Kittens: Wanneer is het goed om ze bij hun moeder weg te halen?

Het is moeilijk om de schattigheid van een gloednieuw babykitten te weerstaan, vooral als je er een ziet die een zwerfkitten lijkt te zijn. Je vreest voor zijn veiligheid en wilt hem helpen, maar is hem in huis nemen wel de beste optie voor zijn gezondheid en veiligheid? Kittens weghalen bij hun moeder kan in feite heel gevaarlijk voor ze zijn, zelfs als u de beste bedoelingen heeft. Kittens die te vroeg van hun moeder gescheiden zijn, vertonen vaker onaangepast gedrag, hebben meer moeite met de omgang met andere katten en mensen, en lopen een hoger risico op gezondheidscomplicaties. In het wild blijven kittens meestal bij hun moeder tot ze geslachtsrijp zijn of tot de moeder opnieuw zwanger wordt. Als je kittens als huisdier houdt, is het belangrijk om de tijdlijn van hun ontwikkeling te kennen voordat je ze voortijdig van hun moeder scheidt.

Tijdlijn van de ontwikkeling

Gedurende de eerste 4 levensweken zijn kittens volledig afhankelijk van de moeder voor al hun voeding en om in hun basisbehoeften te voorzien. Op deze leeftijd kunnen kittens hun eigen lichaamstemperatuur nog niet reguleren, dus de moeder is essentieel om hen schoon, warm en veilig te houden.

Na 4 weken begint de moeder haar kittens basisvaardigheden aan te leren om hen te helpen op zichzelf te overleven. In deze periode leren kittens hoe ze zelfstandig moeten eten, jagen en naar het toilet gaan. Kittens leren ook de basisvaardigheden van communicatie en interactie door de moeder te imiteren. Het beste moment om een mens te introduceren is in deze periode. Het is nuttig voor kittens om menselijke interactie te hebben vanaf 4 weken als ze als huisdier gehouden gaan worden. Deze menselijke interactie vervangt geenszins de behoefte aan de moeder, want de moeder speelt een nog belangrijkere rol in het speenproces. De moeder blijft haar kittens leren hoe ze zich moeten gedragen, en zal ongepast gedrag corrigeren.

Tegen de tijd dat de kittens 8 weken oud zijn, moeten ze vast voedsel kunnen eten en begint de moedermelk op te drogen. Sommige kittens blijven zelfs tot de leeftijd van 12 weken zogen, hoewel het zogen tot die leeftijd meestal meer dient om de kittens te troosten dan om ze te voeden.

Het is een veel voorkomende misvatting dat kittens al vanaf 8 weken van hun moeder gescheiden kunnen worden. Als kittens op deze leeftijd van hun moeder worden gescheiden, lopen ze nog steeds het risico op ontwikkelings-, sociale en gezondheidsproblemen. In plaats daarvan moeten kittens bij hun moeder blijven tot ze 12-14 weken oud zijn. Op die leeftijd (en met de juiste menselijke interactie en training), moeten kittens in staat zijn om naar het toilet te gaan op een geschikte plaats (d.w.z. de kattenbak), alleen te spelen in plaats van andere nestgenootjes nodig te hebben, ze zullen een volledig ontwikkeld immuunsysteem hebben, volledig ingeënt zijn, en zullen niet het slachtoffer zijn van onnodige stress die het gevolg is van te vroeg spenen.

Wat te doen met zwerfkittens

Terwijl deze stappen gemakkelijk te nemen zijn als u te maken heeft met een fokker of adopteert uit een asiel, wat kunt u doen als u een zwerfkitten vindt? Hier zijn een paar stappen die u kunt nemen om het kitten zijn beste kans op overleven en een gelukkig, gezond leven te geven:

  • Onderzoek uw omgeving. Het feit dat u een kitten of een nest kittens alleen ziet, betekent niet altijd dat de moeder hen in de steek heeft gelaten. Ze is waarschijnlijk op zoek naar voedsel. Als de kittens op een veilige plek zijn, houd dan afstand en let op tekenen van ondervoeding, verwaarlozing, of gevaar:
    • Zien ze eruit alsof ze goed gevoed zijn?
    • Is hun vacht mat en vuil?
    • Zijn ze in een veilige, droge omgeving, weg van de weg of roofdieren?
  • Als er geen directe gevaren zijn, loop dan weg en geef het nest de ruimte. U kunt over 4-6 uur terugkomen om de situatie opnieuw te beoordelen. Dit zou de moeder voldoende tijd moeten geven om terug te keren en haar kittens te voeden. Als de moeder dan nog niet terug is, kom dan de volgende dag terug. Je wilt niet te dicht bij het nest komen als je geen gevaar vermoedt. Je geur kan de moeder afschrikken, en het kan zijn dat ze niet terugkomt. Door het nest de ruimte te geven, geef je de moeder de kans om terug te keren, wat de kittens de beste kans op overleven geeft.
  • Als de kittens na uw 2e bezoek de volgende dag nog steeds in het nest zitten en de moeder nog niet te zien is, kunt u ingrijpen door ze eten te geven en het dierenasiel te bellen voor verdere instructies. Probeer NIET om de kittens in bad te doen, want ze kunnen nog te jong zijn om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Als u ervoor kiest de kittens in huis te nemen, zorg er dan voor dat u volledig toegerust bent om ze de extra zorg en aandacht te geven die ze nodig zullen hebben. Als u daar niet toe in staat bent, kunt u ze het beste naar een opvanghuis of reddingscentrum brengen, waar ze de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Zorg ervoor dat u de asielen in uw omgeving onderzoekt, en neem contact op met een gerenommeerd asiel waarvan u denkt dat het de kittens de beste kans op overleven en adoptie zal geven. Dit zou uw laatste redmiddel moeten zijn, omdat de kittens altijd de beste overlevingskansen bij de moeder zullen hebben.