Ocicat: aaibare exoot in een gevlekt kleedje

Wilde katten bekoren kattenliefhebbers met hun gratie en originaliteit. De opvallende Ocicat brengt beide in de huiskamer: met zijn karakteristieke bontpatroon lijkt hij sterk op de Zuid-Amerikaanse ocelot. In feite is de naam van het ras samengesteld uit de woorden “ocelot” en “kat”. Zij vertoont echter geen spoor van het roofzuchtige karakter van het optische model, omdat er geen wilde kat in de voorouderlijke lijn voorkomt. De “oceaan kat” is een zachtaardig, knuffelig poesje, speels en met veel temperament.

Profiel Ocicat:

 • Ras: Ocicat
 • Oorsprong: USA
 • Maat: middelgroot tot groot, ongeveer 45 centimeter schouderhoogte
 • Gewicht: tot 7 kilogram (man), 4 tot 5 kilogram (vrouw)
 • Fysiek: atletisch, sierlijk, diepe borst, rug licht oplopend naar de achterpoten
 • Vorm van het hoofd: wigvormige, middelgrote oren
 • Ogen: amandelvormig, alle kleuren behalve blauw
 • Vacht en kleur: korthaar, zwart, blauw, cinnamon, chocolate, blauw, lavendel en “zilver varianten”; gevlekt patroon
 • Vachtverzorging: regelmatig borstelen
 • Karakter: vitaal, vriendelijk, aanpassingsvermogen
 • Kenmerkenvveel Ocicats houden van water
 • houden: vrije uitloop in beveiligd gebied ideaal

Ocicat: Karakter

Hoe het karakter van een Ocicat zich ontwikkelt, hangt grotendeels af van de vraag of de aanhankelijke en aaibare Siamees dan wel de speelse en roekeloze Abessijn uit zijn voorgeslacht de overhand heeft. In beide gevallen zijn de vertegenwoordigers van het ras vriendelijke en levendige dieren die prachtige gezinskatten zijn. Ocicats zijn sociaal en open-minded naar mensen toe. Ze kunnen het meestal goed vinden met honden en zelfs met kleinere kinderen. Er wordt gezegd dat ze een loyaliteitsniveau hebben dat men meer van honden zou verwachten.

Ocicats vertonen ook ongewone talenten voor fluwelen pootjes: velen blijken aangelijnd te kunnen worden of leren apporteren en “zitten”. Sommige eigenaars melden dat hun katten kleine trucjes met hen uithalen. De Ocicat behoort tot de “spraakzame” kattenrassen.

Fokken en verzorging van de Ocicat

Ocicats zijn zeer actief en spelen graag met hun soortgenoten en met mensen. Indrukwekkend is het enorme springvermogen. Het ras heeft geen speciale verzorging nodig, maar vraagt veel aandacht van zijn eigenaars. Ze moeten genoeg tijd inplannen voor de bezetting met de Stuben-Ozelot. Actiespeelgoed zoals laserpointers en kattenhengels zijn erg populair. Deze dieren zijn volgzaam, vindingrijk en wennen snel aan het ritme van het leven van hun familie.

Met alle menselijke aandacht moet de Ocicat niet als enige kat leven, maar een vriendelijke kameraad aan zijn zijde hebben.

De vachtverzorging van de kortharige kat is in het algemeen ongecompliceerd. Het is voldoende als u tijdens het regelmatig borstelen de losse haren eraf borstelt. Vrijbuiters onderzoeken je bij deze gelegenheid op parasieten.

Kleuren van de Ocicat

Ocicats worden herkend in talrijke kleurstreken. Ze zijn er in zwart, blauw, chocolade, crème, lavendel en cinnamon vacht. Van elk van deze kleuren bestaat er een “zilvervariant” (het bovenste derde deel van elk haar is lichter gekleurd tot een zilverachtige kleur). In het gezicht draagt de kat een tabby patroon, de staart is geringd met een donkere punt. Witte vlekken in de vacht zijn volgens de rasstandaard niet toegestaan. Het karakteristieke gevlekte patroon loopt door onder de buik en naar de poten.

De geschiedenis van de Ocicat

In 1964 kruiste de Amerikaanse Virginia Daily een Siamese kat met een Abessijn. Eén van de kittens vertoonde een totaal onverwachte vachtkleur: het was goudgevlekt. Op aandringen van haar bekende kattenvrienden, onder wie een geneticus, herhaalde Daily het experiment, met succes. De gevlekte Siamese-Abyssijnse mengsels uit het tweede nest werden de stamouders van de Ocicat. Om de genenpool te stabiliseren, werden vervolgens Amerikaanse korthaar katten gekruist. Sinds 1992 is de Ocicat een internationaal erkend ras, maar in Duitsland komt hij niet veel voor.

Speciale kenmerken van de Ocicat

Veel Ocicats zijn echte “waterratten”, ze spetteren in het rond en deinzen niet terug voor een bad in een badkuip of zwembad als de gelegenheid zich voordoet.

Een bijzondere, genetisch veroorzaakte vatbaarheid voor ziekten is bij de Ocicat volgens de gegevens niet bekend. Niettemin moet u de stamboom kritisch beoordelen voordat u een kat koopt, omdat inteelt een risicofactor is bij alle raskatten. Bij sommige Ocicats is een verhoogde gevoeligheid voor de ontwikkeling van tandsteen vastgesteld.