Kat in de tuin houden: hoe kan je dit realiseren ?

Uw nieuwe kat is kostbaar, dus u zult hun nieuwe omgeving zo veilig mogelijk willen maken. Waar begint u met het aanleggen van een katveilige tuin?

Katten, en vooral kittens, zijn van nature nieuwsgierig, en onderzoeken voorwerpen door ze aan te raken, te besnuffelen en te proeven. Als u een nieuwe kat in huis haalt, zal deze nieuwsgierig zijn naar alles en in tegenstelling tot ons, niet in staat zijn het verschil te zien tussen wat gevaarlijk is en wat niet. Als je niet zeker weet hoe je je tuin katveilig kunt maken, volg dan onze checklist om je huisdier uit de problemen te houden!
katten binnen tuin houden

Gevaarlijke planten om te verwijderen voor een katveilige tuin

Hoewel we denken dat katten vleeseters zijn, moet je niet verbaasd zijn als je je kat ziet kauwen op groenten of andere planten. Sommige katten knabbelen buiten graag op gras, of knabbelen binnenshuis aan de bladeren van kamerplanten in potten. Houd goed in de gaten waar uw kat precies aan zit te knabbelen, want sommige planten hebben delen die giftig voor ze zijn. Zorg ervoor dat u bij uw project om uw tuin katveilig te maken ook deze voor katten giftige planten verwijdert:

 • Lelies;
 • Azalea;
 • Narcis;
 • Tomaat;
 • Vingerhoedskruid;
 • Taxus;
 • Hydrangea;
 • Dieffenbachia;
 • Philodendron;
 • Maretak;
 • Kerstster.

Uw dierenarts kan u een volledige lijst geven van planten die schadelijk kunnen zijn voor uw kat, of klik hier voor een lijst van gevaarlijke planten voor katten.

Moet je de tuin afsluiten voor een binnenkat?

Ja. Uw kat of kitten heeft een natuurlijk instinct om buiten te spelen, een territorium te veroveren, in bomen te klimmen en een dutje te doen in de zon. Hoe leuk dit ook klinkt, er zijn een aantal dingen waar u op moet letten in de buitenlucht. Buiten worden katten blootgesteld aan meer ziektes en parasieten, lopen ze het risico te verdwalen of gestolen te worden, en kunnen ze zich bezeren aan een auto. Om uw kat buiten te laten en toch veilig te houden, kunt u een katvrije tuin aanleggen.

Sommige katten vinden het prima om binnenshuis te blijven – hoewel dat wel afhangt van het feit of u weet hoe u een katvriendelijk huis kunt maken en hun omgeving spannend kunt maken om het gebrek aan stimulatie buitenshuis te compenseren. Andere katten zullen liever buiten rondzwerven – welke optie het beste is voor uw kat zal een zorgvuldige overweging van uw kant vergen. Als u besluit uw kat buiten te laten, vraag dan uw fokker of dierenarts om advies en zorg ervoor dat u hun buitenruimte zo veilig mogelijk hebt gemaakt.

Wanneer moet u een nieuwe kat buiten laten?

Zelfs als u uw tuin helemaal katproof heeft gemaakt, raden wij u aan uw kat binnen te houden totdat hij gechipt is en zijn vaccinatiebeurten heeft gehad.

Vaccinaties, vlooien- en ontwormingsbehandelingen moeten up to date worden gehouden, dus overleg met uw dierenarts over de juiste planning om uw kat te beschermen.

Geef uw kat de tijd om volledig vertrouwd te raken met hun thuisomgeving voordat u ze naar buiten laat. Als ze nieuw zijn in het gezin, of als u net verhuisd bent, moedig ze dan aan om binnen te blijven totdat ze helemaal gewend zijn aan hun nieuwe omgeving. Dit duurt normaal gesproken ongeveer twee weken. Vergeet niet dat u, als u verhuisd bent, uw microchipgegevens moet bijwerken en het identiteitsplaatje van de kat moet vervangen.

Uw kat voor het eerst uitlaten

Laat uw kat in kleine stapjes kennismaken met de buitenlucht. Laat ze bijvoorbeeld hun nieuwe omgeving verkennen terwijl u van binnenuit toekijkt, en begin dan na een paar minuten bekende “etenstijd”-geluiden te maken met de etensbak om ze weer naar binnen te lokken. Verleng geleidelijk de tijd dat ze buiten zijn tot u beiden op uw gemak bent.

Door uw kat te castreren zal hun verlangen om te zwerven afnemen en zullen ze dichter bij huis blijven. Dit betekent dat ze minder snel andere katten zullen tegenkomen en gevechten zullen uitlokken.

Uw tuin kattenproof maken

Verwijder potentiële gevaren

Controleer uw tuin op potentiële gevaren zoals giftige planten (zie hierboven), onbeveiligde schuurtjes (als ze chemicaliën bevatten) en onbedekte vijvers. Als u deuren van schuurtjes of garages gesloten houdt, voorkomt u dat een nieuwsgierige katachtige naar binnen gaat en per ongeluk wordt ingesloten. Het is een goed idee om in de tuin rond te lopen met de geest van een ondeugende kat. U zult al snel dingen zien die u kunt repareren om uw tuin katveilig te maken!
kat aan de lijn in de tuin

Gebruik chemische onkruidverdelgers voorzichtig

Beperk de toegang tot uw tuin na het aanbrengen van chemicaliën, en houd uw kat uit de buurt van uw gazon of tuin wanneer u deze behandelt met meststoffen, herbiciden of insecticiden, totdat het gebied volledig is opgedroogd.

Vermijd het gebruik van gif om knaagdieren te doden

Controleer of niemand in de omgeving gif gebruikt om muizen of ratten te doden. Het kan fataal zijn als uw kat het gif direct opeet of via een vergiftigd knaagdier.

Installeer een kattenluik

Als u een kattenluik installeert, heeft uw kat de hele dag toegang tot uw tuin. Afsluitbare kattenluiken, of kattenluiken die uw kat alleen binnenlaten via een label dat hun microchip herkent, zijn een nuttige aanvulling op een katveilige tuin.

Wees u bewust van drukke wegen in de buurt

Als u vindt dat uw locatie niet veilig genoeg is voor vrije toegang (misschien woont u in de buurt van een drukke weg), sluit dat niet uit dat u uw kat frisse lucht en beweging kunt geven. U zou een grote kattenren in uw tuin kunnen bouwen, verbonden door een kattenluik. Deze moet een warm, weerbestendig gedeelte hebben en half in de zon, half in de schaduw staan. Voeg een boomstam of klimrek toe, touwen en zitstokken, wat gras, een kattenkruidplant, een kattenbak en een waterbak.

Zet een hek om uw tuin om te voorkomen dat uw kat ontsnapt

De liefdadigheidsinstelling International Cat Care raadt aan om de tuin kattenschermen te geven door een hek van 2 meter hoog te plaatsen met overhangend gaas om te voorkomen dat de kat erover kan klimmen. De reeks tips en trucs is echter indrukwekkend als het gaat om het weghouden van katten van het tuinhek. Deze omvatten het aanbrengen van dubbelzijdig plakband of folie op het bovenste deel van de omheining. Er kunnen ook sproeiers worden geïnstalleerd in de buurt van de omheining om de kat ervan te weerhouden in de buurt te komen.

Tips voor het katvrij maken van uw tuin

Hopelijk ontspant uw kat zich buiten en blijft hij dicht bij huis, maar wees u ervan bewust dat hij ongebruikelijke plekjes kan vinden om te rusten of zich te verstoppen. Zorg er altijd voor dat u controleert of er katten op uw oprit liggen voordat u uw auto achteruit zet.

Als u kunt, probeer uw kat dan ’s nachts binnen te houden. De meeste verkeersongelukken en gevechten met andere katten vinden plaats als het donker is.

Zorg ervoor dat uw kat een ‘snel los te maken’ of ‘break-away’ halsband draagt (voor het geval ze verstrikt raken), met een identificatieplaatje met uw contactgegevens. Een reflecterende strip aan de halsband helpt automobilisten uw kat ’s nachts te herkennen.

Omdat uw kat graag buiten rondloopt, voelt hij zich misschien niet zo op zijn gemak als hij ergens naartoe wordt gebracht. Als u uw kat moet vervoeren, gebruik dan altijd een afgesloten gazen reismandje (geen kartonnen doos) gevuld met een dekentje om ze comfortabel en veilig te houden. Spray de binnenkant van het reismandje in met een kalmerende feromoonspray voordat u ze erin zet.

Het kan een moedige beslissing zijn om uw kat naar buiten te laten gaan, maar als ze enthousiast en avontuurlijk zijn, en u zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen hebt genomen, zal het ze mentaal stimuleren en hun fysieke conditie verbeteren. Ontdek nog meer tips om uw nieuwe kat een goed welkom te geven.