7 redenen waarom je kat aan het jodelen is en hoe je kunt helpen!

Als toegewijde huisdierouders raken we gewend aan veel van de eigenaardigheden van kattengedrag. Als uw kat echter van een jowl in het midden van de nacht houdt, vraagt u zich misschien af waarom dit gedrag optreedt en of u iets kunt doen om het te stoppen!

Er zijn veel redenen waarom u uw kat zou kunnen horen joggen, van hormonen tot aandacht zoeken tot een medisch probleem, dus het is belangrijk om meer te weten te komen over de veelvoorkomende redenen achter overmatige vocalisatie en hoe u uw kat kunt helpen.

Waarom doen katten yowl?

Kattencommunicatie is subtiel en verandert naarmate ze ouder worden. Katten gebruiken vocalisaties zoals miauwen, sissen en grommen om te communiceren, maar ze gebruiken ook gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Kittens kunnen miauwen naar hun moeders als ze willen dat ze aandacht besteden aan hun behoeften zoals honger of verkoudheid.

Naarmate katten ouder worden, hebben ze de neiging om naar andere vormen van vocalisaties te gaan. Volwassen katten miauwen en spinnen meestal alleen naar hun eigenaren, en gebruiken in plaats daarvan meestal lichaamstaal, houding en andere geluiden zoals sissen en grommen om met andere katten te communiceren. Het gejoel van een kat is een nogal onaangenaam geluid en kan op meerdere dingen wijzen.

Hier zijn de meest voorkomende redenen voor overmatig jodelen.

#1 Honger

Katten kunnen hebzuchtige wezens zijn en zijn ook goed afgestemd op de timing van hun maaltijd. Sommige katten miauwen als ze honger hebben. Als je je kat hoort joggen, controleer dan eerst de voerbak en de waterbak. Het zou zomaar je heerlijke metgezel kunnen zijn die zo hard als ze kunnen ‘voed me!’ zegt!

Lees ook: 10 redenen waarom katten speelgoed in voedsel- of waterbakken stoppen

Hoe te helpen:

Investeren in een automatische feeder kan in de toekomst uw oren redden, of op zijn minst kan het het doelwit van het geluid worden in plaats van u!

#2 Aandacht zoeken

Katten weten precies hoe ze ervoor moeten zorgen dat je op ze let – een luid gejoel doet meestal de truc!

Als je kat zich verveelt, een knuffel of wat speeltijd wil, of gewoon wat gezelschap nodig heeft, kan hij die luide miauw gebruiken om zijn zin te krijgen. Binnenkatten zijn vooral gevoelig voor verveling en hebben de neiging om vrij snel te beseffen dat hun eigenaar de beste bron van entertainment is.

Lees ook: Wat te doen als je kat op alles kauwt

Hoe te helpen:

Het verstrekken van veel kattenspeelgoed, krabpalen en kattenbomen kan helpen en maak regelmatig wat tijd vrij om met je kat te spelen en een band op te bouwen. Een vermoeide kat is veel minder snel een luidruchtige kat!

Veel activiteit overdag zou uw kat moeten helpen om ’s nachts goed te slapen.

#3 Hormonen

Geloof het of niet, dat vreemde en vreselijke kattengejoel dat je midden in de nacht wakker maakt, kan allemaal te maken hebben met het idee van romantiek van je kat. Als je een poes hebt, zal ze joggen als ze loops is.

Een kater zal in ruil daarvoor caterwaul als ze een vrouwelijke kat horen joggen. Dit is typisch bij volwassen katten die geen castratieprocedure hebben ondergaan en ’s nachts meer worden gehoord dan overdag.

Hoe te helpen:

Hoewel dit normaal kattengedrag is, kan de overmatige vocalisatie gemakkelijk worden verholpen door uw poes te steriliseren of uw kater te laten castreren.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

#4 Ras

Sommige katten miauwen meer dan anderen, en de Siamees is een kattenras dat bekend staat om hun spraakzaamheid. Overmatig miauwen kan volkomen normaal gedrag zijn in dit eigenzinnige ras en kan zelfs een teken van welzijn zijn.

Hoe te helpen:

Listig! Als je de trotse eigenaar bent van een van die prachtige maar luide Siamese katten, moet je misschien gewoon accepteren dat dat een van de eigenaardigheden is van het bezitten van een van deze zeer individuele personages.

Lees ook: 12 slimste kattenrassen – meest intelligente kattenranglijst

#5 Stress

Katten kunnen angst en stress op verschillende manieren vertonen, sommige subtieler dan andere. Overmatige vocalisatie kan een teken zijn dat uw kat ergens moeite mee heeft – misschien een verandering in zijn omgeving, een nieuw huisdier of een territoriaal geschil met een naburige kat.

Lees ook: Houden katten van muziek?

Hoe te helpen:

Probeer de bron van angst te identificeren – zijn er de laatste tijd veranderingen in de omgeving van uw kat?

Stel je katachtige vriend gerust door hem voldoende te laten spelen en aanraken, muziek of radio voor hem af te spelen als je er niet bent en ervoor te zorgen dat aan al zijn behoeften aan warmte, voedsel en water is voldaan.

Als je kat naar andere dieren of mensen jogt die ze uit het raam zien, overweeg dan om jaloezieën of gordijnen te gebruiken om het uitzicht te blokkeren. Synthetische feromoonsprays kunnen helpen om uw kat te kalmeren als hij eenld stress.

Lees ook: Beste Kattenstoel bij het raam & Zitstokken

#6 Leeftijd

Naarmate onze geliefde katten ouder worden, kan hun hersenfunctie (cognitie) afnemen. De ASPCA ontdekte dat meer dan 55% van de oudere katten (meer dan 11 jaar) enkele tekenen van cognitieve disfunctie vertoonde.

Dit kan zich op verschillende manieren presenteren: algemene verwarring, niet goed eten, omkering van slaapcycli (veel ’s nachts wakker worden) en veranderingen in de band tussen eigenaar en kat, maar overmatige vocalisatie is een veel voorkomend symptoom.

Deze vorm van kattenjokken is vaak erg luid, omdat onze oudere katten ook doof worden en vaak ’s nachts voorkomen.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Hoe te helpen:

Als u een oudere kat heeft die is begonnen met joggen, vooral in het midden van de nacht, kan dit de moeite waard zijn om een controle bij een dierenarts te doen om te controleren op tekenen van cognitieve disfunctie. Er zijn medicijnen en supplementen die mogelijk kunnen helpen.

Sommige nachtlampjes in huis kunnen helpen als uw oudere huisdier angstig wordt in het donker. Verwijder alle obstakels die ze kunnen tegenkomen, controleer of ze warm en gevoed zijn voor het slapengaan en overweeg om ze bij u in de buurt te laten slapen voor geruststelling.

#7 Gezondheidsproblemen

Uw kat kan een medisch probleem hebben als hij veel aan het joggen is. Elke ziekte die pijn, honger of dorst veroorzaakt, kan overmatig miauwen veroorzaken, en sommige ziekten zoals hyperthyreoïdie (een overactieve schildklier) en nierziekte staan erom bekend dat ze een onaangename caterwauling veroorzaken.

Hoe te helpen:

Wellness moet altijd onze topprioriteit zijn, dus een bezoek aan uw dierenarts voor een controle kan zijn om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Conclusie

Katten jodelen om een groot aantal redenen, waarvan sommige gemakkelijker te repareren zijn dan andere. Straf een kat nooit voor overmatig miauwen, omdat ze misschien iets belangrijks proberen te communiceren.

Uw dierenarts kan misschien helpen als uw kat jogt vanwege een hormonale, medische of door leeftijd veroorzaakte reden, en u kunt thuis veel geruststelling bieden voor die meer angstige jowlers.

Lees ook: Hoe je een betere relatie met je kat kunt hebben

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn kat gaat joggen?

Dit is afhankelijk van de oorzaak van het overmatige lawaai. Een jonge, hele kat kan wel eens aan het joggen zijn door hormonen, die door castratie kunnen worden opgelost. Oudere katten kunnen lijden aan een medisch probleem en hebben veterinaire aandacht nodig. Sommige katten jodelen om te communiceren dat ze iets nodig hebben, zoals voedsel of aandacht en zullen stoppen wanneer dat wordt verstrekt.

Hoe krijg je een kat zover dat hij zijn mond houdt?

Als je kat overdreven luidruchtig is, straf hem dan niet. Ze proberen te communiceren dat ze iets nodig hebben. Als je kat jong is, roept hij misschien wel om een partner. Oudere katten kunnen hongerig, angstig of onwel zijn. Zorg ervoor dat ze eten, water, een warm bed en wat entertainment hebben. Als ze nog steeds luidruchtig zijn, kan een reis naar de dierenarts nodig zijn.

Waarom schreeuwt mijn kat?

Katten kunnen luidkeels vocaliseren als ze pijn of angst hebben. Jonge, niet-gecastreerde katten kunnen ’s nachts ook luid jodelen als ze hormonaal zijn en op zoek zijn naar paring.