12 zeldzame vachtkleuren en -patronen bij katten

Katten zijn er in vele kleuren. De kleur van een kat wordt bepaald door genen, genmodifiers, geslacht en meer. Zwart en rood zijn dominant en daarom is er slechts één kopie van het gen nodig om de kat deze kleuren te laten hebben.

Kleur DNA

Een kat heeft 19 paar chromosomen, die worden geërfd van de moeder en vader. Elk chromosoom bevat de instructies die een organisme nodig heeft om zich te ontwikkelen, te leven en zich voort te planten.

Shop bij Basepaws For Cat DNA Kit

Genen komen in paren, een van de moeder en een van de vader en kunnen dominant of recessief zijn. Een dominant gen overschrijft een recessief gen en er moeten twee kopieën van een recessief of allelgen aanwezig zijn om die eigenschap te laten optreden.

Een allel is een van de twee of meer versies van een gen die ontstaan door mutatie en gevonden in hetzelfde chromosoom. In principe heeft elke kat twee allelen van elk gen; één geërfd van elke ouder.

#1 Chocolade

Een chocolade Oosters Korthaar

De chocolade of bruine kleur vacht wordt gecodeerd door een recessief primair gen voor vachtkleur. Om een kat chocolade te laten lijken, moet hij twee recessieve genen dragen voor bruine kleuring. De intensiteit en het patroon van de bruine vacht zullen verder worden bepaald door andere vachtgerelateerde genen.

Chocolade is afgeleid van een genetische mutatie van het gen voor een zwarte vacht die in een verdunde vorm chocolade wordt. Hoewel chocolade kan verschijnen als punten in verschillende rassen zoals de Balinezen en Siamezen, is de Havana Brown een ras dat bekend staat als vaste chocolade.

#2 Vos

Schildpad is een mengsel van zwart en oranje (rood).

Schildpadkleurige katten, of “torties”, behoren niet tot een specifiek ras. Ze onderscheiden zich door een vacht die twee vachtkleuren rood en zwart mengt in een wervelend patroon dat bij elke kat anders is.

Schildpadkatten hebben geen wit gemengd, maar de mix van kleuren kan soms lijken op goud, grijs, oranje of bruin. Schildpadkatten komen veel voor bij zowel raszuivere als bij gemengde kattenrassen, maar dit kleurpatroon wordt bijna uitsluitend aangetroffen bij vrouwelijke katten.

#3 Zilver

Zilveren katten kunnen in de schaduw, getipt of gevlekt zijn.

Zilveren katten verwijzen naar zowel kleuren als patronen en kunnen bij veel rassen voorkomen. Er zijn drie mogelijke patronen in zilveren jassen die meer of minder wenselijk kunnen zijn, afhankelijk van de vraag. Over het algemeen wordt een zilveren vacht aangegeven door haar dat alleen aan de punt is gekleurd, wat de kat zijn rokerige uiterlijk geeft.

De zilveren jassen kunnen patronen hebben die gestreept zijn waarbij de vacht de volle kleur heeft, gearceerd, waar nog minder van de vacht kleur heeft, of gewoon getipt, wat betekent dat alleen het kleinste deel van de vacht gekleurd is.

#4 Sering

Lila is zeer lichtbruin, zo licht dat het een lichtpaarse zweem heeft.

De lila kleur is een variatie van de bruine kleur, bepaald door het recessieve primaire gen voor vachtkleur, en verdund door het dichte pigmentgen. Het proces van de vorming van deze kleur is vergelijkbaar met dat van de rookkleurcoat.

Om een kat lila te laten zijn, moet het een recessieve homozygoot zijn voor het primaire gen voor vachtkleur, en het moet ook een recessieve homozygoot zijn voor het dichte pigmentgen. Het is een puntkleur die voorkomt in Perzische, Siamese, Balinese en Colorpoint Korthaar kattenrassen, evenals een effen kleur die voorkomt in de Oosterse Korthaar.

#5 Chinchilla

Het chinchilla patroon is erg mooi en te zien in een paar verschillende kleuren.

Het chinchilla vachtpatroon wordt gevonden in het Perzische kattenras en wordt soms chinchilla Perzisch genoemd. Het wordt gekenmerkt door zilverkleurige haren met een bleke basis die wordt veroorzaakt door het dominante melanineremmergen en is een tabby-variant.

Het dominante allel van dit gen onderdrukt de eumelanineproductie, die de basis van het haar bij solide katten vervaagt en tabbies in een sprankelende zilveren kleur verandert terwijl de strepen intact blijven. Het chinchillapatroon is de tabbyvariant die wordt beïnvloed door dit melanineremmergen.

#6 Kleurpunten

Gekleurde katten hebben lichtgekleurde lichamen (wit of crème) met donkerdere “kleurpunten” op hun ledematen.

Een kat met kleurpunten heeft een lichtgekleurde vacht die is gemarkeerd met kleur op het hoofd, de poten en de staart. Er zijn 16 mogelijke puntkleuren, waaronder chocolade, blauw, lila en zegel, die de erkende Siamese kleurvarianten zijn.

Er zijn echter andere variaties, waaronder vlampunt (rood), evenals verschillende puntige patronen, zoals schildpad en lynx.

#7 Verdunde Calico Katten

Een verdunning calico kat heeft een lichtere kleur dan een traditionele calico kat.

Verdunde calico katten hebben dezelfde kleur als calico katten, in een “verdunde” vorm. In principe zijn verdunde calico’s calico katten met minder intense kleurtinten. De kleuring kan blauw / grijs zijn en bruine vlekken op een witte of crèmekleurige basis, wat verschilt van de standaard calico van zwarte en rode vlekken op wit.

#8 Rozet

Het rozetpatroon wordt gezien bij verschillende rassen, waaronder Bengalen en Savannah-katten.

Het rozetpatroon, ook wel een gevlekt tabbypatroon genoemd, wordt bepaald door het agouti-gen dat verwant is aan tabby- en getikte vachtpatronen.

Dit is een minder voorkomende vorm van het patroon en het wordt meestal gezien in de Bengaalse, Serengeti, Egyptische Mau, Maine Coon en een paar andere huiskatrassen. Katten met rozet zien eruit als kleine luipaarden en worden meestal gevonden bij hybride rassen zoals de Bengalen, Savannah, Egyptische Mau en Ocicat.

#9 Albino

Albino katten hebben vaak last van genetische gezondheidsproblemen.

De albinokat is het zeldzaamste kleurenpatroon van allemaal. Om een albinokat te krijgen, heb je ouderkatten nodig met twee recessieve genen en de nakomelingen moeten beide krijgen.

De recessieve genen in echte albino’s beschadigen hun TYR-gen, waardoor ze geen melanine in hun huid produceren, wat resulteert in een kat met een roze huid die hun witte vacht roze werpt. Ze kunnen lichtblauwe of roze ogen hebben. Helaas zijn albinokatten vatbaar voor ziekten van de ogen en de huid, waarbij velen lichtgevoelig, immunodeficiënt of vatbaar voor evenwichtsproblemen zijn.

#10 Zwarte rook

Zwarte rook is een zeer zeldzame maar mooie kleur.

De zwarte rookkatkleur is effen zwart maar wit aan de wortels, waardoor ze golvend of met een patroon lijken te zijn terwijl ze bewegen. De eerste Black Smoke-kat werd gemeld in de jaren 1800 toen, volgens sommige theorieën, een tabby met het gen voor zwarte markeringen werd gefokt met een zilverwit gecoate kat en de twee kleuren gelaagd zwarte rookkatten creëerden.

Zwarte rookkleuren zijn zeldzaam, maar komen het meest waarschijnlijk voor in de Maine Coon, Noorse bos, Perzische, Turkse Angora, Egyptische Mau en Siberische rassen.

#11 Fawn

Net als lila is reekalf een verdunde vorm van bruin, maar het is lichter dan lila.

Fawn is verdund van bruin en lijkt op de lila vachtkleur, maar is lichter. De niet-agouti kaneel en fawn kleuren worden het vaakst gezien in de Oosterse en Britse Korthaar rassen.

De fawnkleur is een variatie op de kaneelkleur, bepaald door een recessief gen en verdund door een dicht pigmentgen. Om een kat fawn-kleur te laten hebben, moet het een recessieve homozygoot zijn voor het primaire gen voor vachtkleur, en het moet ook een recessieve homozygoot zijn voor het dichte pigmentgen.

#12 Room

Crème is een verdunde vorm van rood.

Crème vachtkleur is een verdunning van rood en is bleek met een kleine roestige tint. Zoals met de meeste andere verdunningen, is crème ongewoon bij katten van gemengd ras, maar komt het steeds vaker voor bij raszuivere katten.

Crèmekleurkatten komen van een variatie van de oranje kleur, bepaald door een rood gen en verdund door een dicht pigmentgen. Dit rode gen, gevonden op het X-chromosoom, bepaalt of er rode variaties in de vachtkleur zullen zijn.

Laatste gedachten

De kleur van de kattenvacht wordt altijd bepaald door genetica en sommige combinaties van genen die niet zo vaak voorkomen als andere. Deze zeldzame kleuren kunnen het resultaat zijn van selectief fokken en komen meestal voor bij bepaalde rassen.

Veelgestelde vragen

Wat is de meest zeldzame kattenkleur?

De zeldzaamste kattenkleur is albino. Om een albinokat te krijgen, moeten beide ouderkatten twee recessieve genen hebben en hun nakomelingen moeten beide ontvangen.

Wat is de mooiste kattenkleur?

Er zijn honderden mogelijke kattenkleuren en -patronen. Sommigen komen vaker voor dan andere, maar het is een kwestie van voorkeur. Deze kleuren zijn allemaal het resultaat van slechts twee soorten pigment: eumelanine en feomelanine.

Wat is de minst populaire kleur van de kat?

Zwarte katten lijken de meest impopulaire kleur te zijn en meestal de minst wenselijke om te worden geadopteerd. Volgens sommigen hebben zwarte katten de helft minder kans om een thuis te vinden in vergelijking met een kat van een andere kleur.

Zijn chocoladekleurige katten zeldzaam?

Chocoladekleurkatten zijn zeldzaam omdat een kat met een bruine vacht een genvariant heeft die werkt om de zwarte pigmentatie in de vacht te verminderen, wat resulteert in bruine kleuring. Deze genvariant komt niet veel voor bij katten, maar de Havana Brown en de Oriental Shorthair zijn voorbeelden van raszuivere dieren met chocoladebruine kleur jassen.