Maak kennis met de Turkse Angora Kattenras Profiel

Als je ooit in de aanwezigheid van een Turkse Angora-kat bent, weet dan dat je in de aanwezigheid van een nationale schat bent. In hun thuisland Turkije is de Turkse Angora-kat een geliefde en gerespecteerde katachtige. We zijn het er van harte mee eens – wie wil er nu niet dat dit delicate en speelse kitten hun huizen siert?

De Turkse Angora is een kat die bekend staat om zijn mooie uiterlijk, lange en sierlijke lichamen, zijdeachtige vacht en liefdevolle manier. Hoewel hun schoonheid duidelijk is, zal het leren kennen en begrijpen van deze kat een hele andere kant van hen openen. Het zijn geweldige katten en trouwe metgezellen.

Als u op zoek bent naar een unieke kat die een nietje in uw gezin zal worden, bent u bij ons aan het juiste adres.

Turkse Angora kat … in één oogopslag
Persoonlijkheid Sociaal, actief, slim
Levensverwachting 13-20 jaar
Gewicht 6-9 pond
Vacht &kleuren Semi-lang; wit, verscheidenheid aan kleuren
Energieniveau Hoog
Affectie niveau Gemiddeld tot hoog
Vriendelijkheid Gemiddeld tot hoog
Afstoten niveau Laag
Verplichte verzorging Laag

Overzicht van een Turkse Angora kat

vreemde Turkse Angora-kat die op de wandplank ligt

Deze langharige kat arriveerde in de 16e eeuw in Europa vanuit Perzië en Rusland, maar de geschiedenis van dit ras gaat veel verder terug. Soms de Turkse kat of de Perzische kat genoemd, zijn ze beroemd om hun ballerina-achtige uiterlijk. Ze hebben lange, sierlijke lichamen en ledematen en zijdeachtige vacht. Als je een Turkse Angora ziet, kun je niet anders dan opmerken hoe majestueus ze zijn.

Ze worden beschouwd als kleine tot middelgrote katten, waarbij vrouwelijke Turkse Angoras iets aan de kleinere kant is. Dit ras is proportioneel gebouwd, waarbij hun romp, benen en staarten vrij lang zijn. Interessant is dat hun achterpoten langer zijn dan hun voorpoten, wat duidelijk is als ze moeiteloos naar de top van hun krabpaal.

Deze katten zijn vriendelijk en aanhankelijk. Ze zijn een ideale metgezel en passen mooi in verschillende omgevingen, naast kinderen en andere huisdieren.

Gewicht

Turkse Angora’s zijn geen grote of compacte katten. Hoewel ze lang en lang zijn, wegen ze meestal tussen de 6 en 9 pond. Deze katten zullen zich erg licht voelen wanneer je ze oppakt, omdat hun gewicht over hun lange lichaam wordt verdeeld.

Lengte

Met lange lichamen, staarten en poten is de Turkse Angora geen verrassing voor een lang katje. Ondanks hun kleinere formaat kunnen ze tot (en voorbij) 18 inch reiken.

Jas

Turkse Angora’s staan bekend om hun prachtige medium lange zijdeachtige jassen. De lengte van de lichaamsvacht varieert tussen verschillende Turkse Angora-katten, maar meestal zijn staarten en kemphaan lang, fijn en vol. Je zou hun vorstelijke “britches” op hun achterpoten kunnen zien en ruches die hun nek sieren.

Hoewel Turkse Angora’s worden geassocieerd met een witte vacht, zijn ze eigenlijk in verschillende kleuren. Ze kunnen chocolade-, lavendel- en crèmekleuren (onder andere) of een van deze kleuren combineren met een witte jas. Het is ook mogelijk om een tabby- of calico-variant te hebben. De witte katvariant is gevoelig voor doofheid en heeft meestal oogkleuren blauw of groen. Ze hebben vaak vreemde ogen en doofheid komt waarschijnlijk voor in het oor aan de zijkant van het blauwe oog.

Levensverwachting

Turkse Angora katten kunnen een lang en gezond leven leiden als ze goed worden verzorgd. Met de juiste voeding en lichaamsbeweging, regelmatige check-ins bij de dierenarts en veel liefde, kan uw Turkse Angora 13 tot 20 jaar leven!

Als u op zoek bent naar een metgezel die tientallen jaren meegaat, is dit een langharige kat om te overwegen.

Geschiedenis van de Turkse Angora

witte Turkse Angora op deken

De Turkse Angora-kat is een van de oudere natuurlijk voorkomende kattenrassen die de mensheid kent. In tegenstelling tot veel hedendaagse katten, is dit ras niet doelbewust gemaakt, maar eerder ontstaan op basis van omstandigheden en honderden en honderden jaren bestendigd.

Zoals de meeste natuurlijk voorkomende kattenrassen, is het moeilijk om zeker te zijn wat de specifieke geschiedenis van de Turkse Angora-kat was, maar het is bijna zeker dat ze afstammen van de Afrikaanse wilde kat (net als de meeste huiskatten).

Deze katten waarschijnlijk kwam uit koude bergachtige gebieden in Turkije zou dat de outcrossing-mogelijkheden beperken, wat resulteert in inteelt. De recessieve mutatie voor lang haar is waarschijnlijk eeuwen geleden spontaan opgetreden en kon zich vervolgens vestigen als gevolg van inteelt. Het lange haar van deze katten is een hoofdbestanddeel in de regio waar ze vandaan komen, met langharige Angora-konijnen en langharige geiten.

Angorakatten werden in de jaren 1600 naar Groot-Brittannië en Frankrijk vervoerd, maar ze werden in de loop van de tijd ingesloten met andere langharige rassen. Dit resulteerde in Turkse Angora katten die werden gefokt met Perzen alsof het dezelfde kat is. Pure Turkse Angora’s werden in de meeste delen van de wereld uitgefaseerd, behalve hun geboorteland, en werden eenvoudigweg Longhairs genoemd.

De heropleving van de rasechte Turkse Angora

In de jaren 1900 zag de regering van Turkije een probleem met het verdwijnende Turkse Angora-ras.

Ze werkten samen met de dierentuin van Ankara om een fokprogramma te creëren dat de zuiver witte Angora-katten met blauwe en amberkleurige ogen en een lange, zijdeachtige vacht zou herstellen. Fokkers hielden de katten met vreemde ogen specifiek aan een hogere standaard, omdat Allah ervan werd verdacht deze katten te hebben gegijzeld.

Gedurende deze periode werd het erg moeilijk om een Turkse Angora te verkrijgen omdat het zulke prachtige en gewaardeerde wezens waren. In 1962 exporteerde Liesa F. Grant, de vrouw van een in Turkije gestationeerde legerkolonel, met succes twee Turkse Angora’s naar Amerika, wat de interesse in het ras wekte. Het was toen dat steeds meer mensen het intensieve importproces begonnen te doorlopen om deze katten naar huis te brengen.

Fysieke kenmerken

witte Turkse Angora kat met één blauw oog, één geel oog

De Turkse Angora-kat valt op met hun zijdeachtige vacht en slanke lichaam. Ze kunnen er ’s nachts uitzien als een spook als ze bij je in bed kruipen. Ze hebben prachtige ogen die opvallen tegen hun weelderige jassen.

Sommige Turkse Angora-katten hebben felblauwe ogen, anderen een diepe amber en sommige hebben er zelfs een van elk. Wanneer u een vreemde Turkse Angora, je kunt het beste geloven dat je in de aanwezigheid van een geschenk bent.

Deze katten hebben grote puntige oren die hoog en dicht bij hun hoofd staan. Hun oren zullen waarschijnlijk hebben plukjes bont en zijn afgestemd op hun omgeving. Turkse Angora-katten zijn gespierde en magere katten met zowel gratie als kracht opgeslagen in hun kleine lichaampjes.

Persoonlijkheidskenmerken

Turkse Angora’s zijn knappe, actieve en nieuwsgierige katten die veel tijd met hun mensen moeten doorbrengen. Om een Turkse Angora te zien gedijen in hun omgeving, moeten ze veel speeltijd en menselijke interactie krijgen.

Ze willen betrokken zijn bij de activiteiten waaraan hun mensen deelnemen, dus wees niet verbaasd als je Turkse Angora je door je huis volgt.

Deze katten zijn sociaal en aanhankelijk, vooral met hun mensen, maar ze zullen zich na een tijdje openstellen voor vreemden. Ze zijn lief en zachtaardig, waardoor ze een geweldig huisdier zijn om te hebben als je kinderen of andere dieren hebt. Hoe meer mensen en huisdieren in huis, hoe beter, zodat je Turkse Angora genoeg wezens heeft om ze bezig te houden en te vermaken.

Zorg voor de Turkse Angora

witte Turkse Angora kat liggend op deken

De Turkse Angora is een actief ras dat veel spel nodig heeft. Ze jagen graag achter speelgoed aan op instellingen, springen naar alles wat snel beweegt en kunnen zelfs worden getraind om aan de lijn te lopen. Ze houden zelfs van water en worden beschouwd als sterke zwemmers! Door uw Turkse Angora zo veilig mogelijk te laten verkennen, zal hun nieuwsgierige aard worden bevredigd.

Sinds een Turkish Angora heeft een langere vacht, opruimen na hen is essentieel. Door gebruik te maken van een zelfreinigende kattenbak als Nest-Robot 4, hoeft u zich geen zorgen te maken over het volgen van vuile poten (of vuile vacht) rond het huis. Uw Turkse Angora heeft altijd een schone plek om naar de badkamer te gaan!

Grooming

Een ding om in gedachten te houden met de Turkse Angora is hoeveel ze moeten worden verzorgd. Het goede nieuws is dat hun haar lang en fijn is zonder ondervacht, dus het is minder gevoelig voor matten.

Een of twee keer per week borstelen van hun vacht kan te veel verharing en klitten voorkomen en zal uw kat redden van een wereld van pijnlijke ontwarring.

Het regelmatig poetsen van hun tanden en het knippen van hun nagels is ook een belangrijk onderdeel van hun verzorgingsroutine.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Turkse Angora-katten zijn meestal erg gezond, en dit wordt veel gezien bij oude rassen. Door ze regelmatig naar de dierenarts te brengen en wanneer u veranderingen in hun gedrag ziet, kunt u ze in topvorm houden.

Toch zijn ze vatbaar voor enkele gezondheidsproblemen waarvan u zich bewust moet zijn. Hypertrofische cardiomyopathie is een hartaandoening waarbij de spierwanden van het hart van een kat dikker worden en de bloedstroom en ademhaling belemmeren. Ataxie is een aandoening die van invloed is op Turkse Angora-kittens tot 4 weken oud en schade toebrengt aan balans en coördinatie.

Een Turkse Angora adopteren

Het meenemen van een Turkse Angora kat in je huis zal een van je grootste vreugden zijn. Ze zijn zo liefdevol en speels dat je je nooit zult vervelen of je alleen zult voelen.

Je zult elke dag ontzag hebben die je met hen doorbrengt. Wie wil dat soort liefde niet?