Birmese Katten ras profiel

De mooie Birmese kat is anders dan alle andere. Met hun expressieve ogen en duidelijke oren kun je vaak een Birmese kat herkennen als je ze ziet. Ze lijken altijd alert en aandachtig te zijn voor elke beweging van je (omdat ze dat zijn).

De Birmees is een levendige en liefdevolle kat die van elke dag een goede dag wil maken. Ze blijven speels en energiek door de jaren heen, terwijl het ook een toegewijde metgezel bleef. Deze katten zijn op zoek naar ware vriendschap en liefde. Als je ze je tijd kunt bieden, zul je versteld staan van de Birmese kat!

Als je meer wilt weten over hoe geweldig de Birmees is, blijf dan lezen om een volledig rasprofiel te krijgen over deze lieve katten.

Birmese kat … in één oogopslag
Persoonlijkheid Liefdevol, toegewijd, speels
Levensverwachting 12-18 jaar
Gewicht 6-14 pond
Vacht &kleuren Kort, strak; diverse kleuren
Energieniveau Hoog
Affectie niveau Hoog
Vriendelijkheid Hoog
Afstoten niveau Laag
Verplichte verzorging Laag

Overzicht van een Birmese kat

sable Birmese kat

Hoewel middelgroot, is de Birmese kat compact en goed geproportioneerd. Ze zijn meestal zwaarder dan ze eruit zien, en je zult verrast zijn de eerste keer dat je je Birmees probeert op te halen (als ze het toestaan). Hun lichamen zijn stevig en gespierd met een grote, ronde kop en dikke, rechte staart.

Gewicht

Zoals hierboven vermeld, zijn Birmese katten middelgrote. Deze harige vrienden kunnen ergens tussen de 6 en 14 pond wegen. Mannetjes hebben de neiging om aan de grotere kant te zijn, maar het gewicht van uw kat zal variëren afhankelijk van activiteitsniveaus, genetica en voeding. Birmese katten zijn erg gespierd, wat bijdraagt aan hun gewicht. Hun slanke, korte vacht geeft ze een kleiner uiterlijk.

Lengte

Vanwege hun compacte aard hebben Birmese katten geen overdreven kenmerken, zoals een lang slank lichaam of staart. In plaats daarvan zijn ze zeer proportioneel. In dit geval maakt dat ze gemiddeld in grootte. De meeste Birmese katten kunnen tot 18 centimeter lang worden, van hun hoofd tot hun staart.

Jas

De vacht van een Birmese kat is strak, glanzend en glad – bijna satijnachtig van textuur. Het is een kortharige jas die je doelloos zult aaien terwijl je opgerold een boek leest op de bank. Birmese jassen zijn erg recht.

De vier gebruikelijke vachtkleuren van een Birmese kat zijn sable (donkerbruin), platina, blauw en champagne. Deze katten hebben gouden ogen om hun elegante vacht te begeleiden, wat alleen maar bijdraagt aan hun expressieve kenmerken.

Levensverwachting

Birmese katten zijn over het algemeen gezonde katten die bijna twee decennia aan uw zijde kunnen blijven. Hun levensverwachting is meestal tussen de 12 en 18 jaar wanneer ze goed worden verzorgd. Deze katten zijn speels, dus ze houden ervan om actief te zijn. De Birmezen genieten echt van een goede maaltijd, dus goede voeding is essentieel.

Geschiedenis van de Birmese kat

Birmese kat

Dit kattenras werd eeuwenlang als heilig beschouwd en aanbeden in tempels in heel Birma (het hedendaagse Myanmar) als belichamingen van goden en godinnen. De Kattenboek Gedichten (naar schatting geschreven door Siamese monniken tussen de 14e en 18e eeuw) beeldden deze “koperen” katten af, wat hun onderscheid met de Siamees ras en helpt hen stand uit elkaar.

De Birmese katten van vandaag zijn terug te voeren tot 1930. Een kat uit Birma werd door een zeeman naar Amerika gebracht. Deze kat werd gegeven aan Dr. Joseph Thompson uit San Francisco en wong mau genoemd.

Wong Mau was een walnootbruine kat met donkere punten, vergelijkbaar met een Siamees met een korter en compacter lichaam. Dr. Thompson was gegrepen door haar schoonheid en uniciteit, dus ging hij op pad om het ras van deze bruine vrouwelijke kat te helpen opzetten met genetici en fokkers. Wong Mau werd gefokt met een zegelpunt Siamese kat genaamd Tai Mau.

De kittens die werden geboren werden gesplitst. De helft leek meer op Siamese katten en de andere helft op Birmese katten. Wong Mau werd gedekt door haar zoon, die eruitzag als een Birmees. De kittens die hieruit voortkwamen zijn in verschillende kleuren geboren. Deze Birmese kittens werden de basis voor het ras.

Het Birmese ras zelf werd de basis voor vele andere rassen, zoals de Burmilla en Bombay.

Rasstandaarden

De Cat Fanciers’ Association accepteert vier verschillende kleuren van echte Birmese katten:

  • Sabeldier: Rijk donkerbruin, met bruin neusleer en voetzolen

 

  • Platina: Lichtgrijs met fawn ondertonen, roze neusleer en voetzolen

 

  • Blauw: Medium grijs met fawn ondertonen, grijs neusleer en grijze tot roze voetzolen

 

  • Champagne: Warm beige, met lichtbruin neusleer en roze voetzolen

 

De Raad van Bestuur van de Cat Fancy erkent 10 kleuren: bruin, blauw, lila, chocolade, crème en rood, evenals bruin, blauw, chocolade en lila schildpad.

De International Cat Association erkent veel extra kleuren, waaronder:

  • Donkere sabel

 

  • Warm blauw

 

  • Chocolade

 

  • Sering

 

  • Gouden

 

  • Rood

 

  • Room

 

  • Vos

 

Alle verenigingen zijn het erover eens dat het hoofd rond moet zijn met volle, ronde, wijd opengesperde gouden ogen. Ze zijn het er ook over eens dat de lichamen van Birmese katten compact en rond moeten zijn met goede proporties.

Kenmerken

blauwe Birmese kat

Het uiterlijk van een Birmese kat valt op, ongeacht de kleur of grootte. Ze hebben alerte en brede oren en ogen die zeer attent zijn. Hun oren staan rechtop en wijzen naar voren, klaar om elk woord vast te houden.

De ogen van een Birmees zijn meestal goud, geel of soms groen, maar ze zijn altijd rond en waakzaam. Hun opvallende ogen lijken hun vacht altijd perfect aan te vullen. Deze strakke en elegante match maakt deze vriendelijke katten des te aantrekkelijker.

Persoonlijkheidskenmerken

De Birmees is een dwaze, sociale en liefdevolle schootkat, ondanks hun grimmige uiterlijk. Ja, deze katten lijken misschien altijd alsof ze je bespioneren, maar het is met een liefdevolle blik! (Dat beloven we.)

Ze willen eigenlijk gewoon weten wat je van plan bent en of ze erbij betrokken kunnen worden. Ze gaan allemaal over interactiviteit, dus je moet bereid zijn om veel van je tijd door te brengen met je Birmezen. Ze houden ervan om te spelen en trucs te leren, maar ze willen dat je deel uitmaakt van het plezier.

Deze katten zijn vastberaden en intelligent, dus je zult je zeer vermaken. Als het ooit te stil wordt in huis, kan dit betekenen dat er problemen op de loer liggen. Birmese katten pronken ook graag. Als ze ergens in terechtkomen, willen ze dat je ze vindt en ze aandacht geeft. Ze maken vaak gewaagde sprongen en trekken trucs op hun mensen om een goede lach van iedereen te krijgen.

Ondanks dat hij speels en energiek is, is de Birmese kat liefdevol en toegewijd. Vrouwelijke Birmezen zijn nieuwsgierig, actief en denken dat ze overdreven emotioneel betrokken zijn bij hun mensen. Mannelijke Birmese katten zijn toegewijd, maar gematigder in hun temperament. Ze kunnen wat huisdieren van hun mensen krijgen en dan in de zon kruipen of een leuke krabpaal.

Zorg voor de Birmezen

sable Birmese kat

Het verzorgen van een Birmese kat is niet al te moeilijk of tijdrovend. Ze hebben een korte, zijdeachtige vacht die zichzelf vrij goed onderhoudt. Wekelijkse verzorging helpt om het netjes en schoon te houden en moet voorkomen dat uw meubels en kleding overbelast raken met bont.

Deze katten worden vaak als “hondachtig” beschouwd vanwege hun speelse energie. Ze hebben veel beweging en goede voeding nodig om gezond te blijven, hun gewicht te behouden en hun mentale stimulatie te vervullen noodzakelijkerwijs.

Birmese katten zijn gewend om aanbeden te worden, dus vergeet niet dat ze verwachtingen hebben. Ze willen een mooie en opgeruimde kattenbak die goed onderhouden is, zodat ze niet op oude klonten hoeven te stappen. Om dit gemakkelijker te maken, kunt u een zelfreinigende kattenbak als Nest-Robot 4. Je zult je niet haasten om ervoor te zorgen dat het na elk gebruik schoon is. U kunt achterover leunen en ontspannen!

Bovendien kunnen Birmese katten zich ontwikkelen verlatingsangst als ze niet genoeg tijd met je doorbrengen. Ze verlangen naar je aandacht, dus zorg ervoor dat je genoeg liefde hebt om te geven.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Door uw Birmese kat regelmatig naar de dierenarts te brengen voor controles, kunt u ervoor zorgen dat uw kat gezond en gelukkig blijft. De Birmese kat is vatbaar voor het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals orofacieel pijnsyndroom of een erfelijke ziekte genaamd hypokaliëmie, die veroorzaakt skeletspieren te verzwakken. Katten die getroffen zijn door hypokaliëmie kunnen moeite hebben met lopen of hun hoofd omhoog houden.

Europese Birmese katten zijn vatbaar voor diabetes mellitus, maar Amerikaanse Birmese katten hebben niet de neiging om dit risico te delen. Beide katten lopen ook een verhoogd risico op obesitas als ze niet actief worden gehouden.

Bovendien kunnen Birmese katten glaucoom ontwikkelen, die pijnlijke druk in hun ogen dat kan leiden tot problemen met het gezichtsvermogen of blindheid. Ze kunnen ook worden geboren met schedelmisvormingen. Als u een Birmees van een fokker krijgt, kunt u om genetische tests vragen om te zien of sommige van deze gezondheidsproblemen aanwezig zijn.

Een Birmese kat adopteren

De Birmese kat staat niet alleen hoog aangeschreven bij fokkers over de hele wereld, maar ze zorgen ook voor geweldige huisdieren die speels en toegewijd aan u zullen blijven. Wanneer je een Birmese kat opneemt, zul je ervaren wat het betekent om de ‘beste kat ooit’ te hebben. Je zult je nooit vervelen en je zult altijd iemand hebben die op je wacht als je thuiskomt.

Als je denkt dat je het aankunt om al je liefde en aandacht aan deze lieve kat te geven, dan zeggen we ga ervoor. Wees echter voorbereid op het opraken van de telefoonopslag met alle schattige kattenfoto’s!