Munchkin kattenras Profiel

Munchkin-katten (ook wel “worstkatten” genoemd) zijn gewone huiskatten die opvallen door hun verkorte benen, waardoor ze een veel kleiner postuur hebben dan andere rassen. Deze verkorte benen komen van een natuurlijk voorkomende mutatie dat kan eigenlijk bij elke kat ontstaan. Hoewel ze er extreem schattig en lief uitzien, zijn Munchkins snel, intelligent en houden ze van een goed spelletje verstoppertje met glanzende objecten.

De Munchkin-kat gedraagt zich niet anders dan elk ander kattenras; eerlijk gezegd weten ze niet dat er iets unieks aan hen is. Het maakt voor hen geen verschil wat hun beenlengte is – ze doen het zo goed mogelijk met hun grootte.

Voor kattenliefhebbers is het tegenkomen van de Munchkin een schattige schat en de allure van hun unieke look kan je hart veroveren.

Munchkin kat … in één oogopslag
Persoonlijkheid Speels, aanhankelijk, leergierig
Levensverwachting 12-15 jaar
Gewicht 4-9 pond
Vacht &kleuren Kort of lang; diverse kleuren & patronen
Energieniveau Hoog
Affectie niveau Hoog
Vriendelijkheid Hoog
Afstoten niveau Gemiddeld
Verplichte verzorging Gemiddeld

Overzicht van een Munchkin kat

Witte en grijze Munchkin kat

De Munchkin-kat wordt beschouwd als een klein rasVerwachten. Hun poten zijn ongeveer 3 centimeter korter dan een gewone huiskat, waardoor ze ongeveer 5-7 centimeter lang zijn.

Ze zien er klein uit, wegen vrij licht en gebruiken hun grootte als een voordeel. Ze zijn niet erg omvangrijk, maar het zijn nog steeds sterke kleine katachtigen.

Gewicht

Gemiddeld weegt een Munchkin-kat ergens tussen de 4 en 9 pond. Hun lichamen zijn zeer flexibel en lichtgewicht. Munchkins hebben de neiging om gemakkelijk voldoende beweging te krijgen en kunnen een gezond gewicht behouden. Hoewel ze dol zijn op een goede knuffel, genieten ze echt van spelen en rennen door het hele huis.

Lengte

Hoewel hun poten korter zijn, is de Munchkin-kat even lang als veel andere kleine kattenrassen. Ze kunnen tot 18 centimeter lang worden van hun neus tot het puntje van hun staart. Je zou een Munchkin-kat kunnen zien en herinnerd worden aan hondenrassen zoals Corgi’s of Teckels, vanwege hun lage maar lange lichamen.

Jas

Er zijn zowel langhaar als korthaar Munchkin katten. Korthaar Munchkins hebben een pluche vacht en langhaar Munchkins voelen zijdeachtiger en gladder aan. De Munchkin-kat kan een vacht hebben met elke kleur- en patrooncombinatie.

Hoewel tabby- en puntige patronen vaak worden gezien in dit dwergkattenras, kun je echt niet verwachten dat een nest er op een bepaalde manier uitziet. Munchkin-katten hebben ook een reeks oogkleuren, waaronder geel, blauw, groen of zelfs koper.

Levensduur

Ondanks het ras dat het gevolg is van een natuurlijke genetische mutatie, hebben Munchkin-katten geen grote bijbehorende gezondheidsproblemen. Wanneer ze goed worden verzorgd, kunnen Munchkin-katten 12 tot 15 jaar leven.

Goede voeding en veel leuke lichaamsbeweging zijn de sleutel. Gelukkig helpen wij kattenmensen hen hier graag mee – geen bedankkaart nodig!

Geschiedenis van het Munchkin-kattenras

Crèmekleurige Munchkin kat

Munchkin-katten zijn niet het resultaat van selectief fokken, maar eerder van een natuurlijke genetische mutatie. In het Verenigd Koninkrijk vóór de Tweede Wereldoorlog waren kortbenige katten enigszins gebruikelijk, maar de oorlog veranderde dat en verlaagde de bevolking.

Het oorsprongsverhaal voor het Munchkin-ras begint in Louisiana met een kat genaamd Blackberry. In de jaren 1980, een muziekleraar genaamd Sandra Hochenedel vond een zwangere kat, Blackberry, die zeer korte benen had.

Het nest bestond uit half langbenige katten en half kortbenige katten, wat Sandra verraste. Eén kitten uit dit nest viel Sandra specifiek op en ze noemde hem Toulouse. Sandra gaf Toulouse aan haar vriend Kay Lafrance, maar niet voordat ze hem met Blackberry had gekoppeld.

Het kortbenige gen is autosomaal dominant, wat betekent dat het niet geslachtsgebonden is en zich zal uiten of het nu van een of beide ouders is geërfd. Wanneer het van beide ouders wordt geërfd, is dit gen dodelijk; de embryo’s zullen in de baarmoeder sterven.

Dit betekent dat Munchkin-katten niet met elkaar kunnen worden gefokt en in plaats daarvan moeten worden gefokt met gewone huiskatten.

Wanneer u een Munchkin en een gewone huiskat fokt, is er een kans van 50/50 dat de kittens kortbenig zijn. Degenen die Munchkins zijn, zullen het gen in hen hebben, terwijl de gewone katten het gen niet zullen hebben, ondanks dat ze afkomstig zijn van een Munchkin-ouder.

Sandra en haar vriendin realiseerden zich dat ze misschien iets met deze katten op het spoor waren; ze besloten ze Munchkin-katten te noemen, naar de mensen in “De Tovenaar van Oz.”

De controverse over dit kattenras

Niet alle kattenverenigingen geloofden dat Munchkin-katten als een nieuw ras moesten worden beschouwd omdat het onethische fokpraktijken zou kunnen bevorderen.

Het Munchkin-ras was nieuw en onbekend voor velen, wat onzekerheid betekende over toekomstige gezondheidsproblemen in het ras. Veel fokkers vreesden dat Munchkin-katten been- en ruggenmergproblemen zouden hebben die uiteindelijk pijnlijke problemen zouden veroorzaken.

De geneticacommissie van The International Cat Association (TICA) pleitte voor de acceptatie van deze kat, terwijl de Cat Fanciers Association dit ras niet ondersteunt.

De Munchkin-kat wordt niet door alle kattenverenigingen over de hele wereld geaccepteerd, maar dat betekent niet dat er geen vrome aanhang van dit ras is. Veel mensen raakten al snel verliefd op Munchkin-katten toen ze in 1991 aan het publiek werden voorgesteld. Ondanks afkeuring van katachtige associaties, houden mensen van hun korte benen en pittige persoonlijkheden, waardoor ze een zeer gewilde kat zijn.

Kenmerken

langharige witte Munchkin kat

Het belangrijkste fysieke kenmerk dat aan deze kleine tot middelgrote kat wordt toegeschreven, zijn hun korte poten. Deze poten zijn ongeveer 3 centimeter korter dan een gewone huiskat, wat helpt om het zwaartepunt van een Munchkin te verbeteren. Vanwege hun korte poten kunnen ze heel snel bewegen, gemakkelijker en handiger draaien dan andere katten.

Velen noemen ze een kangoeroekat vanwege hun vermogen om op hun achterpoten te staan (omkopen met lekkernijen kan de truc doen!).

Hun staart komt qua grootte overeen met hun lange lichaam en zal ofwel recht omhoog in de lucht staan of iets taps toelopen aan de punt. De Munchkin heeft zeer alerte oren die grotendeels op de bovenkant van hun hoofd zitten. Hun brede ogen creëren een zeer waakzame en nieuwsgierige uitdrukking.

Persoonlijkheid

De Munchkin-kat is extreem speels, aanhankelijk en intelligent. Ze zien er misschien uit als eeuwige kittens, maar ze zijn bereid om samen met jou te leren en gewoonten te creëren.

De Munchkin-kat is erg sociaal en kan overweg met mensen, andere katten en honden. Ze vinden het leuk om een speelkameraadje te hebben, vooral omdat ze zo levendig en nieuwsgierig zijn. Deze katten zijn geweldig met kinderen en zorgen voor geweldige huisdieren.

Munchkins zijn buitengewoon slim en komen graag met games. Ze zullen je favoriete glanzende objecten zoals een ekster vinden en ze door het hele huis verbergen. Dat is een spel waarvan je misschien niet weet dat je het speelt!

We raden niet alleen aan om uw kleine waardevolle spullen op een veilige plaats verborgen te houden, het is het beste als u veel kattenspeelgoed en verrijkingsactiviteiten beschikbaar heeft voor uw Munchkin-kat. Ze zullen waarschijnlijk in de problemen komen als ze zich vervelen.

Hoe luidruchtig de Munchkin ook kan zijn, ze houden van een goede knuffel met hun favoriete mensen. Als ze moe zijn, zullen ze op je schoot willen kruipen en alle genegenheid eisen die ze van je kunnen krijgen. Je zult weten dat je bent geaccepteerd door je Munchkin wanneer ze van je nachtelijke knuffels een gewoonte maken.

Zorgen voor een Munchkin kat

Deze katten zijn zeer energiek en moeten vaak worden geoefend. Het hebben van speelgoed en spelletjes op een rij kan helpen om je Munchkin bezig te houden. Voor kortharige Munchkins is verzorging vrij eenvoudig en moet het verharen in stand houden. Langharige Munchkins mogelijk moet het vaker worden verzorgd om haarballen te beperken.

Munchkin kat die Nest-Robot op helling binnengaat

Omdat de Munchkin-kat kort is, zijn hun achterste dichter bij de grond wanneer ze de badkamer gebruiken. Daarom is het essentieel dat je hun kattenbak schoonhoudt. Het is het gemakkelijkst om dit te doen als je de automatische, zelfreinigende kattenbak hebt zoals Nest-Robot dat zorgt voor een schoon bed van zwerfvuil elke keer dat je Munchkin moet gaan. (En als je je zorgen maakt over je Munchkin die in Litter-Robot springt, kun je een helling!)

Kattenmeubels kan Munchkins helpen om veilig nieuwe hoogten te bereiken. Het zijn niet de beste springers, dus door ze gemakkelijk toegang te geven tot verschillende niveaus op een krabpaal, zal hun zelfvertrouwen een boost krijgen.

Mogelijke gezondheidsgerelateerde problemen

Veterinaire experts houden nog steeds de korte benen en gezondheidsproblemen van Munchkins in de gaten.

Net als bepaalde andere huiskatten is de Munchkin gevoelig voor:

    • Een nieraandoening die uremie wordt genoemd

 

    • Een hormonale onbalans genaamd Hyperthyreoïdie

 

Naast het nauwlettend in de gaten houden van de fysieke conditie van uw Munchkin, zal het minstens jaarlijks helpen om ze naar de dierenarts te brengen om hun gezondheid te waarborgen.

Kattenliefhebbers en de Munchkin

We zien zeker de aantrekkingskracht van de Munchkin-kat. Ze zijn ongelooflijk schattig en ze zien er voor altijd uit als een kitten. Van een Munchkin-kat houden betekent dat je onbeperkt entertainment krijgt, een loyale metgezel en iemand die je vele jaren vreugde zal brengen.