Egyptische Mau kattenras Profiel

Wat maakt de Egyptische Mau kat zo uniek? Ten eerste hebben ze de enige natuurlijk voorkomende gevlekte vacht onder binnenlandse (lees: niet door de mens gemaakte) kattenrassen. Deze wilde en exotische look is zeer gewild en geliefd bij huisdierouders over de hele wereld.

Buiten hun prachtige vacht zijn deze katten ongelooflijk snel, opmerkelijk actief en toegewijd aan hun mensen. Ze zijn geen kat die ieders vriend wil zijn en waarschijnlijk uit de schijnwerpers zal blijven als er vreemden in de buurt zijn. Ze willen bij hun mensen zijn en hebben de neiging om bij één favoriet te blijven; als jij de uitverkorene bent, heb je oh-zo-geluk.

Met gezichten die ooit zijn gesneden en afgebeeld in Egyptische graven, zullen deze schattige kittens je ogen, je hart en al je tijd vangen.

Egyptische Mau kat … in één oogopslag
Persoonlijkheid Energiek, toegewijd, avontuurlijk
Levensverwachting 12-15 jaar
Gewicht 6-14 pond
Vacht &kleuren Gemiddeld; gevlekte tabby, diverse kleuren
Energieniveau Hoog
Affectie niveau Hoog
Vriendelijkheid Gemiddeld
Afstoten niveau Gemiddeld
Verplichte verzorging Laag

Overzicht van de Egyptische Mau kat

Egyptische Mau kat zittend rechtop

De Egyptische Mau kat is een middelgrote kat die zeer actief en energiek is. Ze zullen veel opgekropte energie hebben als je ze niet elke dag genoeg speeltijd geeft. Hoewel ze alleen kunnen spelen, geven ze er echt de voorkeur aan als hun mensen met hen omgaan.

De gezichten van deze katten zijn uniek, met lange neuzen en ronde ogen die hen een zoete uitdrukking geven. Ze hebben grote, alerte oren die rechtop op hun hoofd staan en schattig kunnen worden getuft. Deze kat is sterk en intelligent, en dat is te zien.

Gewicht

De Egyptische Mau-kat kan overal tussen de 6 en 14 pond wegen, waardoor ze kleine tot middelgrote katten zijn. Ze zijn kleiner dan beide Bengaalse kat en Ocicat, ook al worden de drie vaak voor elkaar aangezien.

Lengte

Ondanks hun kleinere lengte en gewicht zijn deze katten lang en slank. Ze hebben ook de neiging om achterover te leunen op hun achterpoten in een bijna zittende positie, zodat hun wervelkolom rechtop staat. Dit benadrukt alleen hun lengte, die tot 24 centimeter lang kan zijn van de uiteinden van hun staart tot hun neus.

Jas

De vacht van een raszuivere Egyptische Mau is fijn en zacht om aan te raken. Je zult het leuk vinden om je vingers door de vacht van dit zeldzame ras te laten lopen, vooral omdat het patroon van hun vacht zo uniek is. Hun jassen zijn kort tot middellang en vereisen wekelijkse verzorging om ze er schattig uit te laten zien.

Egyptische Maus kan rook-, bronzen of zilveren jassen hebben. Rookkleurig bont is zijdeachtiger en fijner, terwijl bronzen en zilveren vacht een beetje dichter zijn.

Levensverwachting

Deze harige katachtigen kunnen echt een vriend voor de lange termijn zijn. Wanneer ze goed eten, regelmatig bewegen en hun gezondheid behouden, kunnen ze 12 tot 15 jaar leven.

Geschiedenis van de Egyptische Mau-kat

zilveren Egyptische Mau zitten

Hoewel het niet kan worden bevestigd dat de Egyptische Mau-kat die we allemaal kennen en liefhebben de kat is die de oude Egyptenaren aanbaden, is het leuk om aan te nemen dat ze dat zijn. Ze komen waarschijnlijk voort uit een oude Afrikaanse wilde kat, hoewel velen deze prachtige kittens vergelijken met cheeta’s.

Er is oude Egyptische afbeeldingen van gevlekte katten in graven en geschriften die ontzettend veel lijken op onze harige vrienden van vandaag. Deze katten lijken bijna op een T-shirt van de huidige Egyptische Mau. Van de Egyptenaren was bekend dat ze katten in de buurt hadden, in het begin om de knaagdier- en slangenpopulaties in stand te houden. Uiteindelijk overstegen katten louter dierlijke metgezellen tot het niveau van goden en godinnen in de ogen van de oude Egyptenaren.

Het is waarschijnlijk dat de kat waar de Egyptische Mau een voorloper van is, het ras van de huiskat is dat honderden jaren met de oude Egyptenaren leefde. Dit maakt de Egyptische Mau ook een van de oudst bekende huiskatrassen. “Mau” is eigenlijk het Egyptische woord voor kat!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Egyptische Mau-ras bijna volledig gedecimeerd. Gelukkig maakten deze kitties een comeback met de hulp van de verbannen Russische prinses Nathalie Troubetskoy door middel van fokken en outcrossen. Toen prinses Nathalie in de jaren 1950 enkele van deze katten naar de Verenigde Staten bracht, was ze in staat om het ras te promoten en te redden. Dit ras werd erkend door TICA vanaf de jaren 1970.

Nu is het Egyptische Mau-kitten geliefd bij velen (en die hen op dezelfde manier aanbidden als hoe hun voorouders werden aanbeden in het oude Egypte!). Vanwege hun zeldzaamheid, schoonheid en rijke geschiedenis werden deze katten als zeer waardevol gezien – en we zijn zo blij dat ze zijn gered!

Fysieke kenmerken

bruin Egyptisch Mau

De Egyptische Mau is een kat die opvalt. Zoals hierboven vermeld, hebben ze een unieke gevlekte vacht die van nature voorkomt, wat bijdraagt aan hun allure. Je kunt zien dat deze kat jaren van wijsheid heeft achter zijn brede en alerte groene ogen. Hun ogen zijn zo uniek gekleurd dat velen naar hen verwijzen als ‘kruisbesgroen’.

Deze katten zijn lang en sierlijk en pronken met hun magere spieren terwijl ze door het huis slingeren. Mannetjes hebben misschien sterkere nek en schouders, maar deze katten zijn voor het grootste deel slank en zijdeachtig. Kijk uit voor grote oren, kortere voorpoten, mascaralijnen bij hun ogen en een unieke huidflap van de flank tot de achterste knie.

Hun achterpoten zijn lang, waardoor ze op hun tenen lijken te lopen, vooral omdat hun voeten klein en sierlijk zijn. Ze zijn stil als ze zich verplaatsen – en ook snel. Ze worden beschouwd als de snelste gedomesticeerde kattenras, dus probeer ze niet eens uit te dagen voor een race.

Met een karakteristieke huidflap die zich uitstrekt van het achterste uiteinde van de ribbenkast tot het achterbeen, kan de Egyptische Mau geweldige ronden maken en is hij in staat tot grote uitbarstingen van snelheid – tot 30 mijl per uur!

Persoonlijkheidskenmerken

Van de Egyptische Mau-kat is bekend dat hij extravert is met een hoog energieniveau. Ze houden ervan om spelletjes te spelen, vooral spellen waarbij wordt gejaagd. Ze willen achter een speeltje aan een touwtje jagen of klimmen en springen op kattenbomen (deze kattenpiramide past, nietwaar?) —maar wees niet verbaasd als ze een klein verrassingscadeau (zie ook: dood) voor de deur achterlaten.

Als je ze niet prijst voor deze prestatie, raken ze misschien een beetje in de war, omdat The Hunt hun favoriete spel is. Ze willen je gewoon hun nette prijs laten zien!

Sommige mensen vergelijk ze met honden omdat ze je aan de deur zullen ontmoeten en begroeten als je thuiskomt van je werk of je speelgoed brengen om te apporteren. Ze hebben een wilde kant en ze kunnen zich vervelen en mogelijk ondeugend worden als ze niet genoeg energie krijgen. Ze zullen hun weg door het huis vinden als ze niets beters te doen hebben.

Hun schattige miauwen en vocalisaties kunnen klinken als een tjilp of chortle, waardoor ze zich opnieuw onderscheiden van andere katten zoals de Siamees, Maine Coonof Abessinisch.

Het zijn zeer vriendelijke huiskatten, maar het kan enige tijd duren om op te warmen voor vreemden. Ze zullen niet op de schoot van een vreemde springen, maar ze zullen proberen een gevoel voor hen te krijgen.

Met hun familieleden is het een ander verhaal: als de Egyptische Mau jou als hun persoon kiest, krijg je een toegewijde en loyale vriend voor vele jaren. Ze zullen je overladen met genegenheid en verwachten hetzelfde terug.

Zorg voor de Egyptische Mau

zilveren Egyptische Mau kat staand

Het verzorgen van de Egyptische Mau is niet al te moeilijk. Door hun jassen een keer per week te borstelen, voorkomt u dat losse vacht en vuil zich opstapelen en vettig worden. Misschien wil je beginnen met het poetsen van hun tanden en het knippen van hun nagels vroeg, zodat ze gewend raken aan de ervaring. Het maakt het verzorgen een stuk eenvoudiger langs de lijn.

De voorouders van deze katten werden als goden behandeld en de Egyptische Mau van vandaag wil dezelfde behandeling. Houd hun kattenbak schoon met Litter-Robot 4. Dit zelfreinigende kattenbak stelt u in staat om te ontspannen wanneer u onderweg bent, wetende dat de ruimte van uw kat fris is en klaar voor gebruik.

Door uw kat regelmatig naar dierenartscontroles te brengen, zorgt u ervoor dat hij gezond blijft en kan hij eventuele angst die u als kattenouder heeft, verlichten.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Egyptische Mau-katten hebben meestal geen rasspecifieke problemen, maar het is altijd belangrijk om hun gezondheid in de gaten te houden. Bovendien zijn veel katten vatbaar voor bepaalde aandoeningen zoals hypertrofische cardiomyopathie. Deze aandoening verdikt de spieren rond het hart, verzwakt het en maakt het moeilijker om te ademen.

Een Egyptische Mau-kat adopteren

Je Egyptische Mau zal tot het einde een toegewijde en loyale metgezel zijn. Het zijn zulke lieve katten dat hun persoonlijkheden hun unieke uiterlijk overschrijven. Ja, ze zien er uit wild en exotisch, maar ze zijn zo attent dat je vergeet dat ze ooit de katten waren die door de oude Egyptenaren werden aanbeden.

Hoe gelukkig zou je zijn om een magische kat als de Mau in je leven te hebben? Waarom kom je daar niet achter?