontdekken dat hij uw DVR heeft geherprogrammeerd om alleen natuurprogramma’s op te nemen of op zijn minst heeft besloten dat uw wc-papierrollen en tissuedozen er beter leeg uitzien.

Kies voor een Siamese kat als u graag tijd doorbrengt met uw kat en interactie met hem zoekt. Dit is een trouwe en liefhebbende kat die zal pruilen en treuren als hij weinig of geen aandacht krijgt. In het juiste thuis gedijt hij echter jarenlang.

Gezondheid

Zowel raskatten als gemengde katten hebben een wisselende incidentie van gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Problemen die de Siamees kunnen treffen zijn onder andere de volgende:

  • Amyloïdose, een ziekte die optreedt wanneer een type eiwit, amyloïd genaamd, zich afzet in lichaamsorganen, voornamelijk de lever bij Siamezen
  • Astma/bronchiale aandoening
  • Aangeboren hartafwijkingen zoals stenose van de aorta

Verzorging

De korte, fijne vacht van de Siamees is gemakkelijk te verzorgen met wekelijks kammen om dode haren te verwijderen en huidvetten te verdelen. Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse tandverzorging is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets.

Het is een goed idee om een Siamees alleen binnenshuis te houden om hem te beschermen tegen ziekten die door andere katten worden verspreid, aanvallen door honden of coyotes, en de andere gevaren waarmee katten die naar buiten gaan worden geconfronteerd, zoals aangereden worden door een auto. Siamezen die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die graag zo’n mooie kat wil hebben zonder ervoor te betalen.

Vachtkleur en vachtverzorging

Hoe de Siamees eruit ziet, hangt af van de rasstandaard van elke bepaalde organisatie. De meeste kattenverenigingen eisen dat de Siamees een slank maar gespierd lichaam heeft met lange lijnen. De wigvormige kop is lang en loopt taps toe van de smalle punt van de neus naar buiten toe tot de punten van de oren, en vormt zo een driehoek. De ongewoon grote oren zijn breed aan de basis en puntig aan de punt, waardoor ze dezelfde driehoekige vorm hebben als de kop. De middelgrote amandelvormige ogen zijn altijd diep en levendig blauw. Het lichaam wordt vaak beschreven als buisvormig en wordt gedragen door lange, slanke poten, waarbij de achterpoten hoger zijn dan de voorpoten. De Siamees loopt op kleine, sierlijke, ovale pootjes en zwaait met een lange, dunne staart die taps toeloopt in een fijne punt.

De korte vacht van de Siamees heeft een fijne textuur. In de Cat Fanciers Association, komt het voor in vier kleuren: seal point, een bleek fawn tot crème lichaam met diep seal bruine points en diep bruin neusleder en voetzolen; chocolate point, een ivoorkleurig lichaam met melkchocolade kleurige points en kaneelroze neusleder en voetzolen; blue point, een blauwachtig wit lichaam met diep blauwe points en leikleurig neusleder en voetzolen; en lilac point, een ijzig wit lichaam met frosty pink-grijze points en lavendelroze neusleder en voetzolen.

De International Cat Association staat een reeks van kleuren toe naast de vier pointkleuren die door de CFA worden erkend. Deze omvatten tabby points, red points, cream points, silver tabby points, smoke points en particolor points.

De Traditional Cat Association erkent twee soorten Siamezen, de Traditional en de Classic, beide met een heel ander uiterlijk dan de moderne Siamezen die door CFA, TICA en andere kattenverenigingen worden erkend. De Traditionele Siamees van de TCA heeft een ronde kop en een fors gebouwd, rond lichaam. De Classic Siamees van de TCA heeft ook grote botten, maar heeft een iets langgerekter lichaam dan de Traditionele Siamees en een brede wigvormige kop. Ze zijn er in dezelfde vier door de CFA erkende kleuren, plus albino.

Hoe zit het met de Thai? De TICA rasstandaard schrijft voor dat hij een aangepaste wigvormige kop heeft van gemiddelde breedte met afgeronde wangen en een snuit die taps toeloopt naar een afgerond uiteinde, vergelijkbaar met een taps toelopende tuinspade. Het hoofd is langer dan het breed is, maar niet in extreme mate. De ogen hebben een volle amandelvorm en de oren zijn middelgroot tot licht groot, met de punt naar buiten wijzend in een lichte hoek. Het lenige, sierlijke lichaam is middelmatig lang, maar niet buisvormig. De middellange poten zijn sierlijk en worden ondersteund door middelgrote, ovaalvormige poten. De staart is even lang als de romp en loopt taps toe naar de punt. De vacht is kort en zijdeachtig met een bleke, gebroken witte lichaamskleur en dichte, gelijkmatige puntkleuren.

Kinderen en andere huisdieren

De actieve en sociale Siamees is een perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en katvriendelijke honden. Hij apporteert net zo goed als elke andere retriever, leert gemakkelijk kunstjes en houdt van de aandacht die hij krijgt van kinderen die hem beleefd en met respect behandelen.