Abessijn katten – vitale en aanhankelijke metgezel met elegante verschijning

De Abessijn maakt indruk met zijn beweeglijkheid en nieuwsgierigheid. Bovendien toont de mooie kat met de speciale vachtkleur zich uiterst sociaal en aanhankelijk tegenover mensen, soortgenoten en ook andere dieren. Als u een actieve en elegante kat als gezinslid wilt, maakt u met een Abessijn een goede keuze.

Profiel Abessijn kat

 • Ras: Abessijn
 • Oorsprong: Nabije Oosten
 • Maat: middelgroot, kop-romplengte ongeveer 60 centimeter
 • Gewicht: 3 tot 3,5 kilogram (kat), 4 tot 5 kilogram (kater)
 • Fysiek: gespierd maar slank, lange benen, lange staart
 • Vorm van het hoofd: wigvormig; zachte contouren; grote oren, breed aan de basis; halflange neus
 • Ogen: groen, geel, amber
 • Vacht en kleur: ticking, wild, blauw, reebruin en sorrel
 • Vachtverzorging: af en toe borstelen
 • Karakter: nieuwsgierig, beweeglijk, sociaal, aanhankelijk, intelligent
 • Speciale kenmerken: zachtere stem dan andere oosterlingen
 • Houding: niet als alleenstaande kat, idealiter met beveiligde toegang buitenshuis

Abessijn kat: Karakter

De prachtige Abessijn, die op een miniatuur poema lijkt, vertoont veel typische kenmerken van oosterse kattenrassen: ze is speels, nieuwsgierig en zeer attent. Haar drang om te bewegen is enorm, ze heeft voldoende mentale en fysieke activiteit nodig. Zij kan haar vitaliteit bijzonder goed uitleven met andere katten – en ook met honden, mits beide zachtjes aan elkaar gewend zijn. Door haar open karakter, ook naar kinderen toe, blijkt zij een geweldige familiekat te zijn. Maar: Ze is geen puur knuffel poesje, ze wil veel beleven en ontdekken.

Abessijn kat: houden en verzorgen

Op zich is de Abessijn een tamelijk onderhoudsvriendelijke kat, mits u hem voldoende vermaak biedt in de vorm van spelen, clickertraining en andere activiteiten. De intelligente en nieuwsgierige Aziaten hebben altijd behoefte aan nieuw, opwindend speelgoed dat zowel geest als lichaam uitdaagt. Klim- en schuilplaatsen en krabpalen zijn belangrijk, zodat de dieren hun speel- en bewegingsinstincten kunnen uitleven. Een goed beveiligd balkon of tuin is ook ideaal om te ravotten en te spelen.

Abessijnen houden van gezelschap – van soortgenoten, mensen en ook andere dieren. Vanwege hun sociabiliteit zijn ze niet geschikt om alleen in een appartement te houden. Als lid van een gezin met kinderen, andere katten of een hond, voelen Abessijnse katten zich op hun gemak.

Abessijn kat: Kleuren

Abessijnen hebben een unieke vachtkleur die “ticking” wordt genoemd. Ticking, in het geval van Abessijnen, verwijst naar een twee- tot viervoudige bandering van de haren. Dit vachtpatroon, ook wel het “agouti-effect” genoemd, lijkt op dat van wilde hazen. De ticking tast echter niet de hele vacht aan, maar alleen het hoofd, de buitenkant van de poten, de staart en de rug. De andere delen van het lichaam hebben een uniforme grondtoon.

In de fokkerij worden alleen kleuren aanvaard die te wijten zijn aan het kleurpigment “eumelanine”, dat zorgt voor een sterke lichtabsorptie en dus een donkere pigmentatie veroorzaakt. Alle wildkleuren, alsmede blauw, fawn en sorrel worden voor de fok aanvaard. Kleuren die nog niet door alle fokverenigingen worden erkend zijn Chocolate en Lilac.

Abessijnse kat: Geschiedenis

Er zijn veel legenden over de geschiedenis van de Abessijn. Eén ervan gaat terug op de naam, die suggereert dat de katten afkomstig waren uit Abessinië, het huidige Ethiopië. Een andere theorie is dat Abessijnse katten afstammen van dieren die in Egypte werden vereerd. Beide verhalen zijn fout.

Genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat het kenmerkende vachtpatroon van de Abessijn alleen voorkomt bij wilde katten in een specifiek gebied aan de kust van de Indische Oceaan tussen Sri Lanka en Singapore. Dit wijst op een oorsprong in deze regio. Handelaren brachten de dieren van het Nabije Oosten naar Afrika, waar zij in 1868 met Britse troepen Europa bereikten. Abessijnen zijn een erkend ras sinds 1882, waardoor ze een van de oudste raszuivere katten in Europa zijn.

Abessijn: Speciale kenmerken

Als u graag een oosterse kat zou hebben, maar u houdt niet van hun luide spreekorgaan (zoals Siamese katten), dan zou de Abessijn voor u het geschikte gezinslid kunnen zijn: Abessijnen “praten” graag tegen hun mensen, maar met een tamelijk zachte, dierlijke stem.