Siamese Kat Informatie, Foto’s, Kenmerken en Feiten

Ontmoet een bonafide ster: vaak herkend uit de geanimeerde Disney-film “Vrouwe en de Zwerver,” de Siamees is een iconisch en elegant kattenras dat zijn debuut maakte lang voor het witte doek. Het Siamese ras is gemakkelijk te onderscheiden van andere kattenrassen, met hun opvallende vachtpatroon van verduisterde punten (oren, voeten, gezicht en staart) en lichtgekleurd lichaam. Ze zijn lang en slank en lijken te slinken terwijl ze lopen.

Dit ras heeft een legendarische geschiedenis en is erg aanhankelijk en speels. Fans van de Siamezen noemen ze ‘Meezers’ en ze weten hoe geïntegreerd ze kunnen worden met hun familie. Hun temperamenten zijn vermakelijk en uitnodigend – ze zijn een geweldige metgezel.

Siamees … in één oogopslag
Persoonlijkheid Liefdevol, onderhoudend, vocaal
Levensverwachting 10-15 jaar
Gewicht 7-13 pond
Vacht &kleuren Kort; kleurpunt
Energieniveau Hoog
Affectie niveau Hoog
Vriendelijkheid Hoog
Afstoten niveau Laag
Verplichte verzorging Laag

Overzicht van de Siamese kat

Siamese kat die buiten zit

De Siamese kat wordt beschouwd als een middelgrote kat. Ze zijn lang en slank met grote oren en een slanke staart.

Gewicht

De Siamese kat weegt meestal tussen de 7 en 13 pond, waarbij mannetjes iets groter zijn dan vrouwtjes. Deze katten zijn redelijk actief, dus het handhaven van een gezond gewicht zou niet te moeilijk moeten zijn. Ze zijn meestal erg slank en gewichtstoename is snel merkbaar.

Lengte

De Siamese kat is niet erg groot – ze zijn geen Maine Coon of Noorse boskat, tenminste. Van hun neus tot de uiteinden van hun staarten, de Siamese kat is tot 14 centimeter lang.

Jas

Het typische kenmerk van de Siamese kat is hun kleurpunt vachtpatroon. Hun vacht is vrij kort en ze werpen niet te veel. De Cat Fanciers ‘ Association erkent de vier originele Siamese kleuren voor deelnemers aan kattenshows: blauwe punt, lila punt, chocoladepunt en zegelpunt.

Siamese katten hebben lichtgekleurde lichamen en een donkere vacht rond de punten van hun lichaam. Dit betekent dat hun gezichten, poten, staarten en oren allemaal donkerder zullen zijn in tegenstelling tot de rest van hun vacht.

Levensverwachting

Siamezen hebben een levensverwachting van 10 tot 15 jaar. Met de juiste zorg kan uw Siamees een lang en gezond leven leiden. Jaarlijkse dierenartsbezoeken zijn essentieel.

De geschiedenis van de Siamese kat

Siamese kat met blauwe ogen

De geschiedenis van de Siamese kat gaat zo ver terug dat je ze als een oud ras zou kunnen beschouwen. Er is boeken uit de 14e eeuw die afbeeldingen van Siamese katten tonen. Dit ras stond zo hoog aangeschreven bij de mensen van Siam (het hedendaagse Thailand) dat ze zelden aan buitenstaanders werden gegeven. Deze kat was een favoriet van de Thaise koninklijke familie.

Terwijl ze honderden jaren in Thailand leefden voordat ze zich verder naar het westen verspreidden, vonden ze in 1884 hun weg naar Europa. In Bangkok verkreeg de Engelse consul-generaal Edward Gould een broedpaar Siamese katten, Pho en Mia. Gould bracht deze twee katten vervolgens terug naar Europa en schonk ze aan zijn zus.

Het volgende jaar besloot zijn zus om nog twee Siamese katten te importeren, en van daaruit begon het ras te main de harten van de Europeanen. Deze twee gevallen van Siamese katten die uit Thailand worden geïmporteerd, zijn het startpunt voor het ras dat tegenwoordig geliefd is. Fokkers in Europa raakten gefascineerd door deze kat en zagen hun potentieel.

Verschijning in de westerse wereld

Door selectief fokken slankten Siamese katten af en ontwikkelden ze wigvormige hoofden. Ze begonnen meer op oude Egyptische katten te lijken toen de oorspronkelijke Siamese kattenkenmerken vervaagden. Hun eerste optreden op de London Crystal Palace Cat Show zorgde voor zorgen. Fokkers maakten zich zorgen dat de fysieke veranderingen gezondheidsrisico’s konden opleveren en ze begonnen te werken aan het behoud van de “Oude Stijl” van het ras.

De eerste Siamese kat die de VS binnenkwam, was een geschenk aan president Rutherford B. Hayes en de First Lady in 1878. Dit was de eerste Siamees die op Noord-Amerikaanse bodem landde.

Na hun verhuizing naar het Witte Huis werden Siamese katten erg populair in de VS. Nu is de Siamees zeer gewild in Noord-Amerika en is hij in veel rasshows over de hele wereld geplaatst als een topkandidaat.

Traditionele Siamees

De traditionele Siamees zou rechtstreeks uit Thailand zijn gekomen en daar honderden jaren hebben overleefd. Deze kat is grootbenig met een rond gezicht en is extreem vocaal (cue de schattige miauwen) en loyaal aan hun families.

Klassieke Siamees

De klassieke Siamees lijkt erg op de traditionele Siamees, maar is iets langer. Dit was de tweede soort Siamees die uit Thailand werd geïmporteerd en wordt beschouwd als een originele Siamees, net als de traditionele. Ze gedragen zich bijna precies zoals de traditionele Siamees.

Moderne Siamees

De moderne Siamees wordt ook wel de “Extreme Wedge Siamees.” Deze kat is door de mens gemaakt en is gemaakt door het fokken van de twee oorspronkelijke Siamese soorten. Deze katten zijn veel langwerpiger, wilgachtig en dun. Hierdoor vallen hun gelaatstrekken, zoals blauwe ogen en grote oren, op tegen hun slanke vorm.

Kenmerken

Siamees kitten

Siamese katten staan meestal bekend om hun lange, dunne en buisvormige lichamen, grote ogen en oren en puntige vacht. Sommigen zouden kunnen zeggen dat de Siamese kat de gemakkelijkste kat is om te herkennen omdat ze er zo verschillend uitzien in vergelijking met andere rassen. Mannetjes zijn misschien een beetje groter dan vrouwtjes, maar ze zijn over het algemeen niet aanmatigend in grootte. Ze zijn evenwichtig, gespierd en behendig.

Deze katten zijn ongelooflijk vocaal. Als ze je aandacht willen, laten ze het je weten! Je zult niet voorbereid zijn op hoeveel de Siamese kat met je zal praten. Het zijn ook zeer afhankelijke katten en willen tijd doorbrengen met hun familie. Als ze te lang alleen zijn, zullen ze waarschijnlijk eenzaam of verveeld raken.

Persoonlijkheid en gedrag

De persoonlijkheid van een Siamees kan worden omschreven als aanhankelijk, liefdevol, vriendelijk en speels. Ze moeten vermaakt worden en willen dat hun families deelnemen aan hun spellen. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren met vergelijkbare energieniveaus en kinderen die een band willen vormen en goed met hen willen omgaan.

Siamese katten zijn erg dicht bij hun familie en zijn voor veel dingen van hen afhankelijk, dus het vormen van banden met meerdere mensen in het gezin is niet onwaarschijnlijk.

Deze katten gedijen op aandacht, wat betekent dat als je iemand bent die niet vaak thuis is of geen ander huisdier heeft, je Siamees het misschien moeilijk heeft. Ze kunnen snel depressief worden als ze te vaak alleen worden gelaten. (Maar vergeet niet dat twee Siamese katten veel meer katten veroorzaken dan slechts één!)

Als je een rustige kat wilt, is dit niet degene voor jou. Fans houden van hoe vocaal en vermakelijk de Siamese kat kan zijn, maar dat is niet voor iedereen. Als u een rustig huis wilt, zal uw Siamees er zeker van zijn om de stilte bijna constant te doorbreken. Deze katachtigen willen gesprekken met je voeren en je laten weten hoe je je voelt , dus je moet bereid zijn om te luisteren.

Zorg voor een Siamees

Het verzorgen van uw Siamees zal niet al te moeilijk zijn, omdat hun vachten kort zijn en minimaal onderhoud vereisen. Om het risico op haarballen te minimaliseren, moet u uw Siamees een keer per week of zo verzorgen.

De Siamees is behoorlijk actief en kan zich snel vervelen als je niet aan al hun behoeften voldoet. Veel speelgoed en lengte kattenbomen voor je Siamees om te verkennen zal helpen om ze betrokken te houden. Tijd doorbrengen met je kat is essentieel.

twee Siamese katten naast Litter-Robot

Nog een aanrader? Houd de kattenbak van uw kat schoon. De Siamese kat stamt praktisch af van royalty’s en ze mogen niets minder verwachten dan kieskeurigheid met hun kattenbak. Om de netheid van uw kattenbak te behouden, overwegen om te kopen Nest-Robot. Deze automatische, zelfreinigende kattenbak biedt een schoon bed van strooisel voor elk gebruik en helpt geuren op afstand te houden. Je huis zal frisser ruiken en je katten zullen zich ook fris voelen.

Gezondheidsgerelateerde problemen

De meest voorkomende gezondheidstoestand bij Siamezen is minder acuut zicht. Deze katten werden vroeger scheel geboren, maar die eigenschap werd meestal over een lange periode gefokt. Toch ontbreekt hun zicht enigszins, wat een belangrijke reden is om deze huiskat binnen te houden. Siamese katten zijn ook gevoelig voor progressieve retinale atrofie, wat kan leiden tot blindheid.

Door inteelt lopen ze meer risico op geknikte staarten. Bovendien kunnen Siamese kittens en katten worstelen met:

    • Luchtwegaandoeningen gerelateerd aan hun wigvormige hoofden

 

    • Lever- of nierproblemen gerelateerd aan amyloïdose

 

Van een Siamees houden

De Siamees is een beroemd kattenras, dat verscheen in klassieke films zoals “Die Verdomde Kat!” en “De ongelooflijke reis.”

Van een Siamese kat houden zal je jarenlang plezier bezorgen. Je zult een onbreekbare band met je Siamezen ontwikkelen en in ruil daarvoor zullen ze je alle redenen laten zien waarom ze over de hele wereld zo geliefd zijn.