Mijn kat sist bij mijn man

Geconfronteerd worden met een sissende kat is een onaangenaam, en als we eerlijk zijn, enigszins intimiderend vooruitzicht! Alle katteneigenaren zouden natuurlijk liever de spinnende knuffel of gastvrije miauw ervaren die we beter kennen van onze harige vrienden.

Snel overzicht

01

Katten sissen naar mensen of andere huisdieren als ze zich defensief, bang of geïrriteerd voelen, of als ze pijn of ongemak ervaren.

02

Als een kat meer verbonden is met één persoon, kunnen ze zich minder op hun gemak voelen bij andere familieleden.

03

Een plotselinge toename van sissen, vooral wanneer het wordt behandeld, kan een teken zijn dat een kat pijn heeft en veterinaire aandacht nodig heeft.

Sissen is een waarschuwing in de taal van kattengedrag en is meestal een teken van angst of ongemak. Katten sissen naar mensen of andere huisdieren als ze zich defensief of bang voelen, of als ze zich in een onbekende omgeving en geagiteerd bevinden. Pijn, irritatie en ongemak kunnen ook hun rol spelen.

Als uw kat sist naar een familielid – of naar u – is het belangrijk om de redenen te begrijpen waarom katten sissen en hoe we ze kunnen helpen. Alle kattenmensen willen gewoon het beste voor hun kat, en een kat die sist is normaal gesproken geen gelukkige kat. Leren waarom uw kat sist, zal u helpen een oplossing te vinden en een harmonieuzer huishouden te creëren.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende redenen voor dit katachtige gevaarsignaal en hoe we de situatie kunnen verspreiden.

Wat is een gesis?

Een sissende kat kan ook wijd opengesperde ogen, een gebogen rug en een pluizige staart vertonen.

Sissen! Dit slangachtige geluid dat katten maken, wordt gemaakt door een plotselinge verdrijving van lucht door de mond. De mond is open, met ontblote tanden en te zien. Het dreigende geluid kan gepaard gaan met veranderingen in de lichaamstaal van uw kat, zoals brede, starende ogen, een pluizige staart en een gebogen rug.

Lees ook: Hoe te zien of een kat boos is

Waarom sist mijn kat?

Sissen is vaker een teken van angst dan van agressie.

Sissen is een volkomen normaal kattengedrag en is instinctief in bepaalde situaties. Het wordt vaak gezien als een teken van agressie en kan een van de voorlopers zijn van een fysiek gevecht. De meest voorkomende oorzaak is echter angst.

Voorbeelden van uw kat die bang is en sist, kunnen zijn als ze een nieuwe kat in hun territorium tegenkomen, een nieuw huisdier (zoals een nieuw kitten) in huis wordt gebracht of ze worden opgehaald en behandeld wanneer ze dat niet willen.

Een kat bij de dierenarts is een klassiek voorbeeld van een normaal vredige kat die verandert in een sissende bal pluisjes vanwege hun angst om in bedwang te worden gehouden door een onbekend persoon op een onbekende en enge plaats.

Hoewel angst de belangrijkste drijfveer is voor dit gedrag, zijn er enkele meer algemene scenario’s waarin behavioristen sissen als een overheersend kenmerk hebben opgemerkt.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

1. Cat To Cat sissen

Katten sissen naar elkaar als waarschuwing om terug te blijven of uit hun territorium te blijven.

Katten kunnen naar een andere kat sissen als ze bang zijn, en deze afweer kan escaleren tot agressie. Buitenkatten kunnen sissen om andere katten weg te waarschuwen van hun territorium (het meest voorkomend bij niet-gecastreerde mannelijke katten), en binnenkatten kunnen sissen naar een ander huisdier in het huishouden dat hun ruimte binnendringt.

Een andere reden voor katten om naar elkaar te sissen, heeft te maken met hormonen – een kater kan sissen naar een niet-gecastreerde vrouwelijke kat als hij op zoek is naar paring.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

2. Moeder Katten

Koninginnen zijn extreem beschermend voor hun jonge kittens en sissen vaak om mensen eraan te herinneren afstand te houden.

Katten beschermen hun kittens en zullen elke potentiële bedreiging weg waarschuwen. Moederkatten kunnen sissen als een persoon of een ander huisdier nadert wanneer ze jonge kittens hebben, vooral als ze nog steeds borstvoeding geven.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zwanger is: weeën tekenen, gedrag en tijdlijn

3. Sissen naar mensen

Sissen is een duidelijk teken dat een kat zich niet op zijn gemak of gelukkig voelt, dus het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is.

Als je kat altijd naar je man sist, kan het lijken alsof je kat hem haat! Dit is niet waar, maar sissen naar een persoon geeft meestal aan dat je kat zich ongemakkelijk voelt bij hem of haar. Misschien worden ze opgepikt als ze dat niet willen, of misschien is het zoiets kleins als hun geur of het geluid van hun stem.

Kattenlichaamstaal is vaak erg subtiel en het kan moeilijk zijn voor degenen die niet goed thuis zijn in kattencommunicatie om vroege tekenen op te pikken dat een kat zich ongemakkelijk voelt, wat ertoe leidt dat de kat escaleert naar meer openlijke signalen zoals sissen.

Dit kan gebeuren wanneer een persoon een kat probeert te knuffelen die niet geaaid wil worden of een kat benadert die bezig is met eten of verzorgen. Katten geven vaak de voorkeur aan één persoon in het huishouden en kunnen behoorlijk vocaal zijn als een niet-favoriet zichzelf probeert te intrineren!

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

4. Pijn, ongemak of irritatie

Een plotselinge toename van sissen, vooral wanneer het wordt behandeld, kan een teken zijn dat een kat pijn heeft.

Een gesis kan een natuurlijke reactie zijn op pijn of ongemak. Als u bijvoorbeeld een oude kat bezit die een zekere mate van artritis heeft, kunnen ze zich ongemakkelijk voelen bij het worden behandeld of verzorgd en naar u beginnen te sissen als u het probeert.

Chronische pijn kan moeilijk te detecteren zijn bij katten, dus elke gedragsverandering zoals een plotselinge afkeer van behandeld worden rechtvaardigt een dierenartsbezoek. Oudere katten kunnen last hebben van een verscheidenheid aan medische klachten die ongemak kunnen veroorzaken, of er gewoon voor kunnen zorgen dat ze prikkelbaarder zijn.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Hoe te reageren wanneer uw kat sist

Om een bange kat aan te moedigen om uit de schuilplaats te komen, biedt u wat favoriet voedsel aan.

Als je kat sist, of het nu naar je man, jou, een familielid of een huisdier is, geven ze je een sterk signaal dat ze ongelukkig en gestrest zijn. Het eerste wat je moet doen is je kat de ruimte geven en wat tijd om te kalmeren.

Als je ze in bedwang houdt, laat ze dan gaan als ze veilig zijn om dat te doen en ga terug. Zorg ervoor dat ze een ontsnappingsroute hebben uit hun huidige situatie, toegang hebben tot een veilige schuilplaats en laat ze dan met rust, bij voorkeur voor een paar uur.

Wanneer er enige tijd is verstreken en hopelijk zijn ze gekalmeerd, probeer ze dan over te halen, misschien met het voedsel van je kat, wat traktaties, een kattenkruidspeeltje of een zachte aanmoediging. Probeer veel positieve bekrachtiging toe te voegen als ze uit hun schuilplaats komen – lof, zacht strelen, traktaties of speeltijd.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

Af en toe sissen naar iets of iemand is volkomen normaal, maar als uw kat regelmatig overstuur raakt, geeft dit aan dat er iets mis kan zijn met zijn omgeving, of dat hij onderliggende stress of pijn kan hebben. Een controle bij een dierenarts is een goede eerste stap, om chronische gezondheidsproblemen of ongemak uit te sluiten.

Denk na over de vraag of u de omgeving van uw kat kunt verbeteren om stress te verminderen. Ze moeten vrije toegang hebben tot belangrijke bronnen zoals een kattenbak, voedsel, water en een veilige plek om te slapen.

Voeg veel verrijking toe, zoals puzzelvoeders en kattenbomen, en overweeg een feromoonverspreider zoals Feliway om hun omgeving te bedekken met kalmerende, veilige feromonen. Als u denkt dat uw kat moeite heeft om met stress of angst om te gaan, raadpleeg dan een gekwalificeerde dierengedragsdeskundige.

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Cat sissen: laatste gedachten

Als een kat meer verbonden is met één persoon, kunnen ze zich minder op hun gemak voelen bij andere familieleden.

Sist je kat naar je man? Dit is niet noodzakelijkerwijs een teken dat uw kat zich agressief gedraagt. Katten sissen meestal als ze zich bang of gestrest voelen. Als je kat meer aan je gehecht is, kan het zijn dat hij zich minder op zijn gemak voelt bij een ander familielid of bang is dat hij zijn ruimte binnendringt.

Probeer situaties te vermijden waarin uw kat zich angstig voelt, verminder stressoren in zijn omgeving en geef veel positieve aandacht zoals speeltijd, traktaties en gezelschap. Zorg ervoor dat uw kat door een dierenarts wordt gecontroleerd op onderliggende pijn of ziekte.

Lees ook: Waarom vindt mijn kat mijn man leuker dan ik?

Veelgestelde vragen

Waarom blijft mijn kat sissen naar mijn man?

Katten sissen als ze bang zijn, onzeker zijn of zich defensief voelen. Je man kan per ongeluk een veilige kattenruimte binnendringen, of misschien ruikt, klinkt of voelt hij zich gewoon verkeerd.

Waarom sist mijn kat naar een bepaalde persoon?

Uw kat kan zich bang of op zijn hoede voelen als de persoon onbekend is. Sommige katten zijn wars van bepaalde geuren en geluiden en ze houden niet van alles wat nieuw is in hun territorium.

Waarom sist mijn kat wel naar mijn partner, maar niet naar mij?

Katten hebben vaak een sterke band met één persoon in het huishouden. Als je partner minder bekend bij hem is, kan hij zijn territorium beschermen tegen een onbekend persoon en zich angstig of defensief voelen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat mijn man leuk vindt?

Katten hebben meestal een band met de mensen die in hun behoeften voorzien. Betrek je man bij het voeden, verzorgen, spelen en tijd doorbrengen met de kat om hun relatie te verbeteren.