Hoe je kunt zien of een kat zwanger is: 5 duidelijke tekenen

Het kan de beste huisdiereigenaren overkomen. Uw binnenkat glipt naar buiten en nu vraagt u zich af of ze in verwachting is van kittens. Als ze niet vast zit, kan één enkele ontmoeting al resulteren in een zwangerschap.

“Katten zijn ongelooflijk efficiënte fokkers, dus als je een ongesteriliseerde poes hebt die toegang heeft tot katers, is de kans groot dat ze twee keer per jaar zwanger wordt.

Zelfs kittens van nog maar vier maanden oud kunnen zwanger worden. Maar weten of een kat zwanger is, is niet altijd even gemakkelijk, omdat de tekenen subtiel kunnen zijn. Als u vermoedt dat uw kat zwanger is, breng uw kat dan naar uw dierenarts voor bevestiging.

“Gepland of ongepland, alle zwangerschappen moeten worden besproken met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat moeder en baby gezond zijn en het goed doen.

De zwangerschap van een kat duurt negen weken of ongeveer 63 dagen. In de eerste paar weken zijn er meestal geen uiterlijke veranderingen. Maar zodra de veranderingen beginnen, zul je ze opmerken. “Rond drie weken zouden er enkele merkbare veranderingen in gedrag en uiterlijk moeten zijn,”

Let op deze vijf tekenen waaraan je kunt zien of je kat zwanger is.

1. Donkere tepels

Rond de drie weken worden de tepels van een drachtige kat donkerder van kleur en groter. Dierenartsen noemen dit teken “roze worden”, wat je kunt zien bij de kat op de foto hieronder. U kunt ook melkachtige afscheiding uit de tepels waarnemen, hoewel katten pas melk beginnen te produceren na de geboorte.

2. Ochtendmisselijkheid

Net als mensen, kan een zwangere kat ook een periode doormaken waarin ze af en toe ziek is. Niet alle katten hebben last van ochtendmisselijkheid (net als zwangere vrouwen!), maar als dat wel het geval is, houd haar dan in de gaten en neem contact op met uw dierenarts als ze vaak moet braken of als uw kat onwel lijkt te worden.

3. Gezwollen buik

Rond de 30e dag beginnen zwangere katten een bolle, gezwollen buik te krijgen – een teken dat niet altijd zo gemakkelijk te herkennen is. “Als uw kat al overgewicht heeft, is de buikuitzetting minder opvallend, maar ze zal nog steeds aankomen door de zwangerschap”.Een drachtige kat zal in totaal twee tot vier pond aankomen, afhankelijk van het aantal kittens.

4. Nestelen

Met nog ongeveer twee weken te gaan in haar zwangerschap, zal een zwangere kat vaak beginnen met “nestelen.” “Ze kan een rustige plek kiezen en beginnen met het rangschikken van dekens voor een geboorteplek,”.Je kat kan zich ook meer moederlijk gaan gedragen, aanhankelijker tegen je zijn en vaker spinnen. Tegelijkertijd kan ze minder tolerant worden tegenover andere huisdieren of dieren.

5. Positieve echografie

De beste manier om te weten of uw kat zwanger is, is een bezoek aan uw dierenarts voor een röntgenfoto of een echografie. Röntgenfoto’s laten de kittens pas zien na 40 tot 45 dagen, wanneer de skeletten van de kittens zichtbaar zijn. Echografieën kunnen al vanaf 21 dagen gedaan worden, maar het is vaak moeilijk om het aantal aanwezige kittens te tellen met een echografie, in vergelijking met röntgenfoto’s. Maak je geen zorgen over het gebruik van een röntgenfoto bij een drachtige kat. “De hoeveelheid straling is vrij klein, dus één röntgenfoto wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor kittens in ontwikkeling.