Bombay kat

Hun diepzwarte, glanzende korte haar doet denken aan lakleer, hun ogen aan koperen pennies: De Bombaykat, die visueel doet denken aan een minipanter, combineert de lichaamsbouw van een roofdier met de kenmerken van een huiskat. Hij wordt gekenmerkt door een hoge graad van aanhankelijkheid en leergierigheid en voelt zich op zijn gemak in een gezinshuishouding met kinderen en andere huisdieren. Kortom: een beminnelijke huisgenoot die blij is met veel aandacht.

Profiel Bombay

 • Ras: Bombay
 • Oorsprong: USA
 • Maat: klein tot middelgroot, vaak slechts half zo groot als een gewone huiskat; Europese rassen zijn naar verhouding groter dan de Amerikaanse
 • Gewicht: 5 kilogram (man), 4 kilogram (vrouw)
 • Fysiek: gespierd, atletisch postuur, dat doet denken aan een grote kat, met evenwichtige proporties
 • Vorm van het hoofd: rondachtig, met een sterke, afgeronde kin, een afgeronde, korte en brede snuit en middelgrote oren; Europese rassen hebben een langere snuit en grotere oren
 • Ogen: koperkleurig tot goudkleurig, groot en ver uit elkaar staand.
 • Vacht en kleur: gladde, zijdeachtige korte vacht, nauwsluitend en glanzend, uitsluitend zwart
 • Vachtverzorging: zeer gemakkelijk te verzorgen
 • Karakter: geduldig, hoge bereidheid om te leren en intelligentie, knuffelig en aanhankelijk
 • Speciale kenmerken: sterke relatie met mensen, neigt naar overgewicht
 • Houding: geschikt als binnenkat, voelt zich op zijn gemak in gezinnen, heeft behoefte aan speel- en klimmogelijkheden

Bombay kat: Karakter

De Bombay combineert de robuustheid en het evenwicht van de Amerikaanse Korthaar met de speelse nieuwsgierigheid van de Birmaanse kat en valt op door zijn hoge intelligentie. Vanwege zijn sterke menselijke relatie, zijn buitengewone leiderschap aan de lijn en zijn apporteervreugde voor een kat, wordt hij ook wel liefkozend een “hondenkat” genoemd. Hij zoekt toenadering tot de mens en heeft een zeer aanhankelijk karakter.

Het houden en verzorgen van de Bombaykat

Een Bombay vraagt veel aandacht en is niet graag alleen. Lief, knuffelig en sociaal, ze voelt zich thuis in huishoudens met kinderen en honden. Je kunt haar leergierigheid aanmoedigen door haar steeds nieuwe dingen te leren. U kunt haar bijvoorbeeld laten wennen aan een riem en met haar gaan wandelen; ze vindt het ook leuk om te apporteren. Als u een Bombay kat uitsluitend binnenshuis houdt, heeft ze veel mogelijkheden nodig om te klimmen en te spelen.

De nauwsluitende, zeer korte en glanzende vacht van een Bombay vergt zeer weinig vachtverzorging. Maar omdat katten van dit ras veel genegenheid nodig hebben, stellen ze borstelen voor extra aaien op prijs. Een zachte leren doek is ook geschikt om de glans van de vacht te behouden. Gebruik dit als een borstel en strijk zachtjes over het korte haar in de groeirichting.

Kleuren van de Bombay kat

Omdat de genenpool van de raszuivere Bombay zeer klein is, wordt in elke derde generatie een van de twee oorspronkelijke rassen gekruist. Hoewel de rasstandaard een zwarte kleuring van de vacht voorschrijft, kunnen dergelijke kruisingen als gevolg van recessieve genen donkerbruine effecten hebben.

Bombay kat: Geschiedenis

Wilt u een aanhankelijke, beminnelijke kat die eruit ziet als een panter in het klein? Nikki Horner fokte in 1953 in de Amerikaanse staat Kentucky een nieuw kattenras, de Bombay, met precies dat doel voor ogen. Om haar droom te verwezenlijken, kruiste zij de Amerikaanse Korthaar met de Burmees in een selectief proces dat jaren duurde. Een decennium later werd haar nieuwe ras officieel erkend door de Cat Fanciers’ Association (CFA); het is sinds 1979 ook geregistreerd bij de International Cat Association (TICA). In Europa is de Bombay een van de zeldzaamste katten, aangezien er zeer weinig Europese fokkers zijn.

Bijzonderheden van de Bombay kat

Door zijn robuuste aard heeft de Bombay een levensverwachting tot 19 jaar. Als uw hart klopt voor dit beminnelijke kattenras, zorg er dan voor dat u een gerenommeerde fokker kiest die lid is van een geregistreerde kattenclub. De Bombay is zeer zeldzaam, maar op het eerste gezicht nauwelijks te onderscheiden van een zwarte huiskat. Een fokker met een goede reputatie zal u een bewijs van afstamming bezorgen en zal geen kittens vrijlaten voor ze 12 weken oud zijn.