Frontline Spray voor katten: Overzicht, Dosering & Bijwerkingen

Frontline spray is een actuele toepassingsspray vervaardigd door Boehringer Ingelheim (voorheen Merial) die wordt gebruikt om vlooien en teken te doden, evenals preventie tegen plagen door vlooien en teken en de ziekten die ze veroorzaken.

In dit artikel leert u welke Frontline-spray voor katten zich richt, hoe deze verschilt van reguliere Frontline spot-on-producten, mogelijke bijwerkingen en enkele veelgestelde vragen.

Snel overzicht: Frontline Spray voor katten

Medicatie Type:

Fenylpyrazol Antiparastair Middel

Recept vereist?:

Nee

FDA goedgekeurd?:

Dit actuele medicijn is goedgekeurd door de EPA voor gebruik bij katten.

Levensfase:

Kat en kittens van 8 weken oud en ouder en met een gewicht van minstens 2 pond. De fabrikant geeft echter aan dat de spray kan worden gebruikt voor kittens vanaf 2 dagen oud.

Merknamen:

Frontline Spray

Beschikbare doseringen:

Fipronil 0,29% beschikbaar in 8,5-ounce en 17-ounce spuitflessen.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking.

Over Frontline Spray voor katten

kat met vlooien

Frontline Spray doodt snel volwassen vlooien en teken, evenals kauwende luizen.

Net als de traditionele Frontline spot-on producten, is het actieve ingrediënt van Frontline spray fipronil. Fipronil is een fenylpyrazol antiparasitair middel, en is technisch geclassificeerd als een pesticide. Bij ongewervelde dieren (inclusief insecten zoals vlooien en spinachtigen zoals teken en mijten) onderbreekt het GABA-gereguleerde zenuwkanalen, waardoor neurologische overprikkeling, verstoring en dood ontstaan.

In tegenstelling tot de spot-on producten, zoals Frontline Plus en Frontline GOLD, wordt Frontline spray echter niet aangebracht op een enkele plek aan de basis van de nek. In het geval van Frontline Spray voor katten wordt het product royaaler aangebracht, afhankelijk van het gewicht van een huisdier, op verschillende plaatsen en in de bontjas verwerkt om een brede dekking te garanderen.

Lees ook: Hoe zich te ontdoen van vlooien op uw kat

Wat doet Frontline Spray voor katten?

Frontline Spray doodt alle volwassen vlooien en teken bij contact, dus het is een goede keuze als een kat een zware plaag heeft.

Frontline Spray bevat alleen fipronil, wat betekent dat het niet zoveel preventiedekking biedt als de nieuwere spot-on productinnovaties Frontline Plus en Frontline GOLD.

Fipronil doodt alle levensfasen van teken, inclusief de bruine hondenteek (Rhipicephalus sanguineus), Amerikaanse hondenteek (Dermacentor variabilis), eenzame ster teken (Amblyomma americanum), en hertenteken/zwartbenige teken (Ixodes scapularis). Het wordt gebruikt om tekenbesmettingen te behandelen en herinfectie te voorkomen.

Als vlooienbestrijdingsproduct kan fipronil alleen de volwassenen doden. Omdat het geen insectengroeiregulator zoals (S)-methopreen of pyriproxyfen zoals Frontline Plus of Frontline GOLD bevat, heeft Frontline Spray niet de mogelijkheid om vlooieneieren of larven aan te pakken.

Dit betekent wel dat eieren en larven zich nog steeds kunnen ontwikkelen tot volwassen vlooien, dus het kan mogelijk zijn om nieuwe volwassenen te zien verschijnen na een paar weken van aanvankelijk het doden van de oorspronkelijke volwassen vlooienplaag.

Frontline spray is effectief tegen kauwende luizen.

Een voordeel van Frontline Spray is dat het alle volwassen vlooien en teken bij contact doodt. De spray wordt over het hele lichaam van de kat aangebracht (in plaats van slechts één plek zoals de spot-on producten, waar het 24 uur kan duren voordat het product zich door de oliën op de huid van een kat verspreidt). De spray kan sneller en effectiever zijn in het aanvankelijk doden van een actieve plaag van vlooien of teken.

Lees ook: De 6 beste vlooienshampoos voor katten

Een ander potentieel voordeel van Frontline Spray is dat het volgens de fabrikant tot acht weken kan duren bij katten voor de behandeling en preventie van vlooien. Voor katten die lijden aan vlooienallergie dermatitis (een allergische reactie op vlooienspeeksel), raadt de fabrikant echter aan maandelijks te gebruiken. Adequate dekking tegen teken vereist over het algemeen ook maandelijks gebruik.

Frontline Spray voor katten wordt als waterdicht beschouwd, maar de fabrikant raadt aan om 48 uur voor het baden te wachten en een zeepvrije shampoo te gebruiken.

Na toepassing van een Frontline-product is het belangrijk op te merken dat omdat fipronil neurologische overprikkeling in de vlo veroorzaakt voordat deze wordt gedood, meer vlooien zichtbaar en actief kunnen worden na het aanbrengen van het product.

T is ook belangrijk op te merken dat Frontline geen darmparasieten of door muggen overgedragen hartwormen bij katten behandelt of voorkomt.

Bijwerkingen van frontliniespray voor katten

Frontline Spray is veilig en effectief en heeft weinig bijwerkingen bij gebruik zoals voorgeschreven.

Bij correct gebruik zijn bijwerkingen van Frontline-producten soms. Frontline-producten zijn over het algemeen alleen geëtiketteerd voor katten van 8 weken of ouder in de VS.

Vanwege de mogelijkheid om de doseringshoeveelheid van de spray aan te passen aan de grootte en het gewicht van de patiënt, geeft de etikettering van sommige fabrikanten aan dat de spray specifiek kan worden gebruikt bij kittens vanaf 2 dagen oud.  Het is echter belangrijk op te merken dat dit alleen wordt gevonden op sommige niet-Amerikaanse. Labeling. Als u een kitten heeft dat minder dan 8 weken oud is, neem dan contact op met uw dierenarts voordat u Frontline Spray gebruikt.

Het meest gemelde effect voor Frontline-producten is een tijdelijke irritatie op de toedieningsplaats. Rode, geïrriteerde huid is ook gemeld, maar wordt als zeldzaam beschouwd en is afhankelijk van individuele gevoeligheden. Als dit gebeurt, is het waarschijnlijker dat een kat een overgevoeligheid of allergie voor fipronil heeft.

Lees ook: Kat kauwt niet op haar eten en geeft over: wanneer moet je je zorgen maken?

Hoewel Frontline-producten nooit mogen worden ingenomen, lijkt fipronil over het algemeen een laag potentieel voor toxiciteit te hebben, zowel topisch als zelfs als het per ongeluk wordt ingenomen.

De producten zijn echter zeer bitter van smaak. Als een kat onlangs aangebrachte Frontline van zichzelf of een huisgenoot zou likken, kan de bittere smaak alleen al leiden tot overmatig kwijlen, agitatie en soms zelfs braken.

Volgens dvm360’s artikel “Toxicology Brief: De 10 meest voorkomende toxicoses bij katten”, is dit effect meestal geen echte toxiciteit, maar een soms dramatische reactie op de bittere smaak. Het verstrekken van melk of vloeistof van een tonijn kan helpen de tekenen in korte tijd op te lossen.

In tegenstelling tot de spot-on producten waarbij de enkele dosis aan de basis van de nek kan worden geplaatst waar een kat niet bij kan om het af te likken, is het over het algemeen uitdagender met de spray om het risico te verminderen dat een kat het product aflikt, vanwege de noodzaak voor het product om op de hele bontjas aan te brengen en in de huid over het hele lichaam te werken.

Dit vormt ook een uitdaging voor meerdere kattenhuishoudens waar veel co-grooming plaatsvindt. In vergelijking met de spot-on zou het nog belangrijker zijn om huisgenoot kitties tot 24 uur na het aanbrengen te scheiden om het product volledig te laten drogen.

Hoewel in veel gevallen Frontline-producten voor honden niet op katten mogen worden gebruikt, is de spray geëtiketteerd voor gebruik bij zowel katten als honden. Dit komt grotendeels omdat de dosering specifiek kan worden afgestemd op de grootte van het huisdier.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit, zelfs als u denkt dat uw kat misschien net wat Frontline van zijn vacht heeft gelikt en een bittere smaakreactie heeft, is het altijd het beste om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Ten slotte is bekend dat actuele producten zoals Frontline huid- en oogirritatie bij mensen veroorzaken. Het is het beste om wegwerphandschoenen te dragen bij het aanbrengen van de spray en daarna je handen te wassen.

Lees ook: Vlooien- en tekenmedicatievergiftiging bij katten

Frontline Spray voor katten Dosering

Maak de vacht nat met de spray en werk deze door de vacht tot op de huid.

Frontline Spray wordt gedoseerd op basis van het gewicht van de kat waarop het wordt aangebracht. Het etiket op de spuitfles bevat een op gewicht gebaseerde doseringstabel om naar te verwijzen voor zowel katten als honden.

Het is belangrijk om hier op te merken dat de spray niet op een enkele toepassingsplek aan de basis van het hoofd kan worden gebruikt, zoals de spot-on producten kunnen worden gebruikt. Spot-on producten hebben een dragermiddel waarmee het medicijn zich gedurende ongeveer 18 tot 24 uur door de oliën van de vacht kan verspreiden. De spray moet royaaler worden gebruikt over de hele vacht en het lichaam om effectief te zijn.

De dosis die de fabrikant aanbeveelt is twee tot vier pompen spray per kilogram lichaamsgewicht. Voor een gemiddelde kat van 10 pond komt dit ongeveer overeen met acht tot 10 sprays aan de onderkant en 16 tot 20 sprays aan de bovenkant. Of het lage of hoge uiteinde van het bereik wordt gebruikt, kan afhangen van de last van vlooienophoping of teken die worden gezien, de lengte van de haarvacht (lange haarvacht kan meer aangebracht product vereisen) en of het doel directe behandeling is om parasieten te doden, of voor preventie.

De fabrikant raadt aan om de spray aan te brengen vanaf een afstand van 10 tot 20 centimeter (ongeveer 4 tot 8 inch). De spray moet tegen de lay-out van de vacht worden aangebracht, zodat de spray naar beneden kan worden gewerkt naar dee huid effectiever.

Volgens de fabrikant moet de hele vacht nat zijn met de spray (inclusief de rug en buik van het dier), waarna deze grondig door de vacht moet worden gewerkt, tot aan de huid. Opgemerkt moet worden dat handschoenen altijd moeten worden gedragen tijdens het proces en dat de handen daarna grondig moeten worden gewassen.

Frontline Spray en Frontline Spot-On Producten vergelijken

Als u thuis een vlooienplaag bestrijdt, kan een Frontline spot-on product de levenscyclus van de vlo doorbreken.

Bij het overwegen van het gebruik van de Frontline Spray of de Frontline spot-on producten, is het belangrijk om de voor- en nadelen van elk te begrijpen.

Een groot voordeel van Frontline Spray is snelwerkende met een snellere doodstijd voor volwassen vlooien en teken, omdat het product direct over het hele lichaam wordt aangebracht. Hoewel de spot-on producten zoals Frontline Plus en Frontline GOLD binnen respectievelijk vier uur en 30 minuten kunnen gaan werken, kunnen hun volledige effecten om 100% van vlooien en teken te doden nog steeds 12 tot 18 uur duren omdat het spot-on product zich over de huid verspreidt.

Frontline Spray is ook veel kosteneffectiever, vooral omdat het kan worden gebruikt bij zowel honden als katten in een huishouden met meerdere huisdieren.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten: oorzaken en behandelingen

Er zijn een aantal nadelen aan het gebruik van Frontline Spray over een van de spot-on producten.

De eerste is dat de Frontline Spray niet direct alle levensfasen van de vlo (eieren en larven) behandelt, omdat het geen ingrediënt voor insectengroeiregulator bevat. Dit betekent dat na het spuiten van een kat met een actieve vlooienplaag, er waarschijnlijk een paar weken later meer vlooien verschijnen. Dit zal langer duren voordat een actieve besmetting van het huis onder controle is en extra zorgvuldigheid moet worden betracht bij de behandeling van de thuisomgeving.

Het tweede nadeel zit in het sollicitatieproces. Het stilhouden van een kat voor een enkele spot-on toepassing is in de meeste gevallen haalbaar, hoewel sommige kattenouders hier zelfs moeite mee hebben. Over het algemeen is het royaal aanbrengen van een spray op het lichaam van een kat en het in de bontjas moeten werken intensief en veel volwassen katten zitten er misschien niet goed voor stil.

Toepassing is over het algemeen ook rommeliger, vereist handschoenen en mogelijk houdt een kat die de spray onlangs heeft aangebracht in een afgesloten ruimte zoals een badkamer gedurende ten minste 24 uur totdat de spray volledig droogt om te voorkomen dat deze op bekleding en meubels terechtkomt.

Hoewel fipronil wordt beschouwd als een veilig product voor gebruik bij katten, introduceert de toepassing van de spray veel meer variatie in dosis voor een kat, waardoor het gemakkelijk is om te veel (of niet genoeg) spray aan te brengen. Een huisdierouder moet het aantal te gebruiken sprays schatten op basis van gewicht en andere factoren. Dit is anders dan de enkel gemeten dosis van een spot-on product.

Lees ook: Kattenvlooien: identificatie, levenscyclus en behandeling

Als uw kat zwaar besmet is met vlooien of teken, is het nog steeds belangrijk om de richtlijnen voor de doseringstabel te bekijken om ervoor te zorgen dat u niet veel meer sprays van het product aanbrengt dan nodig is.

Ten slotte maakt het aanbrengen van een full body spray het moeilijk om te voorkomen dat een kat het product aflikt. Een spot-on product kan worden aangebracht op een enkel gebied aan de basis van het hoofd, een gebied waar een kat niet bij kan om het product af te likken.

Het Frontline-product is niet bedoeld om te worden ingenomen en instructies geven aan om te voorkomen dat het in de ogen of mond van een huisdier terechtkomt. Een bittere smaakreactie met overmatig kwijlen (hypersalivatie) treedt vaker op bij gebruik van het sprayproduct bij een kat.

Conclusie

Frontline Spray is kosteneffectief omdat het op zowel honden als katten kan worden gebruikt.

Frontline Spray is een effectief vlooien- en tekenbestrijdingsproduct en is een kosteneffectieve manier om een vlooien- en tekenplaag aan te pakken, vooral als een kat een zware last van parasieten heeft die snel moeten worden gedood. Ook geeft de etikettering van sommige fabrikanten aan dat Frontline Spray veilig kan worden gebruikt bij zeer jonge kittens (alleen niet-Amerikaanse etikettering; raadpleeg uw dierenarts voordat u het gebruikt als uw kitten minder dan 8 weken oud is).

Frontline Spray pakt echter niet alle stadia van de levenscyclus van vlooien aan en in vergelijking met een spot-on product vormt de spray een groter risico op bittere smaakreacties van een kat die het product aflikt en kan het een moeilijker toepassingsproces met zich meebrengen.

Lees ook: De 7 beste kattentraktaties voor kittens

Veelgestelde vragen

Is Frontline Spray veilig voor katten?

Het belangrijkste ingrediënt van Frontline, fipronil, wordt al lang beschouwd als een veilig ingrediënt voor gebruik bij katten. Frontline Spray is apbewezen voor gebruik bij zowel honden als katten. Het is echter belangrijk op te merken dat veiligheid ook een correct gebruik van het product impliceert zoals aangegeven.

Omdat Frontline Spray in de hele haarvacht en het lichaam van de kat moet worden aangebracht, verhoogt dit het risico voor een kat om het product na het aanbrengen af te likken, wat leidt tot een bittere smaakreactie.

Hoe werkt Frontline Spray bij katten?

Frontline Spray werkt om volwassen vlooien, teken en kauwende luizen direct bij contact te doden. Omdat het in de hele haarvacht wordt aangebracht, is het effectief in het snel aanpakken van zware lasten van deze parasieten bij katten.

Frontline Spray pakt echter niet alle levenscycli van de vlo aan, inclusief de eieren en larven zoals Frontline Plus en Frontline GOLD dat doen. Dit betekent wel dat volwassen vlooien over een paar weken weer kunnen worden opgemerkt wanneer de eieren uitkomen en de larven zich ontwikkelen tot nieuwe volwassenen.

Hoe breng je Frontline Spray aan op katten?

Frontline Spray wordt royaal aangebracht op de hele haarvacht en het lichaam van een kat. De hoeveelheid pompjes spray die wordt gebruikt, hangt af van de haarcoatlengte van de kat, hoe erg de vlooien- of tekenlast is en of de focus ligt op de behandeling of preventie van vlooien en teken.

De dosis is twee tot vier pompen spray per kilogram lichaamsgewicht. Voor een gemiddelde kat van 10 pond is dit gemiddeld ongeveer acht tot 10 tot 16 tot 20 pompen spray, afhankelijk van de behoefte met meer nodig voor langere of dichte lagen. De Frontline Spray-fles bevat een doseringstabel om de ouder van het huisdier te helpen bij de meest geschikte dosis.

De spray moet worden aangebracht tegen de lay-out van het haar van het huisdier en vervolgens grondig in de vacht van het huisdier worden gewerkt tot aan de huid totdat de haarvacht nat is met het product. U moet altijd huishoudelijke latex handschoenen dragen bij het aanbrengen van dit product.

Hoe vaak kan ik mijn kat besproeien met Frontline?

Bij het aanvragen van zowel vlooien als teken is een maandelijkse toepassing nodig. Als u alleen de intentie van vlooien aanvraagt, geeft de fabrikant aan dat het product bij katten tot elke acht weken kan worden uitgebreid.

De enige uitzondering hierop is voor katten die lijden aan vlooienallergie dermatitis (FAD), een allergie voor vlooienspeeksel. De fabrikant raadt aan om het product elke 30 dagen te gebruiken voor deze kitties.