Birman kattenras Profiel

De Birmaanse kat heeft een zeer aparte uitstraling die zich onderscheidt van andere kattenrassen. Ze hebben een uniek lange en zijdeachtige colorpoint-vacht, evenals schattige witte voeten en opvallende blauwe ogen. Ze stralen elegantie en royalty’s uit, vergelijkbaar met hun neef, de Siamees.

Hoewel vorstelijk en indrukwekkend, zijn deze katten allesbehalve intimiderend. Ze zijn extreem aanhankelijk en liefdevol tegenover hun families. Birmanen zijn erg nieuwsgierig naar nieuwe mensen en situaties en raken niet snel bang of ongeïnteresseerd.

Dit betekent dat Birmanen zeer actieve familieleden zijn die willen bijdragen en tijd met iedereen willen doorbrengen. Ze zullen waarschijnlijk in de buurt blijven om te controleren wat er in het huis gebeurt.

Als je een sociale en liefdevolle metgezel aan je leven wilt toevoegen, is de Birmaan een goede keuze. Over het algemeen zijn ze minder onderhoud voor verzorging en spel, maar vereisen ze nog steeds dat je actief bent in hun leven en welzijn.

Birmaanse kat … in één oogopslag
Persoonlijkheid Liefdevol, volgzaam, nieuwsgierig
Levensverwachting 12-16 jaar
Gewicht 7-15 pond
Vacht &kleuren Halflang, zijdeachtig; kleurpunt
Energieniveau Gemiddeld
Affectie niveau Hoog
Vriendelijkheid Hoog
Afstoten niveau Laag
Verplichte verzorging Laag

Overzicht van een Birmaanse kat

Birmaanse kat staand met hoofd gekanteld

De Birmaanse kat wordt beschouwd als een middelgrote tot grote kat. Deze katten doen er langer over om volwassen te worden, met ongeveer 3 hele jaren.

Gewicht

Wanneer Birmaanse katten hun volledige rijping bereiken, zullen ze tussen de 7 en 15 pond wegen, waarbij mannetjes iets groter zijn. Deze katten zijn goed geproportioneerd, dus hun gewicht is comfortabel verdeeld.

Lengte

Van de uiteinden van hun neus tot de uiteinden van hun staart, kan de Birmaan tussen de 15 en 18 centimeter lang zijn. Hun lichamen zijn langwerpig maar enigszins compact en hun staart staat in verhouding tot hun lichaam.

Jas

De vacht van de Birmaan zorgt er echt voor dat deze kat zich onderscheidt van de Siamese kat. De vacht van de Birmaan is gemiddeld tot lang, erg zijdeachtig maar met een ruwere vacht om hun nek. Hoewel hun vacht lang is, mat het niet gemakkelijk en vereist het geen dagelijkse verzorging. Interessant is dat ze geen ondervacht hebben – alleen de bovenste laag.

Als u echter een Birmaans kitten ophaalt bij een reddings- of gerenommeerde fokker, zult u misschien verbaasd zijn om te ontdekken dat deze kittens allemaal wit worden geboren en “oplichten” naarmate ze ouder worden.

Birmanen vertonen 4 hoofdkleurpuntpatronen: zegelpunt, blauw punt, chocoladepunt en lila punt. Sommige kattenraden accepteren ook tabby-, crème- en tortie-kleurenschema’s voor de Birmaan. Ze staan bekend om hun “handschoenen en veters” patronen.

Levensduur

Met de juiste zorg is de Birmaanse kat vrij gezond en kan hij 12 tot 16 jaar oud worden.

Je moet je Birmaan veel beweging geven en onvoorwaardelijk van ze houden (zelfs als ze je favoriete vaas omver gooien) om ze hun volledige potentieel te zien bereiken.

Omdat ze vatbaar zijn voor obesitas, let dan op hun maaltijdporties voorzichtig, opdat ze niet proberen tweede hulp te krijgen.

Geschiedenis van de Birmaanse kat

Birmaanse kattenoppas

De Birmaanse kat is een ras omringd door mysterie en oude legendes. Ze zijn ook bekend als de “Sacred Kat van Birma” vanwege beweringen dat ze de metgezellen waren van tempelpriesters in het noorden van Birma (het huidige Myanmar) op de berg Lugh. Er zijn zowel legendes over hoe deze kat is ontstaan als meer onderbouwde beweringen over het ras.

Ongeacht wat je kiest om te geloven, de Birmaan die we vandaag kennen, is een geweldige metgezel die hun families zouden moeten aanbidden.

Volgens de legende…

De godin Tsun-Kyan-Kse met saffierblauwe ogen, die werd aanbeden in de Tempel van Lao-Tsun, had iets te maken met de geboorte van de Birmaan.

Een priester, Mun-Ha, bad dagelijks tot de godin Tsun-Kyan-Kse, vergezeld van een witte tempelkat genaamd Sinh. Op een nacht werd de priester vermoord en toen hij stervende was, zette Sinh zijn poten op het lichaam van de priester en keek de godin aan alsof hij wilde bidden.

Toen dit gebeurde, veranderde het lichaam van de priester van wit in goud en de ogen van de Sinh werden helderblauw als Tsun-Kyan-Kse. Waar de kat de priester had aangeraakt, werden hun benen bruin, terwijl hun poten wit werden. Alle andere witte tempelkatten hadden dezelfde kleurverandering. Daarna werden ze beschouwd als een symbool van zuiverheid.

Sinh bleef zeven dagen bij Mun-Ha voordat hij ook stierf. Dit was een symbool van Sinh, de kat, die de ziel van de priester naar de hemel droeg. Tot op de dag van vandaag, wanneer een tempelkat sterft, geloven mensen dat hij de ziel van een priester naar het paradijs draagt.

Het saaiere verhaal

In plaats van honderden jaren in het verleden te beginnen, stelt dit verhaal dat de Birmaan ontstond toen Siamese katten zich vermengden met witte langharige katten. Hierdoor ontstond een Siamees uitziende kat met lang, fijn haar.

Waarschijnlijk waren een paar katten van Birma naar Frankrijk gebracht, waar ze werden gefokt om bij de Birmaan te komen die we vandaag kennen en liefhebben. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Birmaanse ras bedreigd – sommigen zeggen dat er nog maar één paar katten over was! Het vergde hard werken en toewijding om het Birmaanse ras weer zo sterk als altijd te krijgen.

De Birmaanse kat vond zijn weg naar de Verenigde Staten in de jaren 1950 en is populair van kust tot kust.

Kenmerken

Birmaanse kat met blauwe ogen, witte poten

Het meest voor de hand liggende kenmerk van de Birmaan is hun diep saffierblauwe ogen en zuiver witte poten. Niet alleen zullen deze diepe blues rechtstreeks in je ziel doordringen, maar ze zullen je ook laten begrijpen waarom deze kat ooit werd aanbeden.

Hun colorpoint jas geeft ze het uiterlijk van een langharige Siamese kat, wat voor velen aantrekkelijk is. Hun lange, fijne vacht voelt extreem zacht aan en vereist verrassend weinig verzorging (vooral in vergelijking met de Perzisch).

Ze hebben sterke en dikke botten en zijn relatief stevig, wat bijdraagt aan een goede balans.

Persoonlijkheidskenmerken

Je zult halsoverkop vallen voor je Birmaan de eerste keer dat je ze ziet. Het zijn katten die jouw tijd en aandacht verdienen. Dit ras is gewend om aanbeden te worden, dus laat ze niet in de steek.

De Birmaan is intelligent en niet bang. Ze zullen blij zijn om nieuwe mensen te begroeten en een gevoel voor hen te krijgen. Ze willen uiteindelijk liefde en aandacht, maar ze zullen nog steeds elke nieuwe persoon onderzoeken om te zien of ze hun tijd waard zijn.

Deze katten zijn vrij gemakkelijk in de omgang en stellen je in staat om ze op te pakken en vast te houden. Ze zijn meestal rustig (in tegenstelling tot hun Siamese neven) en vormen een geweldige metgezel die op zoek is naar een relaxte levensstijl. Dus terwijl ze je liefde en genegenheid willen, genieten ze er echt van om de hele dag rond te luieren.

Zorg voor dit kattenras

Birmaanse kat naast krabpaal

Hoewel hun haar fijn en lang is, heeft de Birmaan geen frequente verzorgingssessies nodig. Een of twee keer per week zal helpen om losse vacht en puin te verwijderen dat zich in hun vacht verzamelt.

Vanwege de kille levensstijl die de Birmaan voorstaat, moet je hun gewicht en activiteit in de gaten houden. Je moet speeltijd opnemen in je dagelijkse routine om ervoor te zorgen dat je Birmaan ook voldoende beweging krijgt. Ze spelen liever met je dan dat ze zich vermaken.

Uw Birmaan zal een schone en opgeruimde ruimte willen om zijn zaken te doen. Om problemen die voortvloeien uit een vuile kattenbak te voorkomen en om uw kat tevreden te houden, moet u overwegen Nest-Robot 4. Dit is een zelfreinigende kattenbak die de kattenbakvulling van je kat de hele dag vers houdt.

Mogelijke gezondheidsproblemen

De Birmaan is meestal een zeer gezonde kat, wat geweldig nieuws is. Zoals bij alle katten kunnen er echter gezondheidsproblemen ontstaan. In deze gevallen is het altijd het beste om voorbereid te zijn.

Grotere katten kunnen gevoeliger zijn voor heupdysplasie. Dit is wanneer de bal en de kom in de heup verkeerd zijn uitgelijnd, waardoor ze over elkaar wrijven. Dit resulteert in pijn en ongemak die beweging kunnen belemmeren. Het kan erg ongemakkelijk zijn en na verloop van tijd meer problemen voor uw huisdier veroorzaken.

Bovendien kan de Birmaan een aandoening ontwikkelen die hypertrofische cardiomyopathie wordt genoemd. Dit is wanneer de muren rond het hart verdikken, waardoor het moeilijker wordt voor bloed en zuurstof om door te gaan.

Een Birmaanse kat adopteren

Leuk weetje: deze kat is misschien wel je nieuwe beste vriend.

Overweeg de Birmaanse kat voor een liefdevolle, zachte en nieuwsgierige vriend. Deze kat is over het algemeen een geweldige metgezel die vriendelijk en aanhankelijk is.

Als je grote groepen hebt of in een appartement met buren woont, zal je Birmaan het niet erg vinden. In plaats daarvan zullen ze opgewonden zijn en anticiperen op de volgende keer dat iedereen hen komt bezoeken – ze zijn het leven van het feest!