himalaya kat Profiel

Himalaya katten, of “Himmies” zoals ze vaak worden genoemd, zijn hybride katten gekruist tussen Siamees en Perzisch Rassen. Wat resulteert in deze cross-over is het beste van twee werelden: lange, zijdeachtige vacht van de Perzische en puntige kleuren met blauwe ogen van de Siamees. Deze katten zien er uniek uit en zullen je naar binnen trekken met hun lieve persoonlijkheden.

De Himalaya is een gespierde kat met sterke botten die helpen om ze goed in balans te houden. Deze katten geven een aanwezigheid van kracht en waardigheid af wanneer ze een kamer binnenkomen. Zodra je het respect van deze kitties hebt verdiend, zullen ze het genadig teruggeven.

Himalaya kat … in één oogopslag
Persoonlijkheid Lief, volgzaam, rustig
Levensverwachting 10-15 jaar
Gewicht 7-14 pond
Vacht &kleuren Lang, dicht; kleurpunt
Energieniveau Laag
Affectie niveau Hoog
Vriendelijkheid Hoog
Afstoten niveau Hoog
Verplichte verzorging Hoog

Overzicht van een Himalaya kat

Himalaya kat met blauwe ogen

De Himalaya wordt beschouwd als een middelgrote tot een grote kat, en dit heeft veel te maken met hun zware uitbening en lange vacht.

Wanneer je de twee combineert, krijg je een kat die er een stuk groter uitziet dan ze in werkelijkheid zouden kunnen zijn. Himmies zijn al stevig, maar als je de vacht bovenop hun lichaam legt, lijken ze meteen groter.

Gewicht

Het typische gewichtsbereik voor een Himalaya-kat ligt tussen 7 en 14 pond, waarbij mannetjes een beetje groter zijn. Hun vacht geeft hen de illusie veel meer te wegen, vooral met hun brede borst en ronde buik.

Van Himalaya-katten is bekend dat ze lage energieniveaus hebben, wat betekent dat als hun gewicht niet wordt gecontroleerd, ze kunnen beginnen met winnen in plaats van te behouden. Natuurlijk spelen ze nog steeds graag, maar ze vinden het erg leuk om te loungen. Het is aan jou om wat speeltijd in gang te zetten om je Himmie in beweging te krijgen.

Lengte

Himalaya-katten kunnen tot 19 centimeter lang worden en meten van het einde van de staart tot hun neus. Hun staarten zijn qua lengte vergelijkbaar met hun romp en ze hebben zeer ronde, licht afgeknepen snuiten.

Jas

Een Himalaya-kat heeft een lange, rechte vacht met een dichte ondervacht. Himalaya’s kunnen chocolade, lila, rood, crème of vele kleuren daartussenin zijn. De Himalaya zal altijd een duidelijke kleurpuntpatroon, zoals de Siamese kat.

In 2014, Het Guinness Book of World Records beschouwde een Himalaya-Perzische mix genaamd Kolonel Meow om de langste haar.

Levensduur

Himalaya katten kunnen 10 tot 15 jaar leven als ze goed worden verzorgd. Als u op zoek bent naar een kat die nog jaren aan uw zijde zal staan, kan de Himalaya dat voor u doen.

Houden van een Himalaya kat is een speciale verbintenis. Net zoals jij in 15 jaar tijd zult veranderen en groeien, zal je Himmie dat ook doen.

Geschiedenis van de Himalaya-kat

Himalaya kat

IkIn het begin van de 20e eeuw wilden fokkers een Perzische kat maken met colorpoint-vachtpatronen zoals de Siamees. Om een nieuw ras te creëren, vond de eerste opzettelijke kruising tussen een Siamese kat en een Perzische kat plaats in de jaren 1920.

Aan Harvard in de jaren 1930, Clyde Keeler en Virginia Cobb werkte samen om de eerste puntige langhaar kat te creëren. Eerst kruisten ze een vrouwelijke Siamees en een zwart Perzisch mannetje om zwarte korthaar kittens te krijgen. Vervolgens fokten ze samen een zwart Perzisch vrouwtje en een Siamees mannetje en kregen hetzelfde resultaat.

Omdat het kleurpuntpatroon en de langhaargenen recessief zijn, wisten de fokkers dat beide ouders beide genen zouden moeten hebben. Ze besloten om een mannetje uit het eerste nest en een vrouwtje uit het tweede te nemen en ze te paren. Wat resulteerde was een kat met het vachtpatroon van een Siamese kat en de vachtlengte van het Perzische ras.

De International Cat Association (TICA) en de American Cat Fanciers Association erkennen dit ras als een aparte entiteit. Aan de andere kant heeft de Cat Fanciers Association de Himalaya als een Perzische rasvariëteit beschouwd.

Ondanks eventuele beperkingen of regels van kattenshoworganisaties, zijn liefhebbers van Himmies gewoon blij om hun mooie langharige katachtige als metgezel.

In de jaren 1950 werd de Himalaya erkend en genoemd voor het delen van een vergelijkbare kleur als andere dieren, zoals het Himalaya-konijn. In Groot-Brittannië zijn Himalayanen altijd aangeduid als Colorpoint Longhairs, en onlangs noemen sommige registers in de Verenigde Staten ze Himalaya-Perzen of Perzisch-Himalayans.

Kenmerken

Himalaya kat leggen

Als je een Himalaya ziet, herken je hoe rond ze eruit zien. Ze hebben ronde gezichten en lichamen, met een diepliggende borst en brede schouders. Ze zijn gespierd en goed ontwikkeld, met grote hoofden. Hun oren zijn meestal klein en staan ver uit elkaar. De grote, ronde ogen van een Himalayan zijn opvallend, nieuwsgierig en waakzaam.

Het poppengezicht Himalayan, ook wel “peke-faced” of brachycephalic genoemd, heeft een verpletterd gezicht ontwikkeld door inspanningen van fokprogramma’s. Hoewel deze look door velen wordt aanbeden, kan het gezondheidsproblemen opleveren.

De vacht van de Himalaya geeft ze een groter uiterlijk. Ehoewel ze kleiner zijn dan ze eruit zien, zijn het nog steeds stevige en sterke katten. Als je Himalaya gezond is, kun je hun gedefinieerde spieren voelen.

Persoonlijkheid

Als u op zoek bent naar een ontspannen en zachtaardig huisdier, denk aan de Himalaya. Ondanks hun grootte zijn ze extreem aanhankelijk en ontspannen. Ze hunkeren naar aandacht en speeltijd, maar ze geven er de voorkeur aan om met je te communiceren, niet om alleen te spelen.

De Himalaya zal zich vervelen en eenzaam worden als ze het gevoel hebben dat ze niet genoeg aandacht krijgen. Ze zijn zeer toegewijd aan hun families en kunnen gemakkelijk met elk lid overweg.

Ze hunkeren naar genegenheid, dus zullen ze ernaar zoeken binnen de groep mensen die ze vertrouwen. Himalayans zijn zeer accepterende katten die zich goed aanpassen aan veranderingen, dus het ontmoeten van nieuwe mensen is zelden een probleem.

Over het algemeen zijn Himalaya-katten volgzame en gemakkelijke katachtigen die een goed huisdier waarderen, maar ook graag een uitdaging krijgen. Na een intense interactieve speelsessie zullen ze meer dan blij zijn om zich naast je uit te strekken op de bank en een catnap te eten.

Zorgen voor een Himalaya

Wees voorbereid op een verbintenis: het verzorgen van je Himalaya is van cruciaal belang en het kan een beetje tijdrovend zijn.

Hun haar is erg fijn en zijdeachtig, wat leidt tot matten en klitten. Het dagelijks gebruik van een kam met brede tanden houdt je Himmie zijdezacht en schoon. Dit helpt om vuil en stof te verwijderen dat zich in hun vacht kan verzamelen.

Als je niet bereid bent om je Himalaya om de paar maanden naar een professionele trimmer te brengen, ben je er misschien niet klaar voor. Ze hebben topzorg nodig om comfortabel en gelukkig te zijn. Gelukkig voor jou houden Himalayanen er echt van om verzorgd te worden door hun familieleden, omdat het betekent dat ze liefde en genegenheid van hen krijgen!

Himalaya kat op helling van Litter-Robot

Het is ook essentieel om de kattenbak van je Himalaya netjes te houden. Ze hebben een lange vacht en willen zichzelf zo schoon mogelijk houden. Als de kattenbak vol is, riskeren ze hun vacht en poten te bevuilen.

Nest-Robot maakt opruimen na je kat een koud kunstje. Dit zelfreinigende kattenbak geeft de kat een vers bedje nest om zijn plicht te doen en weg te lopen met schonere poten.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Niet elke Himalayaan zal gezondheidsproblemen hebben, maar het is belangrijk om meer te weten te komen over mogelijke risico’s die aan het ras zijn verbonden. Door uw huisdier in de gaten te houden en regelmatig naar de dierenarts te brengen, kunt u ervoor zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven.

Himalayanen hebben platte gezichten, wat leidt tot het risico op ademhalingsproblemen en overmatige traanproductie. Ze zijn ook vatbaar voor polycysteuze nierziekte (PKD), die optreedt wanneer cysten vormen zich op de nieren en kan na verloop van tijd bacteriële infecties veroorzaken. Als dit vroeg wordt gevangen, kan dit behandelbaar zijn.

Houden van een Himalaya kat

Deze kat is een bonafide ster, die in de geliefde films verschijnt “Naar huis gebonden” en “Maak kennis met de ouders,” evenals het favoriete huisdier van Martha Stewart.

Een Himalaya kat zal je liefde en loyaliteit tonen in ruil voor je eigen kat. Deze katten zijn lief en willen hun tijd doorbrengen met hun gezin. Het verzorgen van elk huisdier kan intimiderend zijn, maar deze zachte katachtigen werken met je samen om je te helpen leren en groeien. Wat er komt nadat die band is gevormd, is absoluut onbetaalbaar!