De 10 geluiden waar katten het meest van houden

Katten hebben een hoog ontwikkeld en gevoelig gehoor om hen te helpen met succes op prooien te jagen. Ze hebben rechtopstaande oren waarmee ze geluiden gemakkelijk kunnen detecteren en geluidsgolven 2-3 keer kunnen versterken voor frequenties van 2000 en 6000 Hertz (Hz).

Katten hebben ook 30 sets spieren en kunnen hun oren 180 graden draaien om nog meer geluiden uit verschillende richtingen te detecteren.

De ondergrens van het gehoor voor katten is hetzelfde als voor mensen op ongeveer 20 Hz, maar een kat kan geluid detecteren op frequenties tot 64.000 Hz, terwijl mensen slechts tot 20.000 Hz kunnen horen. Dit betekent dat katten geluiden kunnen horen die ver van hen verwijderd zijn, waardoor ze hun prooi kunnen lokaliseren en zelfs precies kunnen bepalen wat de prooi is!

Van welke geluiden houden katten?

#1 Het geluid van andere katten

geluiden waar katten dol op zijn

Katten miauwen eigenlijk om meer met mensen te communiceren dan met andere katten – het betekent meestal dat ze iets van ons willen, zoals voedsel of aandacht.

Zoals alle soorten gebruiken katten een reeks vocalisaties om te communiceren. Het zou dus geen verrassing moeten zijn dat katten genieten van de geluiden die hun mede katachtigen maken!

Katten miauwen eigenlijk om meer met mensen te communiceren dan met andere katten – het betekent meestal dat ze iets van ons willen, zoals voedsel of aandacht. Ze gebruiken miauw ook als begroeting en als ze een andere kat horen miauwen, zal dit hun aandacht trekken.

Welke vrolijke geluiden maken katten?

Katten maken ook een kwebbelend of tjilpend geluid. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je kat dit doet wanneer ze een vogel buiten het raam zien – het betekent meestal dat ze iets interessants hebben gezien en laat andere katten weten dat er misschien een prooi in de buurt is.  Als ze een andere kat horen huilen, zal dit hun aandacht trekken, omdat het suggereert dat een andere kat in nood is.

Katten spinnen wanneer ze zich gelukkig of ontspannen voelen, zoals wanneer we ze aaien, wanneer ze tegen voorwerpen wrijven en wanneer een andere kat ze verzorgt. Ze maken soms ook een trillergeluid om geluk en genegenheid over te brengen.

#2 Klinkt vergelijkbaar met hun prooi

geluiden waar katten dol op zijn

Katten zijn bedraad om te reageren op het geluid van vogels, muizen en andere kleine knaagdieren.

Katten hebben sterke jachtinstincten, en hoewel sommigen meer fervente jagers zijn dan anderen, houden ze allemaal van het geluid van een prooi. Katten zijn bedraad om te reageren op het geluid van vogels, muizen en andere kleine knaagdieren, omdat het hun zintuigen en jachtinstincten stimuleert – deze geluiden prikkelen je kat en zorgen ervoor dat ze recht naar de tuin gaan!

Lees ook: Hoe jagen katten?

#3 Natuurlijke geluiden

geluiden waar katten dol op zijn

Net zoals wij mensen de geluiden van de natuur kalmerend en ontspannend vinden, genieten katten van deze vredige geluiden die hen helpen zich rustgevend te voelen.

Net zoals wij mensen de geluiden van de natuur kalmerend en ontspannend vinden, genieten katten van deze vredige geluiden die hen helpen zich rustgevend te voelen. Het geluid van lichte regen, stromend water of wind die zachtjes in de bomen waait, kan helpen om uw kat te ontspannen en hem te laten rusten en slapen.

Katten genieten van stilte omdat ze hun drukke zintuigen kunnen uitschakelen nadat ze buiten zijn geweest of binnen hebben gespeeld, en zachte, natuurlijke geluiden hebben hetzelfde effect.

Lees ook: Spelen of vechten mijn katten?

#4 Klassieke muziek

welke geluiden vinden katten leuk?

In sommige omgevingen, zoals catteries, asielen en dierenklinieken, kan het spelen van klassieke muziek op de achtergrond helpen bij het creëren van een rustige en ontspannen omgeving voor de katten.

Voor ons mensen kan muziek ons een scala aan emoties laten ervaren en stimulerend of ontspannend zijn. Maar hoe zit het met katten? Je hebt misschien gemerkt dat je kat niet enorm veel aandacht besteedt aan de muziek die je speelt, maar omdat katten van rustgevende en kalmerende geluiden houden, is het logisch dat ze klassieke muziek ontspannend zullen vinden, maar sommige luide rockmuziek is misschien te veel voor hen!

In sommige omgevingen, zoals catteries, asielen en dierenklinieken, kan het spelen van klassieke muziek op de achtergrond helpen bij het creëren van een rustige en ontspannen omgeving voor de katten. Dus, wat zegt het onderzoek?

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

Wat onderzoek laat zien dat katten eigenlijk geen voorkeur hebben voor bepaalde muziekgenres, maar dat als de muziek geschikt is voor soorten (d.w.z. op de juiste toonhoogte en frequentie), het het gewenste kalmerende effect zal hebben.

Klassieke muziek is over het algemeen geschikt voor katten, en hoewel er weinig bewijs is om het te bewijzen, lijkt het anekdotisch de gewenste rustige omgeving te creëren die we willen in asielen en dierenklinieken.

#5 Hoge staanplaatsen

klinkt katten als

Geluiden met een lagere toonhoogte zijn meestal een beetje angstaanjagender voor katten.

Katten reageren beter op hoogfrequente geluiden dan op lagere, waarschijnlijk omdat hun gehoorbereik zo breed is en hen in staat stelt om tot 64.000Hz te horen. Dit betekent dat ze ook de neiging hebben om beter te reageren op het geluid van vrouwenstemmen dan op mannen.

Geluiden met een lagere toonhoogte zijn meestal een beetje angstaanjagender voor katten. Dit komt waarschijnlijk omdat een prooi hogere tonen maakt, dus katten zijn hier alerter op.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

#6 Lange klinkergeluiden

klinkt katten als

Katten reageren enthousiaster op langere klinkerklanken, vooral als we ze bellen.

Katten reageren enthousiaster op langere klinkerklanken, vooral als we ze bellen. Het is niet bekend waarom dit het geval is.

#7 Ritselend of rammelend

Alle ritselende of ratelende geluiden betekenen speeltijd of maaltijdtijd, en katten reageren meestal erg enthousiast op deze geluiden! In het wild kunnen deze geluiden worden geassocieerd met prooien die in de buurt zijn, vandaar dat ze het associëren met etenstijd.

Het vertelt je katten ook dat er iets beweegt – en wij katteneigenaren weten allemaal hoe graag onze katachtige vrienden een bewegend object achtervolgen! Veel kattenspeelgoed is ontworpen om deze geluiden te maken om de speeltijd stimulerender en interessanter te maken.

Lees ook: Katten verhuizen naar een nieuw huis: een stapsgewijze handleiding

#8 Kattenspeelgoed

Kattenspeelgoed is speciaal ontworpen en gemaakt om plezierig en stimulerend te zijn voor uw huisdier.

Kattenspeelgoed is speciaal ontworpen en gemaakt om plezierig en stimulerend te zijn voor uw huisdier. Ze maken geluiden die hun prooi nabootsen, of die hun zintuigen prikkelen. Veel kattenspeelgoed piept, ritselt, rammelt of jingle en je zult gemerkt hebben dat dit waarschijnlijk het favoriete speelgoed van je katten is.

Ze maken de speeltijd spannender en zetten hun zintuigen aan en bereiden zich voor op de jacht, of bootsen de jacht na voor katten die binnenshuis leven.

#9 Rustgevende geluiden

Rustgevende geluiden zoals die uit de natuur die wij mensen ontspannend vinden, zoals spamuziek, zachte regen of stromend water, zullen ook kalmerend zijn voor uw kat.

Er is heel weinig onderzoek dat bewijst waarom katten de voorkeur geven aan bepaalde rustgevende geluiden, maar we weten wel dat katten van stilte en een rustige omgeving houden als ze willen rusten. We denken dat het hen helpt om hun zintuigen en jachtinstincten uit te schakelen wanneer het tijd is om te slapen.

Rustgevende geluiden zoals die uit de natuur die wij mensen ontspannend vinden, zoals spamuziek, zachte regen of stromend water, zullen ook kalmerend zijn voor uw kat.

Lees ook: Wanneer de miauw van een kat vreemd klinkt (hese stem)

#10 Cat-specifieke muziek

muziek voor katten

Er is een groeiend aanbod van kattenmuziek waar uw huisdier van kan genieten!

Wetenschappers weten dat katten geen voorkeur hebben voor een bepaald muziekgenre, maar dat muziek geschikt moet zijn voor soorten. Dit betekent dat het binnen het comfort van het gehoorbereik van een kat moet zijn om ervan te kunnen genieten.

De muziek moet vergelijkbaar zijn of dezelfde frequentie en tempo hebben als de geluiden die van nature door katten worden gebruikt om met elkaar te communiceren. Er is een groeiend aanbod van kattenmuziek waar uw huisdier van kan genieten!

Lees ook: Houden katten van muziek?

Geluiden die katten haten

Hoewel er veel geluiden zijn waar katten van genieten, zijn er ook enkele die ze absoluut haten! Katten hebben zo’n gevoelig gehoor en kunnen zo’n scala aan geluiden horen dat ze dingen horen die wij niet horen.

Alle harde of lage geluiden zijn erg ongemakkelijk voor katten, terwijl langdurige hoge of harde geluiden uw kat kunnen irriteren door hun zintuigen voortdurend te stimuleren. Ze hebben vooral een hekel aan het geluid van stofzuigers, luide snelle beatmuziek, plotselinge harde geluiden zoals klauteren of iets op de grond laten vallen, en onweer of vuurwerk.

Natuurlijk kunnen we deze geluiden niet altijd vermijden, maar je kunt de stress van je kat minimaliseren door hem in een andere kamer te plaatsen terwijl je stofzuigt en door donder of vuurwerk te overstemmen met andere, comfortabelere geluiden.

Laatste gedachten

Katten hebben een extreem indrukwekkend gehoor, waardoor ze geluiden kunnen detecteren in een bereik dat meer dan 3 keer hoger is dan mensen. Dit is wat hen zulke succesvolle jagers maakt, maar het betekent ook dat ze erg gevoelig zijn voor de geluiden die ze in onze huizen ervaren. Elk geluid dat hun prooi nabootst, rammelt of ritst, krijgt meteen de aandacht van je kat.

Speelgoed dat deze geluiden maakt, is het beste om voor te gaan, omdat je katachtige vriend er dol op zal zijn!

Maar als het komt om de rusttijd te laten rusten, genieten katten van rustgevende geluiden die hen helpen om te ontspannen. Je moet je best doen om plotselinge harde geluiden te voorkomen en je ervan bewust zijn dat je kat niet zal genieten van luide muziek of het vacuüm en misschien bang is voor donder of vuurwerk. U kunt deze geluiden overstemmen of feromonen gebruiken om uw kat te helpen ontspannen wanneer dat nodig is.

Lees ook: Hoe katten elkaar leuk te laten vinden in 10 eenvoudige stappen

Veelgestelde vragen

Welke geluiden horen katten graag?

Katten houden van de geluiden van andere katten, geluiden die hun prooi nabootsen, klassieke muziek of rustgevende geluiden, en ze houden ook van hoge en lange klinkergeluiden.

Welke geluiden zijn rustgevend voor katten?

Katten vinden klassieke muziek en andere natuurlijke geluiden rustgevend.

Hoe kan ik mijn kat bellen?

Het is het beste om je kat te bellen met een relatief hoge stem. Katten hebben een supergevoelig gehoor en geven de voorkeur aan hogere tonen, dus ze zullen eerder op deze manier aandacht aan je besteden! Je kunt ook clickers gebruiken, een pakje traktaties rammelen of zelfs op een voerbak tikken om ze naar je toe te lokken.

Geven katten de voorkeur aan stilte?

Katten houden van rust en stilte, en stilte stelt hen in staat om te ontspannen en te slapen. Harde of plotselinge geluiden kunnen katten bang maken en stimuleren. Stilte zal je kat helpen om te rusten.