Hoe lang leven oosters kortharige katten?

Hoewel ze er misschien een beetje afstandelijk uitzien, is de Oosterse Korthaar een uiterst vriendelijke en nieuwsgierige kat die je gewoon wil laten zien hoe loyaal ze kunnen zijn. Ze zijn een geweldig kattenras dat sociaal is met andere dieren, maar ook met vreemden en kinderen.

Wanneer u een kat of kitten adopteert, moet u bereid zijn om ze jarenlang gezond en onstuimig te houden. De levensduur van katten verrast mensen vaak. Je zou een volwassen kat uit een asiel kunnen adopteren en meer dan 10 jaar met hen over hebben. Mogelijk kunt u vanaf uw kindertijd tot ver in de volwassenheid naast uw kitten opgroeien.

Het is bijzonder om het leven met je huisdier te ervaren. De Oosters Korthaar kat kan je levenslange metgezel blijken te zijn door goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en zoveel mogelijk liefde van jou. In ruil daarvoor zul je ontdekken hoe geweldig deze vrolijke katachtigen kunnen zijn.

De levensduur van een Oosters Korthaar kat

Oosters Korthaar kitten

Als het gaat om hoe lang je met je geliefde kat mag doorbrengen, is het doel om zoveel mogelijk jaren samen te zijn. Hoewel de Oosters Korthaar kat bekend staat als over het algemeen gezond, ben jij, als hun favoriete mens, verplicht om ze klaar te stomen voor succes. Je zult niet in staat zijn om genetische factoren of bepaalde aandoeningen te beheersen, maar je kunt ze een adequate levensstijl bieden om hun tijd met jou te verlengen.

Gemiddeld zal een Oosters Korthaar tussen de 10 en 15 jaar oud worden, waarbij velen dat overtreffen. Goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging en jaarlijkse uitstapjes naar de dierenarts kunnen helpen de levensduur van uw Oosters Korthaar te maximaliseren en hen het best mogelijke leven te geven.

Als er iets mis is met je Oritental Korthaar, zullen ze er waarschijnlijk vocaal over zijn. (Dit is een kat die zijn aanwezigheid en stemmingen kenbaar maakt.) Het monitoren van hun gezondheid en het oppikken van afwijkingen is de gemakkelijkste manier om je Oosters Korthaar gezond te houden.

Wat is een Oosters Korthaar?

crème Oosterse Korthaar kat met blauwe ogen

De Oosterse Korthaar is een kat die zich onderscheidt van anderen met hun unieke kenmerken en intimiderende blikken. Oosterse kortharen zijn lang en elegant, met lange hoekige gezichten, lange oren en lange ledematen. Ze zijn opvallend gespierd en afgetraind, waardoor ze krachtig, behendig en sterk zijn.

Deze katachtigen maken deel uit van de Siamese rasgroep en zijn daarom ongelooflijk en schattig vocal. Als je gewend bent aan rust en stilte, zul je snel moeten accepteren dat je Oosters Korthaar het tegenovergestelde is.

Geschiedenis

De Oosters Korthaar maakte zijn opwachting nadat fokkers elkaar kruisten Siamese katten met een verscheidenheid aan andere rassen, zoals de Abessijn en Blauwe Rus kattenrassen. Fokkers begonnen dit te doen omdat er een achteruitgang was in het Siamese ras en ze wilden het ras na de Tweede Wereldoorlog nieuw leven inblazen.

De kittens die uit deze nesten kwamen, waren niet-puntig, een prominent kenmerk van de Siamese kat. Die niet-puntige katten werden teruggefokt naar Siamese katten om het Siamese ras te helpen redden.

De niet-puntige katten die ontstonden toen Siamezen en andere rassen paren, werden de basis voor de Oosters Korthaar kat.

In eerste instantie beschouwden fokkers elke individuele kleur en patroon als een afzonderlijk kattenras. Maar al snel realiseerden ze zich dat deze regenboog van kitty-kleuren allemaal gerelateerd waren. Vanaf dat moment zouden alle niet-puntige kittens uit deze nesten bekend staan als Orientals.

De Oriental begon alleen als kortharige katten, maar verder fokken bracht ook een langharige kat naar voren. Het ras werd opgesplitst in Oosterse Korthaar en Oosterse Langhaar katten. Momenteel zijn er meer dan 300 variaties van kleuren die een Oosterse korthaar kan weergeven, wat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat je er twee zult vinden die er precies hetzelfde uitzien. Dat klinkt als een spelshow die we graag zouden willen zien!

Kenmerken

Deze katten worden als middelgroot beschouwd, hoewel de lengte van hun ledematen, lichamen en staarten ervoor zorgt dat ze veel groter lijken. Ze hebben langwerpige gezichten met brede heldere ogen. Hun nieuwsgierige gezichten vallen op tussen andere rassen.

Niet iedereen zal ze bij naam kennen, maar ze zullen de oude kattenkenmerken in hen herkennen en weten dat deze katten zaken menen. Hoe prominent de kenmerken van deze katten ook zijn, het feit dat ze in zo’n breed scala aan kleuren en patronen verkrijgbaar zijn, maakt ze nog unieker. Ze zullen je verrassen met elk nestje dat geboren wordt!

Persoonlijkheid

Oosters Korthaar kat neergestreken

De Oosterse Korthaar kan intimiderend lijken op het eerste gezicht, maar ze zijn een van de vriendelijkste, meest aanhankelijke kattenrassen die je kunt vinden. Ze zijn extreem mensgericht en kunnen gemakkelijk eenzaam worden.

Als je ervoor wilt zorgen dat je Oosters Korthaar een gelukkig leven leidt, zul je ervoor zorgen dat ze niet eenzaam worden – anders zullen ze zich terugtrekken en depressief worden. Dit is de reden waarom als je een Oosterse korthaar hebt, het nooit een slecht idee is om een andere te krijgen. Het hebben van een katachtige metgezel maakt het leven een stuk gemakkelijker en gelukkiger voor dit ras, wat je leven ook gemakkelijker zal maken.

De Oosters Korthaar kat is erg slim. Om hun intelligentie bij te houden, moet je verrijkende activiteiten bieden waaraan ze kunnen deelnemen. Je kunt ze trucjes leren en ze aanmoedigen om hun ruimte te verkennen, ze speelgoed te geven en plaatsen om te zitten.

Ze zijn bijzonder over waar ze de badkamer gebruiken, dus houd hun kattenbak schoon en netjes met behulp van een zelfreinigende kattenbak zoals Litter-Robot 4 zorgt ervoor dat ze zich prettig voelen in hun ruimte. U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw katten tegen u in opstand komen door naar de badkamer te gaan buiten een vuile kattenbak.

Mogelijke gezondheidsgerelateerde problemen

De Oosterse Korthaar leeft meestal een gezond leven, maar is gevoelig voor bepaalde aandoeningen. Oosterse kortharen kunnen worden beïnvloed door ademhalingsproblemen en nierproblemen. Ze zijn gevoelig voor het ontwikkelen van amyloïdose, een aandoening waarbij het abnormale eiwit amyloïde zich in weefsels en organen afzet die kunnen leiden tot orgaanfalen. Nierziekte als gevolg van amyloïdose wordt ook vaker gezien bij oosterse kortharen dan sommige andere rassen.

Je Oosters Korthaar het beste leven geven

grijze Oosters Korthaar met gele ogen

Uw kat kan een lang leven leiden als aan zijn behoeften wordt voldaan en u bereid bent om het werk te doen om ervoor te zorgen dat hij gezond en gelukkig is. Mensen die graag op hun katachtige vrienden passen, vallen halsoverkop over poten voor dit kattenras. Ze vereisen veel aandacht, vergelijkbaar met die van een hond, en zullen negatief worden beïnvloed als je niet aan hun behoeften voldoet.

Voldoende speeltijd

Oriental Shorthairs hebben veel speeltijd nodig. Actief spelen helpt hen vertrouwen op te bouwen in hun ruimte, energie te verbranden en hun gewicht te behouden. De Oosterse Korthaar is meestal lang en slank, met lange dunne poten. Dit betekent dat ze niet zijn gebouwd om veel gewicht vast te houden. Ze zullen vermoeid en lui worden als ze zich niet langer sierlijk kunnen verplaatsen.

Speeltijd kan ervoor zorgen dat ze energie krijgen en wat gezonde fysieke activiteit krijgen. Je Oosters Korthaar is misschien zelfs geneigd om te leren lopen aan de lijn, waardoor je veel beweging en veel veilig kunt verkennen. Hebben kattenbomen en speelgoed in huis kan helpen om je Oosterse Korthaar bezig te houden als je ze niet al je aandacht kunt geven.

Goede voeding

Net zo belangrijk als lichaamsbeweging belangrijk is, is voeding dat ook. U zult uw kat voedzame maaltijden willen geven in gezonde porties. Het zal gemakkelijk zijn om te zien of je Oosters Korthaar aankomt omdat hun buik over hun dunne benen zal uitsteken.

Wees je ervan bewust hoeveel traktaties je ze per dag geeft, want de calorieën kunnen oplopen! (Ze kunnen proberen je te misleiden om ze te belonen met traktaties door hun genegenheid en intelligentie te gebruiken.)

Dierenarts controles

De meest eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat uw Oosters Korthaar een lang en gezond leven leidt, is door ze regelmatig naar de dierenarts te brengen. Dit zal u helpen eventuele veranderingen in hun gezondheid of persoonlijkheid te volgen en manieren te leren om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Als u zich ooit zorgen maakt, moet u meteen contact opnemen met de dierenarts.

Besties met een Oosters Korthaar kat

Hoe graag je deze katten ook een mooi leven wilt geven, ze willen je liefde teruggeven. Door goed voor je Oosters Korthaar te zorgen, word je beloond met onbeperkte knuffels, diepe ‘gesprekken’ en heel veel gelach.