Heilige Birmaan – de zachte schoonheid

Bent u op zoek naar een elegante en aanhankelijke fluwelen poot, dan is de Heilige Birmaan misschien precies het huisdier voor u. Ze is mooi en sterk toegewijd aan haar mensen. Volgens de legende stamt het ras af van een witte tempelkat die een stervende hogepriester gezelschap hield. Op het moment van zijn dood, zou de Heilige Birmaan haar nu aanbiddelijke verschijning hebben aangenomen: De ogen werden blauw, haar kop, staart en poten goudbruin en de poten wit.

Profiel Heilige Birmaan

 • Ras: Heilige Birmaan, ook bekend als Birmaan of Birmaanse kat
 • Oorsprong: Frankrijk
 • Maat: middelgroot, ongeveer 50 centimeter kop-romplengte
 • Gewicht: kat 3,5 tot 4 kilogram, kater 4,5 tot 6 kilogram
 • Fysiek: sterke achterhand
 • Vorm van het hoofd: breedrondig, in de vorm van een stompe driehoek
 • ogen: helder blauw
 • Vacht en kleur: halflang tot langharig, kort in het gezicht, overgaand in een ruff vanaf de wangen; weinig ondervacht, zijdeachtig; alle pointkleuren worden herkend, de tabby en tortie aftekeningen zijn momenteel bezig zich te vestigen.
 • Vachtverzorging: regelmatig borstelen noodzakelijk
 • Speciale kenmerken: witte poten
 • Karakter: zachtaardig, aanhankelijk en speels, dol op kinderen en vaak leergierig

Heilige Birmaan: Karakter

De katten verschillen in karakter van de meeste van hun soortgenoten: Ze hechten veel belang aan het behagen van hun mens, wat niet typisch is voor deze soort. Dit maakt ze tot het ideale huisdier voor kattenliefhebbers die zich niet willen neerleggen bij de eigengereidheid van huiskatten. Heilige Birmanen zijn gemakkelijk te trainen en bijzonder goed opgevoed – katten-typische kattenkwaad komt zelden in hun op. Maar dat betekent niet dat deze katten passief of zelfs saai zijn. Zij zijn graag nieuwsgierig als er iets te ontdekken valt, volgen hun mensen als schaduwen en zijn dol op spelen met bewegende voorwerpen. Hun beminnelijke karakter maakt van de Heilige Birmaan de ideale gezinskat. Ze kunnen ook goed opschieten met kinderen of andere huisdieren, zoals gezellige honden.

Heilige Birmaan: houderij en verzorging

De verzorging van de Heilige Birmaan is betrekkelijk eenvoudig. De vacht van de Birmaan moet ten minste tweemaal per week worden geborsteld, waarbij vooral de opvallende kraag verzorging behoeft. Omdat de Heilige Birmaan weinig ondervacht heeft, is het risico op vervilting gering, maar borstelen draagt bij tot hun welzijn en bevordert de band met hun mensen. De staart van de Heilige Birmaan is vederharig en behoeft geen extra verzorging.

De Heilige Birmaan is uitstekend geschikt om op een appartement te wonen. Als u in loondienst bent, moet de Birmaan gezelschap hebben van soortgenoten, omdat hij zich als solitaire kat niet op zijn gemak voelt. De Heilige Birmaan heeft veel aandacht van zijn mens nodig, maar toont zich ook zeer coöperatief. Ze is makkelijk te trainen en reageert nieuwsgierig op clickertraining. Toegang tot de buitenlucht is slechts onder bepaalde voorwaarden aan te bevelen: door zijn vertrouwenspositie ten opzichte van vreemden kan de Birmaanse kat zichzelf gemakkelijk in gevaar brengen.

Heilige Birmaan: Kleuren

Het kleurenspectrum van de Birmaanse kat is breed. De Heilige Birmaan komt voor in de verschillende puntkleuren zoals crème, rood, lila en seal. Tabby en Tortie aftekeningen zijn de laatste tijd in opmars in Europese foklijnen. Alle Birmanen hebben opvallend heldere blauwe ogen en witte poten, waarvan de symmetrie een belangrijk criterium is voor de fokbeoordeling. Op de achtervoeten moeten deze aftekeningen eindigen in spitse “sporen”.

Geschiedenis van de Heilige Birmaan

Het systematisch fokken van de Birmaanse kat begon in het begin van de 20e eeuw in Frankrijk, de erkenning als ras vond daar plaats in 1925. In Europa gaat het fokken waarschijnlijk terug op kruisingen van Siamese en/of Perzische katten met uit Birma ingevoerde katten. In feite lijkt de Heilige Birmaan visueel op een mengeling van Perzische en Siamese katten. In de jaren 1930 bloeide de fokkerij ook in Duitsland, maar werd in heel Europa onderbroken door de oorlog. Pas in 1955 was het fokbestand in Frankrijk weer gestabiliseerd. Vandaag is het fokken van de Birmaanse kat veilig gesteld.