Grote kattenrassen: de grootste katten die er zijn

Heb je er ooit van gedroomd om je eigen tijger te hebben? Wij ook. Ze zien er prachtig, krachtig en exotisch uit en in de video’s van dierentuinen zien ze er soms schattig en knuffelig uit. Maar het houden van grote katten als huisdier is niet altijd een goed idee (voor geen van jullie beiden), dus zijn grotere huiskattenrassen de volgende beste keuze.

Tamme katten worden meestal gezocht als huisdieren vanwege hun kleine formaat en relatief lage onderhoudskosten. Niet alle katten zijn echter gelijk geschapen, en er zijn een handvol grotere rassen die net zoveel liefde verdienen als hun kleine soortgenoten.

Maine Coon

Maine Coon
De sterke, ruige Maine Coon is een goed geproportioneerde grote gedomesticeerde kat. Er zijn veel verhalen over hoe dit ras is ontstaan, en sommigen geloven dat ze in Amerika zijn ontstaan als een kruising tussen een huiskat en een wasbeer. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de lange, gladde vacht en de volumineuze staart van de Maine Coon. Dit unieke en aanhankelijke ras is een geweldig familiehuisdier dat bekend staat als zachte reuzen in de gedomesticeerde kattenwereld.

Ragdoll

Ragdoll
De Ragdoll heeft zijn naam te danken aan zijn volgzame, aaibare en aanhankelijke aard. Ragdolls vallen in elkaar als ze in de armen van hun lievelingskat worden genomen, net als – je raadt het al – een lappenpop. Hun geschiedenis is gehuld in mysterie en er zijn veel beweringen over hoe ze zijn ontstaan, waaronder CIA-experimenten. Desalniettemin werd het ras populair in de V.S. in de jaren 1990 en het werd erkend door de Cat Fancier’s Association in 2000.

Noorse Boskat

Noorse Boskat
Stelt u zich een wilde, langharige schuurkat voor met brede gele ogen en een gespierd lichaam. Heb je hem? Dan stelt u zich waarschijnlijk de Noorse Boskat voor. Deze grote, stevige katten werden voor het eerst gefokt in Noorwegen toen fokkers huiskatten kruisten met wilde boskatten. Sinds het ras gedomesticeerd werd, hebben ze hun waarde als huisdier bewezen. Ze zijn vriendelijk, speels en slim. En als u op zoek bent naar een trouw huisdier dat aan uw zijde blijft, dan is de Noorse Boskat de perfecte keuze.

Perzisch

perzische kat
Het meest opvallende kenmerk van de Perzische kat is hun gezicht. Deze langharige kat heeft een rond, vaak plat gezicht en een duidelijk korte snuit, waardoor ze er bijna geplet uitzien. Perzen zijn kalm en lief, met af en toe een uitbarsting van speelsheid. Ze houden er vooral van om in huis rond te hangen en alle aaien van hun mensen te krijgen.

Chausie

Chausie
Een exotisch uitziend ras, de Chausie is een groot, zeer actief en intelligent kattenras waarvan de geschiedenis teruggaat tot de oude Egyptenaren. De Chausie dankt zijn naam aan de Latijnse naam “felis chaus,” wat zich laat vertalen als “jungle kat”. Het ras kreeg deze naam waarschijnlijk vanwege zijn natuurlijke jachtvaardigheden en vorstelijke houding in combinatie met zijn grote en aanvallende uiterlijk. Het oude ras werd eeuwen geleden met huiskatten gefokt en naar Amerika gebracht, waar ze populair werden als een van de grootste gedomesticeerde katten.

Siberisch

Siberische kat
Kijkend naar zijn geschiedenis, is het geen wonder dat dit unieke kattenras groot, stevig en intelligent is. Siberië, waar de siberische kat vandaan komt, heeft een uitzonderlijk meedogenloos klimaat met pijnlijk korte zomers en lange, strenge winters. Het ras werd gedomesticeerd en naar binnen gebracht, weg van de elementen, waar zijn ware kleuren tevoorschijn konden komen. Siberische katten zijn bijzonder aanhankelijk en o zo speels, waardoor het geweldige huisdieren zijn.

Savannah

Savannah
De savannah kat is een kruising tussen een huiskat en een serval, een middelgrote wilde Afrikaanse kat met opvallend grote oren. Zijn wilde, luipaardachtige uiterlijk maakt de Savannah een veelgevraagd huisdier onder liefhebbers van grote katten. Savannah katten worden geclassificeerd door de hoeveelheid van elk ras dat ze bevatten om eigenaars te informeren over hoe echt wild ze zijn. Zogenaamde F1 en F2 generaties zijn meestal de grootste omdat ze meer genen van de Afrikaanse serval bevatten.

Amerikaanse Bobtail

Een uitgesproken korte, stompe bobbelstaart is wat deze gedomesticeerde huiskat onderscheidt van alle andere rassen. De geschiedenis van de Amerikaanse Bobtail is uniek. Men denkt dat ze afstammen van een kat, Yodie, die achtergelaten werd in een motel in Arizona door een vakantievierend echtpaar. Deskundigen denken dat Yodie bij het motel werd afgezet door iemand van het nabijgelegen indianenreservaat, mogelijk het resultaat van een paring tussen een wilde bobcat en een huiskat. Hun unieke uiterlijk en grote omvang past zeker in dat verhaal.

Ragamuffin


Neef van de eerder genoemde Ragdoll, de Ragamuffin is groot, lief, en heel zachtaardig. Ragamuffin katten staan bekend om hun volgzame aard en dikke, weelderige vacht. In feite is hun persoonlijkheid zeer vergelijkbaar met die van de Ragdoll. Maar hun uiterlijk is heel anders, omdat Ragamuffins meestal een vriendelijke uitdrukking hebben met grotere, rondere ogen dan Ragdolls.

Bengaal

bengaalse kat
Op het eerste gezicht is het moeilijk te geloven dat de Bengaalse een gedomesticeerde kat is en geen wilde kat. Met een atletisch lichaam en een unieke, patroonvacht, lijkt de Bengaal rechtstreeks uit de jungle van Zuid-Amerika te komen. Maar Bengaalse eigenaars zeggen dat ze net zo liefdevol en vriendelijk zijn als andere huiskatten. Het zijn zeer mensgerichte katten die het heerlijk vinden om de hele dag te spelen en te klimmen, elke dag weer.