Hoe een kat in een reismand te krijgen: 6 stappen voor succes

kat zittend in een reismand

Ben je bang om je kat naar de dierenarts te brengen, omdat je getraumatiseerd bent door het plaatsen van je kat in een reismand?

De meeste kattenouders houden de reismand goed verborgen in de veronderstelling dat de kat er een hekel aan heeft. Dat is echter niet altijd het geval. Als u de reismand alleen gebruikt voor uitstapjes naar de dierenarts of trimmer, zal uw kat mogelijk een negatieve associatie hebben.

Daarom kan het kiezen van een geschikte reismand en ervoor zorgen dat uw kat graag tijd doorbrengt, het verschil maken tussen een aangename of aversieve ervaring voor u en uw kat.

Laten we ons verdiepen in manieren om de juiste soort drager en technieken te selecteren om ervoor te zorgen dat de verhuizer hun gelukkige plek wordt.

Waar moet je op letten in een kattenmandje?

Een standaard reismand moet voldoen aan de eisen van uw kat en tegelijkertijd helpen om zaken als reizen en dierenartsbezoeken zo stressvrij mogelijk te maken.

Lees meer: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Bij voorkeur moet de drager zijn gemaakt van stevig slagvast plastic dat niet kan instorten met een harde bodem voor eenvoudige reiniging en om ontsnapping te voorkomen. Het moet latten aan de zijkant bevatten om de kat te helpen verbergen en tegelijkertijd zichtbaarheid en circulatie van frisse lucht mogelijk te maken.

Dragers die zowel een boven- als een vooropening bevatten, zijn het beste. Het dak moet een in- en uitgang bevatten als alternatief voor moggies die timide zijn of zich niet op hun gemak voelen bij vrijwillige uitgang, waardoor minimale nood plus eenvoudige dierenartsonderzoeken binnen de basis van het rijtuig mogelijk zijn.

Lees meer: De top 12 beste cat carriers beoordeeld

Ten slotte moet het een open gestructureerde afsluitbare deur hebben om voedsel, speelgoed en aaien door de beschermde deur te kunnen aanbieden terwijl je je kat veilig houdt.

Stapsgewijze trainingshandleiding om een kat in een reismand te krijgen

Volg deze essentiële stapsgewijze trainingsgids voor vrijwillige toegang tot een katdrager met toplading:

Stap 1: Op een comfortabele deken blijven liggen

Serafina verblijft op een comfortabele deken

Begin de trainingsfase wanneer uw kat ontspannen is en er gedurende ten minste enkele weken geen geplande dierenarts- of verzorgingsafspraken zijn.

Zoek een comfortabele deken of sweatshirt die uw kitten of kat vooral leuk vindt. Plaats het op het bed of de bank in hun favoriete deel van het huis en lok uw kitten / kat met voedsel, traktaties of speelgoed op de deken, moedig aan om op de deken te gaan zitten terwijl u uw kat voedt of speelt.

Je kunt je kat ook aaien tussen het voeren door terwijl hij zit of hurkt om een positieve associatie te creëren en tegelijkertijd rustig gedrag aan te moedigen. Deze fase is de basis voor dragertraining die je geduld en kalmte vereist.

Stap 2: Acclimatisatie in de bodem van de drager

Serafina acclimatiseert aan de bodem van de drager met traktaties

Zodra uw kitten/kat zich comfortabel en zelfverzekerd voelt met de deken waarop u hem hebt getraind, kunt u deze deken verplaatsen naar de open basis van uw reismand in zijn favoriete kamer (naast uw bank, bed, enz.). U wilt ervoor zorgen dat uw kat zich op zijn gemak voelt terwijl hij niet ingesloten of geïntimideerd is in deze open omgeving.

Gebruik dezelfde techniek met het lokken met voedsel en aaien zolang ze ervan genieten aan de onderkant van de drager. Laat ze af en toe uit de drager springen door voedsel / lekkernijen iets van de drager weg te gooien en lok ze terug naar de basis om ervoor te zorgen dat ze zich onder controle voelen.

Vertraag geleidelijk de voedselverstrekking en meng je met meer strelen tussen de traktaties om ontspanning op te bouwen en rustig in de drager te nestelen.

Stap 3: Gesloten drager zonder voordeur

Serafina zit in een gesloten drager zonder voor- of bovendeur

Zodra uw kat comfortabel op de deken in een open reismand zit, begint u aan de volgende fase, waarbij u uw kat helpt zich ontspannen te voelen met de bovenkant bevestigd maar de deur verwijderd.

Begin met het lokken van uw kat op de deken met een paar lekkernijen en blijf voedsel toedienen terwijl ze rustig gedrag vertonen, moedig vrijwillige in- en uitgang aan door op een rustige manier kinwrijven te voeren en toe te passen terwijl ze in de reismand liggen. Vermijd overprikkeling, doe het lekker rustig aan.

Stap 4: Gesloten drager met voordeur aan en gesloten

Serafina zittend in een gesloten drager met deur aan

Zodra uw kat vrijwillig in de reismand gaat, kunt u de deur erop plaatsen en langzaam de voordeur naar en van de kat verplaatsen terwijl u hem bij elke beweging traktaties geeft om een positief gevolg te voorspellen.

Herhaal deze stap meerdere keren totdat u de deur in een meer gesloten positie krijgt, blijf voeden terwijl de cat is rustig. Als uw kat eruit wil, laat hem dan uitstappen en lok hem terug door de bovenstaande stappen te herhalen totdat hij een paar seconden door de tralies wordt gevoerd, zodat hij zich in controle voelt.

Stap 5: Verander je carrier in een retraite door de duur te verlengen

Verander de Carrier in een retraite

In deze stap willen we uw kat aanmoedigen om de reismand te associëren met een rustige retraite terwijl hij voor langere korte periodes in de gesloten reismand rust.

Begin met de draagdeur eraf, lok je kat in de reismand met een traktatie, pauzeer dan een paar seconden, laat ze de koets verkennen en nadat ze weer zitten of hurken in de traktatie. Verleng geleidelijk het uitstellen van het voeren van traktaties met vijf seconden, herhaal een paar keer.

Als ze zich op hun gemak voelen, voeg je de voordeur toe en sluit je deze, behandel je door de tralies. Begin met het afwisselen van de toedieningstijd van de behandeling (d.w.z. langere duur) terwijl ze ontspannen in de drager zitten. Verhoog van vijf tot acht seconden, pauzeer dan, rek de tijd iets langer naarmate je door deze fase vordert.

U kunt de deur ook een paar seconden openen om uw kat de gelegenheid te geven om uit te stappen en terug te keren. Verleng de duur met sporadische feeds.

Stap 6: Verplaats de reismand met uw kat ontspannen naar binnen

Verplaats de drager met Serafina terwijl u ontspannen bent

De laatste fase omvat het verplaatsen van de gesloten reismand samen met uw kat naar binnen. Til de drager een paar seconden iets van de grond, plaats hem terug op de grond en voer. Verhoog geleidelijk de beweging naar boven, leg deze neer en behandel. Elke beweging moet een beloning voorspellen.

Nogmaals, geef je kat de kans om naar buiten te komen, als ze binnen willen blijven, doe je het geweldig!

Gebruik het handvat niet om ze te dragen, til de drager op met beide handen tegen je lichaam. Ga verder met het langzaam verplaatsen naar een ander oppervlak (d.w.z. tabel) en voer bij plaatsing. Zolang uw kat gekoeld is, verplaats hem dan naar een andere kamer, behandel hem zodra u een ander oppervlak bereikt.

Ten slotte, als ze kalm blijven, breng ze dan geleidelijk naar de auto, behandel ze bij aankomst en keer terug naar huis. Herhaal deze stap meerdere keren terwijl uw kat in een rustige toestand verkeert.

Hoe een onwillige kat in een reismand te krijgen – Tips voor moeilijke katten

Hoe een kat in een reismand te lokken? Laat de open reismand permanent buiten als schuilplaats of als bed voor uw kat. Verleid hem/haar met kattenkruid, speelgoed of traktaties, jaag de kat niet de reismand in. Om de angst in verband met de drager te minimaliseren, plaatst u kledingstukken samen met uw geur en brengt u routinematig een synthetische kattenferomoonspray aan.

Hoe een kat in een reismand te kalmeren

Als uw kat een eerdere negatieve ervaring heeft gehad of een hekel heeft aan de bestaande reismand, overweeg dan om een nieuwe, kalmerende, comfortabele transporter van voldoende grootte aan te schaffen om negatieve associatie te minimaliseren.

Overweeg om de drager na gebruik te wassen om alle gedeponeerde chemische berichten (feromonen) te verwijderen die angst of angst communiceren die zijn afgezet van de pads van hun voeten / anaalklieren of gebruik door een andere kat.

Dwing niet meerdere katten (behalve een koningin en haar nest) om één koets te delen vanwege de beperkte ruimte die spanning en vijandigheid kan veroorzaken, elke kat moet een aparte reismand hebben gedrapeerd met een handdoek tijdens autoritten.

Conclusie

Carrier training is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat dierenartsbezoeken en autoritten minder stressvol zijn voor katteneigenaren en hun katachtigen, terwijl een acceptabele drager een gemakkelijke plaatsing mogelijk maakt met veel katten die ervoor kiezen om op de bodem van de basis te blijven tijdens dierenartsonderzoeken, waardoor de vereiste voor hantering, langdurige veterinaire controles en langdurige negatieve ervaringen wordt verminderd.

Wees de oplossing voor het welzijn van uw kat en verbeterde gezondheidszorg!

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik mijn bange kat naar de dierenarts?

Angstvrije methoden om een bange kat naar de dierenarts te vervoeren, beginnen met het selecteren van een kattenvriendelijke kliniek en het kiezen van de juiste drager geladen met een deken / handdoek gedrenkt in Feliway, gevolgd door een handdoekwikkel of het verstrekken van Zylkene enkele uren voor het bezoek of als laatste redmiddel toediening van anxiolytische medicatie verkregen van uw dierenarts. Als uw kat erg van streek is, regel dan een mobiele dierenarts om bij u thuis te komen.

Hoe krijg je een agressieve kat in een reismand?

Bewapen jezelf met shirt met lange mouwen en zware kattenhandschoenen, spuit Feliway spray 15 minuten van tevoren op een lichte handdoek / deken, plaats je kat en reismand in een kleine kamer net als de badkamer met de deur gesloten, wikkel de kat voorzichtig maar snel inn een handdoek “burrito-stijl” zoals afgebeeld in deze video en plaats ze in de drager terwijl je de deur snel sluit. Maak je geen zorgen over het uitpakken van je kat, ze zullen zichzelf bevrijden terwijl ze in de transporter zijn.

Bronnen weergeven

Ellis, S. (n.d.). Een kat trainen om een reismand te gebruiken: benadering in vier fasen. (Katachtige focus). (I. C. Care, Samensteller) TKO Geraadpleegd op 01 december 2021

Lydia Pratscha, N. M. (2018). Het trainen van katten vermindert de stress bij het transport naar een dierenartsenpraktijk. Toegepaste Diergedragswetenschap, 64-74. Geraadpleegd op 02 december 2021