Identificeren en behandelen van insectenbeten op katten: 9 tips en trucs

Insecten zijn niet alleen vervelend voor ons mensen. Ze zullen iedereen bijten of steken die ze als een bedreiging beschouwen, inclusief je onschuldige en geliefde kat. Je kat kan op een dag door je achtertuin snuffelen als hij iets te dicht bij een nieuwsgierig uitziende heuvel grond komt, en plotseling is hij bedekt met een zwerm boze vuurmieren.

Weet u wat u moet doen als uw kat wordt gestoken of gebeten door een insect? Zo niet, dan wilt u misschien blijven lezen, omdat het leren identificeren en behandelen van insectenbeten op een dag letterlijk het leven van uw kat kan redden.

kattenpootverdeler

Bug bites identificeren

Voordat u kunt nadenken over het behandelen van de insectenbeet van uw kat, moet u identificeren welk wezen de beet heeft veroorzaakt.

1. Weet welke insecten waar bijten

Door te identificeren waar op het lichaam uw kat werd gebeten, kunt u de lijst met potentiële insecten beperken.

Vlooien graag samenkomen en bijten op het hoofd, de lies, de nek, het perineum en de basis van de staart.

Teken geef de voorkeur aan het hoofd, gezicht, oren, flanken en ledematen.

Mijten zal ofwel diep graven en in de huid van uw kat kauwen (gravende mijten) of voer de uitwendige gehoorgang in (oormijt). De laesies die gravende mijtenbeten veroorzaken, zijn bijna overal op het lichaam te vinden, maar ze geven meestal de voorkeur aan gebieden met minimaal haar, zoals de oksels, oorranden en lies.

Mieren en Spinnen kruipt vanuit elke zittende of staande positie op uw kat, zodat hun beten op het contactpunt zullen optreden. Als uw kat bijvoorbeeld over een door mieren geteisterd stuk gras loopt, kunnen mieren in zijn voeten bijten. Als het in een hinderlaag wordt gelokt door mieren terwijl het lounget, loopt elk deel van het lichaam dat de grond raakt gevaar.

Vliegende beestjes zoals Vliegt, Muggen, Bijen, Hornetsen Wespen hebben geen voorkeur voor waar ze zullen bijten, dus alle lichaamsoppervlakken zijn gevoelig.

thematische pauze

2. Herken de bijwerkingen van een beet

Kat met vlooien
Afbeelding Credit: Maja Marjanovic, Shutterstock

Elke insectenbeet zal een andere bijwerking bij uw kat veroorzaken. Als u weet op welk gedrag u moet letten, kunt u bepalen welke bug de beet heeft veroorzaakt.

Vlo beten veroorzaken huidirritatie, dus u kunt merken dat uw kat het gebied waar hij is gebeten likt, kauwt of krabt. Deze beten kunnen rood worden, sijpelen en opzwellen. Bovendien bevat vlooienspeeksel antigenen die een intens jeukende reactie veroorzaken, dus uw kat kan onophoudelijk krabben bij het bijtzicht. De huidlaesies veroorzaakt door jeuk kunnen roodheid en zelfs haaruitval veroorzaken.

Teek beten zullen roodheid veroorzaken, die kan veranderen in zwelling en korstvorming zodra u de bug hebt verwijderd. Net als bij vlooien is tekenspeeksel zeer irriterend en kan het overmatig krabben veroorzaken, zodat u symptomen van jeuk zoals een gebroken huid en haaruitval kunt herkennen.

Oormijt zal gemakkelijk te identificeren symptomen bij uw kat veroorzaken, waaronder overmatig krabben aan het oor, haaruitval rond de oren, bruine afscheiding, oorblaren of een donkere wasachtige korst. Gravende mijten kan bijwerkingen veroorzaken zoals rusteloosheid, intense jeuk of krabben, overmatig likken, fragmentarisch haarverlies, zwelling of schilfering.

Vliegen beten kunnen pijn en zwelling veroorzaken. Het is belangrijk om uw kat grondig te inspecteren als u vermoedt dat hij door een vlieg is gebeten, omdat deze mogelijk eieren op uw huisdier heeft gelegd. Deze eieren zullen binnen een paar dagen uitkomen en de resulterende larven kunnen zich ingraven in de huid.

Mier beten hebben meestal geen invloed op het hele lichaam en veroorzaken alleen gelokaliseerde pijn en zwelling in het bijtgebied. U kunt jeuk, kreupelheid of roodheid opmerken waar uw kat is gebeten.

Spin beten zullen verschillende bijwerkingen veroorzaken, afhankelijk van de soort. De meeste spinnen produceren geen gif, maar de twee groepen die verantwoordelijk zijn voor de meest medisch significante beten zijn de weduwe en kluizenaarsspinnen. Weduwebeten zijn matig pijnlijk, met roodheid en zwelling in eerste instantie. In de komende uren kunnen meer ernstige symptomen optreden, zoals krampen, braken, tremoren of spierstijfheid. Bruine kluizenaarsbeten daarentegen zijn in het begin vaak niet pijnlijk. Een blaar kan zich in de komende twee tot acht uur ontwikkelen, wat resulteert in een bulls-eye-vormige laesie die uiteindelijk weefseldood kan veroorzaken. U kunt andere symptomen opmerken, zoals koorts en lethargie.

Muskiet beten bij katten veroorzaken veel van de dezelfde reactie als bij mensen. Je kat kan beginnen te likken, kauwen of krabben op de bijtplaats. Netelroos, zwelling en roodheid kunnen ook voorkomen.

Bij, hoornaarof wesp steken kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals pijn, zwelling, netelroos en roodheid. Uw kat kan zijn pijn uiten of beginnen te krabben op de steekplaats. Sommige katten kunnen allergisch zijn voor de gifbijen, of wespen injecteren wanneer ze steken. Het is essentieel om te letten op tekenen van een allergische reactie, zoals zwakte, instorting, braken, ademhalingsmoeilijkheden, diarree en bleek tandvlees. Dit is een medisch noodgeval dat fataal kan zijn, dus een bezoek aan de dierenarts is een must.

thematische pauze

3. Weet hoe de bugs eruit zien

De eenvoudigste manier om een insectenbeet te identificeren, is door de bug in actie te zien. Als de bug nog steeds op uw kat zit, kunt u onze onderstaande identificatierichtlijnen gebruiken om te bepalen welke bug de boosdoener was.

Vlooien zijn klein, ongeveer zo groot als een kop van een speld. Ze zijn donkerbruin en hoewel ze zichtbaar zijn voor het oog, kunnen ze moeilijk te identificeren zijn. U kunt vlooienvuil (volwassen vlooienuitwerpselen) in de vacht van uw kat zien. Vlooienvuil ziet eruit als donkerrode tot zwarte stippen.

close-up vlooien op kat
Afbeelding credit: Kanphotoss, Shutterstock

Teken zijn klein, meestal minder dan 10 mm, en hebben de neiging om rond of scheurvormig te zijn. Ze zullen groot worden en opzwellen zodra ze zich beginnen te vullen met bloed.

kat met teek
Afbeelding Credit: anastasiya parfenyuk, Shutterstock

Oormijt zijn kleine insecten die kunnen verschijnen als kleine witte stippen op de oren van uw kat. Ze kunnen een uitdaging zijn om met het blote oog te zien. Gravende mijten ziet eruit als kleine, oranje ovalen.

kitten met oormijt
Afbeelding Credit: Todorean-Gabriel, Shutterstock

Iedereen weet wat een vlieg ziet eruit als. Paard of hertenvliegen, aan de andere kant, zijn lang niet zo gewoon als de huisvariëteit. Paarden- of hertenvliegen kunnen tot 1,4 inch lang zijn met stevige lichamen en prominente monddelen. Hun ogen zijn erg groot en iriserend van kleur. Stalvliegen (ook wel bijtende huisvliegen genoemd) zijn even groot als huisvliegen, maar hun buik heeft zeven cirkelvormige vlekken in een dambordpatroon.

close-up van een vlieg
Image Credit: adege, Pixabay

Zwarte weduwe Spinnen zijn een glanzend zwarte kleur. Vrouwtjes zijn gemakkelijk te herkennen aan de rode of oranjerode zandlopervormige markering aan de onderkant van de buik. Bruine kluizenaarsspinnen zijn geelbruin met een vioolvormige markering op de rug.

zwarte weduwe spin
Afbeelding Credit: Piqsels

Er zijn vele soorten Mieren, maar niet alle bijtende mieren zijn giftig. Vuurmieren zijn waarschijnlijk de belangrijkste soorten van zorg. Ze zijn roodachtig met tinten die variëren van gemiddeld tot leeg en zijn ongeveer 2-6 mm lang.

Vuurmieren
Afbeelding Credit: PavanPrasad_IND, Pixabay

Muggen zijn kleine en fragiele beestjes die afhankelijk van de soort in uiterlijk kunnen variëren. Sommige zijn lichtbruin, terwijl andere zwart zijn met witte strepen.

Macrofoto van een mug op een blad
Afbeelding Credit: Satheesh Cholakkal, Pexels

Onderscheid maken tussen Bijen, Wespenen Hornets kan moeilijk zijn omdat ze allemaal zwart en geel zijn. Om de zaken nog ingewikkelder te maken, zijn er veel verschillende soorten van elk, dus het kan voelen alsof je een insectenexpert moet zijn om ze allemaal uit elkaar te houden.

honingbijen
Afbeelding Credit: PollyDot, Pixabay
Insect Uiterlijk
Hommels Robuust, rond, zwart met gele of oranje banden op de buik
Timmermansbijen Vergelijkbaar met hommels zonder de gele buik
Honingbijen Fuzzy, bruin met een gestreepte doffe geel/bruine buik
Papierwesp Gele en zwarte strepen, oranje antennes, gladde body
Gele hesjes Zwart met gele markeringen op de voorkant van het hoofd, geel gestreepte buik, geel gezicht, donkere ogen
Europese horzels Groot, helder geel en zwart lichaam, gele benen, driehoekmarkeringen en zwarte stippen op de buik
Horzels met een kaal gezicht Zwart lichaam, wit gezicht, stevig lichaam

3 katten gezichtsverdelerInsectenbeten behandelen

Nu je weet hoe je kunt vertellen welke bug je katten heeft gebeten, is het tijd om erachter te komen wat je moet doen om rel te biedenief voor je poesje.

1. Verwijder vreemde voorwerpen

Bijen zijn de enige bug die een angel in hun slachtoffer achterlaat, dus als je kat door een bij is gestoken, moet je deze vinden en verwijderen. Achtergelaten angel zal gif in het slachtoffer blijven verbergen, dus het is essentieel om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Om de angel te verwijderen, schraapt u een creditcard over de huid van uw kat en veegt u deze eraf. Gebruik geen pincet, omdat deze in de angel kunnen knijpen en meer gif kunnen afscheiden.

thematische pauze

2. Pak de zwelling aan

Als uw kat zwelling ervaart op de bijt- of steekplaats, kan een coldpack of kompres verlichting bieden. In een handomdraai zal een zak bevroren groenten ook werken. Laat de cold pack tien minuten intrekken. Zorg voor een beschermende laag tussen de cold pack en de huid van je kat om ijsverbranding te voorkomen. We raden aan om de cold pack in een handdoek te wikkelen.

thematische pauze

3. Voorkom een allergische reactie

dierenarts die medicijnen aan kat geeft
Afbeelding Credit: thodonal88, Shutterstock

Orale antihistaminica zoals Benadryl (difenhydramine) kunnen de jeuk verlichten die uw kat kan voelen na een beet. Dit medicijn is veilig voor gebruik bij katten, maar u moet uw dierenarts raadplegen voordat u een dosis aan uw huisdier geeft.

U kunt hydrocortison ook gebruiken om ontstekingen en jeuk te voorkomen. Hydrocortison kan topisch worden aangebracht en komt in vele vormen voor, zoals crèmes, gels, schuimen of shampoos. Net als bij antihistaminica moet u met uw dierenarts praten voordat u ze toedient. Veel dierenartsen zullen een actuele behandeling niet aanbevelen, omdat er een kans is dat uw kat het tijdens de volgende verzorgingssessie zal innemen.

thematische pauze

4. Kalmeer de Site

het mengen van azijn en zuiveringszout
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Een zuiveringszout en waterpasta kunnen rustgevende verlichting bieden voor de beet of steek van uw kat. Neem een eetlepel zuiveringszout en voeg net genoeg water toe zodat de twee een kleverige pasta vormen. Gebruik vervolgens uw vinger om de pasta over de bijt- of steekplaats te strijken voor irritatieverlichting.

thematische pauze

5. Voorkom krabtrauma

Een insectenbeet of -steek kan erg jeukend aanvoelen voor je kat. Overmatige jeuk kan huidtrauma veroorzaken, waaronder wonden en infecties, die het genezingsproces kunnen vertragen en een nog groter probleem kunnen worden. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat uw kat ervan zal genieten, kan een Elizabethaanse halsband (aka de kegel van schaamte) voorkomen dat ze de wond likken en krabben.

thematische pauze

6. Monitor

Jij kent je kat het beste. Als het zich vreemd of uit karakter begint te gedragen nadat het is gebeten of gestoken, moet u contact opnemen met uw dierenarts voor advies.

Wanneer naar de dierenarts gaan

Kattendierenarts
Afbeelding Credit: Maria Sbytova, Shutterstock

Een enkele beet of steek is van minder belang dan meerdere steken of beten. Als uw kat echter is aangevallen door een zwerm wespen of vuurmieren, zoek dan onmiddellijk hulp bij uw dierenarts. Zwermen insecten zullen grotere doses toxines produceren die een allergische reactie kunnen veroorzaken, wat leidt tot levensbedreigende complicaties zoals anafylaxie.

Tekenen van een allergische reactie zijn onder meer:

  • Overmatig kwijlen
  • Piepende ademhaling
  • Desoriëntatie
  • Verlies van evenwicht
  • Zwelling van de lippen of tong

U moet zo snel mogelijk uw dierenarts raadplegen als een giftige spin of een teek uw kat heeft gebeten. Sommige spinnen hebben krachtigere gifstoffen die zeer schadelijk kunnen zijn, en sommige soorten teken kunnen de ziekte van Lyme dragen.

divider-catclaw1

Laatste gedachten

Hoewel ze klein kunnen zijn, kunnen insecten pijnlijke en dodelijke bijwerkingen veroorzaken wanneer ze bijten of steken. Omdat uw kat zijn woorden niet kan gebruiken om u te vertellen wat er mis is, moet u voorzichtig zijn wanneer u hem enige hoeveelheid tijd buiten laat doorbrengen. Sommige insecten zullen ongeprovoceerd aanvallen, en het laatste wat je wilt is dat je geliefde kat de toorn van een zwerm boze horzels voelt.

We raden altijd aan om contact op te nemen met uw veterinaire team voor advies als u niet zeker bent over de gezondheid van uw kat. De meeste insectenbeten resulteren in gemakkelijk te beheren symptomen, maar als uw huisdier een allergie heeft of meerdere keren is gestoken of gebeten, heeft u mogelijk spoedeisende hulp nodig.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Rosita1948, Pixabay