8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

Stel je voor. Je hebt net een nieuw katachtig familielid geadopteerd. Je bruist van opwinding terwijl je naar huis reist in de auto met je nieuwe aankomst in de drager naast je.

Als je eindelijk thuiskomt, staat de hele familie te wachten terwijl je de deur van de kattenmand opent. Als jullie echter allemaal staan te grijnzen, klaar om je nieuwe kat thuis te verwelkomen met wat aanhankelijke knuffels, gebeurt er niets.

Je kijkt naar binnen en merkt dat je nieuwe puss aan de achterkant van de drager zit en geen teken vertoont om deel te nemen aan het feest. Je gaat zachtjes naar ze reiken, alleen voor hen om langs je te racen en je kamp op te zetten op een moeilijk bereikbare plek onder de bank, waar ze de komende vier uur blijven.

Teleurstellend, toch? Maar als je een verlegen kat hebt, is het misschien maar al te bekend! Veel katten gedragen zich nerveus of angstig, vooral in situaties waarin ze zich ongemakkelijk voelen. Maar zal een verlegen kat voor altijd verlegen zijn? En wat kun je doen om ze te helpen zich zelfverzekerder te voelen?

Bang kattengedrag

Bange katten kunnen ongeïnteresseerd, afstandelijk of zelfs boos lijken! Maar het is belangrijk om te onthouden dat ze niet onbeleefd zijn; ze zijn gewoon bang. Als je het goed aanpakt, kun je een goede relatie met hen opbouwen. Dus, welk gedrag moet je laten weten dat je kat bang is?

Ten eerste kunnen ze zich verbergen en zich terugtrekken uit mensen, dieren of bronnen van andere drukte. Ze kunnen je ook negeren als je ze belt en wegrennen als je ze benadert. Als ze zich verdrietig of bedreigd voelen, hoor je ze misschien sissen of grommen naar iemand of iets dat nadert.

Lees ook: Hoe katten kennis te laten maken met een nieuw huis

De lichaamstaal van je kat kan je ook enkele aanwijzingen geven. Als hun oren terug zijn, hun tanden ontbloot, hun staart gepoft of hun pupillen verwijd, is de kans groot dat ze bang zijn en geen gezelschap willen. Over hun staart gesproken, ze kunnen het ook gezwollen zijn, ze zwaaien het misschien van links naar rechts, en als de dreiging te dichtbij komt, kunnen ze er met hun poten naartoe vegen.

Waarom is mijn kat bang voor alles?

Soms kan het lijken alsof je kat bang is voor alles, van harde geluiden tot nieuwe mensen en de lokale kater. Sommige angsten zijn rationeel. Wie wil er immers in elkaar geslagen worden door de lokale kattenpester?

Aan de andere kant kan de angst van uw kat soms een echt probleem worden en voorkomen dat hij een goede kwaliteit van leven heeft. Stel bijvoorbeeld dat ze zich dagenlang verstoppen elke keer dat uw boodschappen worden bezorgd, waardoor andere stressgerelateerde aandoeningen zoals cystitis of overgrooming worden veroorzaakt. In dat geval moet je misschien ingrijpen.

Hoe kalmeer je een bange kat?

Als je kat echt bang is, moet je eerst proberen te bepalen waarom. Als de oorzaak duidelijk is, zoals een luidruchtig keukenapparaat of een hond die het huis bezoekt, verwijder het probleem dan zo goed mogelijk.

Als je niet zeker weet waarom je kat bang is, of als de prikkel niet onder controle kan worden gehouden, zoals vuurwerk, zijn er andere kalmerende maatregelen die je kunt nemen. Anti-angst en kalmerende remedies kunnen zeer effectief zijn, als plug-in diffusers en sprays of als orale supplementen.

Neem contact op met uw dierenarts als u niet zeker weet welk product het beste bij uw kat past.

8 manieren om uw verlegen kat te helpen zelfverzekerder te zijn

Als u een huisdierouder bent van een enge kat, probeer dan de volgende stappen:

#1 Doe het rustig aan

Praat rustig met een bange kat en aai ze zachtjes als ze ervan lijken te genieten.

Het maakt niet uit hoeveel je probeert, je kunt een bange katachtige niet van de ene op de andere dag repareren. Als je ze probeert te overhaasten of ze probeert te dwingen om te veranderen, zul je hun vertrouwen niet verdienen en zul je niet succesvol zijn. Het is belangrijk om babystapjes te zetten en nooit te ver buiten hun comfortzone te gaan.

Als u wilt dat uw kat niet meer op iets reageert, kunt u gecontroleerde blootstelling proberen. Wanneer u uw kat echter blootstelt aan wat hem angstig maakt, moet u dit geleidelijk doen en stoppen als hij reageert.

#2 Gebruik positieve bekrachtiging

Gebruik kleine stukjes zeer smakelijke lekkernijen om je kat te helpen je te associëren met goede dingen.

Je merkt misschien dat zelfs de meest voedselgeoriënteerde katachtigen niet om traktaties geven als ze bang zijn. Zolang je ze echter langzaam, kalm en rustig benadert, zou je in de loop van de tijd dichter bij ze moeten kunnen komen.

Naarmate je vooruitgang boekt en ze zich meer op hun gemak voelen met je aanwezigheid, beloon ze dan met een smakelijke traktatie. Zodra ze zich op hun gemak voelen bij jou in de buurt, ga je verder met voorzichtige behandeling, misschien een kriebel onder de kin of achter het oor. Na verloop van tijd kunnen traktaties en gedoe een beloning zijn, afhankelijk van of uw kat de voorkeur geeft aan voedsel of aandacht!

Lees ook: THij 7 Beste kalmerende kattentraktaties

#3 Lees hun lichaamstaal

Als je kat alert maar ontspannen is, met de oren naar voren gericht, is het een goed moment om zachte interactie te initiëren.

Je band zal groeien als je de communicatie van je kat via zijn lichaamstaal begrijpt. Dus als hun oren terug zijn, hun staart zwiept, of ze zijn voorovergebogen om zichzelf onzichtbaar te maken, willen ze waarschijnlijk niet gehinderd worden.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Aan de andere kant, als hun oren naar voren staan en ze spinnen of piepen, is het waarschijnlijk dat ze je uitnodigen om met hen mee te doen. Vergeet niet dat het niet alleen gaat om het begrijpen van hun lichaamstaal. Het gaat om het opvolgen en respecteren van hun wensen.

#4 Creëer een veilige ruimte

Zorg voor een gezellig bed in een rustig deel van het huis waar je kat zich kan terugtrekken als hij zich overweldigd voelt.

Je kat ergens geven om zich te verstoppen als hij bang is, lijkt misschien contraproductief. Want zal dat hen niet aanmoedigen om zich te verstoppen? Welnu, hen een gegarandeerde veilige plek geven waar ze zich veilig voelen, kan hen zelfverzekerder maken omdat ze weten dat ze daar hun toevlucht kunnen zoeken wanneer dat nodig is.

Hun veilige ruimte moet zich in een rustig deel van het huis bevinden en idealiter van de grond worden geheven, zodat ze hun omgeving kunnen onderzoeken. Het gezellig maken met dekens en het gebruik van feromoon of kalmerende sprays zal ook helpen.

#5 Doe dingen die ze leuk vinden

Ontdek de voorkeuren en antipathieën van je kat, zodat je op een positieve manier met elkaar kunt omgaan.

Als je je kat wilt aanmoedigen om uit zijn schulp te komen, is het het beste om hem niet te dwingen iets te zijn wat hij niet is. Dus, als ze niet het type zijn om van een knuffel te genieten, pak ze dan niet op, en als ze niet om het nieuwe kattenspeeltje kunnen geven dat je hebt gekocht, blijf het dan niet in hun gezicht zwaaien!

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

Als je met hen omgaat op een manier die ze leuk vinden, zullen ze je gaan vertrouwen en je associëren met positieve gevoelens. Na verloop van tijd zou dit hen meer vertrouwen moeten geven.

#6 Triggers verwijderen

Probeer thuis een veilige en rustige omgeving te creëren, zodat uw kat kan ontspannen en gedijen.

Als je kat bang is, is het een goed idee om mogelijke stresstriggers uit zijn omgeving te verwijderen. Zelfs als je de reden voor hun stress of angst niet kunt beheersen, kun je nog steeds een mooiere omgeving voor hen creëren.

Houd de dingen dus kalm en stil, houd de televisie op een lager volume en vermijd geschreeuw of plotselinge uitzinnige bewegingen.

#7 Gebruik kalmerende maatregelen

Sommige zeer angstige of gestreste katten kunnen baat hebben bij speciale medicatie voorgeschreven door een dierenarts.

Anti-angst medicatie en kalmerende producten kunnen zeer effectief zijn, vooral als ze naast andere methoden worden gebruikt om het zelfvertrouwen van uw kat te verbeteren.

Het gebruik van een feromoon of kalmerende diffuser in de kamer waar ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen of het in hun verborgen gat spuiten, zou hen moeten helpen zich rustiger en zelfverzekerder te voelen.

#8 Krijg deskundige hulp als je het nodig hebt

Neem contact op met uw dierenarts of een dierengedragsdeskundige als u geen vooruitgang kunt boeken met uw angstige kat.

Sommige gevallen van angst bij katachtigen zijn zo extreem dat ze de kwaliteit van leven van uw kat beïnvloeden, en misschien zelfs die van u. Als jij en je kattenmaatje worstelen met hun stress en verlegenheid, is het tijd om met de experts te praten.

Dierenartsen en gecertificeerde kattengedragsdeskundigen kunnen ondersteuning, advies en zelfs medicatie bieden als dat nodig is.

Conclusie

Het is natuurlijk om te willen dat je katachtige familielid extravert en aanhankelijk is. Veel katten zijn echter verlegen of angstig, vooral in nieuwe situaties. Gelukkig kun je met een beetje geduld en de juiste technieken het zelfvertrouwen van je kat in de loop van de tijd verbeteren.

Naarmate hun zelfvertrouwen en vertrouwen groeit, zal ook uw band groeien en kunnen u en uw katgenoot in harmonie leven.

Veelgestelde vragen

Hoe lang zal een kat zich verstoppen als hij bang is?

Als je kat zich verstopt omdat hij bang is, zou je kunnen aannemen dat hij snel weer tevoorschijn zal komen omdat hij honger heeft, dorst heeft of naar de kattenbak moet. Je zou echter verrast zijn door hoeveel uithoudingsvermogen katten hebben.

Het is niet ongebruikelijk dat katten zich 12 uur of langer verbergen als ze bang zijn, en alleen tevoorschijn komen als ze zich veilig voelen. Natuurlijk zullen ze uiteindelijk naar buiten moeten komen om aan hun basisoverlevingsbehoeften te voldoen.

Toch is het het beste om dit niet te gebruiken als een kans om ze te bespringen en te grijpen. Je zult waarschijnlijk hun vertrouwen winnen als je hun voedsel, water en zwerfvuil dichter bij hun schuilplaats brengt end laat ze naar buiten komen als ze er klaar voor zijn.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kat zich veilig voelt?

Het respecteren van hun grenzen en hen laten weten dat ze veilig zijn om je heen is belangrijk. Door te luisteren naar wat je kat je probeert te vertellen door middel van zijn lichaamstaal en hem geen ongemakkelijk gevoel te geven, moet je zijn vertrouwen winnen. Andere manieren om ze zich veilig te laten voelen, zijn door ze een gezellige schuilplaats te maken en kalmerende sprays en diffusers te gebruiken.

Kunnen verlegen katten vriendelijk worden?

Elke kat is anders, dus je kunt niet verwachten dat ze dezelfde persoonlijkheid hebben. Als u echter geduldig, kalm en zachtaardig bent, kunt u langzaam het vertrouwen van uw kat opbouwen. Zodra je kat je vertrouwt, is de kans veel groter dat hij zich vriendelijk gedraagt en je aandacht wil.