De 7 soorten oogkleur bij katten

Katten zijn er in alle soorten en maten, vachttypes en vachtkleuren maar wist je dat er veel verschillende soorten oogkleur bij katten zijn?

Welke kleur ogen kunnen katten hebben?

Je hebt misschien verbazingwekkende blauwen, geel en groenen opgemerkt in de ogen van onze katachtige vrienden, maar er zijn veel andere kleuren om op te letten. Sommige oogkleuren kunnen verband houden met bepaalde gezondheidsproblemen, stamboomrassen of het kan gewoon een unieke willekeurige gebeurtenis zijn.

We zullen oogkleuren en hoe ze zich voordoen nu in meer detail bespreken.

Structuur van het oog

Om de soorten oogkleur bij katten te bespreken, is het belangrijk om te weten waar deze kleur in het oog zit. Kleur is aanwezig in de iris, wat een gepigmenteerde band is rond de pupil in een kattenoogbal.

Het is verantwoordelijk voor het regelen van de grootte van de pupil, vandaar de hoeveelheid licht die de achterkant van het oog bereikt.

De iris bestaat uit twee lagen, het voorste deel dat het stroma is en daarachter de epitheelcellaag. Pigment (of gebrek aan pigment) in de iris is wat de oogkleur bij katten (en mensen!) verklaart.

Iris Kleur

We hebben vastgesteld dat de kleur die we in kattenogen zien, aanwezig is in de iris van het oog. Maar wat maakt de iris gekleurd? Hoe krijgen we verschillende oogkleuren?

Pigment of kleur, wordt gemaakt door melanocyten die aanwezig zijn in de iris. Melanocyten zijn cellen die melanine produceren. Melanine is een pigmentproducerende cel die verantwoordelijk is voor kleur in onze ogen, haar en vacht en hetzelfde geldt voor katten. Hoe meer melanine je produceert en hoe actiever de cellen zijn, hoe donkerder en intenser de kleuren zullen zijn. Bijvoorbeeld; een kat die veel melanine produceert, kan een donkerdere oogkleur hebben zoals koper.

Echte oogkleur

Katten worden niet noodzakelijkerwijs geboren met hun echte, permanente oogkleur. Kittens worden geboren met hun ogen dicht en deze openen rond de leeftijd van 8-12 dagen. Ze hebben blauwe ogen tot ongeveer 6 weken wanneer de iriskleur begint te veranderen om de permanente oogkleur van de kat te ontwikkelen.

Lees ook: Wanneer openen kittens hun ogen? Kitten Oogontwikkeling uitgelegd

Kittens ontwikkelen meestal hun permanente oogkleur op de leeftijd van 3-4 maanden. Dit kan een handig hulpmiddel zijn om een kitten ouder te maken als u de leeftijd niet kent.

Soorten kleuren

Nu we weten waar de kleur in het oog is (iris) en hoe deze wordt geproduceerd (door melanineproductie), laten we de prachtige verschillende soorten kleuren bespreken die we in onze kattenogen kunnen zien. Er is een breed scala aan kleuren die op elkaar lijken, maar ik zal de belangrijkste kleuren bespreken die gemakkelijk te observeren en van elkaar te onderscheiden zijn.

#1 Blauw

Zoals hierboven besproken, zullen kittens blauwe ogen hebben tot de leeftijd van 6 weken wanneer het oogpigment begint te veranderen. Sommige katten hebben echter blauwe ogen als hun permanente kleur.

De hoeveelheid melanine is verantwoordelijk voor de oogkleur en hoe meer melanine aanwezig is, hoe donkerder de ogen zullen zijn. Om deze reden hebben katten met blauwe ogen hebben geen melanine in hun irissen. Dit is een veel voorkomende oogkleur bij sommige rasrassen, bijvoorbeeld de Siamese kat en de Ragdoll.

#2 Groen

Katten met groene ogen hebben een klein beetje melanine in hun irissen. Ze kunnen voorkomen bij katten van elke kleur, omdat in tegenstelling tot mensen, de hoeveelheid melanine in de ogen of de vacht niet verbonden is bij katten.

Dit betekent dat een kat met een donkerzwarte vacht met veel melanine nog steeds groene ogen kan hebben met slechts een beetje melanine in de iris. Groene ogen kunnen een normale eigenschap zijn bij bepaalde raskatten zoals de Egyptische Mau of de Blauwe Rus.

Lees ook: 55 geweldige namen voor katten met groene ogen

#3 Geel/Oranje/Amber/Goud

Irissen die verschillende tinten geel of oranje zijn meer melanineproductie hebben en activiteit dan blauwe en groene oogkleuren. Dit kan variëren van een felgele tot een diepere gouden kleur, afhankelijk van de hoeveelheid melanine in de iris.

Het is waarschijnlijk een van de meest voorkomende oogkleuren (naar mijn mening) en nogmaals, het kan voorkomen bij katten van elke kleur. Hoewel het de meest voorkomende kleur is, kunnen de tinten verschillen, afhankelijk van de melanocyten en het is een opmerkelijke oogkleur.

#4 Koper

Koper is de donkerste oogkleur die je bij katten zult zien. Het is een dieporanje kleur die er bijna uit kan zien alsof het in bepaalde lichten lichtbruin is. Het is een zeldzame kleur en heel opvallend als je het ziet. Het kan worden gezien bij sommige Britse korthaar katten.

#5 Verschillende gekleurde ogen

Heb je ooit een ca gezient met twee verschillend gekleurde ogen? Het wordt complete heterochromie genoemd en het kan bij elke kat voorkomen, maar vooral bij katten met een witte vacht.

Het wordt soms odd-eyed cat genoemd. Het ene oog kan blauw zijn terwijl het andere geel is etc. De ogen hebben verschillende hoeveelheden melanine in hun twee irissen.  Het komt vaker voor bij witte katten omdat het is gekoppeld aan het W-witte gen.

Lees ook: Heterochromie bij katten: katten met verschillend gekleurde ogen

#6 Gemengde oogkleur

Sommige katten kunnen twee verschillende kleuren in dezelfde iris hebben, bijvoorbeeld een mengsel van geel en groen of groen en blauw. Dit wordt dichromatisch genoemd – wat twee kleuren betekent.

#7 Rode ogen

Katten hebben geen zichtbaar rode ogen, maar bij katten met blauwe ogen zonder melanine zullen hun ogen rood schijnen wanneer je een foto in het donker maakt, omdat het licht weerkaatst op de achterkant van het oog (tapetum lucidum). Ter vergelijking: een kat met niet-blauwe ogen zal lichtgevend groen / geel schijnen wanneer u een foto maakt.

Gezondheidsoverwegingen

Hoewel oogkleuren meestal onschadelijk zijn, zijn er een paar dingen om op te letten die bepaalde gezondheidsproblemen waarschijnlijker kunnen maken, afhankelijk van de oogkleur.

Je hebt misschien al eerder gehoord dat witte katten met blauwe ogen zijn waarschijnlijk doof en dit heeft een kern van waarheid. Katten met een witte vacht dragen de W gen voor wit. Dit gen kan sterk in verband worden gebracht met erfelijke aangeboren doofheid bij blanke katten, vooral bij katten met 1 of 2 blauwe ogen. Witte katten met 2 blauwe ogen, hebben 3-5 keer meer kans om doof te zijn dan katten met 2 niet-blauwe ogen. BAER-testen kunnen worden uitgevoerd om doofheid te bepalen bij katten die de W gen.

Katten met koperkleurige ogen kan normaal zijn en de oogkleur kan gerelateerd zijn aan het ras, bijvoorbeeld Brits korthaar. Sommige katten met koperkleurige ogen kunnen uw dierenarts echter achterdochtig maken over een levershunt (portosystemische shunt). Er zullen meestal andere symptomen zijn die gepaard gaan met de koperkleurige ogen bijvoorbeeld; niet gedijen, braken, diarree, gewichtsverlies, desoriëntatie en epileptische aanvallen. Als u denkt dat uw kat een van deze symptomen heeft, maak dan een afspraak met uw dierenarts.

Is oogkleur gerelateerd aan vachtkleur?

Hoewel melanine verantwoordelijk is voor zowel de vachtkleur als de oogkleur, komen deze niet noodzakelijkerwijs overeen bij katten zoals bij mensen. Dit betekent dat een kat met een donker gekleurde vacht b.v. zwart, die veel melanine heeft, groene ogen kan hebben die weinig melanine hebben.

De uitzondering hierop is bij wit gekleurde katten. Zoals we hebben besproken, dragen deze katten de W gen dat verantwoordelijk is voor witte jassen en een hogere kans geeft op blauwe ogen. In dit geval zijn witgekleurde jassen gekoppeld aan blauwe ogen en doofheid.

Veranderen kattenogen van kleur?

Zoals we weten, worden kittens geboren met blauwe ogen en veranderen ze van kleur rond de leeftijd van 6 weken tot 3-4 maanden oud wanneer ze zich aanpassen aan hun permanente kleur. Elke kleurverandering na deze leeftijd zou niet normaal zijn en kan een indicatie zijn van een probleem.

Een plotselinge kleurverandering in een of beide ogen kan een teken zijn van een medisch probleem dat dringend veterinaire aandacht nodig heeft. Dit kan worden veroorzaakt door trauma, virale of bacteriële infecties, systemische oorzaken of tumoren van het oog.

Traumatisch, viraal en bacterieel oorzaken kunnen troebelheid op het oog veroorzaken (als gevolg van ontsteking, zweren enz.), Een rood uiterlijk voor het oog (bloeden in het oog door trauma – hyphema, uveïtis) of focale gebieden van irritatie (infecties, zweren enz.). Een oog dat volledig troebel of wit lijkt, kan wijzen op een verhoogde intraoculaire druk (glaucoom).

Systemische oorzaken kan diabetische cataract zijn, hoge bloeddruk die ernstige pupilverwijding en zelfs blindheid (netvliesloslating) en virale oorzaken (FIP) veroorzaakt.

Tumoren van het oog kan in het hele oog voorkomen en mogelijke vergroting of misvorming van de oogbol veroorzaken of in bepaalde delen van het oog, bijvoorbeeld melanoom dat optreedt als kleurverandering in de iris.

De omvang van oogproblemen die katten kunnen krijgen, is een ander artikel op zich, maar in wezen als uw kat een kleurverandering in de iris of oogbol ontwikkelt, elke verandering in de grootte van de pupillen (of pupillen van verschillende grootte), vergroting van de oogbol, oogafscheidingen of oogpijn, zou ik zeker aanraden om uw kat door uw dierenarts te laten controleren.

Conclusie

Kattenoogkleuren zijn gevarieerd en maken onze katten uniek. Kleuren kunnen van alles zijn, van lichtblauw en groen tot diep oranje en koper. Melanineproductie in de iris is verantwoordelijk voor deze kleuren en sommige katten produceren meer dan anderen.

IkHet is normaal om verschillende oogkleuren te hebben na de leeftijd van zes weken bij een kitten, maar een kleurverandering bij een volwassen kat is niet normaal en moet door uw dierenarts worden onderzocht.

Lees ook: Spijsverteringsstelsel van de kat: anatomie, ziekten, & Behandeling

Veelgestelde vragen

Wat zijn de verschillende soorten kattenogen?

Katten kunnen voornamelijk verschillende kleuren in hun ogen hebben; blauw, groen, geel, oranje, amber, goud en koper. Ze kunnen ook verschillende gekleurde ogen hebben.

Hoe worden verschillend gekleurde ogen katten genoemd?

Heterochromie is wanneer katten twee verschillend gekleurde ogen hebben, bijvoorbeeld een oog dat blauw is en het andere geel. Dit komt vaker voor bij witte katten.

Zijn bruine ogen zeldzame katten?

Katten krijgen geen bruine of zwarte ogen. De donkerste kleur die ze kunnen krijgen, is koper, dat soms kan lijken alsof het in bepaalde lichten wat lichtbruin pigment heeft.

Zijn witte katten met blauwe ogen doof?

Niet alle katten met witte jassen en blauwe ogen zijn doof, maar ze hebben 3-5 keer meer kans om doof te zijn dan katten met niet-blauwe ogen.

Op welke leeftijd veranderen kittens ogen van kleur?

Kittens oogkleur verandert rond de leeftijd van 6 weken van blauw naar de kleur die ze permanent zullen zijn. Ze hebben meestal hun permanente kleur ontwikkeld rond de leeftijd van 3-4 maanden.