Perzische Kat Informatie, Foto’s, Kenmerken en Feiten

De waardige en volgzame Perzische kat staat bekend om zijn rustige en lieve karakter.

Hoewel Perzen over het algemeen ontspannen en makkelijk in de omgang zijn, hebben ze ook een koninklijke uitstraling. Ze zijn misschien niet snel geneigd te sissen of te krabben, maar dat betekent niet dat ze niet geïrriteerd raken als ze worden lastiggevallen door luidruchtige kinderen of huisdieren.

Perzische kat

Wie de Perzische kat echter met de waardigheid en zachtheid behandelt die hij verdient, zal worden beloond met een aanhankelijke schootkat die geniet van een goede aai, of zelfs een borstel door zijn haar. Als je een beste vriend wilt die al je toewijding en liefde in natura teruggeeft, dan is de Perzische kat wellicht de juiste kat voor jouw gezin.

Bekijk alle Perzische kenmerken hieronder!

Meer over dit ras

Geschiedenis

De Perzische Kat is een oud ras. Voor diegenen die van deze elegante kat houden, zal het geen verrassing zijn dat de langharige schoonheid is ontstaan in de wieg van de beschaving: Mesopotamië, dat later bekend werd als Perzië en nu het huidige Iran is. Het lange haar van het ras was waarschijnlijk het resultaat van een natuurlijke mutatie, en zijn opvallende verschijning trok de aandacht van de 17de-eeuwse Italiaanse edelman en wereldreiziger Pietro Della Valle, aan wie wordt toegeschreven dat hij in 1626 de eerste langharige katten naar Europa bracht. In die tijd hadden de katten een glanzende, zijdeachtige grijze vacht, maar dankzij selectief fokken komen Perzen nu voor in een caleidoscoop van kleuren, waaronder bi-color (een kleur plus wit).

Tot het einde van de 19de eeuw, toen het fokken en showen van katten populair werd, stonden langharige katten uit Perzië, Turkije, Afghanistan en andere exotische plaatsen gewoon bekend als “Aziatische” katten en werden vaak met elkaar gefokt. Op de Crystal Palace kattenshow in 1871, behoorden Perzische katten tot de tentoongestelde rassen. Het waren populaire huisdieren van die tijd en hadden een speciaal cachet door de voorliefde van Koningin Victoria voor het ras. Zelfs in het Victoria-tijdperk zorgde de associatie met een “beroemdheid” voor de begeerlijkheid van een dier.

Door selectief te fokken, begonnen kattenliefhebbers de Pers te vormen tot zijn huidige uiterlijk. Zij fokten katten met een ronde kop, een kort gezicht, een stompe neus, mollige wangen, kleine, ronde oren, grote ogen, en een stevig lichaam. Hun vacht was langer dan die van de Angorakat, en ze hadden kortere poten. Al snel overtroffen de Perzen de Angora’s in populariteit.

In de Verenigde Staten, waar ze aan het eind van de 19e eeuw voor het eerst werden geïmporteerd, werden ze ook favoriet en verdrongen ze de langharige Maine Coon kat, die ooit de ereplaats had ingenomen als Amerikaans lievelingetje. In de iets meer dan een eeuw die sindsdien is verstreken, is de Perzische kat uitgegroeid tot het meest geliefde kattenras ter wereld, gewaardeerd om zijn prachtige uiterlijk en lieve persoonlijkheid.

perzische kat geschiedenis

Grootte

Dit is een kat van gemiddelde grootte. Perzen hebben meestal een gewicht tussen de 7 en 12 pond.

Persoonlijkheid

De waardige en volgzame Perzische kat staat bekend om haar rustige en lieve karakter. Ze is een sieraad voor elk huis waar ze op schoot kan zitten, geaaid kan worden door mensen die haar superieure kwaliteiten erkennen, en kan spelen met lieve kinderen die haar haren zachtjes kammen, haar rondrijden in een kinderwagen en haar thee serveren op hun feestjes. Perzen zijn aanhankelijk maar discriminerend. Ze reserveren hun aandacht voor familieleden en die paar gasten waarvan ze denken dat ze die kunnen vertrouwen.

Luidruchtige omgevingen zijn niet de stijl van een Pers; het zijn rustige katten die de voorkeur geven aan een sereen huis waar weinig verandert van dag tot dag. Met grote, expressieve ogen en een stem die wordt omschreven als zacht, aangenaam en muzikaal, laten Perzen hun eenvoudige behoeften weten: regelmatige maaltijden, een beetje spelen met een catnipmuis of een pluim, en veel liefde, die ze tienvoudig teruggeven. Dit is een kat die waarschijnlijk niet in uw gordijnen zal klimmen, op uw aanrechten zal springen of boven op uw koelkast zal gaan zitten. Ze regeert met alle plezier over haar domein vanaf de vloer of vanaf meer toegankelijke meubelstukken. Wanneer u aan het werk bent of druk in de weer bent in huis, is de Perzische tevreden met het sieren van een stoel, bank of bed totdat u vrij bent om haar te bewonderen en haar de aandacht te geven die ze graag krijgt maar nooit opeist.

Gezondheid

Zowel raskatten als gemengde katten hebben een wisselende incidentie van gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Hoewel ze mooi en lief zijn, zijn Perzen vatbaar voor een aantal potentiële gezondheidsproblemen, meestal gerelateerd aan hun gezichtsstructuur:

  • Ademhalingsmoeilijkheden of een luidruchtige ademhaling veroorzaakt door vernauwde neusgaten
  • Gebitsproblemen, wat betekent dat de tanden niet goed op elkaar passen
  • Overmatig tranen
  • Oogaandoeningen zoals kersenoog en entropion
  • Warmtegevoeligheid
  • Polycysteuze nierziekte, waarvoor een genetische test beschikbaar is
  • aanleg voor ringworm, een schimmelinfectie
  • Seborrhea oleosa, een huidaandoening die jeuk, roodheid en haaruitval veroorzaakt

Verzorging

Het belangrijkste dat je moet weten over de verzorging van een Pers is de noodzaak van dagelijkse verzorging. Die lange, mooie vacht blijft niet uit zichzelf schoon en klitvrij. De vacht moet elke dag voorzichtig maar grondig worden gekamd en geborsteld, en regelmatig in bad gaan – ten minste eenmaal per maand – is een goed idee.

perzische kat verzorging

Een andere factor om rekening mee te houden is het probleem van de kattenbak. De kattenbakvulling kan vast komen te zitten in de poten of de vacht van een Pers. Als de kat en de kattenbak niet zorgvuldig worden schoongehouden, is de kans groter dan de meeste Perzen dat ze de kattenbak niet meer gebruiken.

Overmatig tranen kan een probleem zijn bij dit ras, dus veeg de ooghoeken dagelijks schoon om te voorkomen dat er vlekken onder de ogen ontstaan. Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse gebitsverzorging is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets.

Het is een goed idee om een Perzische kat alleen binnenshuis te houden. Ze is geen echte raskat en zou het niet goed kunnen opnemen tegen andere katten, honden, coyotes en andere gevaren waarmee katten die naar buiten gaan te maken krijgen. Ook is de vacht van een Pers niet gemaakt voor het verharen van vuil, bladeren en stickers. Een Perzische buiten laten betekent gewoon dat er veel meer tijd besteed moet worden aan het verzorgen van de kat. Perzen die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die graag zo’n mooie kat wil hebben zonder ervoor te betalen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Perzische kat heeft een karakteristiek uiterlijk: een grote, ronde kop; grote, ronde ogen; een korte neus; volle wangen; en kleine oren met afgeronde punten. Het hoofd wordt ondersteund door een korte, dikke nek en een bedrieglijk stevig, gespierd lichaam – een type dat bekend staat als “cobby”. De poten van een Pers zijn kort, dik en sterk met grote, ronde, stevige poten. De staart is kort, maar evenredig met de lengte van het lichaam van de kat.

Een lange, dikke, glanzende vacht met een fijne textuur maakt het uiterlijk van de Perzische kat compleet. De vacht is lang over het hele lichaam en omvat een enorme ruche rond de hals, een diepe franje tussen de voorpoten, lange oor- en teenplooien, en een volle “borstel” of staart.

Perzen kunnen er in verschillende “looks” zijn. Sommige, bekend als Peke-face Perzen, hebben een extreem plat gezicht. Denk goed na over de ademhalingsproblemen die zo’n kat kan hebben, voordat je besluit er een te nemen. Van “poppengezicht” Perzen wordt gezegd dat ze een meer ouderwets uiterlijk hebben, met een gezicht dat niet zo plat is als dat van de show Perzische of de Peke-face Perzische.

Perzen van alle soorten vallen op door hun oneindige variëteit aan vachtkleuren en patronen. Stel je voor, zeven effen kleuren – wit, blauw, zwart, rood, crème, chocolade en lila – plus de zilveren en gouden divisiekleuren van chinchilla en shaded zilver of goud en blue chinchilla en blue shaded zilver of goud; en dan zijn er nog de shaded, smoke, tabby, calico, particolor en bicolor divisies. Dan hebben we de verschillende puntpatronen van de Himalayan nog niet meegerekend. De kleur van de ogen is gerelateerd aan de vachtkleur. Zo hebben witte Perzen diepblauwe of schitterende koperen ogen; andere effen gekleurde Perzen hebben schitterende koperen ogen; zilver- en goudkleurige Perzen hebben groene of blauwgroene ogen; enzovoort.

gelukkige perzische kat

Kinderen en andere huisdieren

Perzen zijn niet de beste keuze voor een huis vol onstuimige kinderen en honden, maar ze hebben er geen bezwaar tegen om het voorwerp te zijn van de attenties van een zachtaardig kind of om samen te wrijven met een vriendelijke hond die hen niet opjaagt of op een andere manier angstig maakt.

De rasstandaard

Ogen

De ogen moeten groot, rond en vol zijn, met een briljante kleur. De kleur van de ogen van de Perzische kat moet complementair zijn aan de kleur van de vacht.

Poten & klauwen

De poten moeten kort en dik zijn, met een uitstraling van kracht. De poten moeten rond zijn, met opvallende plukjes tussen de tenen.

Staart

De staart moet kort zijn, maar goed geproportioneerd en in balans met het lichaam van de kat. Het haar moet een vol, borstelig effect geven.

Lichaam

De Perzische kat moet goed afgerond zijn, maar toch evenwichtig, met een bobbelig lichaamstype en een goede spiertonus. De meeste Perzen zijn middelgroot tot groot, waarbij katers meestal meer wegen dan poezen.

Hoofd

De kop moet groot en rond zijn en op een korte nek rusten. In profiel bekeken, moeten het voorhoofd, de neus en de kin van de Perzische kat verticaal uitgelijnd lijken, met de ogen prominent in beeld.

Oren

De oren moeten klein zijn, lichtjes naar voren gekanteld. De punten moeten rond zijn en het meubilair moet ruim voldoende zijn.

Vacht

De vacht moet lang en dik zijn, met een fijne textuur. Een prominente kraag die zich uitstrekt tot een franje tussen de voorbenen is wenselijk.

Kleur

Perzische katten kunnen bijna elke denkbare kleur of patroon hebben. Sommige registers scheiden Himalaya’s / color point Perzen van andere kleuren en patronen. De kleur van neusleer en pootkussentjes moet de vachtkleur aanvullen.