Waarom begraven katten hun poep?

Veel katteneigenaren besteden niet veel tijd aan het analyseren van de toiletgewoonten van hun kat, maar als je nieuwsgierig bent naar kattengedrag, heb je misschien gemerkt dat je kat zijn poep onmiddellijk na het optreden begraaft.

Dus waarom voelen katten de behoefte om hun uitwerpselen te bedekken? Is het gewoon hun van nature schone en voorzichtige aard, of is het een lang gekoesterd overlevingsinstinct dat dit vreemde gedrag veroorzaakt? Of misschien een combinatie? We bespreken alles in het onderstaande artikel, dus lees verder om meer te weten te komen!

Bescherming en communicatie

laagzijdige open kattenbak

De huiskatten die we vandaag kennen en liefhebben, zijn niet zo veel veranderd ten opzichte van hun voorouders, de wilde katten. Katten gebruiken urine en uitwerpselen om met andere katten te communiceren. De feromoonchemicaliën in deze producten markeren hun territorium.

Dominante katten in het wild (meestal grote kattensoorten zoals leeuwen of luipaarden) mogen hun poep niet begraven. Dit is een directe boodschap aan andere katten dat ze een claim leggen op een territorium en is nogal een confronterend gebaar.

Lees ook: 7 overeenkomsten tussen gedomesticeerde katten en grote katten

De voorouders van onze huiskatten (wilde katten) zaten midden in de voedselketen. Er wordt aangenomen dat het begraven van hun penetrante kattenpoep een beschermend gedrag was dat was ontworpen om hun verblijfplaats te verbergen voor grotere roofdieren zoals luipaarden en andere grote katten, maar ook om hun nabijgelegen aanwezigheid voor hun prooi te verbergen.

Kattenpoep bevat feromonen, chemicaliën die boodschappen overbrengen aan andere katten, dus het verbergen van hun uitwerpselen is een oefening in verbergen. Het blijkt dat dit vreemde kattengedrag direct verband houdt met zelfbehoud!

Nu vraag je je misschien af waarom onze huiskatten nog steeds hun poep begraven terwijl ze nu gelukkig gedomesticeerd zijn. Velen leven als binnenkatten en gebruiken een kattenbak. Er zijn nu immers geen grotere roofdieren in de huiselijke omgeving van de typische huiskat!

Wees echter niet verbaasd als u nog steeds poep vindt die begraven ligt in de kattenbak van uw kat. Instinctief kattengedrag zoals dit is erg sterk en niet gemakkelijk verloren. Dit kattengedrag wordt van generatie op generatie doorgegeven van moederkatten tot kittens, zelfs als er geen echte behoefte meer aan is.

Kattenpoep wordt nog steeds gebruikt als communicatiemiddel binnen deze interessante en subtiele soort. Als uw kat buiten toilett, kan het al dan niet begraven van zijn uitwerpselen een indicatie zijn van zijn persoonlijkheid. Dominante katten in het gebied kunnen hun poep onbedekt laten, om hun territorium te vestigen. Meer ondergeschikte katten zullen waarschijnlijk hun poep begraven, om uit de buurt van eventuele geschillen te blijven.

Besmetting vermijden

Poep begraven is voor de meeste katten een instinctief gedrag.

Wilde katten zullen nooit in de buurt van hun voedsel- en waterbronnen toiletteren, als dat mogelijk is. Dit is een ander instinctief kattengedrag om besmetting van hun eten en drinken te voorkomen. Wilde katten zijn ook het meest kwetsbaar tijdens het toiletteren, dus hebben de neiging om zich op een ongestoorde locatie te verstoppen.

Dit kattengedrag is, nogmaals, niet zo relevant voor onze huiskatten, maar als huisdierouders is het interessant om op te merken. In huishoudens met meerdere katten, vooral die met meestal binnenkatten, kan dit bijzonder relevant zijn, omdat dominante katten anderen uit de buurt van de kattenbak kunnen houden.

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon volgens een kattengedragsdeskundige

Als je een nieuwe kat hebt, denk dan goed na over de plaatsing van de kattenbak – zorg ervoor dat er voldoende dozen zijn voor alle katten (één per kat, plus één extra), en dat ze ergens zijn geplaatst met wat privacy en uit de buurt van kattenvoer en waterbakken.

Zindelijkheid

Katten zijn over het algemeen schone en kieskeurige wezens, en het kan heel goed zijn dat het begraven van poep slechts een van die typisch voorzichtige kattengedragingen is. Het kan ook een manier zijn om zichzelf te beschermen tegen parasieten zoals wormen in kattenpoep, door ze uit de weg te ruimen.

Waarom begraaft mijn kat zijn poep NIET?

Buiten begraaft een dominante kat zijn poep misschien niet, waardoor het een teken van geclaimd territorium is.

Als uw kat zijn uitwerpselen voor iedereen zichtbaar laat, is dit niet noodzakelijkerwijs een probleem. Er zijn echter een paar gevallen waarin dit kan wijzen op een medisch probleem, dus het kan de moeite waard zijn om deze punten te controleren en contact op te nemen met uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

1. Gebrek aan opleiding

Het begraven van poep is meestal een normaal kattengedrag dat door de moederkatten aan kittens wordt geleerd. Als je een kitten hebt dat vroeg wees was of een moeilijke start in het leven had, hebben ze misschien nooit een aantal basale kattendingen geleerd. Of misschien zijn ze gewoon lui! Gelukkig is het vrij eenvoudig om een kat te laten kattenbakvulling – bekijk enkele tips hier!

2. Medisch probleem

Een plotselinge verandering in de toiletgewoonten van uw kat kan wijzen op een medisch probleem. Oudere katten met artritis kunnen moeite hebben om in een kattenbak te komen en hun poep effectief te bedekken. Urineweginfecties, constipatie, buikklachten en andere problemen kunnen allemaal veranderingen in toiletgewoonten veroorzaken, waaronder het elimineren op ongebruikelijke plaatsen, het weigeren van kattenbakken en het niet bedekken van hun afval.

3. Problemen met kattenbakken

overdekte kattenbak

Katten zijn gevoelige wezens en ze kunnen van streek raken als de kattenbak wordt verplaatst, het type nest wordt veranderd of de kattenbak vies of te klein is. Als uw kat deel uitmaakt van een huishouden met meerdere katten, kan hij worden geïntimideerd door een meer dominante kat. Als uw kat zich gestrest voelt, kan hij stoppen met het begraven van zijn poep, zodat hij zo min mogelijk tijd in de kattenbak doorbrengt.

Lees ook: Waarom poept mijn kat op de grond?

Als uw kat is gestopt met het gebruik van een kattenbak, zijn rommel niet bedekt, een andere verandering in zijn gewoonten heeft, zijn er enkele eenvoudige stappen die u kunt nemen. Laat ze eerst controleren door een dierenarts op medische problemen.

Overweeg vervolgens hun omgeving. Zorg ervoor dat er meerdere kattenbakken beschikbaar zijn, op privélocaties weg van voedsel en met een kattenbakvullingstype dat uw kat verkiest. Reinig trays regelmatig. Feromoonsprays kunnen nuttig zijn als uw kat angstig lijkt.

Conclusie

kat met kattenbak

Kies een kattenbak die de juiste maat heeft voor uw kat. Het moet groot genoeg zijn voor uw kat om zich om te draaien en zowel strooisel als afval bevatten.

Het blijkt dat het begraven van poep een volkomen normaal kattengedrag is, gekoppeld aan zowel een methode om territorium en dominantie te communiceren als als een bescherming tegen roofdieren en ontdekking.

Katten staan bekend om hun netheid en zijn voorzichtig om op privélocaties te toiletteren, weg van voedsel of water. Als er een verandering is in de toiletgewoonten van uw kat, kan hij een medisch probleem hebben of probeert hij met u te communiceren dat er iets mis is.

Lees ook: De 6 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

Veelgestelde vragen

Waarom blijft mijn kat haar poep begraven?

Poep begraven is normaal kattengedrag. Er wordt gedacht dat het een beschermend instinct is om hun aanwezigheid te verbergen voor roofdieren en om besmetting van voedsel- en waterbronnen te voorkomen.

Houden katten van privacy als ze poepen?

Ja, katten zijn op hun kwetsbaarst bij het plassen en poepen, dus meestal gaan ze graag ergens veilig en rustig naar het toilet. Kattenbakken moeten in rustige gebieden worden geplaatst en katten houden vaak van een hoes op hen.

Begraven buitenkatten hun poep?

Dit hangt een beetje af van hun persoonlijkheid en territoriale dynamiek. Dominante katten die hun territorium proberen te laten gelden, laten vaak poep onbedekt, zodat de feromonen in de poep een sterke boodschap achterlaten aan andere katten in het gebied. Meer ondergeschikte katten zullen hun poep begraven.