Zijn katten kietelend? Een dierenarts legt de wetenschap van kietelen uit

kietelende kat

Shutterstock

Kietelen wordt niet goed begrepen in de wetenschappelijke wereld, laat staan in de kattenwereld. Katten lachen niet zoals wij als ze gekieteld worden, maar dat betekent niet dat ze niet van tijd tot tijd genieten van een zachte kietelende beweging als een vorm van genegenheid.

Als dierenarts en de trotse eigenaar van twee katten – een die houdt van een stevige kriebel over zijn hele lichaam en een die alleen houdt van een zachte wrijving rond haar wangen en kin – weet ik hoe belangrijk het is om je kat te leren kennen en hoe ze graag geaaid wordt.

Snel overzicht

01

Er zijn twee soorten kietelen: een die leidt tot onvrijwillig lachen en een die jeuk of aandrang om te krabben veroorzaakt.

02

Katten zullen de drang ervaren om aan een kietelplek te krabben, maar ze zullen geen giechelbuien ervaren.

03

Om je band te versterken, is het belangrijk om te leren wat voor soort fysieke genegenheid je kat wel en niet leuk vindt.

De wetenschap van kietelen

Hoewel je waarschijnlijk wel eens last hebt gehad van kietelen – misschien ben je gekieteld en ben je de bron geweest van de kietelaanvallen – kan het moeilijk zijn om precies uit te leggen wat het is.

Wist je dat er eigenlijk twee wetenschappelijk gedefinieerde vormen van kietelen zijn?[1]

Het eerste type kietelen wordt gargalese genoemd. Dit is de typische gevoeligheid waarbij wanneer je op een kietelende plek wordt gepord of gepord, dit onwillekeurig gelach produceert. De sensatie is uniek en vrij moeilijk te beschrijven. Veel mensen houden er niet van, wat begrijpelijk is omdat dit soort kietelen leidt tot de activering van zowel plezier- als pijnreceptoren. Dit helpt het ietwat ongemakkelijke gevoel te verklaren dat gepaard gaat met het lachen bij het kietelen.

Het andere soort kietelende sensatie wordt knismesis genoemd. Dit beschrijft het grappige gevoel dat je krijgt door een heel lichte aanraking over de huid. Wanneer je knismesis ervaart, heb je misschien de plotselinge behoefte om te jeuken of te krabben, maar het maakt je niet vaak aan het lachen. Sterker nog, het kan meer een ergernis zijn.

Je kunt knismesis op jezelf veroorzaken met een lichte borstel over de huid, maar je kunt geen gargalese ervaren zonder dat iemand anders je kietelt.

Zijn katten kietelend?

Eigenaar krabt aan de basis van kattenstaart

Katten vertonen een unieke lichaamstaal als reactie op hoe ze worden geaaid, waardoor hun baasjes leren hoe ze graag geaaid worden. Shutterstock

De krasachtige reactie van knismesis op een lichte, kietelende aanraking is goed geregistreerd bij zoogdieren, waaronder zowel katten als honden. In feite dient deze reactie eigenlijk een nuttig doel. Het kan dieren waarschuwen voor de aanwezigheid van insecten of parasieten en hen ertoe aanzetten om te jeuken of over het gebied te wrijven, waardoor het probleem wordt opgelost.

De “klassieke” kieteligheid van gargalese die bij mensen een onwillekeurige lachreactie veroorzaakt, is moeilijker te vinden bij andere zoogdieren. Onderzoek suggereert dat sommige primatensoorten, zoals chimpansees,[1] kietelen elkaar tijdens ruw spel. Het fenomeen is echter niet goed gedocumenteerd bij andere soorten.

Er wordt niet gedacht dat katten hetzelfde kriebelgevoel kunnen ervaren als wij. Dit soort gedrag is niet waargenomen bij katten en ze hebben niet hetzelfde vermogen om te lachen als wij.

Houden katten van kriebelen?

Katten lachen niet als zodanig, maar ze uiten plezier en vreugde op andere manieren, zoals spinnen. Ze ervaren misschien geen gargalese, maar ze kunnen nog steeds genieten van een aanhankelijke kieteling op de juiste plek.

De meeste katten genieten van een zacht gekriebel onder hun kin of langs hun wangen. Probeer zachtjes langs de rug van je kat te aaien en net boven de staart te kietelen. Je zult er snel achter komen waar op het lichaam van je kat ze graag geaaid of gekieteld worden.

Vermijd het kietelen van de poten van uw kat, die erg gevoelig zijn; Ze zullen ze vaak wegtrekken of onder hun lichaam stoppen als ze worden aangeraakt. Een ander bekend gevoelig gebied is de buik van een kat. Ze zien er zo pluizig en schattig uit als ze op hun rug rollen, maar dit is zelden een uitnodiging om te kietelen.

Observeer de lichaamstaal van uw kat om te zien of hij geniet van de sensaties. Ze kunnen spinnen, je met hun kop naar achteren duwen of je met hun voorpoten kneden. Als je kat er genoeg van heeft, kan hij naar je meppen, erg gespannen worden met grote ogen en oren naar achteren, of zelfs vocaliseren door te sissen of te grommen.

Sommige katten ervaren aaiagressie en als dit het geval is, kunt u andere vormen van hechting proberen, zoals knuffelen, speelsessies of verzorging.

Wanneer moet u zich zorgen maken over kietelende reacties?

De hand van de eigenaar kietelt bruine gestreepte kat

Veel katten genieten van een zachte kriebel of krab onder hun kin. Shutterstock.

Het is belangrijk om te weten wanneer je moet stoppen met het aanraken van je kat. Hoe sterker je band, hoe gemakkelijker het is om te zien wanneer ze geïrriteerd beginnen te raken. Sommige katten houden van meer ruw en tuimelen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een zachte aai.

Soms, wanneer een kat op een bepaalde manier wordt aangeraakt, veroorzaakt dit een reactie waardoor het lijkt alsof hun huid over hun rug rimpelt of trilt. Als uw kat dit gedrag vertoont, breng hem dan naar een dierenarts. Ze kunnen een medische aandoening hebben die huidgevoeligheid veroorzaakt. Dit kan zoiets eenvoudigs zijn als vlooien, of het kan iets ingewikkelders zijn, zoals allergieën. Feline hyperesthesiesyndroom is een verontrustende aandoening die kan leiden tot extreme gevoeligheid en zelfs zelftrauma aan de huid.

Dat gezegd hebbende, zullen katten in de meeste gevallen genieten van wat zacht kietelen. Dit geldt met name voor favoriete gebieden zoals de kin en zijkanten van het lichaam. Verwacht alleen niet dat ze in lachen uitbarsten!

Veelgestelde Vragen/FAQ

Waar kietelen katten?

De meeste katten genieten van een zachte kriebel onder hun kin of langs hun wangen. Katten zijn het meest gevoelig rond hun buik en poten, dus aanraking hier kan resulteren in een meer kietelende of extreme reactie en wordt niet door veel katten genoten.

Waarom spreiden katten hun tenen als je ze kietelt?

Katten hebben veel zenuwreceptoren in hun voeten die zijn ontworpen om druk, temperatuur en aanraking waar te nemen. Veel katten trekken hun poten weg als ze worden aangeraakt, maar sommige reageren positief. Hun tenen kunnen zich verspreiden als reactie op het kietelende gevoel naar een gevoelig gebied.

Hoe lacht een kat?

Katten lachen niet zoals mensen. Ze kunnen plezier, genegenheid en vreugde tonen op andere manieren, zoals spinnen, hun hoofd tegen je aan wrijven en je langzaam knipperen met hun ogen.

Cats.com gebruikt hoogwaardige, geloofwaardige bronnen, waaronder peer-reviewed studies, om de beweringen in onze artikelen te ondersteunen. Deze inhoud wordt regelmatig gecontroleerd en bijgewerkt op juistheid. Bezoek onze
Over ons-pagina om meer te weten te komen over onze normen en om kennis te maken met onze veterinaire beoordelingsraad.

  1. Harris, CR (2012). Kietelen. Universiteit van Californië, San Diego.